Sada je: 01 ruj 2026, 19:40.

česte upale pluća

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

česte upale pluća

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 13:41

e sad, jel ovo često ili ne, nisam sigurna, ali meni jest često.

J. je imao upalu pluća u 11. mjesecu (doduše, nismo išli na rtg, dr. je dijagnozu postavila slušanjem - rekla je da je to "početak upale pluća" :dunno ) i sad je ima opet (ovaj put smo radili rtg). oba puta sumamed. meni se to čini često.
zapravo sam htjela pitati jel to doista jest često, da to smatram recimo normalnim, da se jako brinem, malo brinem... mogu li poduzeti nešto kako bih to u budućnosti spriječila...?
uglavnom svi su savjeti više nego dobrodošli.
:mah
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

Re: česte upale pluća

PostPostao/la IINA » 01 vel 2010, 13:52

Ako su dijagnoze točne, ja bi isto rekla da je
to često. Moje su gotovo stalno polubolesne, pa
niti jedna još nikada nije imala upalu pluća. :dunno
A da nemate kakav pneumokok negdje?
Ili neku sličnu životinju koja lupa baš na pluća?
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 01 vel 2010, 14:11

Alergoobradu niste radili?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 14:22

ništa više od ovoga ne znam. možda nešto negdje čuči, pojma nemam.
kako možemo doznati za pneumokok recimo?
alergoobradu nismo radili, nitko nam to nikad nije ni spomenuo. :dunno

dosad je J. često šmrcao, kašljucao (pod "dosad" mislim na ovih 6 i pol godina života), ovo su mu prve dvije upale pluća, obje atipične/virusne. imao je jednom bronhitis.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 01 vel 2010, 14:44

Možda briseve napraviti i otići do
otorinca da provjeri detaljno stanje krajnika,
sva tri.
Bubam, nemam pojma može li tu biti krivac.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Neda3kids » 01 vel 2010, 15:03

Ovu dijagnozu "početak upale pluća" najviše volem :angry
Za mene - ili je upala pluća ili nije upala pluća.
A početak, kraj, sredina, 2. faza, početak 3. faze...
Ajd iskreno - kak to jedan liječnik točno može znat. Kad ti gleda dijete u najviše 15 minuta. I onda veli, barem je meni tak prekonekoliko puta bilo - da djetetu nije ništa. Ili da je "alergično na prehladu".
Meni se čini da je ova fraza "početak....." više zato da nas roditelje splaši.
Ja sam ti tip mame koja voli dobru staru školu liječenja. Ako smo bolesni - u krevet. Nema divljanja (u krevet pa čitajmo, slažimo puzzle i slično), nema skidanja odjeće da se skine temperatura (nego lijepo u krevet, topli čaj, preznoji se, pa idemo dalje), i koliko dana temperature, najmanje nakon zadnjeg dana s temperaturom još toliko doma.
Pa znamo da kad imaš upalu pluća da se ne smije skakati, trčati, i slično. Nego leži milo moje, i miruj.

Sad krenite polako. Nakon upale pluća treba dobar oporavak.
Ja bih sa slikom otišla k nekom specijalisti (Srebrnjak) npr. i tamo se interesirala kako dalje.

Alergoobradu ti nisu spominjali, jer kako pišeš nije niti trebalo. Svega par "kašljucanja" do 6. godine - pa vi ste izrazito zdravi. I normalno da te sad ovakva stvar zgromi.
Prije mi se čini da ovaj bronhitis nije do kraja izlječen, pa sad trpite (kao i mi mnogi) komplikacije.

Ako nešto trenira, polako sa povratkom. U dogovoru s trenerom, smanjiti opterećenje. Bit će brže nego što ti misliš fit, i dobro je da nastavi s treniranjem, ali uz pojačani nadzor.
Zasad toliko od mene.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 15:18

