Sada je: 10 kol 2026, 12:28.

Tenisice

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Tenisice

PostPostao/la Diami » 28 tra 2010, 14:34

Barbi je napisao/la:Meni su uvijek bili u konfliktu savjeti ortopeda - s jedne strane dijete treba biti što više boso, prohodavati boso, s druge strane treba imati visoku cipelu koja drži zglob.:krava
Puno sam o tome čitala i razmišljala i nisam postala pametnija.:lol

E tak i ja. Čak i unutar jedne struke se savjeti razlikuju, a kamoli između struka. Valjda ovisi tko je gdje i kada bio na doškolovanju, specijalizaciji, kongresima, pratio stručnu literaturu?! Samo - kako ću ja znati što je stvarno po sadašnjim informacijama i saznanjima najbolje odn. tko je od njih stvarno u toku? :dunno

Jel se i o tome može nać na stranicama SZO nekaj? :conf :lol

Jedino - po pitanju ovog da cipelica mora držati zglob i slično - meni nekako (moja) logika nalaže da zglob može "naučiti" svoju funkciju samo ako ga pustiš da to čini bez ograničavanja. Ako čvrsta cipelica preuzme dio opterećenja i slično, onda "to baš nije to". Nisam čula da se djeci (tako maloj" iskreću nogice u zglobovima? :conf :dunno Al možda sam neupućena...

A ove tenke u Deichmannu budem baš pogledala. Mi smo sad kupili jedne Ciciban cipelice, al vjerojatno nakon sljedećeg skoka u rastu budemo trebali nove. Doma smo i dalje u abs-čarapicama.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la indijanka » 28 tra 2010, 14:40

Mi nosimo tenisice gotovo od rođenja, uglavnom kupujem geox-ice (nemaju anatomski uložak) ili adidas.
Roko ima spuštena stopala pa nosi uloške...ne znam da li je razlog tome što nismo nosili anatomske cipelice dovoljno često...svaki ortoped ili fizijatar priče svoje :dunno
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la boysmama » 28 tra 2010, 17:33

indi, draga, to je većinom nasljedno... ako ste ti ili tm skloni ravnim stopalima, ili možda netko u tvojoj obitelji, tu ti leži odgovor... sad po nekim novim istraživanjima se više ne rade ti anatomski uloščići za svu djecu (nešto drugo je posebna dijagnoza ortopeda) jer se smatra da je nogici najprirodnije da hoda sama tj. bosa i da ih uloščići samo smetaju tj. žuljaju... npr. chicco ili naturino uopće nemaju cipelice sa podignutim uloškom :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Madir » 28 tra 2010, 21:45

Sanika, odprilike su ovakve kao što je boysmama stavila sliku.kupljene u Peka, adidas.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la mamin slatkiš » 28 tra 2010, 21:49

koliko ja znam kad dite ima ok stopala moze nosit bilo koju cipelicu tj nije vazno je li tenisica ili cipelica uz zglob,a ako ima neki problem svakako nisu preporucljive tenisice pogotovo u mom slucaju bar mi je tako ortoped reka...
slika
mamin slatkiš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 28 tra 2010, 21:55

ma, meni su npr. nike tenisice okej, al pumice one šminkerske mi uopće ne izgledaju udobno za dijete-nisu ni meni udobne nimalo.
što se tiče preporuka, evo mi kupili pediped po preporukama i sada mi se čini kao da je u papuči, neobično mi u odnosu na Bambi u kojima je M hodao u početku :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 28 tra 2010, 22:18

moj je imao identicne kao od boysmame, bas su mi te nike bile dobre.
Nike mi se cine najudobnije, a i sama uvijek imam nike patike. Nike su mi :kiss
Sta je to pediped?
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 28 tra 2010, 22:20

Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la boysmama » 28 tra 2010, 22:21

samo za nellu:
Pediped Original je linija mekih cipelica, kožnog potplata, namijenjena za unutarnju i vanjsku upotrebu. Dostupna u veličinama od 0-2 godine. Idealan izbor za razvojno doba bebinog stopala, od puzanja do prvih koraka i dalje.

onako su malo šireg dizajna, okrugle...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Krumpirić » 28 tra 2010, 22:22

a zapravo izgledaju kao (prekrasne!!)papučice. Totalno mi čudno u odnosu na sve ove čvrste tipa bambi i ciciban.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Una » 28 tra 2010, 22:32

hvala vam, izgledaju divno, preslatke su
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † Sanika » 28 tra 2010, 22:32

Krumpi jesi ih kupila po preporuci ortopeda ili?

I gdje si ih kupila, kolko para, čine mi se super za ljetnu varijantu :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Madir » 28 tra 2010, 22:37

I meni su baš smišne, slatke.
Jesu ti stigle ili si ih tek naručila?
Zanima me ovaj dio zada, ne izgleda mi da je čvrst kao na bambijevim npr.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Krumpirić » 28 tra 2010, 22:44

Sanika je napisao/la:Krumpi jesi ih kupila po preporuci ortopeda ili?

