Sada je: 25 srp 2026, 21:00.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la supermama » 05 sij 2010, 22:06

pratim, citam, sekiram se ali ne vrijedi....ipak moram izdvojiti jednu cinjenicu koju cu kao takvu poceti citirati okolo ( izmedju ostalog na nasem generacijskom topicu)

Izuzetno me zalosti da obrazovani roditelji, koji imaju pristup informacijama, olako donose ovako krive, a moguce i stetne odluke po svoje vlastito dijete.

nego kupila sam alnaturin dinkel, pir kruopnik ( ne znam koje je ime pravo; sala mala) griz...ali mi nije jasno nikada to nisam pravila ni nama velikima a rad bi, moze li neka ideja ima li tips and tricks gdje i kako da stavim ....kukuruz, rizu i proso obozava
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la I-STA » 05 sij 2010, 22:37

Evo ovako: uopće se nemam namjeru braniti jer ne smatram da radim bilo što krivo.
ivana7997 je napisao/la:a sto ako joj naskodi? i kako ces znati je li joj naskodilo? mogu li ja znati je li mom filipu naskodilo sto je s 4 mjeseca poceo s dohranom? ne mogu. nadam se da nema osjetljiv zeludac i alergiju na kravlje mlijeko zbog prerane dohrane. ali uvijek cu barem malo misliti da je ipak to razlog i da sam mogla malo pricekati.

tanjabb je napisao/la:Ti ne mozes sada znati hoce li joj naskoditi. Mozda na prvu ruku i ne bude nikakvih reakcija, a mozda se za godinu, dvije, pet, deset pojave problemi s njezinim probavnim sustavom.
Izuzetno me zalosti da obrazovani roditelji, koji imaju pristup informacijama, olako donose ovako krive, a moguce i stetne odluke po svoje vlastito dijete.

Znači da ako mi dijete za 10 godina bude imalo probavne smetnje neće biti krivi slatkiši, GMO hrana, hamburgeri, žele bomboni... nego baš ta mrkva koju sam joj dala 1,5 mjesec ranije? Ne, nemojte mi reći da, ma kako vi bile protiv i pazile, vaša djeca tu i tamo ne pojedu koju bezvezariju.
supermama je napisao/la:pratim, citam, sekiram se ali ne vrijedi....ipak moram izdvojiti jednu cinjenicu koju cu kao takvu poceti citirati okolo ( izmedju ostalog na nasem generacijskom topicu)

Što se ovog tiče, tko to ovdje zna koliko sam ili nisam obrazovana? Svejedno... I opet ćete zaključiti naprečac.
A ono što mene žalosti jest činjenica da ja ovdje uopće nisam dobila konkretan odgovor na postavljena pitanja, već samo osude.
I, ah, da - dragi ljudi, svi koji imate problema s probavom, okrivite slobodno svoju majku koja je donjela štetne odluke po svoje vlastito dijete, tj. vas i dala vam da okusite mrkvicu već s 4,5 mjeseca starosti.
Više mi se ne da čekati odgovor, jer vidim da ga ovdje neću dobiti.
A za savjete, hvala, iako ih nisam tražila, možda kojeg i razmotrim.
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 05 sij 2010, 22:44

I-STA mislim da su ti za pocetak bolje kruska ili jabuka od mrkve jer ona moze zatvoriti.
Mi smo je tek kasije uveli jer je K. bio na AD pa to sve skupa i nije bila najsretnija kombinacija za kakicu.

Vocne Hippove nisam nikad zagrijavala, a povrtne bi stavila u vrucu vodu iz pipe na 10 min, uz mjesanje.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 05 sij 2010, 22:50

Ovdje savjete o dohrani bebe od 4,5 mjeseca dobiti neces. Nista osobno. Ovaj forum osim cavrljanja oduvijek ima i edukacijsku svrhu. Ja, niti itko drugi ti ne mozemo braniti da s svojom bebom radis sto zelis. Ali zbog drugih clanica koje isto ovo citaju i informiraju se moramo napisati, da stojimo cvrsto iza toga, da je dohrana prije navrsenih 6.mjeseci (ili ajmo reci baaaarem 5,5 mjeseci ako zazmirim na oba oka) nepotrebna i moguce stetna. O svemu mozemo raspravljati nakon tih 6.mjeseci.

