Sada je: 05 kol 2026, 00:00.

pojednostavljenje zivota

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

pojednostavljenje zivota

PostPostao/la Adorabla » 07 tra 2010, 16:01

muci me organizacija kuhanja. Naime puno stvari vec ionako radim preko vikenda i spremam se za cijeli tjedan ali opet onda na kraju ispadne da tonu toga moram obaviti i svaki dan i zapravo mi nije jasno kada da skuham a da svi jedemo relativno toplo ili barem da se ne ubijem.
Ako radite recimo od 8 do 4 ili od 9 do 5, kada kuhate? Ja sam dosada kuhala ujutro ali ne mogu vise jer kasno idem spavati. Ako kuham ujutro moram se dici u pol sest plus navecer sve isjeckati i pripremiti da onda samo to skuham. Kako to vi rjesavate?
Sjeckanja sam se recimo djelomicno rijesila tako da vikendom kupim gomilu povrca, odmah sve nasjeckam i smrznem; tipa mjesavinu za minestrone, ocisceni karfiol za juhu ili obarim blitvu. Salatu isto perem vikendom i onda u centrifugi osusim i razdvojim u vrecice po danima. Mesnu juhu isto povrce smrzavam skupa s komadom mesa i onda ujutro pobacam u express i za 40 minuta je gotova.
Planiram tjedni meni i kupujem tocno namirnice po spisku. Kaj jos da napravim da si jos olaksam.
Kako vi to rjesavate? Pogotovo jos ove cure sa specijalnom ishranom ili one koje puno toga rade domace?
Adorabla
Medena

Re: pojednostavljenje zivota

PostPostao/la Kris2 » 07 tra 2010, 16:08

Ja još uvijek kuham navečer preko tjedna i isto mi nije neka organizacija.
Ono što je meni zgodno je npr. skuhati više sarme, punjene paprike i sl. i smrznuti za barem jedan ručak.
Smrznem temeljce i meza za brzinski rižoto.
Uglavnom kuham brze ručkove, ali kasno.
Pretpostavljam da tebi treba biti kuhano ranije zbog klinaca ?
Za takvu organizaciju nemam iskustva za sad (ja u jutro kuhati ne vjerujem da ću ikad biti u stanju, ali pratim iskustva :mrgreen )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la palunkica » 07 tra 2010, 16:11

A ja bi bila zahvalna kad bi mi netko predložio tjedni jelovnik. Da bude zdravo, ne preskupo i prihvatljivo za nas sve. Nama se vrti sve uglavnom oko piletine na naglo, tikvica ili karfiola ili brokule na lešo i salate. Pa pečeni picek, pa tu i tamo rolada s jajem, pa varivo od mahuna. Petkom losos ili lignje, s tim da je češće losos.

Tu i tamo juha i lešo teletina.

I ja više nemam ideje
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mama i ema » 07 tra 2010, 16:12

Uvijek kuham poslije posla, rijetko kuham na vecer za sutradan, a nikad ujutro. Ponekad nedjeljom skuham nesto za ponedjeljak. Često spremim za dva dana. Ako kuham nesto slozenije, onda je to obicno za dva dana, inace nastojim preko tjedna skuhati jednostavnija jela, npr. nesto sto je gotovo za sat-sat i pol, a da nije junk.
Ma zapravo sam samo htjela reci da se veselim ovakvoj temi, da poberem dobrih ideja :mah
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 07 tra 2010, 16:33

ja sam jutarnji tip pa najčešće kuham ujutro. navečer nemam živaca za to. od 6 do 7.40 kad krećemo stignem skuhati skoro sve. ako je na meniju blitva, špinat ili tako nešto što perem 100 godina to operem navečer.
puno mi pomaže ekspres lonac.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la mahima » 07 tra 2010, 16:46

...ja se ravnam, kad smo svi zdravi, na poslu i u vrtiću, po tome što klinci imaju u vrtiću - recimo ako imaju kelj, kao danas, s mesom - ja ujutro ispržim vegeburger ili tofu ili sejtan (da im mogu ponijeti) i smislim prilog za popodne...

Najčešće kuham navečer, nekad i do ponoći - variva, npr.

