Sada je: 11 kol 2026, 04:25.

jaslice ili teta čuvalica...

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: jaslice ili teta čuvalica...

PostPostao/la medo14 » 24 stu 2009, 12:41

vezano na prešućivanje pedijatrici da imaš opciju čuvanja umjesto jaslica, meni je moj šef stvarao problem za bolovanje (iako zakonski nije mogao ništa) ali šefovski mi je mogao uvijek vratiti ako bi se kačila s njim. A taman sam i friško došla na taj posao raditi. Tako da sam komotno mogla njemu prešutit da imamo opciju čuvanja.
Znao je da imamo opciju čuvanja (baka) i uvijek je bilo natezanja koliko ću ja stvarno biti na bolovanju. Po njegovom je baka mogla to odraditi 100%. Na kraju kad sam položila stvari i pokazala mu zube, našli smo se na opciji koju Škorpionka spominje, faza jake bolesti ja, faza oporavka baka.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 24 stu 2009, 12:44

gore je netko napisao da više nema opcije čuvanja mjesta.

kod nas je nikada nije bilo, kao ni mogućnosti poludnevnog boravka. tj. te mogućnosti idu ako je više mjesta u jaslicama nego zainteresiranih za puno vrijeme. kod nas su jaslice i skuplje nego u zg. mi smo tako prvu godinu malu vodili na četiri sata i plaćali puno vrijeme.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 24 stu 2009, 12:47

ali šefovski mi je mogao uvijek vratiti ako bi se kačila s njim

Da, ovo je točno. Jako je malo poslova gdje možeš pratiti ritam uz uobičajene jaslicke bolesti i bolovanja radi istih.
Moj šej je jaaaako, jaaako okej kad su djeca u pitanju i po tom kriteriju bi ja mogla bez riječi biti tjedan dana na poslu, dva tjedna doma.

Ali uz takav ritam nema šanse da bi moj posao imao ikakvu kvalitetu, jer te onda netko ad hoc mora mijenjati a on već ima svoj raspored. :/ Meni je to bio jedan od razloga za izabrati čuvalicu ispred jaslica.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 24 stu 2009, 12:49

mi smo tako prvu godinu malu vodili na četiri sata i plaćali puno vrijeme.

Četiri sata dnevno u toj dobi spram 8,5 ili 9 sati dnevno u toj ranoj dobi je nebo i zemlja. Znači , mala ti te prve godine i nije bila tipični jasličar. :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la IINA » 24 stu 2009, 12:49

Znam da moram imat pravo na bolovanje i dobila sam ga, ali
bilo je negodovanja i nije bilo ugodno :|
Srečom da još i zbog tete nisam trebala, jer niti pedica, a niti moj obiteljski
doktor nisu baš od pisanja bolovanja :/
I nema šanse da bi mi zbog bolesne čuvalice napisali.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 24 stu 2009, 12:52

skorpi, mm je igrom slučaja imao smjenu od 5,5-12 šest dana tjedno i 4h rada nedjeljom pa bi bilo suludo da se vraćao doma spavati i puštao bebu u jaslicama.
tako bi je ja pustila u 8i10 (i kasnila na posao), a on podizao točno u podne pa bi se doma skupa bacili na krevet i odspavali.
onaj dio dana koji je za igru i gužvu, kao i ručak, bila je u jaslicama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 24 stu 2009, 12:53

skorpionka je napisao/la:
ali šefovski mi je mogao uvijek vratiti ako bi se kačila s njim

Da, ovo je točno. Jako je malo poslova gdje možeš pratiti ritam uz uobičajene jaslicke bolesti i bolovanja radi istih.
Moj šej je jaaaako, jaaako okej kad su djeca u pitanju i po tom kriteriju bi ja mogla bez riječi biti tjedan dana na poslu, dva tjedna doma.

Ali uz takav ritam nema šanse da bi moj posao imao ikakvu kvalitetu, jer te onda netko ad hoc mora mijenjati a on već ima svoj raspored. :/ Meni je to bio jedan od razloga za izabrati čuvalicu ispred jaslica.

aj, falabogu da netko i to kaže
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la anamarija28 » 24 stu 2009, 16:37