Inace sto se tice junka i GMO... da, biti ce i toga u prehrani tvog djeteta, kao sto je i u prehrani mog. Ali dok god ja mogu utjecati, pogotovo na samim pocecima dohrane, trudit cu se ne raditi nepotrebne greske. Ako roditelj vec u startu dize ruke, nastavak nije pretjerano obecavajuc.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nevenera » 05 sij 2010, 23:12

a odgovor meni? :oops:

I-STA- ja se vraćam na posao kad tin bude imao 8 mj. dosta me brine sve. dojenje, izdajanje (a ja se jesam izdajala iz medicinskih razloga, mogla sam izdojiti dosta ali tin nije bio baš bocoljubac) i nadohrana. još sve slažem u glavi. ali kao što kad počnemo nadohranu tin će imati 6,5 mj. po meni čak malo rano jer je nedonošće no pedijatrica kaže da mu je vrijeme a njoj stvarno vjerujem. ne znam kako će on to prihvatiti no nisam htjela započeti prije zbog tog straha. dosta cura počne ranije ali su u istoj situaciji kao i oni koji su počeli na vrijeme. dijete ne jede ništa više, jer mlijeko im je ipak najvažniji obrok u toj dobi.
pokušaj vidjeti kako bi mogla ipak malo početkati i organizirati nadohranu uz posao. kažem, razumijem tvoje strahove jer ih i ja imam. ovdje ti nastoje dati najbolji savjet, nadam se da ćeš ga prihvatiti.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la LiKmama » 05 sij 2010, 23:26

ajde da se i ja oglasim.
I-STA, kao sto je tanja rekla, nitko tebi tu ne moze braniti da je pocnes dohranjivati, ali cure koje ovdje pisu se jako informiraju i znaju dosta o dohrani, te to sto govore ne govore zato sto mi se tako sprdne nego zato sto iza toga stoje neke cinjenice.
Da se ne uplicemo u previse detalja, ja cu ti dati samo jedan razlog zasto ne poceti s dohranom prije 6 mjeseci i to nema nikakve veze ni s visinom/tezinom djeteta, niti naprednoscu niti icim osim:

probavni sustav djeteta sazrijeva dovoljno da pocne uciti probavljati krutu hranu izmedju cca 4.5 i 6 mjeseci.
NITKO na ovom svijetu ti ne moze reci kad ce upravo tvom djetetu sazrijeti dovoljno da probavi krutu hranu.
Ako nije dovoljno zreo u trenu kad ti njoj das samo malo mrkvice, ona NE MOZE to probaviti, organizam nije spreman, nije sposoban, znaci to ti je otprilike kao da ti krenes jesti kamenje.
Steta ne mora biti vidljiva odmah, moze se pokazati kasnije, u vidu celijakije, u vidu Chronove bolesti, iritabilnog crijeva itd.

Druga vazna stvar - dohrana nije znanstvena fantastika. Onaj tko ce biti s djetetom u doba dorucka moze bez ikakvog problema skuhati komadic jabuke i zgnjeciti ga ili raskuhati rizu. Ne trebas biti kuhar da djetetu koje pocinje dohranu slozis obrok, prema tome snaci ce se i bez tebe, ne brini.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la tanjabb » 06 sij 2010, 01:31

uzela sam basmati od alnature. ako sam dobro shvatila, dan prije stavim da se moči pa onda kuham do besvjesti, pognječim vilicom. i to je to?
pošto će nama obrok biti oko 14, jel mogu ja stavit močit ujutro? koliko se kuha? vijdela sam nešto da mogu to da stavim u expres lonac, nama i njemu zajedno, naravno nezačinjeno? a ako ne bi nego u neki lončić (koji još moram kupiti?) da kuham s flaširanom vodom?

nevenera, ja bih rizu namocila preko noci, ziher je ziher
kuhas u pretis loncu u omjeru riza:voda 1:7, sat vremena
vama ce to biti vjerujem premljackavo (ali ako vas ne smeta, skuhaj za sve zajedno)
ja sam kupila mali pretis lonac kad sam zapocela dohranu s Lukasom, jos me uvijek dobro sluzi kad zelim npr. skuhat nesto samo za njega
ja sam kuhala u obicnoj vodi
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nevenera » 06 sij 2010, 10:23

hvala tanja. neće nam bit premljackavo jer mm voli da je hrana prekuhana pa sam tako navikla i ja. moram uzeti onda jeda manji lonac za to, dobro da znam. sve mi je jasno. :dada
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2010, 11:14

nevenera - u početku, prvih par dana mu možeš rižu protisnuti kroz ono malo cjedilo za čaj, tako dobiješ rižinu sluz. onda počneš propuštati pokoje raskuhano zrno da se navikne na mrvice i onda hrabro dalje