Tjesteninu pak spremam poslije posla jer to ne traži puno vremena...

edit: piše se pojednostavnjivanje :lol
Zadnja izmjena: mahima; 07 tra 2010, 16:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 07 tra 2010, 16:47

ni ja ti ne bi mogla puno pomoći oko organizacije, barem ne više od tebe same jer si ti to sebi već jaaako dobro posložila, scaka čast :zivili ja trenutno ne radim jer sam na rodiljnom, ali sa dvoje male djece kao da i nisam... stvarno mi kuhanje oduzima dosta vremena... kad sam radila, kuhala sam isto skoro svaki dan kad bi došla s posla (pola 6) ili kasnije navečer za sutra...

kad kuham saftove (bolonjez, juneće šnicle, juneće komadiće, vinske gulaše...) i povrtne/goveđe/pileće juhice obavezno skuham veću količinu za 2 do 3 puta i onda zaleđujem gotova ili polugotova jela u plastičnim zdjelicama, kojih mi je krcat frižider... npr. ako imam 2 kg mljevenog junećeg mesa, navečer ga dinstam sa puno luka i češnjaka, dodam potrebne začine i skuham u ekspress loncu čitavu količinu, onda jedan obrok odvadim onako skuhan na bijelo (pa kad je odleđen samo taj dan dodam frišku brokulu, grašak i slatko vrhnje), drugi dio zacrvenim sa paradajz sosom i opet dio zaledim, a dio ostavim za jesti sutra... od priloga često jedemo palentu, krumpir, bulgur ili bizi-rizi ili tijesto, što je sve gotovo u roku 20 minuta, a za to vrijeme očistim i skuham i povrće (nisam našla bolji lijek za povrće) ili napravim svježu salatu...

svakako je super ideja da povrće prethodno obariš i zamrzneš, samo treba paziti koje se smije, a koje ne (tipa blitva i špinat se ne bi smjeli naknadno podgrijavati i zamrzavati)... možda bi mogla kao uvertiru saftovima prethodno izdinstani luk i češnjak također zalediti pa samo na to dodati svježe meso... inače i češnjak i peršin kupim u većim količinama, kad imam vremena ih isjecakam i zaledim pa samo vadim po potrebi, ali vidim da i ti to radiš...

ajmo još ideja, kuharice, i mene zanima kako se ne ubiti kuhanjem, a jesti zdravo i friško svaki dan...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la snowwhite » 07 tra 2010, 16:54

boysmama je napisao/la:možda bi mogla kao uvertiru saftovima prethodno izdinstani luk i češnjak također zalediti pa samo na to dodati svježe meso...

ovo se može? to sjeckanje i dinstanje luka mi uvijek oduzme puno vremena i onda još meso...nikad kraja.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Bubidea » 07 tra 2010, 17:05

snowwhite je napisao/la:
boysmama je napisao/la:možda bi mogla kao uvertiru saftovima prethodno izdinstani luk i češnjak također zalediti pa samo na to dodati svježe meso...

ovo se može? to sjeckanje i dinstanje luka mi uvijek oduzme puno vremena i onda još meso...nikad kraja.

da, meni to baka radi :cool
samo sto ona dinsta samo luk, ali mozes na to, pri kraju i cesnjak, zasto ne?
polagano zdinsta luk, ocijedi od suvisne masnoce, poslozi u vrecice za zamrzavanje, ali slozi onako tanko, recimo centimetar debljine, i onda ja samo trgam koliko mi luka treba

pa onda, kada radis saft ili bilo koje varivo gdje ti treba luk, izvadis komadic zdinstanog luka, bacis ga na vrucu rajnglu i gore odmah stavis meso ili nesto drugo, ovisi sto radis ( znaci, ne stavljati jos ulja)
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la folne » 07 tra 2010, 17:14

O, to meni mama kroz sezonu napravi gotove šalše i smrzne. Izdinsta luk i na paradajz, papriku, ali i sve povrće koje nađe u frižideru pa bude i mrkve i tikvica i patlidžana. Super je sa saftove s mesom razne. Super i za u rižu, a i u variva znam staviti budući da je povrće dosta usitnjeno pa klinci ni ne kuže a pojedu.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la mama i ema » 07 tra 2010, 18:20

Meni dosta pojednostavljuje stvar i mehanička sjeckalica za luk, mrkvu i ostalo bilje. Ili povrce usitnim na ribez. Nista od toga ne radim rucno. I puuno je brze.