... moram priznati da sam i ja imala velike dvojbe kad su bile u pitanju jaslice ili teta čuvalica... i na kraju je odlučeno... kad je Viktor imao devet mjeseci dobio je tetu čuvalicu... moram reći najbolju na svijetu (a našla sam je preko oglasa!!!)... i svi smo bili zadovoljni... nikad nije izostala, dijete se razvijalo i učilo nove stvari, kad je bio bolestan bila je još pažljivija i nježnija... ugalvnom sve za deset... i onda se nakon godinu dana MM sjetio da bi možda dijete moglo u jaslice jer je jako društven a u susjedstvu se nema s kime igrati... pa je i svekrva počela i onda i moja mama... i ja sam popustila... bilo mi je užasno prvi tjedan na adaptaciji... ali samo meni jer Viktoru je bilo fenomenalno... i danas nakon dva mjeseca njemu je super u vrtiću... obožava ići, ne plače, igra se, jede, spava... bio je bolestan na početku dva puta, ali počela sam mu davati sirup za imunitet i sad je sve u redu... no ipak, drago mi je da ga nisam dala u jaslice s godinu dana... ipak je sad malo veći i puno više razumije pa mu je zabavnije u vrtiću s djecom nego s tetom čuvalicom doma... ko ima mogućnosti imati čuvalicu ne vidim zašto ne, barem do druge godine... moje iskustvo dijeli i jedna moja sestra, a druga ide na posao u veljači a malenu preuzima teta čuvalica do rujna kada će u jaslice... eto, ako sam pomogla svojim iskustvom drago mi je... i još jednom hvala najboljoj teti čuvalici - Meliti...
Viktor (10.12.2007.)
anamarija28
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lastavica » 25 stu 2009, 22:30

lastavica je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:Pa ja sam Eli pala na dupe kad sam vidjela 28 djece na spisku.

zaista su se u odnosu na prije grupe povećale, mislim da je kod nas prve godine bilo upisano 18 djece. A onih koji su krenuli u početku ih je bilo manje od 10, a ostala su stizala malo po malo kako su navršavala godinu, a neka i nisu, čuvala su mjesto. Tako da je kod nas te prve dvije jasličke godine bilo relativno malo djece.

doma sam naišla na vrtićki časopis iz 2004 gdje su predstavljene sve grupe iz našeg vrtića. u našu grupu nije bilo upisano 18 djece nego 17. svako dijete iz grupe je predstavljeno s nekom crticom i slikom, a njih 6 su samo nabrojani imenima i piše da još nijednom nisu došli u jaslice. tako da ih se 11 skupilo do proljeća.
no ovo moje više nije primjenjivo jer su pravila sada drugačija, a i u kvartu ima puno više djece.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la rusulica » 08 sij 2010, 14:20

Trebala bih početi uskoro raditi a nema mi tko čuvati L. Dogodine će u državni vrtić
Ugl razmišljam o teti čuvalici jednoj vrlo mladoj poznanici/rođakovoj ženi koja isto ima curicu 9 mj mlađu od moje i one se znaju i često igraju.Inače ona živi sa svekrvom koja je moja teta pa nam je kod njih baš ugodno a i teta bi katkad uletila i pomogla joj kad je kući.
Zanimaju me cijene s obzirom da toj ženi/curi ovo nije zamjenski posao(ne bi radila uopće da nije ovog) već dodatna zarada a i vjerovatno ju ne bi čuvala svaki dan.
Kad bi malu vodila k njoj dali trebam kupovati i nositi hranu, dali to plaćam posebno ili se to uračuna u cijenu i koliko otprilike na to otpada?
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 08 sij 2010, 14:33

I ne znam da li ovo spada tu ali zanimaju me i privatne jaslice u splitu. Gdje ima mjesta kakvo je stanje, radno vrijeme, praznici i općenito. Mi živimo na gripe/firule, mislim da nemaju nijedne u našem kvartu ni blizu jel tako? Ima li ikoga?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Zwerka » 08 sij 2010, 18:16

Mi sutra idemo na upoznavanje naše tete čuvalice, bez obzira što sam još uvijek bez posla, ali se nadam da će mi nešto uletit uskoro.
Pošto pojma nemam u kakvim uvjetima žena živi, čuva djecu niti kako izgleda, a moram platiti mjesečno 150 kn čuvanje mjesta u jaslicama, odlučila sam se za prijevremeno upoznavanje, jer mi nema smisla plačati mjesto, a žena je obečala da će mi čuvati maloga kad se zaposlim.

Ako će mi se svidjeti, odma sutra idem odjaviti i jaslice.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 sij 2010, 21:12

zwerkaq, nemoj odmah odjaviti jaslice, ako uopce mogu sugerirati. ako mozes placati jos neko vrijeme mjesto u jaslicama, napravi to. prvi dojam nije bas nuzno ispravan. daj joj malo vremena s djetetom pa onda odluci. a i sto ako ona odustane nakon nekog vremena, nikad ne znas sto se moze dogoditi :dunno
je l' vam veliki izdatak tih 150 kuna mjesecno za jaslice?
sori ako zabadam nos gdje mu nije mjesto, nemam lose namjere.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mare10 » 08 sij 2010, 22:47

Mi ćemo imati tetu čuvalicu za početak dok je manja, a to mi se čini kao bolji izbor dok su jako mali. A poslije kad se već bude volila družiti sa vršnjacima mi se jaslice/vrtić čini kao bolji izbor ;)
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Zwerka » 08 sij 2010, 22:54

mamashnita, no frks.. ;)
Stvar je u tome da nam je to veliki i nepotrebni izdatak, a ova teta čuvalica je po preporuci naše familije, starija žena koja praktički cijeli život čuva klince i čula sam dosta pozitivnih stvari o njoj, u biti, čula sam samo pozitivne stvari o njoj.
Šta se tiče njezinog odustajanja, pitala sam ja nju da li da radije njoj plačam čuvanje mjesta umjesto jaslicama, pa je rekla da nema šanse jer je obečala da će ga čuvati i toga se pridržava.
Znam da prvi dojam nije naj naj..
To me malčice i brine...

