Sada je: 04 kol 2026, 17:25.

Kućanski poslovi

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Kućanski poslovi

PostPostao/la MAJKO MILA » 02 ožu 2010, 15:24

Što sve vaši 6-godišnjaci rade po kući?
Od pospremanja kreveta, igračaka, cipela...
Sve što rade u kući (osim igre :mrgreen
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Kućanski poslovi

PostPostao/la Buhtlica » 02 ožu 2010, 15:46

pospremaju igračke za sobom, pomažu kod postavljanja stola prije jela, poslije jela odnesu svoj tanjur u kuhinju, ponekad pomažu kod kuhanja, zapravo Z. ne, nego samo J. on to jako voli.
ponekad ulete kod brisanja prašine ili sauganja, pranja podova, ali to ih kratko drži, možda 5 minuta.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 02 ožu 2010, 15:48

Hm...Fran sam posprema krevet, speglanu odječu pospremi u ormar (ovdje prvenstveno mislim na donji veš i majčice), ove stvari na vješalici posremi onak šlampavo pa to rađe obavim ja ;)
Sam se tušira, pere zube, jede, čisti cipele (i meni ih zna preglancati ;) ), sušio bi on i kosu ali si napravi ono jaje na glavi pa to opet rađe obavim ja...posremanje igračka mi spada pod normalno tako da ne vidim razloga da to itko drugi radi osim njega... :dunno
Zagrije si sam mlijeko u mikrovalki, napravi večeru, (ovdje opet prvenstveno mislim na onaj jednostavniji oblik, tipa čokolino, nesquick, sendvić...), voli postavljati stol za jelo, spremi poslije obroka posuđe u suđericu, ubaci tableticu ali manje više ja je upalim jer on još nezna odrediti koliko je posuđe zaprljano i na koji program mora staviti...suđe mu nedam da vadi jer bi valjda tanjura vilo više po podu nego u elementima, uostalom previsoko su za njega...
Sam baca svoj prljavi veš u košaru za to, zna uzeti "nunija" (usisavać) pa usiše podove... pa neznam kaj još radi po kući :dunno
Sve si mislim kak ga još moram naučiti da nakon tuširanja i obriše pod za sobom....ali uvijek idem ja iza njega pa onda ja to u kompletu obavim...
Hm... pa zbilja se neznam ničeg više sjetiti... :dunno e da , kad ga zamolim da izvadi rublje iz perilice onda ga i objesi... no naravno da ja onda popravljam to ali dečko pokazuje dobru volju :lol... obožava vaditi stvari iz vrečica kad se vratimo iz špeceraja...jakne i cipele uvijek posprema u ormar (to radi valjda zato što nemamo vješalicu u hodniku) :lol
U principu to je to...
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Žofa » 03 ožu 2010, 12:32

Tinica, tek sam sad, čitajući tvoj post, skužila koliko mi je dijete nesamostalno :( . A i ovo što napravi, ne napravi samoinicijativno, nego sve moram posebno naglasiti (stavi suđe u sudoper/perilicu, napravi krevet, složi veš...)
A i onda kad napravi, napravi preko volje, poprati kolutanjem očima... Počinjem lagano brinuti, na jesen će škola, prave obveze tek dolaze...
Žofa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MAJKO MILA » 03 ožu 2010, 12:34

to sam ja htjela pitati.
on to radi samoinicijativno. završi doručak i odnese tanjur ili završi doručak i TI :baba odnesi tanjur u sudoper ili suđericu.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danni » 03 ožu 2010, 12:37

Magdalena je napisao/la:Tinica, tek sam sad, čitajući tvoj post, skužila koliko mi je dijete nesamostalno :( . A i ovo što napravi, ne napravi samoinicijativno, nego sve moram posebno naglasiti (stavi suđe u sudoper/perilicu, napravi krevet, složi veš...)
A i onda kad napravi, napravi preko volje, poprati kolutanjem očima... Počinjem lagano brinuti, na jesen će škola, prave obveze tek dolaze...

joooj hvala bogu pa izgleda da nisam jedina.....
već me bacilo u totalnu depru :place
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tinica » 03 ožu 2010, 12:49

