Sada je: 01 ruj 2026, 00:43.

intolerancija mlijeka

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

intolerancija mlijeka

PostPostao/la Krumpirić » 19 stu 2009, 17:32

kako se manifestirala kod vas??

zadnjih dana pijem malo više mlijeka nego sam navikla, jedem žitarice s mlijekom, pijem kavu s mlijekom, pojela sam tonu svježeg sira, cheesecakea...i Tonka ima proljevaste-tj.sluzave stolice. Prvo sam to pripisala slinavom nosiću, ali zdrava je već 3 dana i to ne prestaje.
Pune sluzi, al niti česte niti obilne niti sumnjive-u smislu proljeva, . Danas je u jednoj bila krvav trag, ništa strašno-veličine mrava, tolika sluz joj je valjda iziritirala crijevo?

Može li to bit intolerancija laktoze?
Kako se ona uopće testira?
Krumpirić
Cobra 11

Re: intolerancija mlijeka

PostPostao/la An » 19 stu 2009, 21:49

Moj je tako imao. Bas tako. I kakao u dobi od 6 mj sto put na dan. I imao strasne grceve. Gotovo da je neprestano vristao.
testirali iz krvi. Na salati.
Bilo je to prije 10 g.
Bio je na adaptiranom
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 19 stu 2009, 21:58

prvu godinu bio je na ad mlijeku i nije uopce reagirao. S godinom mu je krenuo proljev, do sedam proljevastih, zadnje i posve vodenaste stolice na dan, nije se smirivalo ni pod cim. Smirilo se dan nakon izbacivanja mlijeka i mlijecnog, pojavilo tri tjedna ponovno kasnije kad smo mu ponovno ubacili mlijeko.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la alexandra » 19 stu 2009, 22:15

prije nego bi išla vadit krv, ja bi, ovako kao swmama, izbacila iz svoje prehrane mliječno pa da vidim kako izgleda stolica. eventualno bi poslije probala vratit sir (tvrdi) ili jogurte, jer ponekad bude alergija na mlijeko, ali ne nužno i na fermentirano. u svakom slučaju uskratila bi vađenje krvi i eksperimentrala s prehranom.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Krumpirić » 19 stu 2009, 22:27

alex, a ako izbacim i to prestane, stolice postanu normalne, šta onda? :/, ako se poveća vjerojatnost da je to-to?
To da ja više ne pijem mlijeko i tome slično-uopće nije problem
Samo, ako je to to, što kad prestanem dojit, dali ju onda testirat prije mogućeg uvođenja mlijeka? Ili?

oprostite što kompliciram, al nekako mi se čini da je baš to-nekakva hrana-u pitanju, a mlijeko mi je prvo na listi, jer sam dosta povećala konzumaciju mlijeka zadnjih dana- i stanje se pogoršalo..
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la lastavica » 19 stu 2009, 22:30

ja sam alergiju skužila tek s nekih 9, 10 mjeseci, kad je svježi sir dosao na red. izbile su joj crvene flekice oko usta.
a što se tiče sluzavih stolica i njih je imala, ne sjećam se više koliko su trajale, ali pojavile su se s mjesec dana i to se poklopilo s početkom uzimanja D kapi.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la swenova mama » 19 stu 2009, 23:09

a gle,krumpiric, mi smo imali takvu uputu od gatroenterologinje- izbaciti sve mlijeko i mlijecno, sve voce osim banana. Nakon dva tjedna i normaliziranja stolice, ubacivati u prehranu jednu po jednu namirnicu, pocevsi sa vocem. Pa mlijecno, fermentirano, pa onda zadnje mlijeko. Ko u dohrani, jedno po jedno. Kod nas je reagirao na mlijeko ponovno, na jogurt, sir, cak ni kravlji ne reagira ni danas, ni na manju kolicinu mlijeka.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 19 stu 2009, 23:13

hvala, sw... :dada

hvala i ostalima, naravno :kiss
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la alexandra » 19 stu 2009, 23:15

