Sada je: 25 srp 2026, 04:37.

alergija i dojenje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: alergija i dojenje

PostPostao/la hipo » 08 vel 2010, 15:40

:grligrli sva sreća pa sam naišla na vas!
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la boysmama » 09 vel 2010, 16:26

hipo, kakva je tebi alergija ili intolerancija u pitanju?
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la hipo » 09 vel 2010, 21:16

Kod nas je alergija na pšenično brašno i bjelanjak i to vrlo jaka,a slabija na kravlje mlijeko,gluten,soju,ribu.A jako mi pocrveni oko usta od onih aditiva u salamama,hrenovkama,paštetama,bilo čemu konzerviranom,čak i kečap.tako da on to ništa ne jede.
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la boysmama » 10 vel 2010, 10:20

aaah, mali miš, pa vi imate stvarno posla oko izbora hrane i kombinacija da dobije sve, a opet da se ne ospe... meni L (stariji) ima skoro dvije godine i svejedno mu ne dajem ništa konzervirano, tako da to i nije neki bed... ali gluten, brašno, mlijeko i soja... to je ubitačan spoj... ja ne jedem ništa mliječno sbog R kojeg dojim i koji je alergičan na KM, ali zato kao nadomjestak pijem sojino mlijeko, a ti? onda valjda rižino i zobeno smije?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 10 vel 2010, 11:37

Ima i kozje adaptirano a kad bude malo veći magareće mlijeko je skupo i teško ga je nabavit ali je eliksir zdravlja (lakše bi bilo nabavit magare :mrgreen ).
Hipo na receptima sam otvorila pdf pod nazivom slatko i slano bez jaja. Inače ja u masu jela u koja idu jaja jednostavno ne stavim i uspije jednako. Npr: sarme ili punjene paprike, njoke, pljeskavice, ćufte, orahnjača(stavim samo žutanjak), razne pite...ma svašta za što nije nužno da jaje poveže. ok možda se ćufte malo raskuhaju al to mi nije bitno. ostalo sve mi ispadne isto
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 10 vel 2010, 15:04

hipo, ne želim puno reklamirati, ali u kuharici od BEBE imaš poseban dodatak sa receptima za djecu koja boluju od celikalije :hug (znači sve bez glutena), a kad to kombiniraš sa rusulicinim bezjajčanim jelima, imaš jackpot!

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la hipo » 10 vel 2010, 23:04

Ma hvala cure na savjetima!Mene samo jedno brine;on još nema celijakiju,barem tako pretpostavlja doktorica koja nas je testirala na alergije,jer kaže da za to treba imati proljev.On to nema.Dapače,ne kaka danima,a kad kaka,bude to jako formirano,čvrsto.Samo se bojim da mu se ne bi razvila ta celijakija,istina,sad stvarno izbjegavamo sve to što ne smije.A djeca i ljudi koji imaju celijakiju smiju jesti puno toga što on ne smije jer je alergičan i na to(jaje,soja),pa zato i ne pijem sojino mlijeko.Ne pijem nikakvo mlijeko.Ne znam za to rižino,čitala sam da ima,ali me doktorica razuvjerila da to postoji.Moram baš pronaći.A on je dobio na recept ono mlijeko Pregomin,ali to je užasnog okusa i mirisa,bljak.Jedva da mi pojede 3-4 žlice palente skuhane na tome.Ne znam kako tome poboljšati aromu,možda malo vanilin šećera,meda,što li?Ja se pucam tabletama kalcija da ne dobijem osteoporozu sa 30 :alc ,nadam se da nešto tog kalcija i on primi.I da mu ne šteti.Piše na kutiji 2 dnevno,ja popijem samo jednu.I sad imamo ono brašno bezglutensko od kukuruza i riže,ispekla sam danas malom čovjeku kruh,kako ga je samo pohlepno jeo!Ma klopa on sve sad meni:rižu,povrće,krumpir,meso,voće.A ja apstiniram od kave s mlijekom,pijem čistu crnu,a apstiniram i od čokolade,a totalni sam ovisnik...Ne jedem ništa u čemu ima tragova mlijeka,soje,orašastih plodova(premda na to nema dokazanu alergiju ali mi se jednom gadno osuo od bajadere),glutena,pšeničnog brašna.Jer ga dojim,i tko zna koliko ćemo još dugo dojiti,to nam je jedino mlijeko koje imamo za njega(koje prihvaća).
Što mislite,može li on još uvijek razviti celijakiju? :conf
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la boysmama » 11 vel 2010, 02:43

