mi negdje od godine i po koristimo sirup od bazginih bobica (ne od cvijeta), kuha ga moja mama
u encikolpediji ljekovitog bilja sam našla da se u stara vremena takvim sirupom liječio bronhitis i dišni problemi - kako je N. u to vrijeme bila svako malo na ventolinu, odlučili smo pokušati
slučajno ili ne- ona od tada nikad više nije dobila nijednu dozu ventolina i nikada više nije dobila bronhitis
kašalj joj relativno lako prođe, puno lakše nego seki koja baš neće i ne voli piti taj sok (N. popije barem jednu bočicu soka - sirup na razrjeđivanje)
D. je ove zime imala svinjsku gripu i temperaturu punih 7 dana, tek je 8. dan pala ispod 38, većinu vremena je bila iznad 39
N. je imala temperaturu 5 dana i spuštala sam samo 4 dana i to uglavnom naveče, preko dana je bila oko 38 po noći bi narasla max do 39 (D. je imala max 39,8)
Pokušala sam sad naći nešto na netu na brzaka (jer sam malo kratka s vremenom), ali mr gugl mi je izbacio ovo:
Ekstrakt ploda bazge ublažava simptome gripe
Iz crnog ploda bazge (Sambucus nigra L.) izoliran je ekstrakt sambucol, koji se je pokazao kao učinkovito sredstvo za ublažavanje simptoma gripe.
Istraživanje je provedeno u Oslu a uključilo je 54 osobe oboljele od gripe tipa A i 6 osoba sa tipom B, u dobi od 18-54 g. Pacijenti su podjeljeni u dvije grupe. Jednoj grupi je davana 1 čajna žlica Sambucola 4 puta na dan, dok je druga grupa dobivala placebo. Tijekom tretmana nisu zamijećene nikakve sporedne pojave.
Kod 90 % pacijenata koji su uzimali sambucol simptomi gripe nestali su kroz 2-3 dana za razliku od druge grupe gdje je za nestanak simptoma trebalo min. 6 dana.
Naime aktivne tvari iz crnog ploda bazge sprječavaju stvaranje hemaglutinina, pomoću kojega se virusi vežu za zdrave stanice.
Izvor: The Journal of International Medical Research
nevjerojatno - ja sam imala kod kuće obje skupine

jednu koja je uzimala sirup i drugu koja nije