Sada je: 11 kol 2026, 12:10.

djecaci ili djevojcice, s kim je "lakse"

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: djecaci ili djevojcice, s kim je "lakse"

PostPostao/la ivancica » 12 tra 2010, 19:18

tanjabb je napisao/la: I ja se recimo uopce ne vidim sada kao majka djevojcice.

Ni ja :dunno . Ali me malo ubijaju komentari tipa "ajde možda bude treća sreća" :roll , pa onda analiziram sebe jeli mi ovakav stav (curice : dečki) samo obrambeni mehanizam.

I da, mene ponekad uhvati strah da (zbog pomalo zaštitničkog stava prema dječacima zbog te njihove nazovi jednostavnosti) od sinova ne napravim prave "macho Dalmatince" :mrgreen .
Kad sam na desetoj godišnjici mature pitala razrednicu zašto je prema muškima uvijek bila blaža, bolja, ... ona se gotovo izderala na mene "pa kad su slabiji" :lol (valjda se zbog te svoje slabosti lakše i bolje zaposle, imaju bolje plaće, :ne ... sad sam off). A sad taj zaštitnički stav prema "slabijima" primjećujem i kod sebe :ne
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 12 tra 2010, 19:22

nekada su žene puno češće imale želju za djecom različitog spola, no čini mi se da u današnje vrijeme većina mama želi da im drugo dijete bude istog spola kao i prvo. navikle su tako.
naravno, svatko dobije dijete spola kojeg slučajnost odredi. ovo su sitne željice koje su dobre, bolje se fokusirati na banalnosti tipa spol nego razmišljati o zdravlju ili guglati komplikacije i boleštine.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivancica » 12 tra 2010, 19:33

eli je napisao/la:nekada su žene puno češće imale želju za djecom različitog spola, no čini mi se da u današnje vrijeme većina mama želi da im drugo dijete bude istog spola kao i prvo. navikle su tako. .

I (bar u startu) je jeftinije (iskoristiš sve od prvog) :lol .
Meni se čini da su roditelji danas ipak manje opterećeni pitanjem spola jer se puno stvari i u odgoju i u društvu promijenilo u odnosu na prije.

eli je napisao/la:naravno, svatko dobije dijete spola kojeg slučajnost odredi. ovo su sitne željice koje su dobre, bolje se fokusirati na banalnosti tipa spol nego razmišljati o zdravlju ili guglati komplikacije i boleštine.

:dada

Već je bebica ispunjenje želje, spol je stvarno banalnost (u ovom slučaju ;) , kasnije kroz život je već druga priča :p
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 12 tra 2010, 19:34

Krumpirić je napisao/la:ne moraš objašnjavati-jer taj odnos i jeste poseban i drugačiji.

eto, u mojoj nemustoj recenici razumjela me krumpiric, vjerojatno zato sto ima kcer :kiss

a ja bas nikako ne bih zeljela trivijalizirati topic i svesti ga na kolicinu poderanih hlaca ili na stereotip o uplakanim curicama, niti u tom smjeru ide moje promisljanje ove teme.
da ne kazem da me se i krivo skontalo kad sam napisala da su mi klinci "jednostavni". jer zapravo samo htjedoh reci da su moji sinovi meni skroz jasni i kod njih nema nekih vecih iznenadjenja, a i da me ocito dragi bog stvorio tak da lakse hendlam decke pa mi se mozda i cini da to nekako od sale odradjujem.

i bas zato me zanima jedna nova, kako to kaze krumpiric - drugacija i posebna - razina odnosa. ono girl power prica.
i zanima me kako bih se sama snasla u odnosu s kceri, kako bi se seka snasla s dvojicom brace i, naposljetku, kako bi to tata hendlao (a kad vec generaliziramo, bas mi nekad dodje zao sto necu mma vidjeti u ulozi tate zaljubljenog u svoju kcer, sto mislim da je bas cesta pojava. ono, lako za sinove, ali tata i kcer - eh, to je nesto posebno :luv . bar mi tako pricaju...).

i tek kad bih to sve iskustveno dozivjela i na taj se nacin obogatila - e, onda bih mogla reci da li je nesto lakse ili teze...
no, u svakom slucaju je IZAZOV. i bas mi zao sto ga necu prozivjeti i dozivjeti.

tako nekako...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 12 tra 2010, 19:38

no, u svakom slucaju je IZAZOV. i bas mi zao sto ga necu prozivjeti i dozivjeti.

nikad ne reci nikad. ;)

i bas zato me zanima jedna nova, kako to kaze krumpiric - drugacija i posebna - razina odnosa. ono girl power prica.