pa evo, ovako kako ti swenki kaže. odnosno ako primjetiš da se nakon izbacivanja mliječnog stolica normalizirala, nastaviš se tako hranit. kasnije, možda prođe, možeš isprobavat po sw receptu, a možeš ić izvadit krv prije nego mu kreneš davati mlijeko. :dunno ja recimo ne pijem mlijeko, od 6. godine. do tad su me tjerali da pijem, nije mi bilo fino i često sam ga povratila. od kad sam ga skroz izbacila divota. mogu jest sireve, piti sve jogurte i druge fermente, jedino mi ne paše svježi sir. i nisam nikada išla ni na kakva testiranja. mm isto ne podnosi mlijeko, sa s. nisam ni isprobavala, ne pije mlijeko od kad sam je skinula s adaptiranog. pila ga je do godinu dana, a do 2,5 u kašicama.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lastavica » 19 stu 2009, 23:25

mi smo bili između prve i druge godine na probi mlijeka kod gastroentrologa. dala bi joj mrvicu mlijeka i čekala u čekaonici reakciju. flekice se pojavile i rekli bi nam da dođemo opet za 6 mjeseci.
s dvije godine je alergija nestala.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la rusulica » 05 pro 2009, 00:47

Moja L. je bila alergična na kravlje i to je prestalo sa godinu ipo. Otkrili smo to sa 4 mjeseca kad sam joj pokušala dati bebimil. Nije ga niti popila već je ispjunula a oko usta se počela širiti urtikarija. Preporuka pedijatrice je bila dojiti, dojiti i samo dojiti i tako je i bilo (dojila do 2,5 g).
Ja sam izbacila kravlje mlijeko iz svoje prehrane a ona kad je počela jesti čokolino sa nekih 10-ak mjeseci, pravila sam joj ga s kozjim adaptiranim hipoalergenim (bljak i too expensive). Kasnije smo se prebacili na kravlje hipoalergeno. Danas ima 2 god i 7 mj i pije obično mlijeko iz tetrapaka.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2010, 17:22

ja sam tek ovih dana utvrdila intoleranciju na kravlje mlijeko kod L metodom eliminacije i sasvim slučajno... naime, imao je crijevnu virozu i za to vrijeme nije jeo ništa osim riže i banane i kompletno mu se povuklo crvenilo i osip po pregibima s kojim muku mučimo već 6 mjeseci, sad sam na sto čuda jer smo dosad imali minimalno dva mliječna obroka dnevno (L ima 22 mjeseca), a uz to još ne voli ni meso ni jaja, tako da su mu izvori kalcija i bjelančevina dosta ograničeni, jedemo dosta sezamovih sjemenki, a crveno meso mu podvaljujem u juhice i variva, ono miksano bio iz hipp kašica, ali ipak mislim da to neće biti dovoljno na duge staze...

već sam ja i prije sumljala na KM jer smo već odavno izbacili sve tipične ostale alergene i nije bilo nikakve promjene, a i mlađi brat mu ima intoleranciju na KM, njega trenutno samo još dojim pa meni nije bed izbaciti sve mliječno iz prehrane, ali kako sad dvogodišnjaka naglo navići na te promjene okusa kad se već naviknuo na mliječne proizvode? i kako to da on nije imao taj osip dok sam njega dojila nego mu se tek nedavno pogoršao?

pedica nam je rekla da će nam konačno dati tu uputnicu za alergologa i testiranje, iako nije navršio 3 godine, samo iz razloga jer mu se to crvenilo znatno pogoršalo u zadnjih mjesec-dva, sve pod isprikom suhog zraka, a tek sad kužim da je očito stvar u mlijeku, a da li je i u ostalim mliječnim proizvodima, to ćemo isto morati utvrditi postupnim ponovnim uvođenjem

primam sve prijedloge za nadomjestke Ca i bjelančevina, a isto me tako zanima ako netko ima iskustva sa AD mlijekom na bazi soje, a da donekle ima okus sličan kravljem jer sam mu probala davati sojino mlijeko sa žitnim pahuljicama, ali nije htio ni pod razno... htjela bih mu probati i sa ostalim nadomjescima npr. tofu namazom na kruh ili sojinim vrhnjem...