Ma curke ne brinite se to vam je "sindrom" nas smohranih majki jer si na taj način moramo olakšati život a svjestan je da je puno mirnije, ugodnije i ljepše živjeti kad se zna "red" :dada
U početku je naravno bilo "kvocanja" ali s vremenom da ne velim godinama (istina počela sam sa uvođenjem discipline dosta rano) sve sjedne na svoje mjesto...
I zaista sam ponosna na to što nema onog navlačanja i moljakanja, pa cendranja oko oblačenja, u zadnje vrijeme se naviknuo da si navečer prije spavanja sam izvadi stvari iz ormara što će slijedeće jutro imati u vrtić ;) ... poznato je da djeca vole red i rutinu a na roditelju je samo da bude dosljedan u tome ;)
on to radi samoinicijativno. završi doručak i odnese tanjur
Da, jer zna da stol nikada nije bez stolnjaka i vaze a kako će pomaknuti stolnjak ako su tanjuri na njemu. :dada
Ali jedina stvar koju nikako da upamti je da danima kad ima engleski uzme koferčić sa knjigama :roll
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 03 ožu 2010, 13:36

a kako prebaciti dijete sa moljakanja na klik da napravi sam. :temp
jer ja mu spremati igračke neću
već sam mu srezala broj igračaka, jer se samo spotičem o njih.
ali ništa.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 03 ožu 2010, 14:38

Buhtlica je napisao/la:pospremaju igračke za sobom, pomažu kod postavljanja stola prije jela, poslije jela odnesu svoj tanjur u kuhinju, ponekad pomažu kod kuhanja, zapravo Z. ne, nego samo J. on to jako voli.
ponekad ulete kod brisanja prašine ili sauganja, pranja podova, ali to ih kratko drži, možda 5 minuta.

M ima 5 manje 3mj i nekako ovako je. Jako voli kuhat, peći kolače...pomaže kod postavljanja stola, igračke sprema (e to mrzi ko vraga), ali obožava pomagati kad čistim,ima svoju krpu i svoj dio koji čisti
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la danni » 03 ožu 2010, 15:00

ma i meni je kao da sam samohrana, mm nikad nema, jer stalno radi....
ali meni uglavnom lakše samoj sve to odrađivat jer mi lakše i brže ide.
možda je i moja greška što ga nisam pokušavala uključivat malo više
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la giami » 09 ožu 2010, 10:52

Moj maleni svašta radi od kućanskih poslova i to sve samoinicijativno za razliku mu od starije sestre :roll

Dakle:
posprema svoje igračke
posprema krevet
briše prašinu (od svoje sobe, naše sobe, dnevnog, kupaonice...)
sauga svoju sobu sam
kad radim ručak pomaže oko sitnih poslova npr. završiti pire krumpir (to obožava i onda se svima hvali kak ga je on napravio :lol )
postavljanje stola (spremanje stola poslije jela mu je tlaka, uh to mu se nikako ne da)
kad treba upaliti suđericu on želi namjestiti program isto je i sa vešmašinom (to mu je totalno fora)
Ista je stvar i izvan kuće oko dvorišta, svašta nešto on pomaže...

A sestru mu nikako natjerat na rad, ajme ta bi mogla živjeti u svinjcu, ništa joj se ne da, sve joj je teško osim pečenja kolača, tu uživa.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 09 ožu 2010, 11:31

Krumpirić je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:pospremaju igračke za sobom, pomažu kod postavljanja stola prije jela, poslije jela odnesu svoj tanjur u kuhinju, ponekad pomažu kod kuhanja, zapravo Z. ne, nego samo J. on to jako voli.

M ima 5 manje 3mj i nekako ovako je. Jako voli kuhat, peći kolače...pomaže kod postavljanja stola, igračke sprema (e to mrzi ko vraga), ali obožava pomagati kad čistim,ima svoju krpu i svoj dio koji čisti

L ima 5.5 godina i isto tako nekako radi. K ima 3 godine, ali ga oponasa pa radi manje - vise isto.
Pospremanje igracaka odvija se bez rasprave jedino ako postoji dooobra motivacija (tipa aktivnosti koje voli).
Neke poslove obojica vole raditi, fora su im valjda, tipa pranje prozora, ogledala, pospremanje cistog sudja (onog sto ide u donje ormarice), vadjenje povrca/soka iz frizidera i sl.
Pomazu oko vesa, vjesaju ga, skupljaju, L slaze neke stvari, zajedno ga nose gore i L posprema.

