Sada je: 17 tra 2026, 10:11.

VAŽNO!Korištenje godišnjeg nakon porodiljnog-NOVO

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

VAŽNO!Korištenje godišnjeg nakon porodiljnog-NOVO

PostPostao/la lala » 09 vel 2010, 13:08

Jučer me razveselila jedna novina koja je stupila na snagu novim Zakonom o radu 1.1.2010.
Prema novom Zakonu stari godišnji odmor se može koristiti iako u prethodnoj godini nisi radio (što prije nismo mogli). :joy :joy
Provjerila sam kod poslodavca (radim u školi) i stvarno je istina. Tako da se ja na posao ne vraćam 12.4., nego 17.5. što me oduševilo. Još malo druženja s bebačem!
Evo javljam čisto da znate ako želite još ostati doma i ne znate gdje ćete s djetetom.

U Vodiču kroz izmjene Zakona o radu stoji sljedeće:
"...kod prenošenja neiskorištenog godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu brisan je uvjet da je radnik u godini koja prethodi morao raditi najmanje 6 mjeseci (dosadašnji čl. 55 st.1), dakle novi Zakon ne propisuje uvjet efektivnog rada u godini koja je prethodila godini u kojoj radnik koristi godišnji odmor."

Sretno s korištenjem godišnjeg!
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: VAŽNO!Korištenje godišnjeg nakon porodiljnog-NOVO

PostPostao/la petrunjela » 09 vel 2010, 13:25

OVA VIJEST MI JE ULJEPŠALA DAN :kiss :kiss :kiss Sad samo moram vidjeti kaj bu moja šefica rekla na to, ali za sada još imam vremena.
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lala » 09 vel 2010, 13:52

:zivili Meni je jučer uljepšala dan. Cijeli dan sam bila tako sretna zbog tih pet tjedana!
A u nedjelju kad sam to saznala, cijelu noć sam se vrtila i razmišljala hoće li mi ravnateljica dati da koristim taj godišnji! Hvala Bogu, je! :dada
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jaja » 09 vel 2010, 14:12

I mene je ova vijest razveselila,ali ja od nje nemam nikakve koristi jer u mojoj firmi ionako radnicima daju samo dva tjedna godišnjeg i u taj godišnji još stave i dvije subote.

Neznam dali mi se isplati opće pitat godišnji koji opće nisam iskoristila šta vi mislite :roll
jaja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TinkiVinki » 09 vel 2010, 14:25

Jeeeee!!!! Nadam se da mi neće raditi probleme oko ovog, a meni bi to bilo suuuupeeeeer!!! Još nakon toga privikavanje tjedan dana za jaslice,... :dada
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirna_sara » 09 vel 2010, 14:34

ovo je super, samo da mi još to i odobre :joy :joy :joy
SARA 05.12.2001. najbolja djevojčica
LUKA 18.09.2009. plavo oko mamino
mirna_sara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sreca najveca » 09 vel 2010, 15:02

a jel to vrijedi za sve, tj. jel to propisano zakonom o radu za sve poslodavce ili pak ovisi o kolektivnim ugovorima/raspolozenju sefa?
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Plusic » 09 vel 2010, 16:44

ja sam nekim cudom, ili dobrom voljom poslodavca dobila GO i za 2009tu i 2010, bez obzira sto sam bila na bolovanju/porodiljnom/neplacenom od 01.09.2007 do 27.08.2009.
sad otvaram porodiljni opet sredinom veljace i bit cu odsutna do jeseni 2011. (porodiljni/neplaceno).
htjela sam reci zapravo da sve ovisi o poslodavcu ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la ring » 09 vel 2010, 17:49

lala jesi ti nastavnik? iskreno se nadam da je ovo moguće. I meni bi dobro došlo mjesec dana odgode jaslica :( Ja sam isto u školi i kad sam prije 3 godine išla na porodiljni htjela sam prvo iskoristiti godišnji pa porodiljni a onda su mi rekli da je škola specifična jer se godišnji može koristiti samo ljeti (7,8 mj.) odnosno u nekom drugom perijodu ako dobivaš / daješ otkaz.
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la tina b. » 09 vel 2010, 20:59

jooooj ovo je super!!! ali ja radim u frizerskom salonu i mislim da,tj. bojim se da to moja sefica nebu odobrila,ako i odobri,dobivam samo 2 tj....bez obzira sto imam 8 godina staza.ah ti privatnjaci......
02.05.2007 Patricia:)
07.07.2009 Tara :)
slika slika
tina b.
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 09 vel 2010, 21:00

škola ima kolektivni godišnji. mislim da to ne vrijedi za nas.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Rogue » 09 vel 2010, 21:49

Plusic pa di ti radis! :shock
Svaka cast poslodavcu, mislim da ih ima 0,01% takvih.