hvala svima!
a sad moj osvrt ;)
da, ja se slažem da dijagnoza "početak upale pluća" ili nešto u stilu da bi se to moglo razviti u upalu pluća, nisu dobre dijagnoze. ali na žalost ja nisam studirala medicinu i osuđena sam (kao i većina ovdje) otići doktoru kad smatram da je potrebno. ignorirati njezine upute, način liječenja i sl. ne smatram baš uputnim jer ja na žalost ne znam bolje. da znam, da sam ja dr. onda k njoj ne bih ni išla. i zato mi preostaje samo poslušati pedijatricu, davati lijek, raditi ono što ja mogu (čajevi, inhalacije, skidanje povišene temp i sl.) i nadati se brzom oporavku.
ne jurimo za svaki drek doktoru, čekamo da vidimo razvoj situacije. i onda kad smatramo da bi to moglo biti nešto ozbiljnije, odemo. i slušamo kaj nam vele. jer ne znamo, ne usudimo se, raditi drugačije, suprotno doktorskim preporukama.
J. nije baš neko super-zdravo dijete. odnosno bio je dok nije krenuo u vrtić. recimo, on je jednom u životu imao upalu uha (to smatram da je malo), ali uvijek i svaka prehlada mu skoči na ludi kašalj. sa sinusima sve 5, odnosno za razliku od Z. nikad mu nos toliko ne curi. Z. se sinusi skroz zaštopaju, ali zato puno manje kašlje od njega. imao je i streptokoknu anginu dvaput... da sad dalje ne gnjavim... ali uglavnom, ne muči mene kašljucanje tu i tamo, šmrcanje, pa čak i streptokokna angina, nego sad ove dvije (valjda jesu dvije :conf ) upale pluća u kratkom vremenskom razdoblju. brine me ima li on možda nekako slaba pluća? ako ima, zašto i zbog čega? zašto njemu te viroze skoče na pluća?
oprostite što sam sad zagnjavila s ovako dugim postom...
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 15:20

aha, što se tiče oporavka - sad ga mislim ostaviti doma (odnosno da ne ide u vrtić) mjesec dana, pa da se skroz oporavi. valjda ne pretjerujem. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 01 vel 2010, 15:35

Ja MISLIM da ima slaba pluća, krenulo bi od rođenja sa spuštanjem
svake viroze prema njima.
Druga mogućnost je nekakvo oštećenje, ali to bi znala, da je imao neku
plućnu bolest koja bi ih oslabila.
Zato mislim da nije do pluća.
Kak i sama vidiš, svako dijete ima neku slabu točku. Netko sinuse, netko uši, netko
kašalj, netko mjehur,...
Ja bi provjerila briseve, otišla pregledat mandule (jer bris može biti negativan, a
da beštija čuči u adenoidu ili iza krajnika).
I možda se pomirila s time da je dijete sklono kašlju i spuštanju viroza u donje dišnje
putove, pa ubuduće probala krenuti čim počne šmrcat sa inhaliranjem, čiščenjem nosa,
nekim sirupom prilagođenim tipu kašlja.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 01 vel 2010, 15:37

Ai ovo sa Srbrnjakom je dobra ideja.
Možda ne odmah alergolog, nego pulmolog, pa eto
da sebe umiriš da su pluća OK. A možete i izvaditi usput i krv, pa
testirati na eozinofile.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 15:50

kako doći do srebrnjaka? tražim uputnicu od pedijatrice, pa se naručim ili?
eozinofili?

a možda se njemu zakomplicira djelomice i zato što on stvarno ne zna ispuhati nos. to puhanje nosa je bože pomozi. pa mu se to spušta na donje dišne puteve.
ma, blebećem, ne znam...
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 01 vel 2010, 16:06

eozinofili su ti pokazatelji alergija. Ima ih u krvi , ali
mogu se nači i u brisu nosa, ako se traže, ali u nosu su samo oni respiratornog porijekla.
Ak ih ima viška, ukazuju na NEKU alergiju. Time izbjegneš
ono pikanje, a dobiješ blitz sliku ima li alergije. Pa ako prema ovom nalazu ima,
lako kreneš dalje na alergološku obradu :dunno
Hm, na Srebrnjak je najbolje otić pod "hitno", jer kad se
prvi puta naručuješ, čeka se mjesecima (i po 6 mjeseci).
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Neda3kids » 01 vel 2010, 16:48

IINA je napisao/la:na Srebrnjak je najbolje otić pod "hitno".

recimo vikendom i to poslije podne, tak da te ne peče savjest kad veliš da nisi mogla svojoj doktorici ;) :p

