Postao/la natasha32 » 16 svi 2005, 02:24
prisustvo supruga<
><
>odsustvo lijecnika (porodila me babica, lijecnik dodje samo ako se porod zakomplicira)<
><
>i iznad svega, to da sam znala tocno sto radim (edukacija), i kako se postaviti prema svakoj fazi poroda (opet edukacija) <
><
>polozaj - <
>prva faza - hodanje po kuci, kod truda drzati se sto vise uspravno (ja sam se drzala za naslon kreveta i bila blago naslonjena prema naprijed ali uspravna, kod vrhunca truda). onda opet hodala<
><
>zadnja faza, izgon - sjedeci (mada sam planirala klececi, ali i ovako je bilo ok. u svakom slucaju, bilo mi je puno lakse nego prvi (lezeci ) porod, tiskati<
><
>meni disanje nikad nije pasalo kao tehnika kod izgona (ono dahtanje), no nacelno, i disanje je zapravo nacin fokusiranja na nesto drugo, pa moze i disanje pomoci tko se moze ufurati<
><
>meni je pomoglo i da mi nitko nije smetao ako hocu biti glasnija kod izgona (ono cuveno 'jeste li vristale na porodu'). nekim zenama (recimo meni), prirodno dodje da pustaju glas dok tiskaju. <
><
>sto se tice masaze, nisam je radila, ali sam radila Kegelove vjezbe (njih preporucam i za nakon poroda, 'lijece' svasta, cak i hemoroide. 'tajna' je u poboljsanju prokrvljenosti dok se vjezba)<
>nisam pukla, nisam rezana. <
>pazila sam na kontrolirano tiskanje jako, poucena losim iskustvom prvog poroda, kad su me do
o izrezali. i vrijedilo je, razlika je nevjerojatna (mada ima zena koje rezanje ne dozive tako losim, meni se jako zamjerilo i rekla sam nikad me vise nece rezati. i nisu)<
><
>takodjer mi je pomoglo da je beba bila uz mene, cijelo vrijeme<
><
><
>moram dodati - a za sve mi je jako pomoglo nesto sto se ovdje dosta forsira na tecajevima, i od svih savjeta osim nekih cisto tehnickih najvise mi se 'isplatilo': biti 'open minded'. u smislu, da nikad ne znas kako ce porod ici, i da za sve treba imati i znati vise opcija. ne valja se fokusirati na jednu jedinu ideju i opciju, jer doista nikad ne znas kako ce ici, porod nema generalnu probu . zato za sve treba znati vise opcija, i svoj neki stav o tome, da nas ne zatekne. kao na ispitu, koje god pitanje izvuces, spreman si (ja sam se tako osjecala, kao da idem na ispit, i jako me zanimaju pitanja . valjda jer sam toliko 'strebala', nema sto nisam procitala o porodu) <
><i>Edited by: natasha32 at: 16/5/05 2:30<
></i>