I gdje si ih kupila, kolko para, čine mi se super za ljetnu varijantu :mah

ortoped je rekao samo da anatomski ulošci nisu ništa pametno i to je to:dunno
onda sam čitala uokolo i preporučuju svi njih, kao imitacija bose noge-itd... :dunno
ona još nije skroz prohodala i meni se činilo super dok ne prohoda čvrsto-jer vani stoji na nogama svuda.
kupila sam ih ovdje http://bebuska.shoppingcentar.com.hr/
uopće ništa nije na njima čvrsto-ma ništa. Ko papuče. Malo mi to sve izgleda-hm...iako jesu predivne. A eto-tvrde da baš mora biti tako mekano-da imitira bosu nogu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la † Sanika » 28 tra 2010, 23:13

mene samo na njima muci onaj straznji dio, nije bas visok, a i sama vise ne znam sto je ispravno..drzi ne drzi zglob :conf ...ma najbolje je imati tri para razlicitih pa kombinirati :lol
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Madir » 29 tra 2010, 12:43

Ma najbolje je dicu pustit u čarapice, bose, al eto držiš za pravo mišljenje stručnjaka.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Imge » 29 tra 2010, 12:44

Diami je napisao/la:Čak i unutar jedne struke se savjeti razlikuju, a kamoli između struka. Valjda ovisi tko je gdje i kada bio na doškolovanju, specijalizaciji, kongresima, pratio stručnu literaturu?! Samo - kako ću ja znati što je stvarno po sadašnjim informacijama i saznanjima najbolje odn. tko je od njih stvarno u toku? :dunno

Jel se i o tome može nać na stranicama SZO nekaj? :conf :lol

i mene je godinama zbunjivala cinjenica kako u vezi ove teme ne postoji jednoznacan, definiran stav, pogotovo kad su klinci bili maleni i kad smo im poceli kupovati cipelice ili tenisice.
i onda, sjecam se, kad nam je to bilo aktualno, pricala sam s nasim sportskim lijecnikom, znaci covjekom kojem je uska specijalnost sport, sportske ozljede pa i sportska oprema i za ocekivat je da u okviru struke sudjeluje na recentnim svjetskim kongresima, prati strucnu literaturu i da je upucen u ovu temu).

uglavnom, qoutam s drugog topica na stojbama (pisala sam vec o tome na slicnom topicu, malo sam samo uredila taj qoute da bude smisleniji odgovor i cjelina) sto mi je dao kao povratnu info o anatomskim cipelama, tenisicama, etc...

ulosci u cipelicama koje se kupuju u ducanu jednostavno nisu anatomski.
takodjer, do 4. godine nema smisla inzistirati na tome da se djetetu radi medicinski ulozak kod ortopeda.

na moj upit da poblize pojasni i odgovori zasto je to tako - jednostavno kaze da nakon svih mogucih kongresa, strucnih skupova, procitanih tekstova, etc, etc.. naprosto zagovara takav stav jer se priklonio odredjenoj struji koja takav stav podrzava, iako za isti nema dokaza i kvalitetnih clanaka.

ili konkretno - nema dokaza temeljem ciljanih kontroliranih studija i istrazivanja na vecim skupinama pacijenata, nego tek dokaza nize razine, sto znaci da nisu radjena prava znanstvena istrazivanja, ili ako su radjena - radjena su na (pre)malim skupinama, serijama pacijenata i ti dokazi nisu relevantni pa ti preostaje da se priklonis stavu, dokazima, rezultatima i iskustvu stucnjaka i njihovoj dugogodisnjoj praksi, odnosno odredjenoj struji.

A da ce netko uprijeti prstom u odredjenu literaturu ili autora i time dokazati koja je od ovih teorija 100% tocna (ulosci da ili ne prije 4. godine, da ili ne anatomskim cipelama i sto je zapravo prava, kvalitetna tenisica) - nazalost - tesko :/

evo, mozda nekom pomogne :mah
Zadnja izmjena: Imge; 30 tra 2010, 08:12; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 29 tra 2010, 14:12

ulosci u cipelicama koje se kupuju u ducanu jednostavno nisu anatomski.

da, takav sam i ja dogovor dobila od doktorice, da ovo što mi nazivamo ulošcima to zapravi i nisu.

no mene ne muče toliko ulošci, već ta povišenja, zglob čvrst ili ne..taj dio ne kužim :conf .
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 29 tra 2010, 15:20

kazem ti, nema jednoznacnog odgovora ni znanstvenih istrazivanja na tu temu :/
u ovakvim situacijama preostaje ti da se priklonis nekoj struji koja podrzava stav koji je tebi osobno najlogicniji i najprirodniji i da zaista vjerujes onome kome si poklonila povjerenje.