I-STA - nemam što dodati na gornje savjete samo ponoviti - nije u pitanju veličina bebe već njen probavni sistem. ima li koristi od stavljanja linkova WHO i njihovih preporuka?
nadam se da će se eli javiti sa svojim iskustvom, ona je također krenula ranije raditi i s dohranom je krenula nešto ranije (ali ne s 4,5 mjeseca)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 06 sij 2010, 11:27

evo, na temu sluzi i riže, ja nikad nisam ništa mlila i miksala i ona je normalno prihvatila samo malo raskuhaniju rižu, al opet ne raskuhanu totalno. Miksam samo meso, jer mi se čini opasno, ostalo sjeckam il gnječim il ribam.
Jučer je jela bananu ko odraslo dijete :mrgreen:

nisam mislila da će to ići, al probala, prošlo.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2010, 11:30

nisam ni ja prvim dvjema cijedila, one su se bacale na žličicu - ova treća je mimoza
a bananu ko Tonka je počela jesti prije cca dva tjedna :D
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 06 sij 2010, 11:32

prvih 10 dana ništa nije htjela jesti, a sad-prežder, prežder. Nije luda za voćem, ali na povrće ne bi stala jest da ju ne zaustavimo-nikad. Plus uz ručak popije dec vode.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la supermama » 06 sij 2010, 12:04

moram, pregristi cu si jezik ako ne napisem....ja sam pocela raditi kad je v. napunila 6. mjeseci, i jedno je sigurno nije pojela nista sto ja nisam blagoslovila, dakle nije odlazak na posao problem, vec je glava ta koja odlucuje...

a rizu sam ja u pocetku kuhala mljela,miksala,pa sam odustala i samo ej dobro skuhala i sada je bez problema melja po ustima i to joj je bas zabavno

meso jos nismo probali, ali sa starijim sam mu sitno sitno do neprepoznatljivosti nasjeckala i to je super prolazilo....sve u svemu stajalista sam da se treba sto manej miksati vec pokusati djete nagovoriti da "zvace"
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 06 sij 2010, 12:07

Ina66 je napisao/la:nisam ni ja prvim dvjema cijedila, one su se bacale na žličicu - ova treća je mimoza
a bananu ko Tonka je počela jesti prije cca dva tjedna :D

fina dama :mrgreen:
moja je razbijačica, sve mi se čini :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2010, 12:49

supermama - nemaš što pregrizati jezik. svatko ima pravo izreći/napisati svoje mišljenje sve dok se ne vrijeđa na osobnoj razini :)

krumpi - je, baš je damica :lol
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la elizabeta » 06 sij 2010, 13:47

I-STA ravnaj se prema svom majčinskom instinktu , znam da si iznimno pametna i obrazovana i brižna majka.
Ne primaj ksrcu nikakve isključive komentare

Idu mi na živce ovi "a la RODA" paranoični komentari ... a sve zbog toga što si rekla da želiš do 6. mjeseca pomalo privikavat dijete na nove okuse.
Nebulozno mi je ženi koja bi bebi dala par žličica mrkva-kašice dnevno, vrlo postupno, ženi kojoj ne ide izdajanje...govoriti kao da je neobrazovana i bezdušna mama koja djetetu daje kamenje ili otrov i uništava djetetov probavni sustav.Čak se ide i do plašenja celijakijom, chronovom bolesti...bože ne mogu vjerovat :roll:

Osobno sam djecu dojila dosta dugo (od 13-18 mjeseci) ali ja sam bila prava mljekara :lol i stvarno je bilo mlijeka za izvoz. Nisam morala ići raditi, djeca su bila i predebela samo od mlijeka...ali to sam bila ja...zašto bi sve bile iste i sva djeca ista.
Znam puno mama koje su dohranjivale bebe vrlo rano, koje nisu htjele ili mogle dojiti...i djeca su im zdrava. Znam i djecu dojenu paženu i maženu, koja dan danas jedu užasno zdravo...pa su krhka i boležljiva.
Mene i moju generaciju su mame vrlo rano dohranjivale...mene je moja doduše dojila godinu dana, ali mi je s manje od godinu dana dala i jaje :lol Malko mi je to smiješno sad, al fakat mi nije naškodilo. Nemam apsolutno nikakve probavne probleme. A i da imam, okrivila bih možda loše gene ili sadašnju nezdravu i upitne kvalitete prehranu, ubrzan tempo, nervozu i stres blabla...Prekomično bi bilo da okrivim mamu koja mi je sa 5 mjeseci dala par žličica mrkvice :lol
Lijepo je pratiti istraživanja, ali lijepo je i misliti svojom glavom i ne shvaćati baš sve doslovno, štreberski i isključivo.