moram napomenuti da se ipak ne radi o alergiji jer ti simptomi nisu tako strašni, pojavljuje se samo kožni osip i crvenilo koje svrbi, a nema probavnih i respiratornih smetnji, ali sad kad sam vidjela da su se povukli nakon izostanka mlijeka, ipak bi htjela izmijeniti prehranu

please, help
Zadnja izmjena: boysmama; 06 ožu 2010, 17:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 06 ožu 2010, 17:52

Draga meni je kozje bilo zakon, ima najsličniji okus kravljem a ima ga u skoro svakoj trgovini :mah

Edit: osim ako ne koristiš još uvijek adaptirano al i to ima u ljekarni
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la boysmama » 06 ožu 2010, 17:57

rusulice, bog, draga, znam ja da na tebe uvijek mogu računati :mah alergičarko stara ;)

nisam L davala adaptirano već kravlje vulgaris (3,8% m.m.), a sad na netu čitam da isti ti proteini koje sadrži kravlje mlijeko se nalaze i u kozjem, tako da ne znam koliko bi mi to promijenilo cijelu priču :dunno tebi je?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 06 ožu 2010, 18:04

Da, da apsolutno nikakvi problemi uz kozje a na kravlje je reagirala urtikarijom. Kozje nam je pedijatrica preporučila :dunno
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la korny » 06 ožu 2010, 18:27

Moj stariji dečko je osjetljiv na kravlje mlijeko. Kako je dojem do 2 god 8 mj, počelo se manifestirati tek oko 4. godine tako što bi ga, ukoliko natašte popije kravlje mlijeko ili bilo koji obrok s njime, počeo jako boljeti trbuh, nekad uz povraćanje. Riješili smo problem tako što sada koristimo mlijeko bez laktoze. Sve 5.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la boysmama » 07 ožu 2010, 01:22

hvala, cure :kiss

budem vidila što će dalje biti s njegovim osipom i što će mi uopće htjeti jesti, svako jutro iznova probavanje s nekim novim mlijekom, uf...

mi još nismo obavili to testiranje pa ne znam da li je u pitanju laktoza, što bi bila bolja varijanta jer bi onda smio piti jogurte i jesti sireve ili su u pitanju proteini iz mlijeka, a njih onda ima i u kozjem i u svim mliječnim proizvodima, sad je na nama da to probamo metodom eliminacije

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la swenova mama » 07 ožu 2010, 20:43

boysmama, to sto opisujes meni uopce ne lici na osjetljiv0ost na mlijeko vec na neurodermitis koji se, cinjenicno, obicno pogorsava konzumacijom mlijecnih proizvoda. :dunno
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 08 ožu 2010, 10:17

swenova mama je napisao/la:boysmama, to sto opisujes meni uopce ne lici na osjetljiv0ost na mlijeko vec na neurodermitis koji se, cinjenicno, obicno pogorsava konzumacijom mlijecnih proizvoda.

točno tako, a sad mi reci koja je razlika za mene kao mamu? činjenica je da mu isključivo KM smeta od nutritivnih alergena, barem po mom dosadašnjem iskustvu, a vjeruj mi, probala sam sve... ostalo je stvar u terminologiji, ova tema je bila otvorena pa sam se nadovezala na nju... pitanje je da li imaš dati kakav pametan savjet po tom pitanju?

