Sada je: 25 srp 2026, 17:21.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la MaminMacak » 15 sij 2010, 23:45

mi smo svega 3 dana tako povecavali i onda bi mu dala kolicinu za jedan obrok, tj. dok god je htio jesti.
sa slijedecom namirnicom bi samo 1. dan malo (da nebi slucajno neka alergija bila), a vec drugi cijeli obrok.
I kasnije vise nema preskakanja, taj obrok bi mu falio inace. Za sada smo na tom jednom obroku oko 12h.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 16 sij 2010, 15:41

dobro da imam koga pitati jer bi moj mali miš ostao gladan. :ne
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la july » 18 sij 2010, 16:21

elizabeta je napisao/la:I-STA ravnaj se prema svom majčinskom instinktu , znam da si iznimno pametna i obrazovana i brižna majka.
Ne primaj ksrcu nikakve isključive komentare

Idu mi na živce ovi "a la RODA" paranoični komentari ... a sve zbog toga što si rekla da želiš do 6. mjeseca pomalo privikavat dijete na nove okuse.
Nebulozno mi je ženi koja bi bebi dala par žličica mrkva-kašice dnevno, vrlo postupno, ženi kojoj ne ide izdajanje...govoriti kao da je neobrazovana i bezdušna mama koja djetetu daje kamenje ili otrov i uništava djetetov probavni sustav.Čak se ide i do plašenja celijakijom, chronovom bolesti...bože ne mogu vjerovat :roll:

Osobno sam djecu dojila dosta dugo (od 13-18 mjeseci) ali ja sam bila prava mljekara :lol i stvarno je bilo mlijeka za izvoz. Nisam morala ići raditi, djeca su bila i predebela samo od mlijeka...ali to sam bila ja...zašto bi sve bile iste i sva djeca ista.
Znam puno mama koje su dohranjivale bebe vrlo rano, koje nisu htjele ili mogle dojiti...i djeca su im zdrava. Znam i djecu dojenu paženu i maženu, koja dan danas jedu užasno zdravo...pa su krhka i boležljiva.
Mene i moju generaciju su mame vrlo rano dohranjivale...mene je moja doduše dojila godinu dana, ali mi je s manje od godinu dana dala i jaje :lol Malko mi je to smiješno sad, al fakat mi nije naškodilo. Nemam apsolutno nikakve probavne probleme. A i da imam, okrivila bih možda loše gene ili sadašnju nezdravu i upitne kvalitete prehranu, ubrzan tempo, nervozu i stres blabla...Prekomično bi bilo da okrivim mamu koja mi je sa 5 mjeseci dala par žličica mrkvice :lol
Lijepo je pratiti istraživanja, ali lijepo je i misliti svojom glavom i ne shvaćati baš sve doslovno, štreberski i isključivo.

I-STA samo ti polako i po svojoj savjesti.
Neotvorena bočica kašice se inače stavi u zdjelicu s vrućom vodom dok se ne zagrije, 5-6 minuta.

probaj dojenje ne izbacit, i kad počneš raditi, ali ako ne ide - ne ide, nemoj se zamarati babskim zlim jezicima. Tvoje je pravo i ako ne želiš dojiti...iz iskustva znam da sam bila užasno nenaspavana i da niti jedno nije spavalo dokle god sam ih dojila. Izdržala sam, al nemam pojma kako bih podnijela spavanje od 3-4 sata noću i to isprekidano, da sam morala ustati ujutro u 6 ili 7 i onda još 8 sati raditi. Zašto bi se žena morala psihofizički iscrpljivat do ludila da bi imala imidž majke iz bajke?

hey pozdrav I-Sti i Elizabeti,vec sam se uplasila da na ovom forumu nema netko normalan,inace slazem se sa svima sto ste vas dvje rekle.i ja sam seukljucila na ovaj forum s dobrom namjerom,ali naisla sam odma na pametovanje,gledanje s visoka i strogo drzanje nekih novih new-age pravila,tako da su me navele na prepucavanje a inace sam jako miroljubiva osoba.namecu samo svoje misljenje nebili u ocima drugih majki(koje se mozda boje nesto samostalno uciniti) ispale VELIkE,tako da ovaj forum i ovo gnjezdo gdje sve one vode po svom uopce mi se nesvida,i onda se uvrjede kad im kazem da su mame na Ego Tripu-pih pa to im je kompliment :p
osuđuju me jer se usudim biti ono što želim
july
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 16:23

ti bi se svađala? odi na VT pa otvori temu. ovdje se daju savjeti prema preporukama who i zdravog razuma.
eli
Sveta krava