mare, ja sam rekla da će mali sa 3 god u jaslice/ vrtić obavezno jer smatram da je to najbolje, kad je veći da je okružen drugom djecom...
Smatram da je to veliki korak k odrastanju..
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 08 sij 2010, 23:00

zwerka, pa kolike su kod vas cijene čuvalica? npr.meni je 150 kn mali izdatak, a čuvalica mi je na granici mogućeg (na granici onog što mogu platiti)?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 08 sij 2010, 23:05

Krumpi preduhitrila si me...
imam dobru placu ali sam svejedno zakljucila da je isplativije (znaci da je razlika iznosa meni bila nedovoljna da ne bi i dalje ja uzivala u razvoju svog djeteta) da ja budem kuci sa djetetom nego da nekome placam.
Jaslice nisu tako lose.....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Zwerka » 08 sij 2010, 23:05

Krumpi, čuvalica me košta 800 kn isto kao i jaslice, zato sam se radije i odlučila za čuvalicu.
Nemoj zaboraviti da su kod vas puno veće plače, pa tako i veće cijene ostalih " stvari ".
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 08 sij 2010, 23:07

ja radim u firmi di su iste plaće u čitavoj državi :mrgreen
ma nije to bitno, al to je super cijena čuvalice :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 08 sij 2010, 23:08

Zwerka , ako ti je ista cijena jaslica i cuvalice , a cuvalica ti je sigurna i pozudana osoba, onda se nemas sto dvoumiti.
otkazi jaslice i kad dobijes posao taman imas dovoljno vremena da se dijete adaptira na cuvalicu , a do tada uzivaj u ovim divnim danima sa svojim malim princem :kiss
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la mare10 » 08 sij 2010, 23:21

Zwerka super cijena čuvalice :lol :shock
Želim ti sreću sa tetom čuvalicom :kiss
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 09 sij 2010, 11:58

Zwerka odlična cijena. Da je bar meni ista cijena jaslica i čuvalice ne bih se uopće mislila nego bih definitivno išla na čuvalicu - kasnije bih u vrtić.
Može li mi netko odgovoriti na post od gore, mislim na ovo za prehranu kod čuvalice što sam pisala. thanks
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Dory » 09 sij 2010, 18:09

Od prijasteljice mama je bila svojedobno teta čuvalica - hranu je ona kupovala s time da je dogovorila s roditeljima što dijete voli jesti i to mu kuhala, imala je neki tjedni jelovnik. Roditelji djece (čuvala je po dvoje djece) znali su donjeti pudigić, sok, možda neki slatkiš, ali bez obveze....Ona je bila stvarno ok. teta čuvalica, odgovorna, pouzdana i pažljiva....
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tratinčica1711 » 10 sij 2010, 13:10

Ja sam uvijek prije za jaslice.. osim ako znam tetu čuvalicu od prije i imam povjerenje u nju. Nepoznatoj osobi ga ne bih ostavljala :dunno Mi smo Filipu pisali jaslice kad je imao mjesec dana, i kreće u 9 mj. ( imati će 1, 5 g.)
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 11 sij 2010, 13:32

Bili smo u subotu na upoznavanju naše tete čuvalice..
Ugodno sam oduševljena i drago mi je da će mi ona čuvati djete.

Žena super izgleda, kuća je uredna,čista, lijepo namještena,puno prostora ima, veliko dvorište s pješčanikom za klince, ima 3 kćeri od kojih najstarija studira, muž joj radi na Ini, čuvanjem djece se bavi već 15 godina...

Znam da prvi dojam može jako prevariti, ali ja sam svejedno oduševljena s obzirom da je čuvala i dosta djece iz našeg sela, a i o njoj sam čula samo sve najbolje.

TAko da definitivno odjavljujem jaslice.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 11 sij 2010, 14:05

Zwerka želim ti dobro iskustvo s čuvalicom i da budete zadovoljni. Moji su se čuvali kod jedne tete, već sam više puta pisala, i bili smo jako zadovoljni. Ona i muž u penziji, njena djeca već studenti, kuća s vrtom.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 11 sij 2010, 14:10

Hajdi, hvala!!
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rusulica » 11 sij 2010, 14:11

Ja sam odustala za sada od ove rođakove žene za čuvalicu.
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Zwerka » 11 sij 2010, 14:14

rusulica, zašto si odustala?
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 11 sij 2010, 14:31

Znam da prvi dojam može jako prevariti, ali ja sam svejedno oduševljena s obzirom da je čuvala i dosta djece iz našeg sela, a i o njoj sam čula samo sve najbolje.

ovo + tako povoljna cijena = odličan izbor.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.