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 08 ožu 2010, 12:37

E vidiš kad ste to načele i ja sam se uvijek pitala koja je razlika između alergije i neurodermitidsa. Mojoj Lauri je ustanovljena sumnja na neurodermitis kojem su okidač bili mliječni proizvodi a sad je jaje(ustanovljena alergija na jaje testiranjem krvi). N nije dijagnosticiran jer se on i može dijagnosticirati samo po simptomima što znači dugoročnim praćenjem međutim s obzirom da sam se ja potrudila istražiti sve o N pa se držati nekih regula i izbaciti poznate alergene N se smirio pa se nema šta medicinski pratiti. Znam da je još tu (imam dokaze) al ga držim potpuno pod kontrolom. E sad da moje dijete pojede jaje dobilo bi najvjerovatnije po bedrima urtikariju i velike crvene fleke koje svrbe, to bi trajalo mjesec dana dok se ne iščisti iz organizma. S obzirom da je to simptom i alergije i neurodermitisa (1. ili drugog stupnja) tko mi može reći točno što je to. Teško može i liječnik specijalist jer i on to razaznaje samo po oku vidljivim simptomima (razgovarala sam s njim).
Inače neurodermitis je bolest preosjetljivosti kože koju mogu pogoršavati ili poticati alergeni iz hrane, suh zrak... a alergija je pretjerana reakcija organizma na tvari koje ne prepoznaje (jel da) i u biti obično sklonost alergijama vuče za sobom neurodermitis međutim laiku je svejedno jer simptomi su skoro isti a i lječenje je isto (izbjegavanje okidača), tako da ja se slažem Boysmama - nama je svejedno kako se to zove - bitno je da znamo što nam je činiti.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la swenova mama » 08 ožu 2010, 23:32

točno tako, a sad mi reci koja je razlika za mene kao mamu? činjenica je da mu isključivo KM smeta od nutritivnih alergena, barem po mom dosadašnjem iskustvu, a vjeruj mi, probala sam sve... ostalo je stvar u terminologiji, ova tema je bila otvorena pa sam se nadovezala na nju... pitanje je da li imaš dati kakav pametan savjet po tom pitanju?

pa sad, ako su iste bolesti, onda vodi dijete na alergolosko testiranje, a nemoj dermatologu.

Neurodermitis je bolest koze za koji se ne zna tocan uzrok i koji se nece povuci ako izbacis alergene iz prehrane, mozda ce jedino biti malko slabije uzrazen jer on reagira na mnoge stvari, ne samo na bjelancevine.
Alergija ili intolerancija je nepodnosenje nekih namirnica tj. sirih alergena.

neurodermitis ima tipisan osip, urtikarija ima tipican. Po meni, to su dvije razlicite stvari i tako ih treba tretirati.
Kod sw je u vrticu bila djevojcica s neurodermitisom. Iz prehrane su joj izbacili sve na sto je reagirala alergoloski, doslovno sve, i dalje je imala osip. Ponekad i toliko strasno izrazen da je bilo tuzno za vidjeti.

Po meni, to je temeljna razlika.
A ti kako hoces. :gace

I imam savjet- odi dermatologu, za pocetak, pa onda testiraj na alergije, mozes i na intoleranciju namirnica (privatno) i izbaci sve. Pa ces vidjeti. Na zalost, neurodermitis nije nesto sto se da izlijeciti izbacivanjem alergena, vec se tu rabi i ovlazivac zraka, izbacuju kemikalije iz pranja robe itd. itd.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 ožu 2010, 23:34

tako da ja se slažem Boysmama - nama je svejedno kako se to zove - bitno je da znamo što nam je činiti.

meni nikad nije svejedno kako se nesto zove jer je prvi korak prepoznavanje kako bismo znali sto dalje ciniti.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 08 ožu 2010, 23:36

N nije dijagnosticiran jer se on i može dijagnosticirati samo po simptomima što znači dugoročnim praćenjem međutim s obzirom da sam se ja potrudila istražiti sve o N pa se držati nekih regula i izbaciti poznate alergene N se smirio pa se nema šta medicinski pratiti. Znam da je još tu (imam dokaze) al ga držim potpuno pod kontrolom

ovo ti je dokaz da je itekakva razlika izmedju alergije i neurodermitisa. Inace bi se posve povukao pri izbacivanju alergena, a ne bi bio pod kontrolom. naime, moj stariji, koji je alergican na paracetamol, ne pije paracetamol, pa na kozi nema nicega. Da ga popije poflekavio bi u roku od pet minuta. Kuzis?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 09 ožu 2010, 00:15