PostPostao/la july » 18 sij 2010, 18:12

neee samo sam njima dala podršku i jano rekla svoje mišljenje,pa zar nismo demokratični,ups osim kada nismo istog mišljenja...
osuđuju me jer se usudim biti ono što želim
july
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 18 sij 2010, 18:25

july - smanji doživljaj
opomenuta si već zbog vrijeđanja i htjela si se "ispisati" s foruma. ako želiš pisati ovdje, samo izvoli, ali nastaviš li u svađalačkom tonu, brisat ću ti postove bez upozorenja

inače, za tvoju i informaciju onih kojima pedijatrice preporučavaju dohranu s 4 mjeseca, donja granica za početak dohrane i to u slučaju da dijete ima određenih zdravstvenih problema (tipa refluks) je 17 tjedana starosti.
to je preporuka i SZO i europske unije

http://www.burlo.trieste.it/old_site/Bu ... licy06.pdf

da pojasnim - nisam ja izmislila tu preporuku ni moja sumoderatorica i nemam se potrebe ikome dodvoravati
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 18 sij 2010, 18:30

mene zapravo muči što netko ko se buni protiv dobrobiti vlastita djeteta želi dokazat i kome? :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 18 sij 2010, 21:15

mi smo ipak uveli onu sljivu sa sokom od borovnice i rizinim skrobom (hipp ima jako slican sastav fruteku, a u nijednom ducanu u blizini nije bilo smrznutih sljiva) i ne trebam niti reci da je kakao 3x u 2 dana :joy
ja sam s gipsom pa ne vozim, a svekijima sam konacno danas objasnila da bi ja povrce iz konzuma, valjda su me ozbiljno shvatili
narucila sam batat, korabicu i tikvice pa sto nadju
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2010, 22:15

mi smo nakon riže, našli jabuke :klanja ali je tin jako loše reagirao na nju. stalno je radio pokrete ustima kao da će povratiti. nakon treće sam žličice stala jer to nisam mogla više gledati. :dunno
moderatorice- jel to zato što mu je novi okus? ribala sam na ribež za đumbir, pa mi se ne čini da mu je tekstura bila problem. ili? mislim da sam nastavila da bi bio povratio.
još jedno pitanje, kakao je kad je jeo rižu, malo ali jest. danas je nakon jabuke "napravio" veliki nered. unutra sam uočila (ako se ne varam) neprobavljenu rižu i sama kakica je bila gušća, maslinasto zelena. jel se trebam zabrinuti?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 18 sij 2010, 22:21

ne trebaš, sve je to normalno.
zrna riže je sasvim u redu pronaći u kakici, isto tako se mijenja i boja i "tekstura" iste.
reakcija na jabuku je također normalna i samo nastavi polako kao do sada :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2010, 22:27

ok, hvala na superbrzom odgovoru. malo sam se začudila jer ove dane ( :lol tek ih je par, ali eto mene stručnjaka) kad nije htio jesti onda bi zatvorio sef i ništa. ovo mi je bila novost. sad mi je lakše. puno hvala.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la eli » 18 sij 2010, 22:30

ako mu jabuka sama teško pada i ne paše, možeš mu je miješati sa nečim što je već isprobao i voli (npr kruška, palenta, riža, nema veze ako se tebi čini da je luda kombinacija).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 18 sij 2010, 22:31

eli - tinu je ovo druga namirnica ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2010, 22:38

da, tek druga. imam mrkvice i našla sam čak i jabuke. pa sam se odlučila za jabuku jer je kao slatka i kako je riža dobro prošla (a da ne govorim što mi je okolina govorila o tome da počinjem tako) da nastavimo u tom tonu. vidjet ću sutra.

mislim, bitno da nije alergija. to sam htjela reći ali sam se smela. jer kad je počeo kao "povraćati" palo mi na um da nije valjda da ga guši. (pa sam opet utiho paničarila)
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la petrunjela » 19 sij 2010, 00:06

