Sada je: 04 kol 2026, 22:51.

zdrava hrana

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

zdrava hrana

PostPostao/la adea » 25 ožu 2010, 13:27

Nedavno sam zabrijala i tu citala sve o "losoj" hrani - vegeta, hrenovke, paštete, pa ste malo raspravljale o tome sto je dobro. Npr. dobar je špek bez nitrata E250. I kako sam baš taj dan isla u spizu, jos uvijek pod dojmom svega sto sam citala, idem traziti zdravu hranu. Pregledala sam sve spekove - niti jedan nije bez E250. Pa sam gledala druge salame - sve nesto zasto ih nije dobro jesti.

I zato bih rado (ako je dozvoljeno i ako vec nije negdje....) da pricamo o tome sto je zdravo kupiti. Kupiti, znaci ne domace i iz vlastite proizvodnje. I zasto je dobro.

Ja ne mogu zapoceti jer sam nakon polsatnog pretrazivanja po friziderima ducana na kraju opet zavrsila s Poli, kako stvarno nisam nasla nesto bolje....A bar ju djeca vole :dunno
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: zdrava hrana

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 13:39

Adea imamo bas puno topica o zdravoj hrani. Evo dva od nedavno
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=56289
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=50271&hilit=zdrava+hrana
ili ovaj kako jednostavno promijeniti navike
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=47203&hilit=zdrava+hrana
a pogotovo na Dohrani beba mozes naci pregrst dobrih savjeta sto je "dobro" odnosno "lose" za organizam.
Adorabla
Medena

PostPostao/la adea » 25 ožu 2010, 13:51

Adorabla, upravo sam citajuci ta dva topica i dosla na ideju da bih rado na nekom topicu procitala nesto tipa: Taj i taj proizvod je dobar zato i zato.
Konkretno, u "mom ducanu" ima barem deset vrsti spekova. I svi imaju E250 (nitrate). Koji nisu dobri. Pa bih rado, ako netko zna (ne nuzno za spek :D ) da napise tocno koji proizvod je dobar. Ne one koji su losi (mislim da je tih topica puno).

Ovaj treci topik idem sad citati, mozda je tamo to sto trazim...
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 14:09

tesko da ce ti netko dati pametan savjet koji spek da kupis. Najbolje bi bilo da imas svoj domaci spek tretiran samo solju i dimom, ali nemas pa moras kupiti u trgovini onaj koji se tebi cini dobar. Mozda ako imas povjerenja u nekog mesara?
Adorabla
Medena

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 14:15

A ja mislim da spek ne moze bit zdrav kak god da okrenes.
To je kao da kazes "zdrav hamburger". On ne moze bit zdrav. Moze biti zdraviji od nekog drugog, ali vise od toga ne. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la ivanaCH » 25 ožu 2010, 14:41

i ja se, naravno :) , slazem s Likicom.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2010, 14:43

možeš probati živjet bez špeka i salama, može se i to :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 15:21

ja se ne bih slozila da je spek nezdrava hrana. Da ju treba jesti umjereno i rijetko, stoji. Treba takodjer izbjegavati konzumaciju s ugljikohidratima. Ja sam pobornik ideje da treba konzumirati odredjenu hranu vezano uz podneblje u kojem dozrijeva, odnosno prefierirati takvu hranu plus da treba birati razlicitu hranu ovisno o sezoni. Sigurno da spek nije dobar u proljece i ljeto, ali za obogatiti zimski meni, ne vidim stete.
Adorabla
Medena

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 15:23

treba konzumirati odredjenu hranu vezano uz podneblje u kojem dozrijeva

gdje raste spek? :kima
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 16:09

kaj me sad hoces na tanak led? Ok, dobro, ajde da onda preforumuliram. Kada se odlucis za vrstu kuhinje koju volis ili preferiras treba unutar te kuhinje birati recepte koji se sastoje od namirnica karakteristicnih za to podneblje ili barem one koje mogu bez rizika doputovati do podneblja u kojem ti zivis Jel sada korektnije? :p
Adorabla
Medena

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 16:11

:kiss ma zezam se. znam kaj hoces reci i s tim se u globalu slazem, ali i dalje mislim da spek nemre bit zdrav pa taman ga zalila ekstra djevicanskim maslinovim uljem i posula sjemenkama suncokreta i sezama. ;)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 25 ožu 2010, 16:45