je, u pravu si, swenova mama! znam da ne može biti riječ o alergiji jer je to trenutna reakcija organizma i manifestira se u roku najviše par sati, to kod L nije slučaj jer on mlijeko i mliječne proizvode (kravlje) konzumira od 10. mjeseca starosti, a osip se počeo pojavljivati tek iza godine dana, nekad bi se sam ugasio, a onda se opet vratio... međutim, u zadnjih 6 mjeseci je to sve gori i nikako se ne smiruje, čak štoviše, zahvaća sve veće površine kože i izgleda da sve više i svrbi jer se L svaki put češka kad je gol... dakle, vjerojatno nas čeka pakleno ljeto ako nešto ne promijenimo, ne trebam ni spominjati da sam probala mijenjati praškove za pranje i prestala s omekšivačem, pazila da slučajno ne pojede ništa što bi moglo sadržavati orašaste plodove, konzervanse, aditive, izbacila na neko vrijeme kompletno i jaja, ribu, ali nije bilo poboljšanja...

onda se pojavila ta crijevna viroza i nije pio mlijeko par dana, sad već tjedan dana i stanje na koži je daleko bolje, gotovo da se sve povuklo, pratiti ću ubuduće i ako potpuno nestane, ipak je intolerancija u pitanju, ako ne, onda je ND.

u međuvremenu sam posjetila bio&bio i tamo nakupovala proizvoda od soje, riže, zobi, od voćnih jogurta preko vrhnja za kuhanje i različitih aromatiziranih mlijeka (jer obična žitna ne želi piti ni jesti s pahuljicama), tofu namaze i sireve pa ćemo polako probati to uvoditi, možda nešto od toga i prihvati, ali 2 mliječna obroka nije lako nadomjestiti sa zamjenskim proizvodima, a da sam sigurna da i dalje dobiva dovoljno kalcija.

swenova mama, misliš privatno da odem dermiću? jer mi je pedica rekla dati uputnicu za alergologa, a možda da ju pitam i za tu uputnicu? ja inače nisam pobornik obilaska privatnih liječnika koji te ribnu fino po džepu da ti kažu ono što si mogla čuti i preko uputnice, ali ako se jako dugo čeka, mislim da ću morati to ipak obaviti prije ljeta zbog njegovog češkanja, a definitivno prije jeseni kad kreće u vrtić.

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la swenova mama » 09 ožu 2010, 01:33

swenova mama, misliš privatno da odem dermiću? jer mi je pedica rekla dati uputnicu za alergologa, a možda da ju pitam i za tu uputnicu? ja inače nisam pobornik obilaska privatnih liječnika koji te ribnu fino po džepu da ti kažu ono što si mogla čuti i preko uputnice, ali ako se jako dugo čeka, mislim da ću morati to ipak obaviti prije ljeta zbog njegovog češkanja, a definitivno prije jeseni kad kreće u vrtić.

a gle.. ja ti obicno odem privatno. I da, ne cujem (gotovo) nista drukcije nego kad odem preko uputnice, ali barem znam kod kojeg sam strucnjaka otisla, a ne kome dopadnem u ruke, i odem odmah, a ne cekam.

Na zalost, ako je neurodermitis, i nemas mnogo opcija, pa ti tu i ne treba privatnik da urgentno rijesi- to je, na zalost, nerjesivo. :/
Ovdje bih novac utukla u alternativne nacine, tipa homeopatije koja, ako i ne moze koristiti, nece skoditi i u ispitivanje, detaljno, krvi za potencijalnu intoleranciju na tocno odredjene namirnice, a to se ne radi preko uputnice.
U medjuvremenu, izbacila bih sve moguce agresivne detrdzente, omeksivace, nabavila organske i prirodne, nabavila ovlazivac zraka- zima je tu koma jer se neurodermitis pojacava kod isusenog zraka, a svi ga imamo zbog grijanja, izbacila bih sve sto se kaze da je potencijalni alergen iz hrane tipa bjelancevina, orasastih plodova, jaja itd. Nabavila bih psa jer iz nekog razloga djeca koja rastu s psom imaju bolji status.
Iskreno, cudi me da ti pedijatrica nije vec rekla da sumnja na neuro.