Nevenera- meni je Tin isto znao imati povremeno čudnu stolicu kad smo počeli s dohranom, počela s rižinim pahuljicama, u kojima se i svakodnevno davi, zijeva i ispušta zvukove oduševljenja nakon prve žličice. Sada nam se to nekako normaliziralo i stolica je super. Ja nisam probala dati pravu rižu, jel to samo raskuhaš ili isto zmiksaš u kašicu?
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 00:32

da, uzela sam basmati rižu od alnature u DM-a, namočila sam ju cijelu noć i onda sam ju kuhala oko 45 min jer mi je već tad, kad bi ju stavila na tanjur i zgnječila žlicom bila skroz kašasta tj bez ikakvih tvrdih dijelova. iskreno, previš sam skuhala, nisam znala da toliko nabubri i dobije na volumenu.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la petrunjela » 19 sij 2010, 00:38

Sutra baš idem u dm pa ću to potražiti. Valjda će mu se svidjeti.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 16:38

našla sam korabicu, domaću! kupila sam za nas da je probamo prije nego je dam tinu. što s njom? a vidjela sam da u eko dućanu ima i pastrnjak. mislila sam ga umjesto tikvice, jel može? i kako s njim?
ja sve unaprijed pitam

danas je opet povraćao tj pokušavao na jabuku. pojeo je više ali mi ga je bilo muka gledati.
mislila sam mu sutra skuhati jabuku. u običnoj vodi, zar ne? a što da napravim s tom "vodom" nakon kuhanja? mogu li je ikako iskoristiti?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la olja » 19 sij 2010, 18:49

ja sam vodu u kojoj bi se jabuka kuhala koristila da razrijedim skuhanu i izgnjecenu jabuku, a i kasnije kada sam jabuku kombinirala s rizinim pahuljicama, dodala bih malo te vode. ili bih je jednostavno ja popila :)
korabicu dobro ocistis tako da nema onih zilica i jednostavno skuhas u vodi ili na pari. mojoj M. je korabica dugo bila omiljena.
osobno bih (a i jesam) dala prednost tikvici ispred pastrnjaka. ona je skroz blaga, a i brza za pripremu. pastrnjak sam kasnije uvela, u kombinaciji s mrkvom/tikvicom/lukom/... kasnije i s bijelim pilecim mesom...
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 20:10

nisam našla zasad tikvice a pasternjak jesam. no imam još do tad pa ću vidjeti kako ću. hvala
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la eli » 19 sij 2010, 20:23

na tvojem mjestu preskočila bi tikvicu sve dok ne dođu mlade domaće. ipak je premali za jesti povrće koje je došlo iz izraela ili španjolske.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Rogue » 19 sij 2010, 20:31

nevenera u onom konzumovom eko kutku imas odlicnu tikvu, i jako je ukusna, mislim da bi se Tinu svidjela.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 20:46

nema je kod nas zasad, možda dođe dok nama bude trebala.

eli- kupujem u eko dućanu, bio svijet, povrće je sezonsko. i meni se čini da sad nema tikvica, pa ću uzimati što tu nađem. trenutno tražim nešto drugo što bih mogla umjesto tikvice. i pao mi je na pamet pastrnjak, kojeg imaju
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 19 sij 2010, 21:08

mi smo u konzumu kupili batat i tu neku cudnu tikvu, eko, sta sad s tim?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 19 sij 2010, 21:11

ako po tablici može pastrnjak, zašto ne. jačem okusu se doskočiš tako da ga daš pomiješanog sa rižom koja je neutralna.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 21:16

uuuu, super ideja eli.

maminmačak- :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Ina66 » 19 sij 2010, 21:20

MaminMačak - kakva je ta tikva osim što je čudna?
piše li što na deklaraciji, koja je vrsta?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la MaminMacak » 19 sij 2010, 21:40

hokaido se zove, bas sam htjela to dopisati kad ono vi vec odgovarile :zivili
i ide li ta tikva uopce sa 6 mjeseci ili ne. uzgojena je u hrvatskoj.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rogue » 19 sij 2010, 22:43

da ima ta i muškatna u konzumovom eko kutku.
muškatna je meni odlicna, ova bas i ne.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 19 sij 2010, 22:43

ja zaboravila pitati kako se sprema pastrnjak. :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica