Sada je: 29 srp 2026, 21:53.

rooming in-trileme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: nedoumice vezane za odlazak u rodiliste

PostPostao/la MON » 16 pro 2009, 15:05

Crazy Daisy je napisao/la:i sve to je nekako lakše proći uz bebača.

Ili teže...ne treba zaboraviti da smo jako različiti. To, naravno, nije argument protiv roominga.

Načelno, rooming je najbolji mogući "aranžman" za mamu i bebu. Pitanje je samo kako se provodi. I uzima li se u obzir upravo činjenica da smo različite (kao mame i kao osobe), da možda imamo nekih problema, strahova, da smo različito obrazovane i educirane, da možemo razviti neke probleme, pa čak i patološka psihička stanja...i tak...

Zato mislim da je jako važno kakav je rooming.

A ne apriori reći da je najbitnije da je beba s mamom, da se jedino tako može uspostaviti dobar attachment, jer to nije garancija. Tako se samo nabija osjećaj krivnje mamama koje se za to ne osjećaju sposobne. To ne znači da nisu (sposobne za biti od 0-24 s bebom), ali one se tako osjećaju. I onda se još pri tom osjećaju kao grozne mame jer im svi okolo govore da je to najbolje za dijete.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Krumpirić » 16 pro 2009, 15:06

MON je napisao/la:
Crazy Daisy je napisao/la:i sve to je nekako lakše proći uz bebača.

A ne apriori reći da je najbitnije da je beba s mamom, da se jedino tako može uspostaviti dobar attachment, jer to nije garancija. Tako se samo nabija osjećaj krivnje mamama koje se za to ne osjećaju sposobne. To ne znači da nisu (sposobne za biti od 0-24 s bebom), ali one se tako osjećaju. I onda se još pri tom osjećaju kao grozne mame jer im svi okolo govore da je to najbolje za dijete.

što kad dodju doma?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 16 pro 2009, 15:08

i činjenica je da je za bebu najbolje. ako majka zdravstveno nije loše. ako je, sestre će joj uzeti bebu da se oporavi. ali treba probati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 16 pro 2009, 23:27

Kod nas 24h rooming ukljucuje i prematanje bebe. Sestra pokaze prvorotkinjama jednom i onda je to tvoja briga. Ako ti je tesko, imas pitanja, ne ide ti... dodje i pomogne ali nece to napraviti umjesto majke. Jer kao sto je napisala Krumpi nakon rodilista ide se doma i tamo nema sestre koja ce ti uskociti upomoc.
Bebe odvezu nocu ako majka to izricito zeli, inace ih svima odvedu ujutro na nekih 45 minuta, tada se stigne i majka otusirati, krevet presvuci...
Zanimljivo je da kod nas za vreme posjeta (a ako imas svoju sobu onda bilo kada) u sobu mogu doci svi redom. Naravno da ne dolaze sad horde ljudi ali meni su npr. dosli moji starci te MM i Lukas. Lukas se odmah prvi dan kad sam rodila uvalio u krevet skupa sa mnom i s Leonom. Nema pokazivanja beba kroz staklo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

Re: rooming in-trileme

PostPostao/la eli » 16 pro 2009, 23:41

kod nas samo muževi smiju u sobu, no cimericin svekar je frend sa šefom rađaone pa su njoj došli svi. i svekar i sestra sa dečkom i ne sjećam se tko sve ne. smetalo mi je. da je bila sama u sobi to bi bilo ok, ali ovako nije. nepotrebno izlaganje tuđe bebe eventualnim virusima, a ni meni nije bilo ugodno da mi prošetavaju dok dojim, a u krvavoj spavaćici. (koju sam mijenjala, ali nisam radi toga micala bebu sa cice)
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 16 pro 2009, 23:45

tanjabb je napisao/la: Lukas se odmah prvi dan kad sam rodila uvalio u krevet skupa sa mnom i s Leonom.