I-STA samo ti polako i po svojoj savjesti.
Neotvorena bočica kašice se inače stavi u zdjelicu s vrućom vodom dok se ne zagrije, 5-6 minuta.

probaj dojenje ne izbacit, i kad počneš raditi, ali ako ne ide - ne ide, nemoj se zamarati babskim zlim jezicima. Tvoje je pravo i ako ne želiš dojiti...iz iskustva znam da sam bila užasno nenaspavana i da niti jedno nije spavalo dokle god sam ih dojila. Izdržala sam, al nemam pojma kako bih podnijela spavanje od 3-4 sata noću i to isprekidano, da sam morala ustati ujutro u 6 ili 7 i onda još 8 sati raditi. Zašto bi se žena morala psihofizički iscrpljivat do ludila da bi imala imidž majke iz bajke?

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2010, 13:52

elizabeta
Ina66 je napisao/la:svatko ima pravo izreći/napisati svoje mišljenje sve dok se ne vrijeđa na osobnoj razini :)

ovo nisu vruće teme
:mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 06 sij 2010, 14:24

elizabeta, meni je nebulozno da ti istrazivanja najvecih svjetskih strucnjaka za dohranu dojencadi nazivas nebulozama.
Ako te zanimaju cinjenice, istrazi malo tematiku, ako ne, molim te se suzdrzi od ovakvih komentara.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la supermama » 06 sij 2010, 14:48

nego sto se radi s dinklom, pirom ili krupnikom??????
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la elizabeta » 06 sij 2010, 15:21

LiKmama je napisao/la:elizabeta, meni je nebulozno da ti istrazivanja najvecih svjetskih strucnjaka za dohranu dojencadi nazivas nebulozama.
Ako te zanimaju cinjenice, istrazi malo tematiku, ako ne, molim te se suzdrzi od ovakvih komentara.

ni jedno istraživanje ne govori da će beba kojoj mama sa 5 mjeseci počne davat po 2 žličice mrkva kašice imati vrlo vjerojatno probavne bolesti. Niti da će ona koja s dohranom počne mjesec dana poslje biti zasigurno zdravija.
niti jedno istraživanje ne govori da će nedojeno ili kratko dojeno dijete sigurno oboljeti-
niti jedno istraživanje ne govori da će desetomjesečno dijete koje mama stavi 15 minuta dnevno u hodalicu imati motoričke probleme...niti da neće, ako se posve ispravno hendlalo s djetetom.

Nije stvar u pokušaju obrazovanja mama koje su neupućene u novija medicinska istraživanja...to ne zovem nebulozama

Nego mi smeta što se na ovakvim pdf-ima često vrijeđaju mame, i gleda se na njih nekako omalovažavajuće, svisoka...Sve se može reći i na bolji način.
Možete reć i mislit što god hoćete, da ja nikako nisam u pravu...ali ja jako dobro znam koliko mama se našlo uvrijeđeno i omalovaženo svih ovih godina...Dakle način ipak često nije dobar, ne čita se pažljivo nečiji post, premalo je suptilnosti a previše generaliziranja...I zato se pokadkad (srećom rijetko) osjetim pozvanom kritizirat taj stav (Stav! A ne medicinska istraživanja koja su također btw podložna analizi...ništa nije sveto pismo pa ni sveto pismo)...ne zbog sebe, dakle nisam osobno pogođena, nego zbog drugih.