LiKmama je napisao/la:
treba konzumirati odredjenu hranu vezano uz podneblje u kojem dozrijeva

gdje raste spek? :kima

pa valjda tamo gdje ima svinja :mrgreen
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 16:51

vis ja ti tu spiku s masnocama ne pusim odnosno smatram da zivotinjska mast u vrlo malim kolicinama (prema piramidi prehrane) ne moze nastetiti zdravlju. Moze ukoliko se radi o nekoj bolesti koja zahtijeva redukcijsku dijetu, naravno.
Medjutim kod djece ne vidim toliko tu potrebu izbjegavanja zivotinjskih masti. A mislim da se danas desava da ljudi doslovce izbjegavaju zivotinjske masti. Da ih treba izbjegavati u odrasloj dobi, kod sjedelackog nacina zivota, manjka kretanja itd itd itd - treba. Medjutim da li je potrebno toliko izbjegavati zivotinjske masti kod djece u razvoju koja trose puno energije?
Ne smatram da je dobro zamijeniti tunjevinu spekom, nikako, ali ne vidim niti stetu uvodjenja speka ili prsuta u zimsku ishranu. Osim toga talijanska kuhinja slovi kao lagana kuhinja, a vrlo cesto se na meniju nadju spek i slanina kao pojacivaci okusa :mrgreen
Ako izbjegavas konzumaciju ugljikohidrata uz slaninu, skuzit ces i sama da mozes pojesti maksimalno pet zalogaja speka. Znaci ako spek pravilno tretiras kao masnocu, a ne kao meso, onda ionako zdravo tijelo nece dozvoliti da pojedes vise nego sto mu treba.

S druge strane ako cemo raspravljati o nezdravosti svinjetine kao namirnice svezdera te zasto je zabranjena po islamu, onda moze :mrgreen i da slozila bih se da je to jedna od zivotinja svezdera, jednostavno uspijeva i uzgaja se samo tamo di je hrana luksuz odnosno u nerazvijenim zemljama jer je to jedini nacin da nahranis mase.
Adorabla
Medena

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 17:07

Medjutim da li je potrebno toliko izbjegavati zivotinjske masti kod djece u razvoju koja trose puno energije?

Adorabla, njima treba bjelancevina (i zivotinjskih) i ugljikohidrata, ne bas masti, iako ja ne zagovaram nikakvo izbacivanje masti ziv. porijekla iz bilo cije prehrane (govorimo o zdravim jedinkama). No nje ima i u putru primjerice. :dunno

Osim toga, ne mozes gledati samo nutritivnu vrijednost odredjene namirnice, treba je gledati u kompletu, ukljucivsi i nacin obrade/prerade.
Prema tome, iako je krumpir nutritivno odlican, dobar izvor vitamina C, odlican izvor energije, jednostavan za pripremu..., to ne znaci da je cips kao njegova preradjevina dobar niti zdrav. :dunno Mrcu ekstreman primjer, ali na takvom najlakse objasnim sta hocu reci. ;)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adea » 25 ožu 2010, 18:06

Ajme. Spek je spomenut jer je netko (da sam ne trazim) na gore stavljenim linkovima ga stavio kao primjer "dobre salame".
Ja osobno nisam pristasa izbjegavanja ikakve hrane dok god se jede u manjim kolicinama (npr. super mi je kruh, spek i ketchup). Ali u normalim (malim) kolicinama. Recimo spominjali ste tunu, ona ne spada bas u zdravu ribu (zadnja u lancu prehrane, akumulacija stetnih tvari, FDO savjetuje ogranicenu konzumaciju).

Vise me zabrinjava stetni sastojci i nacini obrade. Razni konzervansi, pojacivaci okusa i slicno. To bih rado izbjegla. Npr. mrak su mi fini oni Cekinovi gotovi proizvodi, ali s druge strane toliko su puni svih tih dodataka da ih nastojim izbjegavati.

I iskreno jako tesko imam povjerenja u mesara. Nedavno sam pricala s covjekom koji je upravo prestao raditi za jednog poznatog mesara (ima vise mesnica po gradu) i kad mi je pricao sto se radi mi se zeludac dizao. Vise sam za strogo kontrolirane tvornicke uvijete (iako se i o tome da pricati...).