tako nešto sam i ja razmišljala sve dok mi bebica nije postala curica i uvidjela sam koliko je drukčija od mene, isti otac u ženskom izdanju, ali ne pretjerano ženstvenom. :proljece
eli
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 12 tra 2010, 19:52

Imge je napisao/la:nemam curicu nego dva sina pa ne mogu govoriti o iskustvu kako je to imati ovaj ili onaj spol.

mogu pricati samo o tome kako je imati deckice.
njih dojica doista jesu fizicki zahtjevni, no, s druge strane, koliko mi god cesto zna zbog toga biti tesko - to ima i dobru stranu jer me oni naprosto tjeraju na akciju i ne cine me pasivnom... i nekad sam stvarno sretna zbog toga. a oni zaista jesu ful jednostavni "za odrzavanje" (nemam sad bolji izraz) i s njima uvijek nekako znam na cemu sam :dunno . barem moja dvojica.

a moja tiha, tiha, neostvarena zelja je imati curicu i bas mislim da zato sto je nisam imala - nisam ni skroz zaokruzila svoje majcinstvo :dunno :/
i bas mi fali taj odnos mama-kci koji nikad necu upoznati :(
ali, ne zbog ukosnica i spangica... nego zbog mnogo cega drugog... ma, tesko mi je to i objasniti...

skroz potpisujem ( iako, priznajem, meni fale i spangice :lol )
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 20:13

ej pa ja sam prespora, odgovorim na jedno, a ispadne da sam na nesto deseto, uzas,

mislim da je lijepo imati oba spola, oboje je divno na svoj nacin i meni je drago da imam oboje, tako da uzivam u njegovim ludorijama i u njenom slakom zenskom duhu, ali ima nesto u onoj elinoj recenici da se danas prizeljkuje isti spol

to je prakticno,... a danas je brzi tempo pa je tako kao "lakse", jer npr. 2 decka nose istu robu, zajedno spavaju, ista soba, iste igracke,....

slazem se i da ocevi kao da "vise vole" te curice, barem meni poznati, a mame kao da su "osjetljivije" na decke
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 12 tra 2010, 20:57

imam i curu i dečka. i sad vjerovatno čitate pitajući se kad će dio odgovora s kim je lakše? pa ... mislim da je sve u karakteru svih nas općenito. meni su oni jednaki, a kerakterno su jako različiti.
ali evo nekih usporedbi primjera radi;
oboje privrženi mm i meni (za sada), oboje traže pažnju u određenom trenutku, jako društveni ali nigdje bez nas, plačljivi u bolesti ili pred spavanje, u vanjskom svijetu pred drugima poslušniji nego doma u četri zida, ne rade scene za igračkama i još sto stvari ... napišem kad se sjetim.
uglavnom oboje imaju svoje prohtjeve i faze ali ništa pretjerano da mogu reći da je nešto tipično za ovaj ili onaj spol. a kako će biti kad odrastu? samo se nadam da se nećemo zaboraviti kao neki kakve ste primjere već prije pisale.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 21:01

kika ma necete, mislim da mi njih drugacije danas odgajamo, nekako mi se cini da se vise s njima igramo, pricamo, uzivamo, :srca :joy :ljubav , privrzeniji smo...nego nase mame i svekrve nekad davno
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 12 tra 2010, 21:04

s djetetom koje je dobro, fino papa, spava, igra se, slusa, nije jako tvrdoglavo, koje je veselo, umiljato ... pa moze biti i :mali ili :mala , meni to bas nije bitno.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:06

nela22 je napisao/la:ma nema veze kako si se izrazila pa svi se ponekad izletimo sa pregrubom recenicom, ne treba nitko zamjerati, :dada
ja jedino mislim da je malo muskaraca koji imaju divan odnos sa svojim roditeljima i to mi je zalosno, nadam se da ce nasi sinovi biti drugaciji :/

osvrnila bi se na ovo, ovo baš smatram rezultatom drugačijeg odgoja dječaka i djevojčica, drugačijeg pristupa (emotivnog), "hladnijeg" odnosa prema dečkima, stavom da je žena "brigalica"...činjenica je da su muškarci i žene-različiti, ali mislim da nisu različiti u ovom smislu :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 12 tra 2010, 21:07

ne bih rekla da se više bavimo djecom i da smo privrženiji. to ovisi od osobe do osobe, toplih roditelja je bilo i nekada, kao što i sada ima onih koji su udaljeni od svoje djece. osnovna razlika u današnjem odgoju je nisko postavljena letvica očekivanja (osim kod školskog uspjeha) i labavo postavljene granice. ali to je već neka druga priča.