Likice, ovaj dio tvog posta mi jest pretjeran, nefleksibilan. Ista je rekla da ima namjeru vrlo polako do 6-og mjeseca navikavat bebu na novi okus, dakle polagano, i uz neprekidanje dojenja (nije rekla da će ju od sutra počet umjesto dojenja kljukat s 10 tegli mrkva kašice!) a ti joj pišeš ovako:

probavni sustav djeteta sazrijeva dovoljno da pocne uciti probavljati krutu hranu izmedju cca 4.5 i 6 mjeseci.
NITKO na ovom svijetu ti ne moze reci kad ce upravo tvom djetetu sazrijeti dovoljno da probavi krutu hranu.
Ako nije dovoljno zreo u trenu kad ti njoj das samo malo mrkvice, ona NE MOZE to probaviti, organizam nije spreman, nije sposoban, znaci to ti je otprilike kao da ti krenes jesti kamenje.
Steta ne mora biti vidljiva odmah, moze se pokazati kasnije, u vidu celijakije, u vidu Chronove bolesti, iritabilnog crijeva itd.

ne znam...meni ovo zvuči kao da predoslovno shvaćaš pročitano ili kao da plašiš ženu koja stvarno ne želi učinit ništa šokantno svojoj bebi...
Ne sviđa mi se taj docirajući i na majčinstvo atakirajući način na koji neke ovdje iznose novija medicinska dostignuća. :dunno

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2010, 15:28

supermama je napisao/la:nego sto se radi s dinklom, pirom ili krupnikom??????

ako si kupila u zrnu, kuhaš ga kao i svaku drugu žitaricu
ako je u obliku griza, kuhaš ga na vodi i po potrebi razrijediš sa svojim ili adaptiranim mlijekom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 07 sij 2010, 10:48

I-STA je napisao/la:Kao prvo, nisam rekla da ću ju dohranjivati, već probati dati čisto radi privikavanja na okus. Naime, ja moram početi raditi za mjesec i pol-dva i što ću onda? Izdojiti se ne mogu, probala sam bezbroj puta i ne ide. Lada je poprilična beba ( sada, s 4 mjeseca ima 70 cm, za kg ne znam jer idemo tek 25. na vaganje) i kužim da joj već sada sika nije dovoljna jer mi traži svaka 2 sata. Ja imam mlijeka, ali taman. Nikad mi nije curilo kao nekim ženama koje doista imaju viška. A kad počnem raditi, kako će suprug dati djetetu jesti? Osim toga, taman će onda napuniti 6 mjeseci. Želim ju naviknuti na okus.

I-STA, iako mi se čini da si već odlučila, pokušaj još malo razmisliti.
kažeš da ti je problem izdajanje - zašto bi izdajala? po zakonu imaš pravo na pauzu za dojenje (zato sam i spomenula eli) i onaj tko bude čuvao Ladu bi ti ju mogao dovesti ili ti možeš otići doma ako ti je blizu. svaki pravedni poslodavac ti mora izići ususret. (ja sam, doduše, shvatila da si ti sam svoj gazda pa me tim više čudi)
to što ona doji svaka 2 sata ne mora baš značiti da je gladna. kod djece dojene na zahtjev baš i nema nekih pravila pa zna proći i par sati da ne traže, ali i da češće traže nego su majke naviknule. i zašto misliš da je problem što imaš taman mlijeka - imaš ga onoliko koliko treba tvom djetetu.
nemam ni ja viškova, zapravo, curilo mi je mlijeko samo u prvom dojenju, u ovom trećem skoro da nisam ni trebala jastučiće za grudnjak.

moram prekinuti...
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 07 sij 2010, 10:51

(ja u drugom dojenju nikad nisam osjetila prepunjenost niti pune cice, u prvom stalno)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la luu » 09 sij 2010, 16:50

Nedavno sam kupovala zitarice u bio-bio i prodavacica me je nagovorila na integralne rizine pahuljice. Navodno su dobre kad se rade povrtne kasice. Nisam ih jos otvorila i zanima me jeste li ih koristili jer za sad nemam nikakvu potrebu za njima inace zapoceli smo po Ininim preporukama!!
luu
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2010, 17:10

preliješ ih vrućom vodom pa naribaš voće kad omekšaju ili dodaš u povrće pred kraj kuhanja
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la luu » 09 sij 2010, 17:15

Hvala
luu
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2010, 17:46

ja sam našla alge, i mislila sam napraviti i rižinu kašicu s tim. kako to ide?
shvatila sam da izrežem 2,5 cm alge, skuham s rižom i onda nju maknem a rižu ostavim?

i još jedno pitanje. iza riže tj rižine sluzi piše ribana jabuka. jel se riba na ribež za đumbir?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 09 sij 2010, 18:17

alge ja nisam koristila, to će tanja ofgovoriti ;)

jabuka na ribež za đumbir :dada
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2010, 21:15

hvala. čekam onda tanju ;)
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la tanjabb » 10 sij 2010, 00:11

Tocno kako si napisala. Nakon kuhanja ju bacis.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.