Sada je: 25 srp 2026, 17:21.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la latica » 10 sij 2010, 00:13

drage moje,
evo mi smo počeli s jabukicom - 10 dana prije 6 mjeseci. stalno sam nekako bila sva isprepadana s tim početkom - kad, s čim, kako i sl. i onda mi jednostavno došlo i nekako mi je sjelo - danas krećemo. i onda smo lijepo sjeli za stol u hranilicu, stavili podbradnjak, malo se igrali jabukama na stolu i onda konačno probali. uglavnom, imamo domaće jabukice, prefine, slatke, nešpricane nikada, nisam ih miksala nego sam samo protisnula kroz gnječilicu za češnjak. dakle, koja je to faca bila - nisam uopće znala da se može tako strest i namrštit :) popije one odvratne D kapi i poliže žlicu, a ovo - slatko ko da je pošećereno, a on - sav se jadan streso od odbojnosti. ja sam prvo mislila da ga smetaju te mrvice (jer nije miksano), ali ni sokić mu nije bio po volji. to je bilo presmiješno!!!! dala sam mu u rukicu i komadić oguljene jabuke i dva puta je desnima odgrizo komadić i pljucnuo van. ali i onda je pravio face kad bi jabuka dotakla usta :)
usprkos svemu ja sam zadovoljna jer je već drugi dan bilo malo manje mrštenja i malo je te mrvice premetao po ustima jezikom i žvakao i na kraju malo i gutnuo par puta. ali žvakao je - to mi je bilo najljepše od svega. onda onak ko da će pljunut pa ipak vrati jezikom u usta, pa onda vidim te mrvice oko desni, pa me gleda i smije se - ko da se igra s tim u ustima, pa priiča nešto a mrvice ispadaju van, ali na kraju ipak malo i proguta :)
eto, samo sam htjela reć da mi je puno pomoglo što sam ranije čitala ovdje da je normalno da se mršte i da ništa ne pojedu i da sam i ja zbog toga na kraju bila zadovoljna iako je prvi puta jabuka tek dotakla jezik, ali za sada nam je to sve (ova 2 dana) jaaako zabavno :)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la tanjabb » 10 sij 2010, 00:34

Latica, moj je stariji pljuvao kaj god sam mu dala prva tri tjedna, a na prvu prvu zlicu rize je isto tako radio face najveceg gadjenja bilo kada dozivljenog :lol .
Ja mu jedino ne bih dala jabuku u ruku. Komadic koji odgrize moze krivo poci i napraviti problem samo takav.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nevenera » 10 sij 2010, 14:35

a jabuka sjeckana na jako sitno? ono baš sitno?

znači face i na rižu? ajd vidit ću to i ja drugio tjedan. :lol
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 10 sij 2010, 15:42

nevenera je napisao/la:a jabuka sjeckana na jako sitno? ono baš sitno?

znači face i na rižu? ajd vidit ću to i ja drugio tjedan. :lol

ja nebi jabuku, ja dam skuhanu mrkvu, bananu dam čitavu, dam joj rižine krekere po mrvicu...al jabuka, kruh..to je opasno. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 10 sij 2010, 15:44

mi smo danas krenuli i s palentom, nakon mjesec dana vec dosadnog prosa i kruske
pojeo je sve sto sam mu dala, po obicaju i nakon toga se jos nacicao i zaspao
mislim da mu ovo cicanje treba zbog zedji jer vodom za sada samo ispire usta, nije jos skuzio cemu voda sluzi :dunno

refluks ne smijem ni spomenuti da ne ureknem, sad to povracanje vise lici na bljuckanje, onim velikim ispovracanim kolicinama
vise nema niti traga, cak i nakon ostalih mlijecnih obroka. ma presretna sam kako se to razvija s refluksom, samo da tako ostane

mi se onda selimo na drugi obrok :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 10 sij 2010, 18:51

ne, ne selite se ;)
ovdje ste sve dok isprobavate namirnice prvog reda (sve što se jede prvih mjesec, mjesec i po)
:mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la latica » 10 sij 2010, 20:06

hvala za upozorenje za jabuku - dala sam mu u ruku jer mi iskreno nije palo na pamet da u toj fazi može s desnima odgrist komadić - ja sam mislila kak će malo sisat i tak. znam da to može bit vrlo nezgodno ak se odgrize tak da sam jako pazila i ne dajem mu više u ruku. eto, baš me iznenadilo.
kad probamo kuhanu mrkvicu, to će onda dobit u rukicu. ali mi ćemo polako tak da još dugo papamo jabukicu.
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la eli » 11 sij 2010, 10:08