Ovo ti pise na medicina.hr.

Provocirajući čimbenici
Iako je točan uzrok bolesti nepoznat uočeno je postojanje provocirajućih čimbenika koji pogoršavaju bolest. Sve što isušuje kožu može dovesti do pogoršanja ili izbijanja kožnih promjena: pretjerano kupanje i tuširanje, lizanje usana, znojenje, plivanje.
Kontakt s nekim otapalima, omekšivačima vode te određenim vrstama deterdženata, dezodoransa, kozmetike i sapuna može djelovati nepovoljno. Vrlo topla ili hladna temperatura, vunena ili gruba odjeća te neprikladna odjeća koja se trlja o kožu i nadražuje je također uzrokuju probleme. Pretjerana ili produžena izloženost toplini pogoršava bolest, a primjeri su vruće kupke ili tuširanje, odijevanje previše odjeće, uporaba električnih deka ili jakog grijanja te izloženost velikoj vlazi. Emocionalni stresovi i izloženost duhanskog dimu nepovoljno djeluju na simptome bolesti. Uloga alergena također je bitna i tu se spominju kućna prašina (grinje), perje, životinjska dlaka i pelud, a od hrane (nutritivni alergeni) jaja, mlijeko, orasi, bajami, lješnjaci i agrumi (naranča, mandarina, limun, kivi).

Kućni ljubimci i razvoj neurodermitisa u ranom djetinjstvu
Istraživanja pokazuju kako je učestalost neurodermitisa značajno manja kod djece koja tijekom prve i druge godine života imaju kućne ljubimce. Kućni ljubimci predstavljaju nedovoljno definiran okolišni čimbenik koji, pretpostavlja se, djeluje na sazrijevanje imunološkog sustava i tako djeluje zaštitno
protiv razvoja atopijskog dermatitisa.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la rusulica » 09 ožu 2010, 09:16

swenova mama je napisao/la:
tako da ja se slažem Boysmama - nama je svejedno kako se to zove - bitno je da znamo što nam je činiti.

meni nikad nije svejedno kako se nesto zove jer je prvi korak prepoznavanje kako bismo znali sto dalje ciniti.

Gle jer sam ja već otišla do pakla i nazad (da je ne ureknem) što se tiče te bolesti i bez obzira na ime i ustaljene karakteristike mislim da sam kod svoje curice izolirala ponašanje bolesti i znam točno na što reagira a na što ne i kako reagira tako da to što ti navodiš za Neuro. jest teorijska istina ali postoje 4 jako različita stupnja te bolesti i vrlo različiti nizovi poticaja te bolesti. Ne reagira svatko jednako i ja ti mogu sigurno reći da je mojoj L na neurodermitis okidač jaje (do nedavno bilo i mlijeko), smeta joj svakodnevno kupanje i imala je i klasičnu urtikariju koja se pojavila trenutno kao reakcija na alergen i osip karakterističan za neurodermitis koji traje tjednima sa ranicama iz kojih je krv sočila. Sve sam rješila izbjegavanjem alergena(i kratkotrajnim korištenjem kortikosteroida). Bolest je još tu a to znam jedino kad netko takne jaje pa dodirne Lauru. Ono što želim reći da je postupak kod alergije a i neurodermitisa sličan pa ti nije bitno toliko što je ako je postupak sličan. I kod jednog i drugog ćeš izbjegavat alergene trošit deterđente za osjetljivu kožu, nabaviti sirup za napade alergije... Naravno to mislim na lakši stupanj što mi se čini da je slučaj neurodermitisa kod Boysmame. Kod težih slučajeva ide se na uporabu kortikosteroida
Zadnja izmjena: rusulica; 09 ožu 2010, 09:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 09 ožu 2010, 09:19

swenova mama je napisao/la:
N nije dijagnosticiran jer se on i može dijagnosticirati samo po simptomima što znači dugoročnim praćenjem međutim s obzirom da sam se ja potrudila istražiti sve o N pa se držati nekih regula i izbaciti poznate alergene N se smirio pa se nema šta medicinski pratiti. Znam da je još tu (imam dokaze) al ga držim potpuno pod kontrolom

ovo ti je dokaz da je itekakva razlika izmedju alergije i neurodermitisa. Inace bi se posve povukao pri izbacivanju alergena, a ne bi bio pod kontrolom. naime, moj stariji, koji je alergican na paracetamol, ne pije paracetamol, pa na kozi nema nicega. Da ga popije poflekavio bi u roku od pet minuta. Kuzis?