Evo jedno brzo, jako ukusno i hranjivo jelo koje mi obozavamo (ja danas kuhala :D )

http://www.gastro.hr/ljetni-rizoto-iz-woka-1055.aspx
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 tra 2010, 18:23

ja se ispricavam na off topicu, ali ja sve cekam kad ce iz ovog topica negdje izviriti tatjana divjak :lol
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 07 tra 2010, 18:29

sva variva koja nemaju krumpire, juhe bez poma, točevi mesni, pohanci, kiflići, kuglice od povrća sa žitaricama, polpete razne, sve se da smrznit :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la TanjaMT » 07 tra 2010, 18:36

ako sam dobro shavtila, adorabla zeli znati kako pojednostaviti/ubrzati spremanje friske hrane, a ne sto sve moze zamrznuti i vaditi kad je potrebno.
ja ti anazalost ne mogu pomoci, vec ovo sto si u prvom postu napisala je meni visa sfera :klanja
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Nana1971 » 07 tra 2010, 20:11

obozavana Adorablo, ti izgleda volis neku kompliciranu klopu jer meni za vecinu onoga sto kuham ne treba vise od 45 minuta. Rizota i orzotta s bijelim pilecim/purecim mesom i raznim povrcem (kukuruz, grasak, tikvice), tjestenine s umacima, juhe iz ekspres lonca, ribica u foliji s brokolom i sl...
Spusti malo ljestvicu za radne dane, a fina i komplicirana jela ostavi za vikend ;) ili za restoran
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Adorabla » 07 tra 2010, 20:40

ma ja gubim negdje vrijeme u kuhinji, a nemam pojma gdje, Nano. Ja udjem u kuhinju i vec je pola sata proslo. Misterija ziva.
ako imam 2 kg mljevenog junećeg mesa, navečer ga dinstam sa puno luka i češnjaka, dodam potrebne začine i skuham u ekspress loncu čitavu količinu, onda jedan obrok odvadim onako skuhan na bijelo (pa kad je odleđen samo taj dan dodam frišku brokulu, grašak i slatko vrhnje), drugi dio zacrvenim sa paradajz sosom i opet dio zaledim, a dio ostavim za jesti sutra...

ovo mi je isto dobra varijanta.

Folne sta kuhas (osim rastike :p ) u ekspress loncu? Burek s mrkvom :p :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 07 tra 2010, 20:41

cure blagovamse na vrticu, nemate pojma koliko vrtic pojednostavljuje zivot. Razredna nastava je katastrofa :/
Adorabla
Medena

PostPostao/la folne » 07 tra 2010, 20:45

to mene čeka nagodinu. mikrovalnu ne želim u kući pa već kemijam ne bi li uzela indukcijsku ploču (ako to nije isto zlo) jerbo se gasi sama ako lonca nema gore kao i ako iskipi sve iz lonca. :/
Adorabla u loncu -burek s mrkvom, pa burek sa sirom, pa s jabukama, sve redom,,,,.....

Skoro sva variva i svo pirjanje obavim u njemu.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la dunja » 07 tra 2010, 20:46

da, tak ko i nana i ja radim
preko tjedna na žalost stalno vrtim manje više ista jela - kojima je osnovna zajednička karakteristika da su brza i da ih starije pilence hoće jesti
vikendima jedemo iz gušta, po željama itd.

ovo s gubljenjem vremena mislim da ima direktne veze u stvari sa puno vremena na raspolaganju ;)
dunja
most

PostPostao/la ivana7997 » 07 tra 2010, 20:48

folne je napisao/la:Adorabla u loncu -burek s mrkvom, pa burek sa sirom, pa s jabukama, sve redom,,,,.....

:lol
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Barbi » 07 tra 2010, 23:05

Ja ne mogu kuhati navečer niti rano ujutro jer em sam pospana u obe varijante em mi se gadi miris hrane u to vrijeme (nutella npr. mi se ne gadi :mrgreen).
Preko tjedna sam spustila ljestvicu skroz a ionako ručaju u vrtiću/ školi još uvijek pa je tjestenina ili rižoto a ponekad i burek iz pekare :oops: sasvim dobar obrok oko pola 6.
Bolje da bježim odavde.:lol
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 08 tra 2010, 10:09

Bjezi :p
Dunja, ma nije to kod mene posljedica samo viska vremena, desava se i u guzvi. Pa pricao ti MM kako sam u nedjelju usla u kuhinju i dok sam se okrenula vec je proslo 40 minuta. A fakat nije da nisam radila. I nije da nisam znala prioritete. Valjda sam previse piicajzlasta plus ja stalno imam potrebu dok kuham odmah i spremati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivana7997 » 08 tra 2010, 10:10

ah, vidim ja da si ti ovaj topic otvorila samo da se hvalis :ne
ivana7997
Abundija