:srca

Kod nas 24h rooming ukljucuje i prematanje bebe. Sestra pokaze prvorotkinjama jednom i onda je to tvoja briga.

ovo je OK.
MM je prematao D-a u rodilistu, on ga je digao da podrigne, on ga je kupao,...
ja nazalost nisam prva skoro dva dana bila u stanju dici se a da se ne rusim :(
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la eli » 16 pro 2009, 23:47

ja nazalost nisam prva skoro dva dana bila u stanju dici se a da se ne rusim

kod takvih slučajeva uvijek će ti sestre pomoći. neovisno u kojem si rodilištu i ima li rooming in ili ne.

ja sam kod prvog tuširanja, niti dva sata od poroda, tražila od sestre da bude ispred vrata za svaki slučaj i bila je bez negodovanja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la bubsek » 16 pro 2009, 23:48

meni je rano za razmisljanje o rooming in-u ali odlucila sam za bolnicu koje imaju rooming in...
iako se bojim malo toga...vidim pisalo se o tome na pocetku topicu ali opet mi nije svejedno odlazak na wc,tusiranje posjeti neznam kako ce ici ...bojim se u to vrijeme bebicu ostaviti samu...

da i jos nesto iako ce mi ovo dijete biti drugo vec sada se bojim kako cu ja to.... :/
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 16 pro 2009, 23:50

meni je sestra inzistirala cak i drugi dan da bude prisutna, i to je naglasila da bez obzira sto je MM tu da je obavezno zovemo. (vjerovatno sam izgledala uistinu lose :mrgreen: )
toga me npr strah sad kod drz. rod. i roominga, sta ako bude tako lose i ovaj put, da li ce imati razumjevanja?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Plusic » 16 pro 2009, 23:51

vidis kako je to smjesno i razlicito...
ja ovaj put sigurna u sve, totalno sam samouvjerena, cak i pametnija po pitanju dojenja (ali to je druga tema ;))
jedino me u cijeloj prici strasi moje zdravlje, odn. moj oporavak....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 16 pro 2009, 23:54

ako tražiš, dobit ćeš. dovoljno je reći da ti se vrti. samo onda možda čak uđe sa tobom u kupaonu. ako treba premotati bebu, a da se ti ne možeš dići, zvoniš. neće riskirati da padneš u njihovoj smjeni pa da ih šef opere.
jedino te mogu zezati ako tražiš bočicu, vagati bebu, stiskati ti sise i sl. te odgađati bočicu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ANA CASH » 16 pro 2009, 23:56

u rijecu je to bilo sasvim drugačije kad sam ja rodila...

bebač je bio samnom u sobi, prvu noć sam ga dala na čuvanje kako bi se odmorila, onda kroz dan je bio sa mnom, drugu noć je isto bio na čuvanju, atek treću je cijelu bio sa mnom ,tek pred jutro sam ga dala...
znači vrijedilo je pravilo, pozvoni i sestra dođe po bebača i vrati ti ga natrag kad pozvoniš

ja sam ga dojila, a sve ostalo, presvlačenje.... sve su radile sestre.
posjete su isto bile u sobi, svi zajedno sa bebicom( meni je u jednom danu došlo njih 4) nitko ništa nije prigovarao

bila sam u sobi sa 3 žene, meni je bilo sasvim ok iskustvo, samo neka tako bude i sada 2 puta ja ću biti zadovoljna

plusic ako te stvarno takva panika, pa nekako napravi da opet ideš privatno.
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 16 pro 2009, 23:56

uh, neće ti baš uvijek sestre pomoći.
bar ne u Os. ja sam jednu noć zvonila i zvonila, i došla je nakon dva sata i vikala na mene da kako mislim da mi je loše, pa prošlo je već pet dana od carskog.
a meni se rana upalila, i gušila sam se, ajme kad se sjetim.
i još V. bio na sisi dan i noć, a stalno padao na težini, ja na rubu živčanog sloma...
i svejedno bi opet birala da beba bude sa mnom.
na pitanje što raditi s bebom imam protupitanje - a što raditi sam sa sobom kad te pucaju hormoni i ona prvotna euforija, kad od uzbuđenja ne možeš ni zaspati?
ma nisam se mogla odvojiti od njega, sestre su me stalno opominjale da nije dobro navikavat bebu da spava s mamom u krevetu :roll:
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Plusic » 17 pro 2009, 00:02