Zanima me sto staviti u "potrosacku kosaricu" kad dodjes u supermarket i da znas da si kupio "zdravo" (ili bar ne jako stetno). Jer nemamo svi domace...
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 25 ožu 2010, 18:32

ajoj, bojim se da se ama baš svakoj namirnici kupljenoj u dućanu može naći mana.
sve prerađene namirnice u sebi sadrže nepoželjne E-ove

za voće i povrće -od toga da kupuju prošlogodišnje voće koje hladnjače pred kraj sezone rasprodaju, do toga da je isto tretirano i sredstvima protiv truljenja, ono koje dolazi izdaleka moguće i ozračeno...
meso pitaj boga od kud i kako uzgajano
kruh kofol bio, a lijepo samo obojan bojicom i posipano po njemu par sjemenki
lisnata, piroške i slična peciva sadrže hidrogenizirane masnoće
o mlijeku (i mliječnim proizvodima napravljenim od istog) bi rasprave mogli voditi danima
jajima također....
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Nana1971 » 25 ožu 2010, 18:42

ajme, folne :lol
s obzirom da vecina nas nece odseliti na lastovo i tamo zasijati svoje povrce, posaditi svoje voce i pecati frisku ribu iz mora i svoju ovcu goniti na pašu, valjda ima nesto sto je malo bolje od onog svega ostaloga sto je grozno :loce
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2010, 18:51

ima, al il je skupo il za to nemamo vremena. :(
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la adea » 25 ožu 2010, 19:36

Nana1971 je napisao/la:ajme, folne :lol
s obzirom da vecina nas nece odseliti na lastovo i tamo zasijati svoje povrce, posaditi svoje voce i pecati frisku ribu iz mora i svoju ovcu goniti na pašu, valjda ima nesto sto je malo bolje od onog svega ostaloga sto je grozno :loce

E to je ono sto me zanima. Jel ako razmisljam kao folna (iako je to sve istina...) ha, mogu klincima i dalje dati one male poli koje obozavaju, monte i sl.

Evo, sjetila sam se necega sto bih ja mozda mogla predloziti. Nedavno sam otkrila da Nestle ima nesto tipa Monte, kao mali slatki obroci, pakiranje od 4, nisam primjetila nista "lose" na deklaraciji. Kao i Bebimilove vocne kasice, djeluju OK, a kao cisto voce. Mom klincu vocenejedu su bas fine pa me spasavaju.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaCH » 25 ožu 2010, 20:11

adea, ako sam ja dobro shvatila, tebe zanima sto se zdravo moze kupiti u ducanima, tj zanima te koja je industrijski obradjena hrana zdrava?
toga nema, sve su veci ili manji kompromisi. ovisi i o osobnom poimanju "zdravog" i jos nekim drugim stavovima vezanim uz prehranu, pa je tako jos i subjektivno.
Industrijski obradjena hrana, rafinirana i "nezdrava" hrana zapravo bi trebala biti skuplja s obzirom na cijeli proces ali eto, potraznja je, zahvaljujuci lobijima tolika da za njih nema zime pa se mogu postici takve niske cijene. (ok, ovo sad nema veze s onim sto si pitala... :baba ) Tako eto, kad nam netko kaze da su salame i spek, vegeta i sl. nezdravi, ostanemo u cudu i pitamo se sta cemo onda jesti...
Koliko sam samo puta cula pitanje: a sta ti onda uopce jedes? (kad bih ljudima rekla sta ne jedem)
Super je sto si sve vise ljudi postavlja pitanje o zdravoj prehrani jer jos uvijek ima jako puno ljudi koji uopce ne povezuju zdravstveno stanje s prehrambenim navikama.
folne je u pravu, ali, po mom misljenju, to nije razlog da se onda i dalje djeca hrane s "poli i monte" kako si rekla...jer jos uvijek ostaje ogroman broj nepravedno zapostavljenih i zdravih namirnica.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Adorabla » 25 ožu 2010, 20:25

nisam primjetila nista "lose" na deklaraciji.

to sto nisi primijetila ne znaci nuzno da nema. Pravila su takva da se samo treba prijaviti kolicina veca od dopustene, s druge strane to je dvostruko, trostruko obradjena hrana pa kao takva ima u sebi dioksina izmedju ostalog.

Lik slazem se za putar. Nemoj me krivo shvatiti ja uopce ne smatram da spek treba drzati u frizideru svakodnevno, ali ako moram birati dati djeci Monte ili spek radje cu im dati spek :mrgreen i necu gledati da li ima unutra Eova jer ti Eovi su minimalno stetni naspram cijelog paketa :mrgreen

Inace sto se tice "bio" proizvoda u bio proizvode spadaju i kobase a cak i bio kobase imaju u sebi nitritnih soli :mrgreen

A ovo Folne kaj si ti rekla za povrce i voce to se slazem potpuno. Ja recimo iz tog razloga najcesce odbijam kupovati u supermarketima voce i povrce nego preferiram plac i naravno "poznate" kumice. Zato to i placam barem 20% skuplje :/ Ne znaci da je u supermarketima povrce lose, ali ja jednostavno imam taj otpor.

Prema tome, iako je krumpir nutritivno odlican, dobar izvor vitamina C, odlican izvor energije, jednostavan za pripremu...,

vidis ja krumpir dozivljavam kao namirnicu koja nema bas nikakvu vrijednost. To kaj ima C vitamina ne znaci nista jer se on razgradi kuhanjem. Izvor energije je samo u tome sto je to cisti ugljikohidrat. Ja osobno smatram da bi krumpir trebalo jesti u istim kolicinama kao i spek :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la eli » 25 ožu 2010, 20:33

životinjske masti su često bogatije nekim vitaminima od biljnih i imaju drukčiji sastav aminokiselina, a kod ljudi, kao kod niti jedne druge životinje, važi pravilo raznovrsnosti. zbog različitih mikornutrijenata.

što se djece tiče, njima ni malo špeka baš svaki dan neće naškoditi. vjerovali ili ne, i mozak je pun kolesterola i mora biti takav, a djeca špek savršeno probavljaju, bez da im optereti krvožilni sustav.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivanaCH » 25 ožu 2010, 21:04

da, samo zivotinjske masnoce su pretezno esteri zasicenih masnoca, tako da mislim da ipak, iako pozeljne, trebaju biti manje zastupljene. Pogotovo kad se uzmu u obzir sve "skrivene" masnoce u rafiniranim proizvodima.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 26 ožu 2010, 01:19

Koliko sam samo puta cula pitanje: a sta ti onda uopce jedes?

i ja. :/ pogotovo zato sto su Hrvati jos uvijek u prehrani toliko usredotoceni na meso kao kljucni dio obroka, da uopce ne mogu pojmiti rucak bez njega, ne mogu si zamisliti sastojke, jela koja bi covjek mogao jesti, a da nisu meso.

Super je sto si sve vise ljudi postavlja pitanje o zdravoj prehrani jer jos uvijek ima jako puno ljudi koji uopce ne povezuju zdravstveno stanje s prehrambenim navikama.
folne je u pravu, ali, po mom misljenju, to nije razlog da se onda i dalje djeca hrane s "poli i monte" kako si rekla...jer jos uvijek ostaje ogroman broj nepravedno zapostavljenih i zdravih namirnica.

ogroman potpis. biras manje od dva zla. :dunno

Ja osobno smatram da bi krumpir trebalo jesti u istim kolicinama kao i spek

:lol ok, ja cu krumpir, ti spek i svi sretni. ;)

ali ako moram birati dati djeci Monte ili spek radje cu im dati spek

eh, kad bih se bas nasla pred takvim izborom, onda bi i moja djeca vrlo vjerojatno dobila speka. :lol

No, da sumiram, svi smo mi skloni prenosenju vlastitih navika na djecu, sto svjesno, sto podsvjesno, a dijelom i djeca sama kupe. Pa tako tesko da ce dijete mesoljupca koji voli spek, taj isti spek ne dobiti do desete godine, isto kao sto ce Ivanina djeca primjerice s gustom pojesti jelo koje vecina druge djece na forumu ne bi mogla prepoznati. :dunno Em projiciramo svoje navike, em djeca uce na primjeru. Nista cudno.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 26 ožu 2010, 18:31

vidis ja to ne bih mogla bas potpisati. MOja djeca nazalost nemaju bas nikakvih dodirnih tocaka samnom sto se tice jela. Jedna je klasicna zagorka uz koju sam ja pocela jesti spek i mast i spoznala dobrobiti svinjske mascobe, a druga je hedonist u hrani i to u tolikoj mjeri da ce probati i tofu i sejtan i klice ali i meksicku i kinesku i japansku hranu. Jako dobro zna sto joj je fino i u principu bira to. Ja sam pak dijete odraslo u obitelji di se jelo vrlo "posno" odnosno mama je jako pazila na hranu. Prvi puta sam jela pohanu svinjetinu kad sam upoznavala buducu svekrvu i svkra i kako mi je pozlilo :lol
Moja mantra je da je sve zdravo dokle god je zdravo odnosno da je sto manje tretirano, sto manje obradjenom hranom hranjeno itd itd itd. Medjutim necu od toga raditi famu jer se bojim kontraefekta.
Adorabla
Medena

PostPostao/la LiKmama » 26 ožu 2010, 19:53

Nisam to mislila. Valjda sam se nespretno izrazila.
Tvoje cure su vec velike i znaju sto im se svidja, a sto ne. I moji, pogotovo L, vec imaju prilicno razvijen ukus.
Ono sto sam mislila je da ce vecina nas dijete hraniti po uzoru na vlastitu prehranu (sto to dijete u kasnijoj dobi.
Rijetko tko ce djetetu davati bitno drugaciju hranu od one koju sam jede.
Analogno tome, ja koja ne jedem meso, ni djeci ne dajem puno mesa. Crveno meso recimo nikad nisu jeli. Nikad nisu jeli spek, mesne preradjevine, pastete ni nista slicno.

Neki mesozder, koji isto tako pazi na prehranu svoje djece kao sto ja pazim na prehranu svojih, ovo gore navedeno nece smatrati tako losim kao sto smatram ja, pa ce i djeci dati jer jedu i oni (roditelji).

U tom smislu kazem da polazimo od sebe.
Na toj osnovi je i meni, recimo, bilo jako tesko izbaciti Vegetu iz prehrane, jer sam je obozavala, koristila oduvijek i sve mi je bez nje bilo fuj i bljutavo. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Arkana10 » 26 ožu 2010, 20:59

super mi je rasprava.
ja sam na stavu zasto uopce razmisljati o salamama i monte i sl.
Evo ja jedem hranu koja ne smije imati konzervanse i sl. jer sam alergicna na nju. i super dobro jedem. i uzivam u hrani. :dada
*
potpis na ovo od LiKmame.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la adea » 27 ožu 2010, 20:21

Nedavno sam cula da se vise ne smatra da je jaje nezdravo u onolikoj mjeri kako se prije smatralo i da ponovno vazi: Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. ( :D se sjecate toga?) Nemojte me pitati koje istrazivanje jer je to u potpunosti neprovjerena informacija, ali ja bih recimo jaja stavila kao dobar izvor bjelancevina. Pa OK, jaje moze biti dobar dorucak. I recimo kruha, maslaca i pekmeza. I niz muslica, ali recimo kad pojedem muslice za dorucak umrem od gladi prije rucka. Pa mi to ne izgleda kao dovoljan obrok. I ajde, moze li jos koja ideja za dorucak/veceru?

Rucak mi je lakse rjesiv, tu se stvarno moze napraviti svasta, "od nule".
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 27 ožu 2010, 22:06

Dobro si cula. Po posljednjim istrazivanjima ispada da jaja uopce ne dizu kolesterol kao sto su ranije mislili. :roll
Uglavnom, nove preporuke su da ih jedes koliko hoces, a ne tri tjedno kao nekad.
Puno je vaznije izbaciti ili barem smanjiti zasicene masnoce. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la veky32 » 27 ožu 2010, 23:00

spek moze biti i "lijek"- kod plucnih bolesnika :dada

moji djed i baka sami uzgajaju povrce i s tim hrane svoje svinje
njihove svinje pojedu vise povrca nego ja u 5 godina :lol
e to je spek

moja ga mala jede ko kakav baustelac, mota ga pravo :lol

a sta kupiti da je zdravo-zdravo :dunno