Jos dugo mu ne bih ni dopustila da sam pere zube ili se tusira. :dunno On si pocne sam prati, ali moram ja to posteno obaviti.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Buhtlica » 09 ožu 2010, 11:42

da, nisam mislila da se tuširanje i pranje zubi računa u kućanske poslove.
oboje sami peru zube i to obave tako temeljito, bojim se da si caklinu ne izgule :lol , nema šanse da bih ja imala živaca toliko ih prati. pogotovo J, pranje zubi ispod 5 minuta za njega nije pranje.
Z. se sama tušira, ja malko provjerim jel se dobro isprala, J. ponekad sam.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 09 ožu 2010, 12:24

Buhtlica je napisao/la:da, nisam mislila da se tuširanje i pranje zubi računa u kućanske poslove.
oboje sami peru zube i to obave tako temeljito, bojim se da si caklinu ne izgule :lol , nema šanse da bih ja imala živaca toliko ih prati. pogotovo J, pranje zubi ispod 5 minuta za njega nije pranje.

kaj ti to znači da se sama oprala,
sama si otvori i narihta vodu, uzme sapun natrlja...
i guzu i pišu si sama opere?
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danni » 09 ožu 2010, 13:00

e mene zanima kad su vam djeca naučila sama brisati guzu nakon velike nužde :conf :conf :conf
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la majab » 09 ožu 2010, 13:50

Danni, jutros je moj uskoro 6-godisnjak prvi put samostalno obrisao guzu. Bila sam zbunjena jer je on bash ono gotovan, i skoro i nista da ne naprai samoinicijativno... Nije bilo sjajno, ja sam malo popravila, ali vidim da mu je bilo to bash "big deal"
Andrej 2004
Eva 2011
majab
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 09 ožu 2010, 13:54

bojim se da si caklinu ne izgule

pazi da to doista i ne naprave.
Ja znam da strucnjaci savjetuju da si djeca ne peru sama zube do min 8 godina. :dunno
Mislim, L ni blizu to ne bi obavio kak spada pa mi to jos nije dilema, ali i daleko je on jos od 8 godina.
A sto se toga tice, obojica bi bila najsretnija da mogu preskociti zuboper.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 09 ožu 2010, 15:37

mamica i tatica je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:da, nisam mislila da se tuširanje i pranje zubi računa u kućanske poslove.

i guzu i pišu si sama opere?

sama uđe u kadu, ja joj narihtam vodu jer je to u našem sustavu veliki problem, ona se sama nasapuna, istrlja, ispere, sve vrlo pedantno. ja samo pogledam da nije slučajno gela za tuširanje još ostalo ispod pazuha... sama izađe iz kade, sama se obriše i namaže mlijekom za tijelo ak ja velim da je potrebno.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 09 ožu 2010, 15:39

danni je napisao/la:e mene zanima kad su vam djeca naučila sama brisati guzu nakon velike nužde :conf :conf :conf

Z. sa negdje cca 6 godina, vrlo temeljito i pedantno. J se neće sam brisati jer onda mora temeljitije prati ruke, a to se njemu ne da - to govorim za doma, u vrtiću sve sami rade.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 09 ožu 2010, 15:42

LiKmama je napisao/la:
bojim se da si caklinu ne izgule

pazi da to doista i ne naprave.
Ja znam da strucnjaci savjetuju da si djeca ne peru sama zube do min 8 godina. :dunno
Mislim, L ni blizu to ne bi obavio kak spada pa mi to jos nije dilema, ali i daleko je on jos od 8 godina.
A sto se toga tice, obojica bi bila najsretnija da mogu preskociti zuboper.