Kao prvo, nisam rekla da ću ju dohranjivati, već probati dati čisto radi privikavanja na okus. Naime, ja moram početi raditi za mjesec i pol-dva i što ću onda? Izdojiti se ne mogu, probala sam bezbroj puta i ne ide. Lada je poprilična beba ( sada, s 4 mjeseca ima 70 cm, za kg ne znam jer idemo tek 25. na vaganje) i kužim da joj već sada sika nije dovoljna jer mi traži svaka 2 sata. Ja imam mlijeka, ali taman. Nikad mi nije curilo kao nekim ženama koje doista imaju viška. A kad počnem raditi, kako će suprug dati djetetu jesti? Osim toga, taman će onda napuniti 6 mjeseci. Želim ju naviknuti na okus.

malo iz mojeg iskustva po stopedeseti put. ;)

na posao sam se vratila kada je imala sedam mjeseci, tj. nakon godišnjeg koji je išao poslije porodiljnog. nadobudno sam krenula sa isprobavanjem okusa kada je imala 5,5mj, cicala svaka dva sata, bila prosječno dugačka, a sa težinom na gornjoj granici. dok god sam ja bila doma isprobavanje hrane je bilo nepotrebno i neuspješno, ona se bunila, ja sam plakala. svaku žlicu koju bi joj dala ona je instinktivo (ili prirodno mudro) jezikom gurala vani.

kad sam se vratila na posao odlazila sam jednom dnevno doma je podojiti, a između je dobivala i voćni doručak i povrtno-žitni ručak. izdojiti se nikad nisam mogla. uglavnom, kako cica nije bila blizu stigla bi ogladniti, a i sazrijela je pa je tati jako lijepo jela. količine koje joj je davao bile su od 1/2 do 2/3 staklenke (ručak sam punila u hippove, a nekad je bio baš hipp). jela bi ona tada i više, ali joj toliko nije bilo ni potrebno.

još je par mjeseci u doba i dane kad bi bila doma nastavila sisati svaka dva sata. vikendom i nakon ručka. ostala je debeljuškasta još par godina, iako je u dobi od 6-12 mj dosta otišla i u visinu.

zaključak - zdrava šestomjesečna beba će kad oglani pojesti ono što je na repertoaru. ako odbije, očito nije stvarno gladna. ne treba trčati pred rudo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MaminMacak » 11 sij 2010, 12:16

ne, ne selite se ;)
ovdje ste sve dok isprobavate namirnice prvog reda (sve što se jede prvih mjesec, mjesec i po)
:mah

aha, dobro onda :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 12 sij 2010, 16:08

bas gledam povrce kod severa, pa nista nemaju sto nam treba :(, jedino mrkvu, a to necemo jer zatvara
gdje nabavljate korabicu, batat, tikvice po mogucnosti iz bio uzgoja?

zrno ima nesto vise, ali 300 kn mi je too much jer nemam sto naruciti
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zauvijekmama » 12 sij 2010, 16:49

MaminMacak je napisao/la:bas gledam povrce kod severa, pa nista nemaju sto nam treba :(, jedino mrkvu, a to necemo jer zatvara
gdje nabavljate korabicu, batat, tikvice po mogucnosti iz bio uzgoja?

zrno ima nesto vise, ali 300 kn mi je too much jer nemam sto naruciti

mi dosta toga kupujemo u bio&bio...imaju ok izbor..ili konzum(eko stand) :dada
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Krumpirić » 12 sij 2010, 16:51

imaš u konzumu štand od biovege, krumpiri, mrkva, tikve i jabuka su trenutno tamo.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 12 sij 2010, 18:46

ajde super, ima u ovom konzumu u spanskom na ljubljanskoj aveniji?

je li netko narucivao i internet dostavom?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 12 sij 2010, 19:17

MaminMacak je napisao/la:ajde super, ima u ovom konzumu u spanskom na ljubljanskoj aveniji?

je li netko narucivao i internet dostavom?

je, ima u tome baš, u njemu sam i kupila.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nevenera » 12 sij 2010, 20:37

uspjela sam naći domaću mrkvicu (tako da ćemo ići riža pa mrkva) ali jabuka loše- našla sam neke kod jedne bake. onakaže da su domaće. izgledaju tako ali nisam baš sigurna. jel bolje onda dati kašicu gotovu od jabuke nego neke tamo kupovne?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mare10 » 12 sij 2010, 22:12

nevenera je napisao/la:uspjela sam naći domaću mrkvicu (tako da ćemo ići riža pa mrkva) ali jabuka loše- našla sam neke kod jedne bake. onakaže da su domaće. izgledaju tako ali nisam baš sigurna. jel bolje onda dati kašicu gotovu od jabuke nego neke tamo kupovne?

Nevenera ja ne dajem ništa što nije u sezoni jer tako i ja jedem. Kako moja štrajka sa bananom i jabukom ne jede voće već duže :/
Pa je moj savjet ako nemaš provjerenu namirnicu prijeđi na drugu koja je za njegovu dob, a da ju imaš provjerenu. :mah
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 12 sij 2010, 22:23

stvarno je teško u ZD nešto naći... mislila sam da će sveki znati nekog ali ništa.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mare10 » 12 sij 2010, 22:38

nevenera je napisao/la:stvarno je teško u ZD nešto naći... mislila sam da će sveki znati nekog ali ništa.