a možda i nije?
prije pedesetak godina od cura se očekivalo više pristojnosti, više vremena utrošenog na rad po kući i oko kuće, imale su čvršće granice i manje im se toga toleriralo pa su možda zato one izrasle u oslonac roditeljima u starosti, bez obzira na to što bi najčešće odselile.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:08

potpisujem eli u prvom dijelu. drugi sam već rekla u prošlom postu
ne vjerujem da se radi o toplijem odnosu u svakoj od situacija-samo o drugačijem
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 12 tra 2010, 21:11

pisale smo istovremeno :zivili

a sad ću ja zločesto zaključiti - neovisno o spolu, ako hoćete dijete koje nije egocentrično, koje je lako odgojivo i kad odraste brine o široj obitelji, budite strogi od početka. :loce
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:16

tanjabb je napisao/la:Vidi, ja vec imam 2 djecaka (i MM jos jednog pride iz prvog braka), dakle mi kad smo zajedno to je 4:1 u korist muskaraca. I ja se recimo uopce ne vidim sada kao majka djevojcice.

da si dobila curicu, uopće ne bi vjerovala da sada misliš ovako :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:17

eli je napisao/la:pisale smo istovremeno :zivili

a sad ću ja zločesto zaključiti - neovisno o spolu, ako hoćete dijete koje nije egocentrično, koje je lako odgojivo i kad odraste brine o široj obitelji, budite strogi od početka. :loce

ma da, ako nije buntovno :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 21:17

krumpi ti se bas volis na mene osvrtat ;)

ja sam privrzenija svom sinu nego sto su moji roditelji bili mom bratu i vise se s njim "bavim", tako da mi je za ocekivat da cemo imati (daj Boze) bolji odnos kad nam jedan dan odraste i ozeni se ili odseli...

mm i ja se puno vise druzimo i provodimo vise vremena sa djecom nego nasi roditelji sa nama
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:18

nela22 je napisao/la:krumpi ti se bas volis na mene osvrtat ;)

?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 21:24

ili sam mozda krivo shvatila tvoj osvrt
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:25

nela22 je napisao/la:ili sam mozda krivo shvatila tvoj osvrt

uopće nisam gledala na koga sam se osvrtala, nego post na koji sam se osvrtala. al voljela bi da napišeš što si krivo shvatila, da znam :/ :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 21:30

jel si ti htjela reci da ti moj odgoj izgleda kao da je zene brigalica a da njega,djecaka hladno odgajam?
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:31

nela22 je napisao/la:jel si ti htjela reci da ti moj odgoj izgleda kao da je zene brigalica a da njega,djecaka hladno odgajam?

ne tvoj, rekla sam da je rezultat takvog odgoja (u prošlosti) situacija da kad roditelji ostare-kći brine za njih-a sin bude od njih udaljen
tvoj je post bio da primjećuješ da su odrasle žene privržene roditeljima, a odrasli muškarci ne. Ne današnja djeca, ni tvoja ni ničija.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 12 tra 2010, 21:39

malo sam te krivo shvatila , oprosti, mali mi se razbudio pa sam mu isla dati dudu, pa.....u brzini te krivo shvatila :oops:
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 12 tra 2010, 21:40

nela22 je napisao/la:malo sam te krivo shvatila , oprosti, mali mi se razbudio pa sam mu isla dati dudu, pa.....u brzini te krivo shvatila :oops:

uopće nema problema.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Imge » 12 tra 2010, 22:13

eli je napisao/la:tako nešto sam i ja razmišljala sve dok mi bebica nije postala curica i uvidjela sam koliko je drukčija od mene, isti otac u ženskom izdanju, ali ne pretjerano ženstvenom. :proljece

eh, eli, lako bih se ja snasla kad bih rodila curicu isti otac u zenskom izdanju, mm je super karakter, ma med i mlijeko. i oš zenstveno, oš nezenstveno, sve bih ja to znala hendlat.
ali zato nam ne bi bilo lako kad bih rodila malu imge :lol , kloniranu mene :bis . eeeeeee, to bi nam svima bio izazov, a mm-u pogotovo :1 , uf, vec ga vidim kak se muci i znoji s nas dvije :lol

sorry na offtopic, zamastala se ja malo :proljece
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 13 tra 2010, 02:38

Kod curica i ranije pocne ta diplomacija (ajd da ne napisem manipulacija) u odnosima, decki duze ostanu blentavi pa i duze se obracunavaju fizicki. Decki i jednostavnije komuniciraju od curica.
Kad odrastu curice su kompleksnije, vise ulaze u dubinu stvari. Decki nisu nuzno totalno povrsni samo sto se oni izrazavaju na drugaciji nacin.

istina. Nazovi to manipulacija, diplomacija, obracuni u rukavicama, prefriganost, lukavost- definitivno su cure tu jace.
Gledam Adriana i njegovu jako dobru frendicu (svakodnevno su zajedno) i ona ga moze bas lukavo preveslati zbog necega, dok ce on svoje emocije, planove, misli izraziti direktno i nikad u rukavicama. Dakle, nije ona starija- iste su dobi, nije nista pametija, ali je sofisticiranija u provodjenju svojih planova.

