ronin, drzi se i bori se. Nista od ovoga jos nije konacno, nista nije gotovo. Njezin mozak sazrijeva do trece godine, tek ce se tada vidjeti koji je dio mozga preuzeo (i je li) funkcije ovoga koje su ostecene.
Mogu ti samo reci nase iskustvo:
ovo se djelomice ili u potpunosti odnosilo na swena:
- Dijete je nezahtjevno, gotovo ništa ne traži i uzima ponuđeno, samo se poslužuje onime što želi.
- Izostaje gugutanje do 9. mjeseca i korištenje bilo koje jednostavne geste u dobi od 12. mjeseci: pokazivanje željenog ili zanimljivog objekta, gesta pa-pa na odlasku.
- Ne reagira na svoje ime.
- Ne boji se nepoznatih osoba ni s navršenih godinu dana.
- U 16. mjesecu života dijete još ne izgovara niti jednu izoliranu riječ ili samo stereotipno ponavlja riječ koju čuje.
- Ne zna koristiti jednostavne igračke, samo ih ispituje, reda ili vrti.
- Igra se samo sam, ne želi prisustvo bliske osobe u igri.
- Ne pokazuje interes za drugu djecu i igru s njima.
- Pokazuje opsesivne interese za pojedine objekte i podražaje.
- Često je hiperaktivno i nemirno iako postoje situacije smirenosti i usmjerenosti pažnje.
- Jako se veže za dnevne rutine i ne prihvaća promjene.
plus:
-strah od jakih zvukova (usisivac, mikser)
-slaganje u redo atica, kocki
-dobivanje zivcanog sloma jer je zuta lego kocka u redoslijedu nmedju crvenima tj. slaganje po bojama, cak i po nijansama
-nepostojanje volje za imitiranje
Iz nekog nepoznatog razloga, Swen se odlijepio nakon trece godine kad je poceo imitirati, kad je poceo govoriti (s tri i pol je govorio pet rijeci). Na EG-u u je vidljivo ostecenje, ali u budnom stanju se vidi da je drugi dio mozga preuzeo funkcije. On je rodjen kao nedonosce, 5 tjedana prerano, a ostajao je bez kisika zadnjih tjedan dana trudnoce.
Danas Swen ide u drugi razred redovnog programa (privatne skole, doduse, gdje ih je pet u rezredu), odlican je ucenik i na njemu ce samo rijetki vidjeti da ima ostecenje.
Zasto je tome tako, zasto se on odlijepio nitko ne zna. neuropedijatar koji ga je zadnji gledao je rekao da sam u pravu kad ga nisam dala cijepiti Mo-Pa_ruom do trece godine, do sazrijevanja mozga, da sam mu time pomogla (potvrdio i imunolog).
Mi smo, shvativsi da u sustavu ne mozes dobiti Bog zna sto, placali privatno od njegove druge godine logopeda, psihologa. Radili neke vjezbe, pokusali sve i svasta. I on se izvukao.
Vjerojatno nikad nece biti "normalno", dijete u prosjeku, on i danas ima teskoca s govorom, ne razumije ponekad, losije pamti, motoricki je aktivniji, tek se nedavno prestao bojati usisivaca, ali se izvukao. Dovoljno da u ovom svijetu moze funkcionirati.
Zelim vam da dodjete barem do toga