eli je napisao/la:ako tražiš, dobit ćeš. dovoljno je reći da ti se vrti. samo onda možda čak uđe sa tobom u kupaonu. ako treba premotati bebu, a da se ti ne možeš dići, zvoniš. neće riskirati da padneš u njihovoj smjeni pa da ih šef opere.
jedino te mogu zezati ako tražiš bočicu, vagati bebu, stiskati ti sise i sl. te odgađati bočicu.

hvala eli. ovo mi je vazno.

e sad, da ne ponavljam, vec imam osjecaj da sam se svima popela na vrh glave sa svojim vratom - naime ja imam operiranu vratnu kraljeznicu i puno problema u svezi toga, koje nazalost trudnoca i porod pogorsavaju. u tome su moji problemi.
prvi put mi je privatno bilo jako jako vazno, jer su me tamo shvacali ozbiljno i posvetili se tome dok su drzavni odmahivali glavom.
sad sam pametnija za jedno iskustvo i znam donekle sto mogu ocekivati.

vidim da su neki dobili dojam da sam ja neko razmazeno deriste i da bi bilo najbolje da si platim adekvatnu skrb.
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 17 pro 2009, 00:15

nismo, a referiraš se na moj odgovor.
dobili smo dojam da želiš nešto što ne možeš dobit u državnom rodilištu-a tvoji razlozi mogu bit bilo kakvi-i glupost tipa da voliš sok od jabuke :mrgreen: i jako jako ozbiljni.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 17 pro 2009, 00:16

Krumpi, ne referiram se na tebe, vjerujem da ti vec znas moje zdr. razloge , kao i npr eli.
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la veky32 » 17 pro 2009, 00:17

a mozes li donjeti neki nalaz pa da to poneses u rodiliste (to u vezi vratne kraljeznice)
pa da imaju upute sta i kako s tobom- polozaj, potpora glave i sl.
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 17 pro 2009, 00:18

veky to bi bilo lijepo...
mislim da cu to i napraviti, samo cu imati problem dok skupim nalaze jer nazalost nemam ni jedan noviji....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la ANA CASH » 17 pro 2009, 00:20

plusic ako se onda referiraš na mene, ja nisam mislila ništa loše, ali da mene osobno to brine, pa makar radi razmaženog razmišljanja (da ne spominjem zdrastvene razloge kao kod tebe) ja bi sve napravila da idem roditi kako želim ( netko želi i u šumi :D )

svi smo drugačiji, a to je pravo doba za napraviti sve za sebe i dijete!!
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la veky32 » 17 pro 2009, 00:20

mozda da odes kod fizijatra da ti napise nalaz bas za rodiliste, ono preporuke i sl.
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 17 pro 2009, 09:45

