Sada je: 26 srp 2026, 00:43.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 17:22

5ra je napisao/la:
petrunjela je napisao/la:Pozdrav svima! Zanima me da li svome Tinu od 6,5 mj. smijem davati kukuruzni cornflakes, onaj obični koji sam pronašla na odjelu dijetetske hrane. Mislila sam mu to zmiksati malo razmočiti u vodi ili ad mlijeku i promiješati s voćem koje mu ovako nikako ne ide u usta. Znala sam ga zavarati tako da sam ga kombinirala s rižinim pahuljicama ali sada voće odbija i na taj način. A ne znam da li smijem ovo koristiti pa molim savjete?

Ja ne bi davala cornflakes jer ima dodataka soli i šećera u njemu , ako sam u krivu , slobodno neka me se ispravi. :) Probaj mu ponuditi prosene pahuljice ili baš sam proso kao dodatak voćnoj kašici. Možda da mu probaš napraviti pauzu sa voćem , možda se predomisli :D

isto ovako, ja bi davala proso, amaranth, kvinoju, puru, pahuljice prosa, rižine pahuljice, griz od pira...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 17:23

mamuška je napisao/la:petrunjela-radije mu skuhaj kukuruznu krupicu ili pšenični gris (skuhano na vodi)pa pomješaj s voćem

ne još pšenični griz zbog glutena, to s 8mj.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamuška » 15 sij 2010, 17:25

aaaaaaaaa-maj mistejk-sorry
krumpi-tnx
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la petrunjela » 15 sij 2010, 22:22

Hvala na savjetima :) Prvo ću mu napraviti pauzu s voćem nekoliko dana, a onda ću mu probati ponuditi s nečim od predloženog. Nije mi problem s klopicom jer se ionako davi u svom do sada ponuđenom povrću, a još uvijek najviše uživa u mlijekecu.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 22:24

tako i moja mišica, ali hoće bananu tako da joj ju dajem čitavu i usput joj gnječim prstima (zvuči malo :loce ) ili hoće grebati zubima jabuku (oblu, ne na komadiće, da nema tanke djelove, pa da ne može nigdje zagrist)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 22:30

petrunjela je napisao/la:Hvala na savjetima :) Prvo ću mu napraviti pauzu s voćem nekoliko dana, a onda ću mu probati ponuditi s nečim od predloženog. Nije mi problem s klopicom jer se ionako davi u svom do sada ponuđenom povrću, a još uvijek najviše uživa u mlijekecu.

Tako i moja mišica obožava povrće i žitarice , voće nešto manje , a meso ne voli . Mlada dama ima 18 mj.
Samo polako i sve će doći na svoje mjesto :proljece

Kad smo krenuli sa dohranom , sirovo voće nikako nije htjela , več samo i isključivo kuhano.
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la petrunjela » 15 sij 2010, 22:48

Pa jel to znači da mu mogu skuhati jabuku, onako kao kompot, samo bez šećera? Ne osudim se dati mu bananu da gricka cijelu, pa ima samo6,5mj., niče mu prvi zubić ili :znoj da se prebacim na onaj topic mame paničarke :D
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 22:52

ja sam na poč bananu gnječila među prstima i tako joj davala (zvuči fuj, al čiste mi ruke :lol ), tako je otvarala širom usta, a onako miksano na žlicu ni luda...
možes skuhati voće kao kompot bez šećera, naravno :zivili
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la petrunjela » 15 sij 2010, 22:55

Hvala, krumpirić ;) Nakon par dana pauze baš ću mu probati tako dati bananu. Javit ću rezultate.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 22:55

moja mama kaže da je banana teška i jako tretirana kemikalijama pa ju je onda, prije 35g, pedica savjetovala ne davati do oko prvog rođendana. i ja sam se toga držala, zlu ne trebalo.

edit : dodala "do"
Zadnja izmjena: eli; 15 sij 2010, 23:18; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 23:16

da, banana je koma, nit znam odakle se uvozi ni kako dozrijeva, ali ali-kad ja krenem u analizu, nebi davala djetetu ništa jest. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 23:19

petrunjela je napisao/la:Pa jel to znači da mu mogu skuhati jabuku, onako kao kompot, samo bez šećera? Ne osudim se dati mu bananu da gricka cijelu, pa ima samo6,5mj., niče mu prvi zubić ili :znoj da se prebacim na onaj topic mame paničarke :D