Da to je istina, ja imam sreću da moji žive na selu ;)
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 13 sij 2010, 11:50

Mene muci s kojom da vockom idemo iza kruske.
Problem je refluks i ne-kakanje, znaci otpada jabuka i banana.

Bi mozda mogli ici s sljivom malo ranije? Mozda prokaka. Je li netko probao?
Muci me sto je u Frutekovoj kasici umjesan i neki sok od borovnice.
Ima li neki drugi proizvodjac cistu sljivu?
Ne mogu sada ici po ducanima i citati sastave zbog ovog gipsa, help ...
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 13 sij 2010, 14:29

mi smo isto na početku muku mučili s nekakanjem.
tada sam dobila savjet za kuhanu jabuku. također smo probali i šljivu ranije (imaš hipp šljivu) ali ništa konkretno nije pomagalo.
jednostavno je rijeđe i teško kakao. :dunno
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2010, 14:33

MaminMačak - jabuku zamotaj u papir za pečenje da izgleda kao bombon (navlažiš mu rubove da se ne odmotava) i staviš u pećnicu na cca 180-200°C (ovisi kakva je pećnica, obična ili ventilatorska) i pečeš cca 15-20 minuta (ili kraće, ovisi i o veličini jabuke)
koru makneš i dobiješ vrlo mekano meso odličnog okusa
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la MaminMacak » 13 sij 2010, 15:35

probat cemo onda s pecenom jabukom, ona je vjerojatno i manje kisela pa mu nece stvarati zgaravicu

a hipp sljiva je znaci bez primjesa?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 13 sij 2010, 15:52

maminmačak nisam sad 100% sigurna u sadržaj hipp šljive ali na vanjskoj etiketi piše samo šljiva. možeš tu pogledati i etiketu
http://www.hipp.hr/proizvodi/read/15/48
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la nevenera » 13 sij 2010, 16:34

mi smo danas probali rižu. kao prvo sam napravila previše. :roll skuhala se dosta pa nije bilo potrebno ju procijediti jer kad bi je zgnječila pretvorila se u kašicu. pojeo je 2 žličice. ili čak manje. popio je 2 gutljaja vode na čašu s kljunom i tu je stvarno napravio facu gađenja. nakon 20 min je tražio sisati. posisao je toliko da nije tražio jesti 5h nakon toga. :shock

našla sam bio svijet. imaju sezonsko povrće i voće iz ekouzgoja. tako da sam jako sretna. malo ćemo modificirati plan za jelo. ali sve u svemu super.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la tanjabb » 13 sij 2010, 17:51

Cestitke za prve dvije zlicice :joy !!
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 13 sij 2010, 18:12

mmačak, ove gotove kašice su od prokuhanog voća sa dodanim c vitaminom. ako ne nađeš odgovarajuću šljivu možeš kupiti neke smrznute pa ih skuhati, maknut kožice i kuhati dok se ne stisnu u kašicu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 13 sij 2010, 18:46

bravo za Tina i mamu :cheer
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 13 sij 2010, 21:47

baš sam sretna. sutra ujutro idemo na vježbice pa će tata kuhati (danas je gledao) pa će nas dočekati gotova papica. pauza nam je u nedjelju kad imamo krštenje. sve sam iskalkulirala. :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 15 sij 2010, 21:16

da pitam nešto. tin danas treći dan papa ližuuuu. :lol mljacka i njemu nikad dosta. mogao bi on, osim prvi dan, jest dok ne pukne. ja mu povećavam polako količine. 3, 4, a danas 5 žličica. jel ima neka mjera. do kad povećavam tako. tj kad ću davati samo određenu količinu. ne znam jesam li dobro objasnila?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la petrunjela » 15 sij 2010, 22:43

Nevenera- moj Tin se od početka davio u rižinim pahuljicama od hippa, s tim sam počela, a tako je i sad nakon mjesec dana. Ja sam počela dohranu s 5,5mj. Prve dane sam mu davala po par žličica, a poslije mlijeko (mi smo na adaptiranom). Negdje 6 dan dala sam mu davala sam mu dok je god otvarao usta da je gladan i to sa ispuštanjem zvukova oduševljenja, otprilike količinu male hippove kašice, nakon toga više nije tražio mlijeko. Kada sam krenula s povrćem, isto tako. 2-3 dana po par žličica i onda koliko ide, danas pojede povrća količinu velike hippove kašice, i to uglavnom ono što mu skuham. Na početku moje kuhano nailazilo je na odbijanac, a gotove hippove (mrkva, mrkva-krumpir) je zmazao bez problema. Nama je problem jedino voće, ni doma spravljeno ni hippovo. Stisne te svoje male ćubice i nema šanse da žlica uđe unutra. Mislila sam mu probati skuhati kompot od jabuke, naravno bez šećera, možda bi mu se to moglo svidjeti. :D
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.