Imala sam 24 sata rooming in već kad sam rodila Ninu 1999. Mogu reći da su tada čak bili i strožiji pa mi sestre nisu htjele pomoći a N. mi je sve noći u rodilištu proplakala (vrlo rane kolike od prvog dana). S Lucijom 2001. je bilo lakše i dalo se dobiti malo glukoze na bočicu ako je beba noću bila jako nemirna. S Jakobom 2005. se ne sjećam nekih posebnih problema. Cimerici nikako nije išlo dojenje pa su joj ponudili bočicu ali su se se i trudili da joj pomognu. Djecu ne odnose iz sobe ako nije apsolutno potrebno, u sobi ih važu, pregledavaju itd, besežiranja više nema (Jakob nije dobio). Ne kupaju ih nego ih samo malo obrišu vlažnom krpicom i vaticom. Sestre previjaju prvi dan (boje se da se ne srušiš), kasnije same mame umivaju i previjaju bebe. Tuširaš se kad ti beba zaspi. Posjete su bile u sobi do sad uvijek, pretpostavljam da sad nisu dozvoljene zbog gripe. Smeta ako jednoj cimerici dođe više posjeta odjednom, ako su razumni malo počekaju na hodniku pa se izmjenjuju. Iz sobe nikad nisam izlazila jer nije bilo potrebe osim jednom kad sam se išla izdajati po noći na njihovu izdajalicu. Bebice sa žuticom obično stave u posebnu sobu s lampama, a jedna je cimerica imala bebu kod sebe u onom oklopu za cijelo tijelo s lampicama za fototerapiju.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 17 pro 2009, 10:05

Isto rodiliste kao i Anajob pa su i iskustva slicna. Da ne ponavljam detalje, meni se cini da je sve moguce kad pitas. Nekad su sestre bile razdrazljive i ne bas od volje, nekad srdacne ali svaki put su napravile sto sam ih molila.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 17 pro 2009, 23:57

meni je rooming in bio super, ali tin nije bio većinu vremena sa mnom, ja sam imala rooming in s bebama od cimerica :lol bebe su dosta plakala ali sam ja bila umorna od svojih problema i sve sam to uredno prespavala.
bebača mi nisu dali da prematam sama ali sam svako prematanje gledala i doma došla ko da sam to prije radila.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Minna » 23 pro 2009, 20:54

Nažalost nisam iskusila rooming in, ali mi je drago da ga u Ri prakticiraju.
Leon je bio sa mnom samo par sati nakon čega je premješten na odjel za nedonoščad...jako mi je falio i grozan mi je bio pogled na prazan krevetić. Izdajala sam se i noću i danju i nosila mu za sondu, spavala u međuvremenu.
Trećoj curi, koja je jedina u sobi imala bebu, sestre su je dolazile presvlačiti, po želji uzele u dječju sobu da se mama odmori. Za posjete nema ograničenja, a tatu su nam ljubazno puštali i kasnije (kod mene u sobu) budući da zbog posla nije stizao u vrijeme posjeta, na intenzivnoj su dozvoljene u bilo koje doba.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kerry » 23 pro 2009, 22:22

Ja sam imala rooming inn nakon carskog i imam same pohvale ( iako sam čula dosta loših kritika na to rodilište...)

Bebača su mi donesli nakon što sam se probudila i htjeli ga odvesti dok ne dođem malo k sebi, ali ja sam inzistirala da ostane u sobi ( to je bilo u 18h), pa su ga na kratko odnjeli dok je bila smjena sestara i na moje traženje odma donjeli natrag...svaku večer su ih odvodili oko 22-23 na kupanje i ponudili su da ostane tamo spavati da se ja odmorim, ali sam odbila, tak da je i tu prvu noć bio sa mnom...oko 5 ujutro sam zamolila sestru da ga malo uzmu, jer me počelo boljeti, a i napokon me ulovil san...čim sam se probudila ( za 2-3 sata) sam ga tražila natrag...
Ujutro oko 9 h su ih uzimali na vaganje, prematanje i pregled pedijatrice i to bi potrajalo oko sat vremena...
Za vrijeme posjeta sestre bi pokazale kroz staklo posjetiteljima bebu i uzele ih u dječju sobu sve dok ne završe posjete..
Nama nije bilo dopušteno nositi bebe po hodniku ili da ga pokažeš nekome-to su sve setre radile.
..
Prematale su ih isto one 3 puta na dan, ali i ja između ak se pokakal kad sam se mogla dići ( 3. dan), a prije toga sam ih pozvala i isto bi promjenile...
Kaj se tiče dojenja-pošto sam 3 dana bila "nepokretna", ležala u krevetu sa braunilom, na infuziji i kateterom za svako dojenje sam ih zvala da mi dodaju malog ili da ga stave natrag u krevetić i stvarno su bile susretljive...kad sam se mogla dići onda sam to radila sama, ali mi je bil problem nositi malog da se podrigne, pa su čak i to radile...
Mi smo se jako brzo uhodali i imala sam srećom super cimericu i kad bi jedna otišla na wc ili ak je imala posjetu u nepredviđeno vrijeme druga bi pripazila bebu, tj. ili zvrcnula na mob ili malo po potrebi ponunala...u tu cimericu sam imala puno povjerenja...tamo sam bila tjedan dana i zadnja 2 dana sam dobila drugu cimericu o kojoj bolje da ne pričam , pa sam se snalazila drugačije.mali je već pred kraj tog prvog tjedna nakon cicanja spaval oko sat vremena i u to vrijeme bi išla na wc, obavila tuširanje i ostalo...