A kako vidim imate sličnu sliku kao što smo i mi imali.
Da se odmah odmaknem, ja nisam liječnik - samo sam mama x3, s podosta iskustva. Pa nam je sad treći put nešto, samo malkice - lakše. Jer često preveniramo - pa se ne razvije u čudo.
Ja bih se usudila reći da vi patite od nepravovremeno liječenog i neizliječenog bronhitisa. Meni su to ovak objasnili. U bronhijima su mali mjehurići puni zraka, a u njima ima trepetljika. Kao male dlačice, na onim gusjenicama na primjer, mekane i tanke. Kada krene prehlada, i počne se stvarati šlajm, u te "posudice" se isti nakuplja, pa kako "zatrpa" dlačice, odmah se javi podražaj na kašalj - i šlajm se izbacuje van. E sad. Ako je šlajm jako gust, onda se te dlačice slijepe, i jednostavno se ne izbaci sve van, i svaki put je sve gore.
Tak je bilo kod nas.
Nama puno pomaže Prospan, Fluimukan, Ventolin u početku (za širenje) kašljanja, te "kuckanje" po prsima, odnosno dreniranje sluzi (to se uči na Srebrnjaku) a mislim da smo tu na Forumu davnih dana objašnjavali. Uz sve to skupa, ja čim vidim da mi se nakašljava, "čisti" grlo, ili malo šmrcka špricam Sterimar. Ako krenemo kašljat dajem Prospan, a uz savjet liječnika ide Fluimukan ili Ventolin. Ovisno o tome kaj se čuje.
Moji su jako podložni na bronhitise, i dan danas (stariji su operirali mandule i nakon toga je bilo puno, puno bolje).
Puno nam pomaže prevencija, treniraju sport koji razvija grudni koš, i puno su vani.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la 5ra » 01 vel 2010, 17:22

Netko je spomeno ORL pregled , apsolutno se sa tim slažem , F. je bolovao od učestalih bronhitisa od 1 god . života , između svih ostalih pretraga bili smo i kod otorinca koji mu je našao jako povećanu 3 mandulu ,koju je operirao sa 2 ,5 godine. Požurili smo se sa operacijom jer su se bronhitisi javljali svaka 2 mj. Bilo je super nakon operacije godinu dana , da bi tada počeo užasno jako hrkati i naravno opet su se javiljali bronhitisi. Išli smo opet na ORL gdje su mu našli izrazito povećane krajnike , to je operirao prije 2 mjeseca i za sada je dobro.
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 20:02

to za srebrnjak onda znači da moramo čekati neku drugu upalu pluća (pljuc pljuc pljuc, neka se ne dogodi) jer nemremo samo ovako banuti tamo. ja sam mislila da zbog te dvije u kratkom vremenskom roku možda možemo doći tamo i zatražiti neku obradu, da ustanovimo možda zašto se ponavljaju. :dunno

što se tiče neizliječenog bronhitisa - taj je bronhitis bio dosta davno, zar je moguće da se to vuče još od tada?

prospan inače koristimo kad se javi kašalj, još koristimo onaj eukaliptusov balsam od dr theissa, bisolex ako preporuči dr, ventolin smo sad dobili za inhalacije, inače ga ne koristimo na svoju ruku, noseve špricamo, kuckamo kad dr preporuči, ona nam je objasnila kako, nadam se dobro (a i čitala sam ovdje na forumu o tome, pa mislim da radimo dobro).

što se tiče vađenja krajnika - zar oni nisu (ili sam nešto posve pomiješala) ipak neka obrana, odnosno ako ih se izvadi zar nisu onda bronhiji i pluća izloženiji, nezaštićeniji?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 01 vel 2010, 20:05

Ali ako su oni žarište infekcija, onda je preporuka da idu van.
Kaj se tiče Srebrnjaka, možeš čim sljedeći put bude kašljao otić gore (u vremenu koje smo ti napisale) i ispričaj svoju priču. Da je to sad već prešlo u učestalo, da su bile dvije epizode s upalom pluća...
Da, može biti od neizlječenog bronhitisa. Može. I zato ja ne volim kaj liječnici bronhitisima ne pridaju veću pozornost.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Buhtlica » 01 vel 2010, 21:28

hvala, stvarno sad više znam i ipak mi je jasnije kaj trebam činiti. :vi

na rtg-u se vide samo pluća (i srce). a kako se bronhiji mogu prekontrolirati, vidjeti?
(znam da sam dosadna. sorry :oops: )
i koji su sportovi dobri za razvoj prsnog koša? plivanje i...
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 01 vel 2010, 22:54

Borilački sportovi.
Ja bih se usudila reć da je i hokej dobar.
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 02 vel 2010, 09:02

Plivanje, hokej, ma u stvari bilo koji sport kod kojeg se javlja ubrzano disanje i ubrzani rad srca.
Pa i samo trčanje širi volumen pluća, a to pomaže.:dada
Mislim da postoji pretraga koja se zove bronhoskopija, al
pretpostavljam da nije baš ugodna.
Ako ste imali bronhitis samo jednom, onda vam u tom smjeru ne
treba. Nije da se ponavlja.
Ja se nadam da vam se samo slučajno ovako zaredalo :hug
IINA
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.