Sada je: 25 srp 2026, 17:45.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la Ina66 » 05 sij 2010, 15:31

mare10 - dajem isto što i druge tj. ono što mi je dostupno - kruške, banane, jabuke + imam još nešto smrznutih kupina
možda je kod nje došlo do malog štrajka, a možda joj je dosadilo jesti svaki dan isto. nemoj forsirati par dana

mamuška - ananas je konzerviran u šećernom sirupu, radije joj nemoj davati
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamuška » 05 sij 2010, 15:32

ma to sam si i mislila...ali eto opet pitam :dunno
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mare10 » 05 sij 2010, 15:38

Ina66 je napisao/la:mare10 - dajem isto što i druge tj. ono što mi je dostupno - kruške, banane, jabuke + imam još nešto smrznutih kupina
možda je kod nje došlo do malog štrajka, a možda joj je dosadilo jesti svaki dan isto. nemoj forsirati par dana

Upravo sam ja to pomislila pa joj doslovno nisam niti nudila cijeli tjedan, ali kada jučer nije htjela pečene jabuke, a ni jutros s jogurtom već mi je malo muka. :/
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Be » 10 sij 2010, 21:58

Dugo se nisam javljala, ali evo me s dva pitanja! :mrgreen

1. Karla ima skoro 13 mjeseci i inače joj dajem kupovni kravlji sir. Smije li se bebama dati i domaći, kupljen na tržnici ili bolje ne?
2. Dala sam joj neki dan prvi puta kuhani žumanjak i činilo mi se da je dobila malo flekica oko usta, ali su se povukle za 15-20 minuta. Je li to bila reakcija? Mora li biti neki razmak između uvođenja žumanjka i bjelanjka ili to nema veze?

Thanx!
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snowwhite » 10 sij 2010, 22:33

Be ja maksu dajem domaći sir ali ja dobijem od žene koju znam pa sam mirnija.
za reakciju na jaje nemam pojma, moglo bi biti sigurno će netko znati.

ja došla pitati za dinstanje na luku? ima uskoro 15 mjeseci jel može?
i još, je li manje zlo kupovno smrznuto ili konzervirano povrće? i kakvo je stanje s pasiranom rajčicom iz tetrapaka?

pitam jer sad njemu manje više kuham kao i nama ali za neke namirnice nisam sigurna pa onda radije izbjegavam. iako kad pomislim šta dobije u vrtiću...
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la tanjabb » 10 sij 2010, 23:05

Be, zumanjak ide prije prvog rodjendana, bjelanjak s 13 mjeseci. Moguce da je to bila reakcija na zumanjak. Znat ces sigurno ako mu ga ponovo das i reakcija se ponovi.
Domaci sir s trznice ja bebi ne bih dala. Kao prvo ne znas od kud taj sir i u kakvim uvjetima se radi. Kao drugo taj sir stoji na vanjskoj temperaturi (dobro, sad je zima), ne u frizideru.

Snow, mozes s 15 mjeseci poceti polako s dinstanjem, sa sto manje ulja naravno. Zasto bih kupovala smrznuto ili konzervirano povrce? Pasiranu rajcicu iz tetrapaka ne bih, ali imas u Bio&Bio u staklenki domaci, organski uzgoj, mislim da je negdje iz Slavonije.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la snowwhite » 10 sij 2010, 23:12

tanjabb je napisao/la:Snow, mozes s 15 mjeseci poceti polako s dinstanjem, sa sto manje ulja naravno. Zasto bih kupovala smrznuto ili konzervirano povrce? Pasiranu rajcicu iz tetrapaka ne bih, ali imas u Bio&Bio u staklenki domaci, organski uzgoj, mislim da je negdje iz Slavonije.