jer, evo, ja ti sad mogu reci kaj mislim o povisenju i cvrstom zglobu i sto sam na tu temu naucila (no, smisao mojeg posta nikako nije vuci na svoju stranu i uvjeravati ljude u ovo ili ono, dokazivati to litaraturom, autorima i necim trecim cemu se priklonio moj izvor; smisao mojeg posta samo je pokusaj pojasnjenja zasto ima toliko struja i razmimoilazenja oko ove teme :mah ).
i, opet, sigurno ce se naci netko da me razuvjeri kako sam u krivu temeljem nekog svog izvora ili dokaza...
a kako dokazati tko je u pravu?

i onda si opet na pocetku... :dunno
Zadnja izmjena: Imge; 29 tra 2010, 16:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 29 tra 2010, 15:31

Hvala ti Imge na ovom postu, sad sam još uvjerenija da sam radila ispravno. :dada Moje osobno uvjerenje je da cipelica ne treba biti visoka i kruta, držati zglob niti imati uložak već da mora biti što udobnija i savitljivija. Nebitno je li visoka ili niska. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Diami » 29 tra 2010, 20:12

Pročitah danas na stranicama američke udruge ortopeda za stopala i zglobove da se djeci tek oko 6. do 8. rođendana razvija onaj luk odn. povišenje na unutrašnoj strani tabana (ono što je kod spuštenog stopala spušteno jelte... :lol ). Oni preporučaju da je cipelica prostrana oko prstića (da djeca moraju moći micati prstićima slobodno), da cipela treba biti savitljiva u tom prednjem dijelu oko prstića, ali ne na polovici cipele i preporučaju da bi trebao biti nešto čvršći iza stražnji dio cipelice koji ide od pete na gore. :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la lara.b » 04 svi 2010, 15:28

Mi smo sa malim bili kod 2 ortopeda i oboje su rekli da nije bitno da cipelica ima oboje (i uložak i čvrstu petu)
nego su naglasak stavili na čvrstu petu. Ortopedski ulošci nikako prije 3. godine.
Mislim da Valek ima jako dobre šlapice, cipele i tenisice..a tenisice nosi od 1,5 g.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mare10 » 04 svi 2010, 22:17

Čini mi se da neću više čitati ovu temu jer svaki novi komentar, novi pogled, uglavnom oprečan. I tako ne znam više što je dobro, za moje dijete, a što ne?
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sretna mama23 » 04 svi 2010, 22:29

mi imamo bambi papučice,bambi tenesice i jedne nikice koje
smo nasljedili...u njima je po vani,hoda već mj dana...

e sad,dobio je adidas za ročkas,tene...nemaju onog uloška
anatomskog i to mi je krivo...interesira me da li
ima di za kupit anatomski uložak br 19...
i jel se to uopće može stavit??
oprostite na mojoj gluposti :oops:
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Madir » 04 svi 2010, 22:36

Do 3god, ne treba anat.uložak.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la boysmama » 04 svi 2010, 23:17

sretna mama, slobodno vi njih nosite neovisno o ulošku... jedino prvo provjeri da mu nisu puno uske oko prstića jer dijete u toj dobi zna imati puniju nogicu, a adidaske su većinom rađene uže prema naprijed... ne bi bilo dobro da mu stišću prstiće...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Carlito » 15 svi 2010, 09:06

Mi smo sa godinu i po kupili prve patike- reebok, bez anatomskog uloska. Zimi i ljeti nosi cipelice i sandalice ciciban ili frodo, a na proljece i jesen uglavnom uzmemo patike.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kerry » 15 svi 2010, 09:29

Barbi je napisao/la:Moje osobno uvjerenje je da cipelica ne treba biti visoka i kruta, držati zglob niti imati uložak već da mora biti što udobnija i savitljivija. Nebitno je li visoka ili niska.

Isto tak i ja mislim-najprirodnije se nogica razvija kad je bosa, pa bi i obuća trebala biti takva....ja gledam po sebi-nije mi baš udobno kad stavim krutu, čvrstu cipelu, pa nije sigurno ni klincima...
Mi smo još uvijek za doma u ABS čarapicama, a prve tene smo kupili sa godinu dana i jedino tenisice i nosi ( za snjeg toplije cipele/čizme i za ljeto budemo nabavili neke sandalice, pa kombiniramo, ali tene su nam :1 )

I nikad nisam gledala da to bude Ciciban ili tak nekaj, nego isproibam cipleicu i koja mi se čini ok-savitljiva, ugodni materijal, udobna te uzimamo...
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 15 svi 2010, 09:51

nije isto slobodan zglob kad je cijelo stopalo slobodno i sve se prilagođava podlozi i trenutnom pokretu i nogica u cipelici koja ipak onemogućava slobodno kretanje silnih zglobića stopala, a skočni zglob skroz "nefiksiran".
eli
Sveta krava

PostPostao/la Carlito » 15 svi 2010, 10:01

Ja ipak mislim da cipelica treba biti uz zglob da ga drzi, jer djeca kad trce mogu izvrnuti nogicu u zglobu, zbog toga je bolje da cipelica bude visoka i drzi zglob. Sto se tice cicibana uzimam te cipelice jer su kvalitetne i udobne, bas svake koje smo uzeli.
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.