Pa da , ja bi izrezala jabuku , stavila malo vode i kuhala 5 min na laganoj vatri , lijepo bi sve zgnječila , dodala već kuhani proso ili prosene pahuljice i malena bi se najela ko velika. :D :D
Osim jabuke znala bi tako skuhati i kruškicu , mi smo dohranu počinjali u zimskom periodu , pa nam izbor i nije bio baš neki. Od žitarica proso mi je nekako bilo najdraži za pripremu , ima neutralan okus , pa je super i za voćne i povrtne kašice.
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 23:21

i meni je najbolji proso ( i moja omiljena namirnica-pura :mrgreen )
ni mi nemamo sada izbora za voće, baš koma, zato i dajem banane, jer mogu njih, jabuku i krušku. Otkud su ove šljive što se sada prodaju i kako su uopće sazrijevale, ko to zna? :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 23:22

Krumpirić je napisao/la:da, banana je koma, nit znam odakle se uvozi ni kako dozrijeva, ali ali-kad ja krenem u analizu, nebi davala djetetu ništa jest. :/

P. je bananu počela papati oko8 mj , probala sam joj dati prije , ali ju je jako napuhavala i bolila ju je tibica, valjda joj je bila teško probavljiva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la 5ra » 15 sij 2010, 23:27

Krumpirić je napisao/la:i meni je najbolji proso ( i moja omiljena namirnica-pura :mrgreen )
ni mi nemamo sada izbora za voće, baš koma, zato i dajem banane, jer mogu njih, jabuku i krušku. Otkud su ove šljive što se sada prodaju i kako su uopće sazrijevale, ko to zna? :/

I nama su žganci zakon i svi to jedemo :1
Kako je i nas bila dokačila zima na početku dohrane , kad smo savladali jabuku i kruškicu , kupovala sam joj gotove voćne kašice. Nije mi baš bilo po volji , a nekako sam joj htjela dati da isproba i drugo voće , osim famozne jabuke i kruške. Joj što ne volim zimu zbog manjka voća :/
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Malena šarena » 16 sij 2010, 17:11

ja isto ne dajem malom bananu.

Zaboravila sam reće nešto vezano za redosljed namirnica.
Kad sam pedici rekla da mali jede luk,izbečila se doslovno,da odakle mi ta ideja,i savjetovala mi da mu dam brokulu,iako na ovom forumu brokula je daleko,a i mahune,koje se davaju kao druge po redu po knjizi Moja prva godina
Joj ko bi znao!! :dunno
a za mahunarke sam je pitala i rekla mi je ne prije 9og mjeseca,a npr.za sol mi je rekla da mogu staviti kad kuham juhu i da mogu staviti perpiš i selen.
Sol mu ne dajem,sve mu kuham s kombo algom koja je slana,a stavljam mu sezam u povrće tako da mu nije bljutavo.

A da ne spominjem njeno inzistiranje da mu dajem kekse,ali kad sam joj rekla koje sve žitarice jede rekla je da je to ok,ali da ga ja ipak prezdravo hranim :conf

Ne znam jeli ovo dobra tema,neka me preusmjere modice,ali zanima me kako izgleda alergijska reakcija na koži,točnije na guzi?
I jeli moguče da mu je guza crvena jer mu je kakica stala malo duže u peleni??
Počeo je kakati po noči i mi to ne skužimo nego tek ujutro i možda je crvena od toga.
hvala
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 16 sij 2010, 18:07

moguće, ali prije se radi o ojedenoj koži jer je sada kakica drukčija nego kad je bio samo na mlijeku.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 18:14

vjerojatno, da je alergija bile bi nekakve flekice, točkice, žuljići, probaj ako ne kužiš noćno kakanje navečer namazat debeli sloj kreme, da mu ne dira kožu to do jutra :dunno

da, keksi su zanimljivi, nevjerojatno mi je zašto navale svi na kekse, koji je razlog( i meni je rekla jedna med.sestra, da, ako dijete neće jest da joj dam pettit buere umočen u mlijeko)...a to je čisto smeće, šta će im to?

mš, ne moraš doslovno shvaćat ni ovu ni druge tablice, npr. ovdje je cikla sa 8mj, a ja sam tonki sa 7 i koji dan dala, jer imam domaću, brokulu ću joj dat isto sada za koji dan, prije punih 8mj, jer ću dobit svježu turu domaće, voća joj pola nisam dala jer ga trenutno nema svježeg...i tako..ta banana mi je bolna točka sada, znam da nije neka sreća, a što da joj dam od voća na ovoj zimulji :( :(

ali smjernice NORMALNIH tablica su tu negdje, ne gluten prije 8-9mj (a keksi imaju glutena), ne blitvu i špinat prerano, ne počet s krumpirom kao što se počinje često, ne...itd...al sigurno je u svima temelj prehrane cica il adaptirano do godine dana. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Malena šarena » 16 sij 2010, 19:52

da da nezgodno je s voćem.ja najčešće dam jabuku i krušku,u bio i bio ili dm kupim suhe marelice ili šljive pa mu dam i to,ali jako malo,kašiku do dvije u kašicu u kojoj je već jabuka ili kruška.

