Sada je: 14 kol 2026, 18:33.
Moderator/ica: nadicab

nadicab je napisao/la:Ma, ja bih njemu dala da se brine o mom Dneisu smao tjedan dana, pa bi shvatio što znači invalidnost
i
jer su pronašli tu snimku koja ustvari nema veze sa statusom njegovatelja već dopustom do 7. odnosno 8. g.-oni ili se prave da ne razumiju ili ne žele razumjeti prava (ne vjerujem da im nitko do sad nije rekao kako stoje stvari)Na FB grupi na koju sam stavila link poviše jučer je nekoliko mama djece s pp se javilo i napisale komentar i htjele im samo dati do znanja da to nema veze sa statusom i komentari tih mama su pobrisani ...bilo je tu i vrijeđanja kao npr. da smo mi svi ljubomorni na njega ,da se trebamo ići ljiečiti u neku ustanovu ........ma svašta. I sama sam napisala komentar koji je bio pobrisan u roku minute.Kome na toj grupi smeta da se znaju neke stvari ???

nisam znala da je to dozvoljeno na fejsu 
Pa zar status njegovatelja znači da dijete ne može u školu? Ja sam mislila da dijete u tom slučaju ne može nigdje boraviti više od 4 sata dnevno (pa i u školi). Znam za puno slučajeva gdje mame imaju status njegovatelja, a vode djecu u školu (manje od 4 sata dnevno).nadicab je napisao/la:da djetetu oduzima pravo na školovanje?

eli je napisao/la:pokretna i mentalno zdrava curica mora ići u školu na punu satnicu, ne na tri sata. sve manje od punog školovanja za nju je oduzimanje njenih prava da se školuje u skladu sa svojim mogućnostima.

»Članak 77.a
(1) Pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta, kojemu je zbog održavanja kvalitete života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata, a za koje je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen.
(2) Iznimno, pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja ako dijete ima težinu oštećenja zbog kojega je u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala ili kod djeteta postoji više vrsta težih oštećenja, zbog čega je potpuno ovisno o brizi roditelja.
(3) Pravo iz stavka 2. ovoga članka priznaje se jednom od roditelja ako zbog težine oštećenja ili bolesti djeteta njegovo zbrinjavanje nije moguće osigurati uključivanjem u programe boravka.
(4) Pravo iz stavka 1. i 2. ovoga članka, pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom, roditelj ostvaruje i nakon punoljetnosti djeteta dok takva potreba traje, a najdulje do dana ispunjenja uvjeta za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu.
(5) Postupak iz stavka 1. i 2. ovoga članka pokreće se na zahtjev roditelja.
PRAVO NA STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA
8. PRAVO NA STATUS RODITELJA NJEGOVATELJA
Pravo na status roditelja njegovatelja može ostvariti jedan od roditelja u slučajevima kada je prema preporuci liječnika educiran za izvođenje medicinsko-tehničkih zahvata zbog potrebe pružanja specifične njege svom djetetu, sve dok takva potreba traje.
Iznimno, pravo na status roditelja njegovatelja može ostvariti jedan od roditelja ukoliko dijete ima takvo oštećenje da je zbog toga u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala, a zbog težine oštećenja ili bolesti njegovo zbrinjavanje nije moguće osigurati uključivanjem u programe boravka, tj. zbog težine oštećenja ili bolesti roditelj nije u mogućnosti osigurati djetetu potrebnu pomoć u zbrinjavanju putem druge osobe.
Pravo na status roditelja njegovatelja ne može ostvariti roditelj koji koristi pravo na
dopust ili na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege djeteta s težim
smetnjama u razvoju.
Status roditelja njegovatelja ne može ostvariti roditelj za dijete koje je smješteno u
ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi
socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjeta.
Roditelj koji koristi ovo pravo, poslove roditelja njegovatelja obavlja kao jedino zanimanje, tj. ne smije biti u radnom odnosu, biti član trgovačkog društva i dr., obavljati druge djelatnosti kao jedino ili glavno zanimanje na temelju kojega je
uključen u obvezno mirovinsko osiguranje u skladu s propisima koji uređuju
mirovinsko osiguranje.

.
Mammamia je napisao/la:borim se svim silama da NE MORAM tražiti taj status. I slažem se, oni kojima je to zaista potrebno, teškom su mukom izborili i ovo malo, a onda dolaze ovakvi ljudi i sve to mogu upropastiti. Više nisam ni ljuta, žalosna sam .

Veli ona da je roditeljima teško nabavljati hranu koja je itekako skupa
faith je napisao/la:javnost žali čovjeka i misli da stvarno ima to pravo, a dio medija ga svesrdno podržava u tome. Nevjerovatno mi je da nisu pročitali zakon i onda objavili da čovjek zapravo nema pravo na to.

nadicab je napisao/la:pričala sam danas s Majom Sever oko toga da li je taj tata svjestan da ako i dobije taj status (mislim, toliko je dosadan i uporan, da je državi ponekad lakše nekoga ušutkati s 2000 kn), da djetetu oduzima pravo na školovanje? (osobno mislim da tu ima itekako štofa i za dječju pravobraniteljicu i za soc. službu o nebrigi za dijete)?
Veli ona da je roditeljima teško nabavljati hranu koja je itekako skupa ... Onda radije neka se sva ta silna energija uključi da se sufinancira ta hrana putem HZZO-a, pa bi na taj način pomogli svoj djeci sa celijakalijom ...
Žao mi je da je tolika količina ljudi u takvoj zabludi da su ti roditelji u pravu ...
A o brisanju drugačijeg mišljenjanisam znala da je to dozvoljeno na fejsu
![]()
A žalosno mi je i objašnjenje tog oca zašto nije prihvatio ponuđeni posao
A naš ministar ... e, tu bi se moglo puno pričati kako naš sustav po svim segmentima ne funkcionira čak ni u osnovnom minimumu

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.