Da mene toliko nema u firmi mislim da bi me otpisali bez da mi jave. :/
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 09 vel 2010, 22:06

nije valjda da odajem dojam nezaposlene osobe? ;)
radila sam ja dugo dugo i nakon odlaska na bolovanje , od doma, iz lezeceg polozaja, a i jos uvijek sanjam posao ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Rogue » 09 vel 2010, 22:08

nemoj se uvrijediti, nisam stvarno tako mislila.

samo kazem da za takve slucajeve rijetko cujem, a nedavno sam cula par ruznih pa mi je ovo osvjezenje.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 09 vel 2010, 22:22

ma nisam se uvrijedila, stavise, drago mi je da ostavljam dojam tako bezbrizne osobe ;)
a sto se tice poslodavca, i ja sam iznenadjena cjelokupnim razvojem situacije , kako je islo tako sam se i ja iznenadila njihovom susretljivoscu i zauvijek sam im zahvalna na tome sto su mi omogucili da uzivam u trudnocama i djeci :srca
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la lala » 10 vel 2010, 00:24

Jaja, i ja sam razmišljala bi li pitala ili ne. Na kraju sam pitala i super je ispalo. Pitaj, šta te košta! :dada

Sreća najveća, taj Zakon vrijedi za sve poslodavce, ali bez obzira na zakon znamo da šefovi odlučuju kako oni žele(pogotovo u privatnim firmama). Vidiš da neke cure mogu dobiti samo 2 tjedna godišnjeg, a po zakonu(novom) je minimalno 20 dana. :(

Ring, učiteljica sam. Prvo sam sve ispitala tajnicu koja je rekla da je sada to moguće (prije nije bilo), a zatim sam dogovorila s ravnateljicom. Znam da mi imamo kolektivni godišnji, ali ja nisam taj kolektivni iskoristila pa prema tome mogu ga koristiti sada. I čula sam za još jednu učiteljicu koja je to ovih dana iskoristila. Probaj, sretno! Pozovi se na nas koje smo dobile godišnji, a radimo u školi. ;)
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ring » 10 vel 2010, 08:41

Ma probat ću svakako, nema što izgubiti.
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la ljubilica » 11 vel 2010, 10:56

super vijest.
samo sto sam ja svoj iskoristila prije poroda
Srecica
Palcica

Slatkis
ljubilica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamino sunce » 16 vel 2010, 00:35

ja sam se dogovorila sa šefom da ću ranije prekinuti porodiljni i otvorit godišnji i to stari(2009) i novi (2010) što bi značilo još 8 tjedana sam kući a radim!!!(čitaj dobivam plaču a ne ovu crkavicu sa socijalnog) i zahvalna sam im do neba i nazad i opet iopet.... :kiss :klanja :klanja :klanja :kiss
naša mrvica 18.7.2009.
mamino sunce
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zabrinutamama » 16 vel 2010, 22:25

Ovo je prava stvar!!!!!!
zabrinutamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la TinkiVinki » 13 tra 2010, 11:38

lala je napisao/la:Jaja, i ja sam razmišljala bi li pitala ili ne. Na kraju sam pitala i super je ispalo. Pitaj, šta te košta! :dada

Sreća najveća, taj Zakon vrijedi za sve poslodavce, ali bez obzira na zakon znamo da šefovi odlučuju kako oni žele(pogotovo u privatnim firmama). Vidiš da neke cure mogu dobiti samo 2 tjedna godišnjeg, a po zakonu(novom) je minimalno 20 dana. :(

Ring, učiteljica sam. Prvo sam sve ispitala tajnicu koja je rekla da je sada to moguće (prije nije bilo), a zatim sam dogovorila s ravnateljicom. Znam da mi imamo kolektivni godišnji, ali ja nisam taj kolektivni iskoristila pa prema tome mogu ga koristiti sada. I čula sam za još jednu učiteljicu koja je to ovih dana iskoristila. Probaj, sretno! Pozovi se na nas koje smo dobile godišnji, a radimo u školi. ;)

Hej!
Ima li još učiteljica koje su ovo uspjele?!
Meni rade probleme iako ja znam da sam u pravu i da imam po zakonu pravo na stari GO...pa ćemo se krviti...
Ali čisto da znam kako su vama uvažili pravo van kolektivnog GO...
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lala » 13 tra 2010, 15:10

Odobrili su mojoj prijateljici koja je učiteljica, a radi u drugoj školi. I još jednoj koju ne poznam, ali mi je rekla njena susjeda. Trebali bi ti svakako odobriti. Moja tajnica je to znala pa se nije začudila kad sam došla s tom idejom, ali je ispred mene otvorila novi zakon u kojem to piše i ponovo pročitala.
Nadam se da ćeš uspjeti! To je tvoje pravo.
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TinkiVinki » 13 tra 2010, 15:54

Provjerila sam i preko preko pravne službe sindikata, MORAJU mi odobriti! ;) :dada
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 13 tra 2010, 22:41

da javim za kolektivne tj za školu, ja sam dobila godišnji - prvi sam dio iskoristila za vrijeme proljetnih praznika a drugi dio ću uzeti godišnji kad završi nastava 18.6. i preskočiti svu gužvu, sjednice, popravne i organizirati na miru tinov prvi rođendan. a onda nazad i opet na ovogodišnji godišnji.
tako da sam dobila ali za vrijeme kad su djeca na odmoru, ne za vrijeme nastave. meni je to ok, tj nisam tražila drugo. no da sam znala kad sam se vraćala s porodiljnog provala bih nagoniti da dobijem to u komadu i ostanem doma s punom plaćom. mogla bih biti duže sa tinom. ali su mi kad sam prvi put pitala samo rekli da nisam u pravu.
kad sam se vratila sam pilala i pilala i dobila ovako. no kažem, meni ovo paše. mogla sam na hvar, nisam išla u školu preko praznika, a i ovo ljeto će mi dobro doći.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la ring » 14 tra 2010, 08:08

:joy lijepe vijesti za početak dana
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la bones » 14 tra 2010, 23:30

ovo je super!!!! :joy

I ja radim u školi i tajnica sam, nešto sam načula po tom pitanju ali kako bi trebala početi raditi u devetom mjesecu to mi se činilo daleko, pa kao, razmišljati ću o tome kasnije; e pa kasnije je došlo i baš mi je drago da je i ovdje spomenuto, iako je meni frendica iz Splita rekla da se to promijenilo pa da će ona koristiti to pravo...uglavnom, nema tko šta govoriti da je nemoguće iskoristiti, ako imate pravo onda vam nema tko braniti. (iako to možda ne vrijedi za privatne firme :( )..za škole je lakše ako se samo nastavi nakon porodiljnog jer onda nema komplikacija sa ministarstvom, koje zna malo zezati kad su godišnji odmori u pitanju van praznika
...
meni to super odgovara jer mi se ne da baš vraćati u školu krajem devetog mjeseca kad je najveća gužva, pogotovo na mom poslu, a još k tome me nije bilo godinu i 7 mjeseci - pa ispalila bi na živce odmah drugi dan s mojim ravnateljem i računovođom... :angry

...ovako, biti ću s Doriom još tih 30 radnih dana... :joy
Doria 23.09.2009.
slika
bones
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lala » 15 tra 2010, 15:11

Samo jedna napomena. Ne znam jel već piše. Stari godišnji tj.godišnji od prethodne godine može se iskoristiti do 30.6. :mah
slika
lala
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TinkiVinki » 15 tra 2010, 15:32

lala je napisao/la:Samo jedna napomena. Ne znam jel već piše. Stari godišnji tj.godišnji od prethodne godine može se iskoristiti do 30.6. :mah

Baš sam htjela to napisati! :dada

IAKO, moguće je u dogovoru s poslodavcem (ali PISMENOM!) iskoristiti godišnji i kasnije! ;)
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 17 lip 2010, 12:07

sad cu ja opet ispocetka pitat , ali konkretno.
ako sam na porodiljnom do prvog mjeseca, to znaci da po novom zakonu mogu trazit godisnji od ove 2010. god. i bit sa sinom do veljace i onda na posal?
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la dani » 17 lip 2010, 15:05

Jel ima netko situaciju da se vraća na posao nakon 30.6? ja se vraćam u 7.mj pa sam po ovome što čitam zakinuta za stari godišnji.... :( jel postoji ikakva šansa da se produži rok za korištenje go?
dani
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.