pa ne ribaju zube žicom, nego četkicom za zube. :dunno
stručnjaci vjerojatno tako savjetuju zato što možda djeca ne bi temeljito oprala zube za svih strana, ali mi uvijek pratimo to pranje i znam da ih sjajno operu.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 09 ožu 2010, 15:46

pa meni je to posve normalno...Z je koliko vidim još i starija od mog malca... ;)
Isto tako mi je normalno da i sami peru zube. :dunno
Ja Frančiju eventualno splahnem kosu ak vidim da on to zbrlja... ;)
Iskreno, moj malac ne podnosi da ga se tracka bilo sa uljima bilo sa mlijekom pa ja koristim svaki put priliku da ga malo "nasaftam" :lol
I da svaki put ga namažem sa becutan kremicom, nju sam i ja koristila kad sam bila mala :dada
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 09 ožu 2010, 15:49

Ti si zaboravila sta je meni tvoja zubarica rekla pred 7, 8 godina? Upravo to, da sam si prejakim rifljanjem sastrugala caklinu na nekim mjestima.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la giami » 09 ožu 2010, 16:00

Moji se klinci već duuugo sami tuširaju, curka sama pere i kosu od ljeta, izrazila je želju da to želi raditi sama, ja sam ju naučila kako i od tada nema frke, uvijek ju lijepo opere.
Malac isto sam pere kosu ali njemu treba mala pomoć oko finiša pa mu ja još jednom istrljam glavu kako bi bili sigurni da je kosa ful čista.
Sami si narihtaju vodu, i sami izlaze van iz tuškabine i brišu se i oblače se... doslovno nemam nikakvog posla oko priprema za spavanje s njima.
Dok se oni kupaju jedan po jedan ja radim večeru.
I da, sami peru zube, malom ja ponekad pomognem jer smo se uvjerili sa onim malim plavim tableticama iz dm-a da ipak ostane zmazanoće a cura savršeno izriflja sve.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 09 ožu 2010, 17:44

LiK - zbilja se tog ne sjećam.
Z si ponekad opere sama kosu, ali češće ja uskočim jer mislim da ne opere baš dobro, dosta je duga kosa, pa malo petlja oko toga.
meni to nije ništa čudno da se sami istuširaju i operu zube. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 09 ožu 2010, 18:57

Mozda ni meni nece bit za godinu ili dvije, ali sad mi je nezamislivo da L ne operem ja do kraja zube jer on zbilja nema motoriku jos za to.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 09 ožu 2010, 22:52

mene zanima kad su vam djeca naučila sama brisati guzu nakon velike nužde

sa 5 god

inace, ne radi nista od kucanskih poslova "on the regular basis", samo povremeno, ovisi o njegovom raspolozenju. Zato smo uveli rewarding chart pa ga tako motiviramo da nesto napravi.
Dakle, radi sljedece:
brise prasinu i stakla
dize svoj tanjur i casu sa stola kad zavrsi (ali to mi nije kucanski posao, spada u nesto sto mora napravit)
ponekad pospremi svoj krevet ( i nas ;) )
zaljeva mi vani cvijece i zacine
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la marinovamama » 10 ožu 2010, 15:43

M. (9), B. (7) i L. (5) sami sređuju svoje sobe i svoje krevete, slažu odjeću, spremaju je u ormar, serviraju stol, pomažu mi vješati opran veš, sami se tuširaju, umivaju, peru zube, (od higijeničarskih poslova odrađujem jedino još uvijek kontroliranje jeli guza dobro obrisana :mrgreen ), odjevaju se, obuvaju se, brišu prašinu, namještaju prekrivače na kaučima :mrgreen , usisavaju svoje sobe, a kad im je gula tada i dnevni boravak. Luce je zainteresirana za ispomoć u kuhinji, ne odbijam :zivili , čekam da odraste i preuzme peglanje :kima
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anabama » 11 ožu 2010, 09:39

A.(6), M(7,5) samoinicijativno ili ih zamolim
rade sve sto vide da i ja radim....Ali im ne dozvoljavam bas sve. ;)
Slazu igracke, spremaju odjecu, oblace se, bacaju prljavi ves i razvrstavaju ga po boji, usisavaju, brisu prasinu, peru prozore, pospremaju sude iz perilice, zalijevaju cvijece, serviraju stol, pospremaju stvari kad se vratimo iz trgovine .....
Ne mogu se sad sjetiti jos necega ali uglavnom disciplina, nema cmoljenja i moljakanja

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.