Uglavnom, ja imam jako pozitivno iskustvo i nadam se da će i drugi put isto biti tak!
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lena » 24 pro 2009, 09:18

Oboje su bili na rooming-in. Sestre su pitale želim li sama prematati ili da dolaze one. Bebe su odvođene na jutarnje kupanje i vaganje.
Ne znam da bi baš tako besprijekornu laktaciju uspostavila da nisu bili stalno sa mnom.
Uglavnom, nije mi žao ni sekunde.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 24 pro 2009, 10:50

sjetila sam se nakon kerryne priče-čini mi se da je rooming in nakon carskog još važniji, em zbog hormona mame-koji se ne luče naglo kako na prirodnom porodu, da se luče boravkom uz bebca (oksitocin), em zbog toga što si duže u bolnici, kad već može i padati prolaktin (ako se ne potiče stalnim dojenjem)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Hajdi » 04 vel 2010, 10:41

Iskustvo sa zadnjeg poroda - super. Gregor bio nonstop na prsima od prvog trenutka, po noći nisam mogla više jer nisam spavala dvije noći zaredom, sestre donijele 10 ml adaptiranog - dala sam mu i zaspao je na dva sata a ja malo došla k sebi. Prije 11 godina to nije bilo moguće, malo su popustili strogi režim. Imam osjećaj da su sestre ocijenile da time neće naškoditi mom dojenju. Cimerici nisu dale kad je tražila usred dana jer joj je odmah prvi dan nadošlo mlijeko.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mamainana » 04 vel 2010, 12:35

rooming in - je genijalan i s prvim djetetom sam ga imala i bilo je genijalno
nije bio 24 sata i nisam imala mlijeka i onda sam se očajno osjećala kad bi mi donosili flašicu dok su drugi dojili (svaki put bi prije probali dojke i mlijeko je tek nadošlo 3 dan)
htjela i s drugim i krenuli mi prema sobi za rooming i ja sjednem na kolicima i padnem u nesvjest i odmah sam dobila odbijenicu za rooming :place
makar bilo je i tu neke logike
imali bi više posla u to vrijeme sa mnom nego s djetetom pogotovo uzimajući u obzir moj ogromni strah od spavanja kad je dijete pokraj mene
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 04 vel 2010, 12:46

Imala sam rooming in oba puta jer sam u Petrovoj rodila na carski, gdje mi je i bilo puno teže kretati se nego da sam rodila normalno, ali i dalje sam za TO. Ja sam osoba koja voli sve imati pod kontrolom, i nisam bila umorna već puuuuuuna adrenalina, tako sam bila živnula nakon poroda !

A bebe uglavnom sa par dana cijelo vrijeme spavaju, ono nahraniš ih i odložiš natrag u kolica. A dobivala sam to da ih hranim kad ja želim a ne kad osoblje misli da je potrebno. Jaaaaaaako mi je to bitno i tada sam manje bila nervozna ili pod stresom. Mi smo u sobi (nas tri) normalno pričale, šuškale dok su bebice mirno spavale. :dada
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 36 gostiju.