E, sad moj pogled na razliku izmedju cura i deckiju, mada je to tesko generaliziranje.
Imam i jedan i drugi primjerak.
Muski primjerak je mnogo zahtjevniji, jako mu je vazno sta ce obuci, kako ce izgledati :dada osjetljiv je do bola. Perfecionista i ima oko za detalje- mnoge cure u njegovoj dobi nemaju takvo oko za detalje.

Cura-samostalnija, ali jako nalik bratu ponasanjem - gleda, kopira i cesto se ponasa kao decko- popela bi se na mt.everest, vozila skateboard...
Ona se puno vise hoce mazit nego on u toj dobi, hoce se ljubit, iz cista mira dodje pa me grlji, ljubi...

Ja mislim da sve ovisi o njihovom karakteru. Meni osobno ce biti puno teze sa deckom (bar sad tako mislim).
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la ela di ami » 13 tra 2010, 06:28

meni je sad teze sa sinom, njemu je skoro 15
ali mislim da ce biti jos teze kad seficu za godinu spuca pubertet, pocelo je vec ali nije ono pravo

i taman kad se odmorim evo ga jos jedan
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la corazon » 13 tra 2010, 08:27

ja vjerojatno imam predrasude :mrgreen i nekako mislim da bi mi bilo jako teško da imam sina (ili dva :cool )
ustvari imam neki strah prema muškoj djeci, ili su to traume
sjetim se davnih dana , naših prijatelja sa dva sina... ajme majko što su oni radili, bili su jako živi i dosjetili se u sekundi koječega. i uopće ne mislim da su bili neodgojeni ili zločesti, jednostavno živi
pa se sjetim rođendana, 7 curica se igra sa barbikama, konjićima, ne čuješ ih... a dečki jure, skaču, mlate se (oni se tako igraju :shock ) a ja ih pokušavam smiriti, animirati :/

meni je lakše sa curama, priznajem
što ne znači da će i ostati lako
teške su mi te "muške" igre
naravno da nisu svi dječaci koje viđam takvi, dapače, ima ih divnih umiljatih...
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la SanjaMK » 13 tra 2010, 08:44

Kod nas je mala mali djambaz, neustrasiva i ne zaustavlja se. Sin totalna suprotnost. Ali je on "tezak" drugacije. I sve je, samo ne jednostavan. Doduse neznam kako ce ona otvoriti. zasada mogu ih usporedjivati samo kada su oboje bili na isti uzrast. Ova mala, recimo, namerno uzme mlijeko i prosipa ga, ali kada slozim "losu facu" :angry , ona je sva umiljata i pocne se maziti i grliti. On to nikad nije znao tako odreagovati. Ni sada, sa skoro 8. Ona me zna "kupiti", on me samo dodatno izivcira. Da li je to odlika muskih i zenskih neznam, vjerovatno je individualni karakter.
Za pubertet jednako se bojim.
A za staros, moja baka (sa tatine strane) je imala tri sina i bila cuvana ko ruska kraljica, dok drugoj baki, sa dvije kceri, nije bilo ni priblizno tako. I tu se vjerovatno radi o odgoju, a ne o spolu.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 13 tra 2010, 08:47

E sad, jedino što ja primjetim kod svojih muško ženskih osobina je to da se curice puuuuuuno ljepše igraju od dečkiju, same se zaigraju, pune su mašte i toliko se ne takmiče u društvu, da bi se na kraju potukle ko dečki.

Samostalnija je i manje emotivna ali to nema veze nego do karaktera.

A sve ostalo, s njom mi je puuuuuno teže, jer je fizički aktivnija 500% od njega, s njom si uvijek u nekoj akciji, a li s druge strane on je emotivniji i ljutko je tako da bu s njim već sad vidim u pubertetu puuuno teže.....

Trenutno je on milina jer ima 8g. zreliji je , a ona ko tornado........ali se nadam da će i ona s 8g. biti barem približno mirnija.....

Kao bebe on je bio teži, jaaaaako vezan uz mene ona ne, nije sam spavao ona je.........i tak ...mislim da sve ovisi o karakteru, a onda u kojim su trenutno godinama..........

SanjaMK pišemo u isto vrijeme, ali ove prve rečenice opisuju moje. :zivili
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.