Kužim i tako je imeni, na koži nema ničeg dok ne dođe u dodir s alergenom al kad dođe tu je mjesecima i baš karakterističan za neuro
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la rusulica » 09 ožu 2010, 09:30

i ovo je sa medicina.hr ja sam se toga svega u početku držala a koža je bila stvarno gadna. Sad se sve primirilo i sada samo izbjegavamo jaje i ne kupamo se svaki dan zimi kad je suh zrak u stanu. Čak je nestala i alergija na mlijeko. U tome jest štos, ne postoji lijek za neurodermitis al što ga manje "provociraš" alergenima što vrijedi i za alergije manje su šanse za dobiti astmu ili srodne bolesti a veće su šanse za primirivanjem bolesti a na kraju i možda izlječenjem.

Liječenje
Za bolest ne postoji specifični lijek čijom će primjenom bolest nestati. Cilj simptomatskog liječenja je spriječiti nastanak suhe kože, ublažiti svrbež i kontrolirati osip. Potrebno je postaviti ispravnu dijagnozu, educirati pacijenta, liječiti akutna izbijanja bolesti i komplikacije te izbjegavati provocirajuće čimbenike. Kad nastane sekundarna infekcija kožnih promjena potrebna je antibiotska terapija i mjere kontrole upale.
Iako za bolest nema definitivna lijeka potrebno je bolesnicima naglasiti važnost mjera kojima se bolest može držati kontrolom te izbjeći ponovna izbijanja simptoma. Bolesnici se trebaju kupati ili tuširati vrlo kratko uz uporabu posebnih sapuna i šampona i koristeći mlaku vodu. Zimi se preporučuje kupanje svako drugi dan. Masne kreme ili hidratantne kreme za vlaženje kože trebaju se mazati u većim količinama, osobito zimi i nakon kupanja/tuširanja.
Alergijska komponenta bolesti rješava se uklanjanjem alergena iz vanjske sredine ako je alergen poznat. Ako to nije moguće provest će se specifična hiposenzibilizacija na temelju alergološkog testiranja (smanjenje osjetljivosti na alergen) i tako smanjiti ili potpuno suzbiti alergijska reakcija. Hiposenzibilizacija najviše uspjeha pokazuje ako su provocirajući čimbenici pelud i grinje, dok alergene iz hrane ili životinje treba samo izbjegavati. Ako je alergen na radnom mjestu poneki ga bolesnik mora mijenjati, ali na novom radnom mjestu je također moguća senzibilizacija na drugi alergen jer uzrok alergije bolesnik nosi u sebi. Ako se alergen ne može otkriti može se provesti nespecifična hiposenzibilizacija injekcijama histamina.
Akutna izbijanja simptoma liječe se lokalnim kortikosteroidnim pripravcima. Kortikosteroidi su lijekovi s brojnim nuspojavama (propadanje kože, gubitak pigmenta, strije, širenje i pucanje kapilara, stanjenje kože itd.) te ih je potrebno oprezno upotrebljavati, osobito kod djece. Učestalost proširenih kapilara (teleangiektazije) na obrazima veća je kod pacijenata kod kojih bolest duže traje te koji stavljaju više od 20 g kortikosteroida na lice tijekom perioda od 6 mjeseci. Srednje i visoko potentne kortikosteroide ne bi trebalo stavljati na lice i vrat zbog ovih potencijalnih nuspojava. Većina pacijenata može uspješno kontrolirati svoju bolest lokalnim koritkosteroidima, međutim oko 7% dojenčadi, 10% male djece i 19% adolescenata i odraslih usprkos ovakvoj terapiji imaju teško stanje bolesti ili izbijanja simptoma iako su liječeni većim dozama. Kortikosteroidi se mogu primjenjivati u obliku:
- masti - zadržavaju veći udio vode u koži uz najmanji udio potencijalno štetnih aditiva i prezervativa. Nekim bolesnicima smeta što su jako masne te ih teško podnose
- losioni - u koži zadržavaju manje vode nego masti. Osobito su korisni na dlakavim područjima tijela
- osobama s jakom upalom i kapanjem iz kožnih promjena mogu se dati na usta pripravci kortikosteroida kroz sedam dana, a nakon što se promjene počnu sušiti potrebno je prijeći na lokalne koritkosteroide