hipo, mislim da ti se nije s tim igrati jer intolerancije često uzmu maha ako ih se zanemari... ali ako ne jede ništa što ne smije, nema bojazni... rižino i zobeno mlijeko imaš npr. kupiti u DM-u od Alnature, znam da sojino ima kupiti i sa okusima (od vanilije, čokoladno), ne znam da li ima i rižino u tim varijantama... ali nemoj očekivati neke bajne okuse, ja sam isključivo sad na sojinom, ali na to se moraš naviknuti, nije isto kao i kravlje, ali mi je bolje i tako nego crna kava, probaj, nemaš što izgubiti... pogledaj u DM-u na odjelu zdrave hrane, mislim da ima čistog kukuruznog i rižinog brašna, a za Ca je dobar i sezam, spržiš sjemenke i onda ih samelješ i to miješaš u sve čega se sjetiš (palentu, rižu, rižino mlijeko)

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la hipo » 11 vel 2010, 10:09

Boysmama,hvala!Mi stvarno jako pazimo sad da ne pojede ništa što ne bi smio,stvarno jako pazimo!I mislim da sam primjetila oporavak u začepljenosti njegovog nosića,nije mu više sluznica nosa otečena,noćas nismo morali uopće nosić špricati Aquamarisom,disao je bez problema na nos :klanja A za to sojiono mlijeko znam,i ja sam ga nekoliko puta probala,ali budući da to ne smijem,onda to otpada.Za zobeno ne znam,mislim da sam pročitala da zob ima u sebi gluten,pa ni to ne bi smjela zbog njega.Preostaje još rižino,pa ću probati to kad idući put odem do dm-a(a baš sam jučer bila...).A sezam imam u ormeriću,često sam njime posipala salate,jela,svi ga volimo.Sad malo pauziram jer ne znam da li mu može smetati,jer to je sjemenka,oprezna sam stime kao i sa orašastim plodovima.Skroz sam splašena sad po pitanju svega,bojim se da opet ne razvije kakvu alergiju na što drugo.Ali mislim si i sama da je sezam ok,da bih mogla probati.Što vi kažete?
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 11 vel 2010, 13:47

Za sezam ne znam stvarno ništa o tome al rižino bio mlijeko sam viđala i u običnim trgovačkim lancima.Mislim da jer čak bilo s aromama. I kozje adaptirano je bljak, moraš se pomiriti s tim da je sva ta dijetna hrana bljak. Ja sam zaboravila koliko ti je dijete staro ali alergičarima se med uvodi dosta kasno. Težak je a i može biti alergen zbog biljaka...
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la hipo » 11 vel 2010, 16:59

Rusulice,i ja se bojim tog meda.mali će u 4 mj. imati 2 godine.Doktorica mi je rekla da mu mogu dati,ali da pazim da ga ne udahne,što god joj to značilo :conf Kao,da se ne zagrcne,ili kao da uopće mne diše dok ga jede,ne znam.Ma još ću ja pričekati s medom,on sadrži te peludne alergene,premda nije alergičan na pelud(tako barem kaže test),dva puta mi se osuo od nekog cvatućeg stabla i nekog livadnog cvijeća-korova.Ono,gadna reakcija,završili na hitnoj koliko su mu oči naotekle i pocrvenile i oči i kapci o koža okolo.Pa me čudi kako nije alergičan?!
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 11 vel 2010, 23:03

Ovo samo nagađam al ako nije alergičan na pelud ne znači da nije na druge biljke, tko bi to otkrio... Ja sam Lauri med dala s nekih godinu ipo al razrjeđen u čaju. Ti i dalje sve isprobavaj na koži prvo.

Zaboravila sam napisati prije... i moja Laura pocrveni od ketchupa oko usta al ga obožava - očito to njoj ne smeta a nije alergična na pomu. Inače pazite i na to jer poma je isto jak alergen.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la hipo » 11 vel 2010, 23:52

Ma znam,i to povrće me muči...On sad sve povrće prihvaća,ali me strah dati mu npr. prokulicu i tikvicu od kojih je jako pocrvenio oko usta kod kožnog testa koji sam doma napravila s njim.Može biti da su pesticidi unutra.Ili mu smeta to povrće,premda ga je odavno jeo i nije mu smetalo.I taj kečap i paradajz za kuhanje me plaše.Stavim minimalno radi okusa.ali eto,sada me svega strah nako n što sam otkrila da se na njemu ne mogu skužiti sve alergije prostim okom već samo alergotestom.One najjače alergene smo skužili tek testom u krvi,a inače smo živjeli u neznanju. :dunno
hipo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.