PostPostao/la dunja » 08 tra 2010, 10:14

:lol
i ja spremam dok kuham, odmah za sobom perem i čistim kaj sam zamazala
ne znam, možda se potrošiš na bespotrebne sitnice a onda izgubiš vrijeme za bitno
možda je ključ u prioritetima - da to postaviš
dunja
most

PostPostao/la Adorabla » 08 tra 2010, 10:23

Ivana da se bar hvalim. Hvalim se kako gubim vrijeme bezveze :lol
Aj mi dajte par primjera kako vi to radite, da fakat vidim di grijesim.
Recimo jelovnik; grasak varivo i sva druga variva su ok, riba u foliji je ok, juha svaki dan? imate vi to? teletina saft (ovo mi je lose jer ne napravim za dva dana odmah), meso pohano ne radim jer onda smrdim.
Kako da povecam kolicinu povrca u jelima? Ovo sve kaj ja radim manje vise zahtjeva salatu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 tra 2010, 10:25

meso pohano ne radim jer onda smrdim

ja poham i pecem palacinke s kapom na glavi :mrgreen
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ivanaCH » 08 tra 2010, 10:28

Ti si stvarno vec jako puno učinila. Ja sam se pomirila s tim da dnevno provedem 3-4 sata kuhajuci. Jednostavnije od toga ne ide, to je cijena standarda koji sam si postavila i gotovo. Ujutro mi treba 1-1,5 sat, popodne oko 2h (nekad manje nekad vise) računajući pripremu za sutra, pranje sudja...

Juhu radim skoro svaki dan, cesto i dva puta dnevno s tim da je jutarnja juha miso s jednom, eventualno dvije vrste povrca. Redovito u pickle presi imam nekoliko vrsta povrca (najcesce je to kupus s mrkvom ili celerom, rotkvicama, korabom....). Po potrebi to izvadim i pridruzim obroku. Povrce cesto parim, osobito mrkvu i brokulu, zeleno lisnato. Kad je gotovo, pripremim preljev od sezamovog ulja, umeboshi octa, kapara i mladog luka. za to ne treba puno vremena. Cesto pirjam povrce na kineski s dodatkom tofua ili seitana i punim time tortilje koje imam gotove u zamrzivacu (ako je mama dobre volje pa mi ih pripremi jer meni to nikako ne ide). Juhe su mi uvijek povrtne ili od klica s povrcem, lece s povrcem, tako da mislim da povrca uglavnom jedemo dovoljno.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 08 tra 2010, 10:29

a kako mirisem ujutro u busu bolje da ne razmisljam. Pravilo je samo jedno: ujutro se ne pravi poriluk.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la folne » 08 tra 2010, 10:33

Kelj varivo recimo -dinstam teletinu ili junetinu na luku, dodam mrkve, ribanog korjenastog povrća kojeg god imam, malo šalše iz frizera. Zatvorim, kuham 20 minuta. Otvorim, bacim na to kelj i krompir i opet zatvorim na 15 minuta. Znači nema šanse da mi treba više od sat vremena, a klinci su pojeli 8 vrsta povrća i meso.

Juhu nemam svaki dan. Saft je šteta što ne radiš na veliko, jer ga jedan dan možeš uz tjesteninu, a ostatak iskoristiti za npr. ovo gore varivo pa treća varijanta rižoto...

Super je što ti cure vole svašta jesti, koliko sam skužila. Bar ne moraš kemijati između 2 i pol vrste povrća koje će pojesti ako su u obliku da se vidi što jedu. :roll
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la mamainana » 08 tra 2010, 10:35

uglavnom kuham ujutro i završavam kad dođemo s posla

imam frendicu koja s te strane ima super organizaciju i već dulje vrijeme razmišljam da prijeđem na njen način

ona kad dođe doma dok kuha prilog za ručka, odmah kuha i ručak za drugi dan
znači napravi nekakav saft i dok joj se kuha krumpir, usput radi i varivo bez tjestenine ili dodataka za drugi dan
uglavnom završavajući ručak za taj dan, priprema već sljedeći

i svaki dan jedu prilično kvalitetno i ne izgubi puno vremena u kuhinji :dunno
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.