Sada je: 01 ruj 2026, 01:06.

, ako se poveća vjerojatnost da je to-to?
ja recimo ne pijem mlijeko, od 6. godine. do tad su me tjerali da pijem, nije mi bilo fino i često sam ga povratila. od kad sam ga skroz izbacila divota. mogu jest sireve, piti sve jogurte i druge fermente, jedino mi ne paše svježi sir. i nisam nikada išla ni na kakva testiranja. mm isto ne podnosi mlijeko, sa s. nisam ni isprobavala, ne pije mlijeko od kad sam je skinula s adaptiranog. pila ga je do godinu dana, a do 2,5 u kašicama.
alergičarko stara
tebi je?

swenova mama je napisao/la:boysmama, to sto opisujes meni uopce ne lici na osjetljiv0ost na mlijeko vec na neurodermitis koji se, cinjenicno, obicno pogorsava konzumacijom mlijecnih proizvoda.
točno tako, a sad mi reci koja je razlika za mene kao mamu? činjenica je da mu isključivo KM smeta od nutritivnih alergena, barem po mom dosadašnjem iskustvu, a vjeruj mi, probala sam sve... ostalo je stvar u terminologiji, ova tema je bila otvorena pa sam se nadovezala na nju... pitanje je da li imaš dati kakav pametan savjet po tom pitanju?
tako da ja se slažem Boysmama - nama je svejedno kako se to zove - bitno je da znamo što nam je činiti.
N nije dijagnosticiran jer se on i može dijagnosticirati samo po simptomima što znači dugoročnim praćenjem međutim s obzirom da sam se ja potrudila istražiti sve o N pa se držati nekih regula i izbaciti poznate alergene N se smirio pa se nema šta medicinski pratiti. Znam da je još tu (imam dokaze) al ga držim potpuno pod kontrolom
swenova mama, misliš privatno da odem dermiću? jer mi je pedica rekla dati uputnicu za alergologa, a možda da ju pitam i za tu uputnicu? ja inače nisam pobornik obilaska privatnih liječnika koji te ribnu fino po džepu da ti kažu ono što si mogla čuti i preko uputnice, ali ako se jako dugo čeka, mislim da ću morati to ipak obaviti prije ljeta zbog njegovog češkanja, a definitivno prije jeseni kad kreće u vrtić.
protiv razvoja atopijskog dermatitisa.Provocirajući čimbenici
Iako je točan uzrok bolesti nepoznat uočeno je postojanje provocirajućih čimbenika koji pogoršavaju bolest. Sve što isušuje kožu može dovesti do pogoršanja ili izbijanja kožnih promjena: pretjerano kupanje i tuširanje, lizanje usana, znojenje, plivanje.
Kontakt s nekim otapalima, omekšivačima vode te određenim vrstama deterdženata, dezodoransa, kozmetike i sapuna može djelovati nepovoljno. Vrlo topla ili hladna temperatura, vunena ili gruba odjeća te neprikladna odjeća koja se trlja o kožu i nadražuje je također uzrokuju probleme. Pretjerana ili produžena izloženost toplini pogoršava bolest, a primjeri su vruće kupke ili tuširanje, odijevanje previše odjeće, uporaba električnih deka ili jakog grijanja te izloženost velikoj vlazi. Emocionalni stresovi i izloženost duhanskog dimu nepovoljno djeluju na simptome bolesti. Uloga alergena također je bitna i tu se spominju kućna prašina (grinje), perje, životinjska dlaka i pelud, a od hrane (nutritivni alergeni) jaja, mlijeko, orasi, bajami, lješnjaci i agrumi (naranča, mandarina, limun, kivi).
Kućni ljubimci i razvoj neurodermitisa u ranom djetinjstvu
Istraživanja pokazuju kako je učestalost neurodermitisa značajno manja kod djece koja tijekom prve i druge godine života imaju kućne ljubimce. Kućni ljubimci predstavljaju nedovoljno definiran okolišni čimbenik koji, pretpostavlja se, djeluje na sazrijevanje imunološkog sustava i tako djeluje zaštitno
swenova mama je napisao/la:tako da ja se slažem Boysmama - nama je svejedno kako se to zove - bitno je da znamo što nam je činiti.
meni nikad nije svejedno kako se nesto zove jer je prvi korak prepoznavanje kako bismo znali sto dalje ciniti.
swenova mama je napisao/la:N nije dijagnosticiran jer se on i može dijagnosticirati samo po simptomima što znači dugoročnim praćenjem međutim s obzirom da sam se ja potrudila istražiti sve o N pa se držati nekih regula i izbaciti poznate alergene N se smirio pa se nema šta medicinski pratiti. Znam da je još tu (imam dokaze) al ga držim potpuno pod kontrolom
ovo ti je dokaz da je itekakva razlika izmedju alergije i neurodermitisa. Inace bi se posve povukao pri izbacivanju alergena, a ne bi bio pod kontrolom. naime, moj stariji, koji je alergican na paracetamol, ne pije paracetamol, pa na kozi nema nicega. Da ga popije poflekavio bi u roku od pet minuta. Kuzis?

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.