Ma natrackamo mu svako veče deebeli sloj kreme,ali isto mu je pocrvenila,evo nakon 2-3 dana crvenilo blijedi,i ne znam od čega mu je to bilo.Morat ću nekako to testirati što je bio razlog :)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamuška » 16 sij 2010, 22:05

Malena šarena je napisao/la: da ga ja ipak prezdravo hranim

:oft i ti si i dalje kod te liječnice i imaš joj povjerenja dovesti dijete :conf
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 22:14

Malena šarena je napisao/la:da da nezgodno je s voćem.ja najčešće dam jabuku i krušku,u bio i bio ili dm kupim suhe marelice ili šljive pa mu dam i to,ali jako malo,kašiku do dvije u kašicu u kojoj je već jabuka ili kruška.

Ma natrackamo mu svako veče deebeli sloj kreme,ali isto mu je pocrvenila,evo nakon 2-3 dana crvenilo blijedi,i ne znam od čega mu je to bilo.Morat ću nekako to testirati što je bio razlog :)

po noći pogledaj jel kakao i promijeni ga :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 16 sij 2010, 22:29

mogu biti i gljivice koje su inače normalan stanovnik crijeva, no kad se razmnože i spuste sa kakicom iritiraju kožu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 16 sij 2010, 22:35

mamuška je napisao/la:
Malena šarena je napisao/la: da ga ja ipak prezdravo hranim

:oft i ti si i dalje kod te liječnice i imaš joj povjerenja dovesti dijete :conf

a čuj,od tri koje mi se nude,ona je najmanje zlo.
Ima jedna starija pedica koja je ono...grrr ne smiješ je ništa pitati,kod jedne se satima čeka da dođeš na red,a ova treča je kao ono ... ok
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 16 sij 2010, 22:36

Krumpirić je napisao/la:
Malena šarena je napisao/la:da da nezgodno je s voćem.ja najčešće dam jabuku i krušku,u bio i bio ili dm kupim suhe marelice ili šljive pa mu dam i to,ali jako malo,kašiku do dvije u kašicu u kojoj je već jabuka ili kruška.

po noći pogledaj jel kakao i promijeni ga :dunno

spavam i ja.Mali se ne budi pa se ne budimo ni mi,tek muž u 7 može pogledati ili da navijem budilicu :D
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 16 sij 2010, 22:38

eli je napisao/la:mogu biti i gljivice koje su inače normalan stanovnik crijeva, no kad se razmnože i spuste sa kakicom iritiraju kožu.

gljivice?? Grrrrr nadam se da nisu. Crvenilo prolazi,skroz je izbljedilo. Ionako idemo u pon u pedice pa ćemo vidjeti što je bilo

Ono čega se bojim je da bi mu to moglo biti od AD mlijeka.Uvečer prije spavanja mu dam Hipp baby good night pap,jer koliko god sisao,a u zadnje vrijeme bio po sat i po sisao ne može se najesti od mog mlijeka.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 16 sij 2010, 22:41

to su one u staklenci? ako da, nikako nije za njegovu dob. nije ad mlijeko već djelomično adaptirano i imaju puno šećera (što npr i gljivice vole).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 17 sij 2010, 11:06

nee nee nije staklenka,ne kupujem staklenke.
To je u kutiji,250gr,nema šećera ni glutena,ali sok od breskve koji sam kupila isto od hippa ima šečera ali sam mu dala niti 100ml,čisto samo da proba breskvu jer od voča je sad dostupno samo jabuka i kruška,ne znam što bi mu drugo dala.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 17 sij 2010, 11:39

ako su gljivice, smanji voće i izbaci to slatko :dunno
imate jako "obilan" jelovnik, mi smo stariji mjesec dana i imamo cca 15ak namirnica (mislim, golih namirnica, nikakvih kašica) na jelovniku, cca 7-8 vrsta povrća, isto vrsta žitarica i 3 vrste voća.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 17 sij 2010, 11:57

mala šarena, znam što misliš, i ja sam to svojoj davala. ima šećera (probaj, osjeti se) i breskva je samo malo arome. uglavnom, bolje ne davati u toj dobi, prvenstveno zbog mlijeka sa oznakom 2 koje je samo djelomično adaptirano i šećera u raznim oblicima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Malena šarena » 17 sij 2010, 13:28

pa njemu i treba prijelazno mlijeko i nema šečera,sastav ad nije ništa drugačiji od običnog ad mlijeka

U staklu ne dajem ništa.

Dohranjujem ga več 2mj i jelovnik se sastoji od nekoliko žitarica i povrća,i jako jako polako mu uvodim nove namirnice,nekad prođe i tjedan dana dok mu dam nešto novo.

Evo danas je guza čista,nema ništa.
Vjerojatno je bio samo ojed od kakice koja je duže stala.Inače čim se pokaki ooodma ga mijenjamo tako da guza nije navikla na nečistoču :D
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.