:kiss onda ću po rajčicu u bio bio.
a ovo za povrće sam pitala čisto da znam kad nama kuham nešto tako može li i on ili radije ne. po neodgovoru slutim da za njega bolje ne :mrgreen
hvala
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Zwerka » 11 sij 2010, 13:56

snow, ja koristim smrznuti grašak, mahune, grah, kupila sam i smrznute kupine i višnje za njega... :dunno
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 11 sij 2010, 16:26

Po pitanju dileme smrznuto-konzervirano - definitivno smrznuto. U konzervama je masovno dodana i sol i šečer, voće je djelomično u šečernom sirupu, a povće često uz sol ima i pokoji konzervans... Ja koristim smrznuto ono što nemam ili ne mogu nabaviti svježe, a i ono što sam nabavila veće količine eko-povrća, pa sam smrznula u porcijama jer ne mogu potrošiti odjednom sve, a bolje je smrznuti nego da stoji pa se kasnije koristi, tako više vitamina propadne.

E dobro da znam ovo za rajčicu, baš ću sljedeći put uzet koju teglicu ili tetrapak... :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la zauvijekmama » 11 sij 2010, 16:34

ja bi R. probala dati jaje... :dada
E sad, navodno je alergican na jaja.
Makar, iako vec mjesecima nije u kontaktu s njima(zadnje ih je dobio dok je dojio, a ja ih jos nisam izbacila iz prehrane), a ND mu je nekada jaci nekada slabiji, pitam se da li je uopce alergican na jaja ili je nesto drugo u pitanju.

Mogu mu dati jaje u subotu i onda ga pratiti cijeli dan.
Pitanje, da li da mu ga probam dati ili da jos cekam (recimo do 8mj, posto ce u 9 mj u vrtic)?
Ne planiram ga cijepiti do 9mj...
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Ina66 » 11 sij 2010, 18:52

možeš mu probati dati mrvicu tvrdo kuhanog žumanjka
ali zašto baš u subotu?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la zauvijekmama » 11 sij 2010, 23:56

zato jer druge dane radim, a bas mu ne bi davala jaje prije spavanja
probat cu s mrvicom kuhanog jaja...nadam se da nece biti reakcije
hvala
:mah
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Malena šarena » 14 sij 2010, 22:46

nakon 2mj dohrane i dva obroka dnevno+dojenje,pedijtrica nam je naredila 4 oborka na žlica+dojenje ujutro i navečer.

odavno me nije bilo,napali mi komp virusi,idem pohvatiti što ste novo pisale:)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 14 sij 2010, 23:02

zašto?
novi obrok uvedi ako pada ili stagnira na kilaži ili ako traži sisu češće nego inače. i dojenje ne trebaš ograničavati na dva put dnevno. nije ti dijete vrtićanac. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 14 sij 2010, 23:07

Malena šarena je napisao/la:nakon 2mj dohrane i dva obroka dnevno+dojenje,pedijtrica nam je naredila 4 oborka na žlica+dojenje ujutro i navečer.

2 puta dnevno??
tonka je starija mjesec dana i cica 30 puta :mrgreen /zezam se, al 10ak je/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la 5ra » 14 sij 2010, 23:23

zauvijekmama je napisao/la:zato jer druge dane radim, a bas mu ne bi davala jaje prije spavanja
hvala

Pozdrav svima !
Kao mama malog alergičara na jaje , svakako pristupi sa oprezom , nama je početni znak bio obilan proljev i povraćanje , kasnije se razvio angioedem :strah
Inače sam sve nove namirnice uvodila tijekom jutra , ako bi i bila reakcija , lakše se baviti problemom po danu , nego u večernjim satima.

Ako ste u međuvremenu probali jaje , nadam se da je sve prošlo u savršenom redu. :)
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 15 sij 2010, 14:07

Malena šarena je napisao/la:nakon 2mj dohrane i dva obroka dnevno+dojenje,pedijtrica nam je naredila 4 oborka na žlica+dojenje ujutro i navečer.

Ima neko objašnjenje za to?

Baš sad razmišljam da ja pokušam Karlu ograničiti podoje, živu bi me pojeo i izgnjavio.... On tako obožava svoje cikanje, baš uživa...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 15 sij 2010, 15:34

ja sam šokirana :shock -opet...ograničavati dojenje u toj dobi-ta mi se pedijatrica ne čini kao neka zdrava ženska osoba (U GLAVI),a i 4 kruta obroka u dobi od 6mj :ne :strah
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Malena šarena » 15 sij 2010, 16:04

da objašnjenje je to da je u 2 mj dobio samo 100gr.
Ja sam se bojala dati mu treči obrok,trebala sam,znala sam da sam se zezla,ali što je tu je
DOjim ujutro i uveče i još jednom preko dana iza vočne kašice.
Uvečer pred podoj mu dam,to je taj 4ti obrok,papicu i odma nakon toga sisanje,ako se oko 4 probudi a najčešče da sisa svako dva sata,što znači da mu od mog mlijeka nema neke koristi.

Prije uvođenja ovih oborka se 10dana konstantno budio a preko dana je svako malo siso.
Ukratko bio je gladan!

sad više nije gladan.Obožava svoju papicu,ne treba mu više od 15ak-20min za pojesit,ne isprasi ni sebe ni mene,pije uglavnom vode,i odahnula sam napokon! :D
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zauvijekmama » 15 sij 2010, 16:07

5ra je napisao/la:
zauvijekmama je napisao/la:zato jer druge dane radim, a bas mu ne bi davala jaje prije spavanja
hvala

Pozdrav svima !
Kao mama malog alergičara na jaje , svakako pristupi sa oprezom , nama je početni znak bio obilan proljev i povraćanje , kasnije se razvio angioedem :strah
Inače sam sve nove namirnice uvodila tijekom jutra , ako bi i bila reakcija , lakše se baviti problemom po danu , nego u večernjim satima.

Ako ste u međuvremenu probali jaje , nadam se da je sve prošlo u savršenom redu. :)

hvala...mislim da cemo sutra ujutro probati jaje... :dada
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Malena šarena » 15 sij 2010, 16:09

mamuška je napisao/la:

ja sam šokirana :shock -opet...ograničavati dojenje u toj dobi-ta mi se pedijatrica ne čini kao neka zdrava ženska osoba (U GLAVI),a i 4 kruta obroka u dobi od 6mj :ne :strah

A eto možda da razmisliš da odeš u pedijatre!
A ja opet kažem da je moje dijete očito ono dijete koje je daleko od statističkih tablica kojih se neki slijepo drže :kima

I meni osobno je malo 2 dojenja,iako je ona rekla da je to ok,iako mu ja dam i preko dana bar još jednom da sisa.
Ionako je mlijeko vodenasto pa mu nakon kašice rađe dam da sisa nego ga nalijevati vodom
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 16:13

mamuška je napisao/la:

Bome , preporuke su me iznenadile :shock :shock , mi smo dva obroka imali sa nekih 9 mjeseci , oganičavati dojenje je u najmanju ruku bezveze , barem meni.
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 16:29

bolje bi bilo da tvoja pedijatrica malo obnovi znanje. npr u smjeru da je do godine dana sisa il adaptirano osnovna namirnica, a 4 obroka su sa 6mj daleko više od previše.
Trebala ti je pomoći na drugi način, savjetima o efikasnijem ( u smislu dobivanja na težini) dojenju, ili u krajnjem slučaju od adaptiranom mlijeku.
A ne 4 obroka i 2 sisanja u danu sa 6mj. To nema nikakve logike.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 16:30

a to da ti je mlijeko vodenasto je čista glupost-čija god izjava bila, nije istinita.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Marin » 15 sij 2010, 16:45

Baš mi je žao da još uvijek postoje takvi pedijatri :(
Nemogu (kao znanstvenik) vjerovati da se netko može baviti takvim poslom i ne shvaćati da je doživotna edukacija nešto što je neophodno. A takvih primjera ima puno, isto ko što ima puno majki koje slijede preporuke takvih pedijatara.
No, iako se puno puta pisalo o tome, isčitale su se hrpe literature, dali i dobili dobri savjeti, s nekim majkama je to jednostavno borba s vjetrenjačama.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la petrunjela » 15 sij 2010, 16:56