Za kontrolu svrbeža mnogi liječnici preporučuju antihistaminike. Sedacijsko djelovanje tih lijekova tu je važno jer se bolesnici često češću tijekom noći pa ovi lijekovi smanjuju tu pojavu smirivanjem pacijenta. Budući svrbež produžuje trajanje osipa svaka mjera za njegovo smanjenje ublažava bolest.
Katkad i promjena klimatske sredine povoljno utječe na nestanak alergije, a temelji se na zapažanju da se bolest pogoršava u hladnijem dijelu godine. Istraživanja su pokazala učinkovitost helioterapije u liječenju srednjih i teških oblika neurodermitisa. Helioterapija je liječenje svjetlosnom sunčevom energijom. Nakon dvotjedne helioterapije bolesnici pokazuju značajno poboljšanje zdravstvenog statusa i kvalitete života te smanjuju dozu lokalnih kortikosteroida. Dvotjedna terapija pokazala se dostatnom za ovakav učinak.
Uvođenjem novih lijekova, takrolimus i pimekrolimus, koji lokalnim djelovanjem mijenjaju imunološki sustav (imunomodulatori) počela je nova era u liiječenju neurodermitisa. Znanje o razvoju bolesti i imunološkim poremećajima svakodnevno se povećava. I lijekovi iz obitelji glukokortikoida kao retinoidi i vitamin D djeluju na imunološki sustav i anti-ekcematozno.

Opće preporuke za bolju kontrolu bolesti su:
- smanjiti stres, ako je moguće
- izbjegavati provocirajuće čimbenike koji pogoršavaju simptome i uzrokuju svrbež
- koristiti rukavice pri kontaktu s nadražljivim tvarima
- ne kupati/tuširati se prečesto i ne koristiti vruću vodu
- ukoliko se mora koristiti sapun preporučljivi su oni bez mirisa koji vlaže kožu kao DoveTM ili NeutrogenaTM te sredstva za čišćenje koja ne sadrže sapun
- mokru kožu obrisati nježnim dodirima ručnika, ne trljanjem
- upotrebljavati kreme bez mirisa i alkohola
- smanjiti znojenje
- umjereno izlaganje suncu
- vlaženje zraka u kući
- pokušati temperaturu i vlažnost zraka u kući održavati uvijek istima
- piti mnogo tekućine
- izbjegavati češanje kože
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la zauvijekmama » 09 ožu 2010, 09:36

Nama se ND pogorsava ljeti. :/
Onda ima puno povrsine slobodne za grebanje, pa se izgrebe do krvi.
Zimi nam suhi zrak ne smeta toliko, stanje je nekada super, nekada losije.
Kupamo se dva puta tjedno.
Dermatologa redovito posjecujemo i nadamo se da ce ici na bolje...

Nismo u mogucnosti nabaviti psa(zbog malog stana), ali cula sam da jako dobro djeluje na djecu s ND.
Preporucila bih ga svima koji imaju uvjete za njega.
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la rusulica » 09 ožu 2010, 09:40

Ne znam ti za psa nekome pomaže jer stvara imunitet a nekome stvara alergiju na životinjsku dlaku. Raskokodakale smo se o neurodermitisu a ima topic neurodermitis gdje sve ovo već piše
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.