Pozdrav svima! Zanima me da li svome Tinu od 6,5 mj. smijem davati kukuruzni cornflakes, onaj obični koji sam pronašla na odjelu dijetetske hrane. Mislila sam mu to zmiksati malo razmočiti u vodi ili ad mlijeku i promiješati s voćem koje mu ovako nikako ne ide u usta. Znala sam ga zavarati tako da sam ga kombinirala s rižinim pahuljicama ali sada voće odbija i na taj način. A ne znam da li smijem ovo koristiti pa molim savjete?
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 17:15

petrunjela je napisao/la:Pozdrav svima! Zanima me da li svome Tinu od 6,5 mj. smijem davati kukuruzni cornflakes, onaj obični koji sam pronašla na odjelu dijetetske hrane. Mislila sam mu to zmiksati malo razmočiti u vodi ili ad mlijeku i promiješati s voćem koje mu ovako nikako ne ide u usta. Znala sam ga zavarati tako da sam ga kombinirala s rižinim pahuljicama ali sada voće odbija i na taj način. A ne znam da li smijem ovo koristiti pa molim savjete?

Ja ne bi davala cornflakes jer ima dodataka soli i šećera u njemu , ako sam u krivu , slobodno neka me se ispravi. :) Probaj mu ponuditi prosene pahuljice ili baš sam proso kao dodatak voćnoj kašici. Možda da mu probaš napraviti pauzu sa voćem , možda se predomisli :D
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 15 sij 2010, 17:15

Malena šarena je napisao/la:da objašnjenje je to da je u 2 mj dobio samo 100gr.
Ja sam se bojala dati mu treči obrok,trebala sam,znala sam da sam se zezla,ali što je tu je
DOjim ujutro i uveče i još jednom preko dana iza vočne kašice.
Uvečer pred podoj mu dam,to je taj 4ti obrok,papicu i odma nakon toga sisanje,ako se oko 4 probudi a najčešče da sisa svako dva sata,što znači da mu od mog mlijeka nema neke koristi.

boldala sam -od 3-4-ili osmog kašastog obroka neće početi dobivati na težini toliko da će pedijatrica biti zadovoljna,a vjerovatno će izgubiti vrijednih vitamina iz mlijeka
-100g u 2m je malo ali vjerovatno ima razloga,dali je bio bolestan?dali mu rastu zubi?
-govorim iz vlastitog iskustva-i moja k je tako slabo napredovala pa mi nije padalo na pamet da joj u želudac guram stvari koje joj netrebaju a izbacujem mlijeko koje je od životne i zdravstvene važnosti za dijete u toj dobi
-on definitivno dobiva premalo mlijeka-ako smatraš da s tvojim mlijekom nešto nije u redu tj da je preslabo prijeđi na dohranu adaptiranim mlijekom a ne kašicama...i to ti je moj savijet (pedijatrice u fušu)
-i sisanje svaka dva sata je sasvim u redu-raspitaj se malo među dojiljama na forumu-sve smo mi tako dojile na zahtjev pa ponekad i svakih sat vremena ..ja osobno do kraja dojenja
-a što se tiče sisanja poslije obroka-to je sasvim normalo zato se to i zove DOHRANA-a ne prehrana kašicama......karla još uvijek poslije kašice popije svoju bocu mlijeka (13mj)
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 17:18

Marin je napisao/la:Baš mi je žao da još uvijek postoje takvi pedijatri :(
Nemogu (kao znanstvenik) vjerovati da se netko može baviti takvim poslom i ne shvaćati da je doživotna edukacija nešto što je neophodno. A takvih primjera ima puno, isto ko što ima puno majki koje slijede preporuke takvih pedijatara.
No, iako se puno puta pisalo o tome, isčitale su se hrpe literature, dali i dobili dobri savjeti, s nekim majkama je to jednostavno borba s vjetrenjačama.

Imam jednu takvu u užoj obitelji , ne bi na granu zelenu unatoč svim informacijama i saznanjima. :/
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 15 sij 2010, 17:20

petrunjela-radije mu skuhaj kukuruznu krupicu ili pšenični gris (skuhano na vodi)pa pomješaj s voćem
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.