Sada je: 10 kol 2026, 23:04.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 10:48

Je, ima tu svakojakih poteškoća ali vjerujem da su sve prevladive ako je cilj dobrobit djece. Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk. Kaj meni znači ako je vjeronauk 1. sat??? Škola počinje u 8, a moje radno vrijeme je od pola devet. To znači da bi u danima kad je vjeronauk trebala tražiti ispričnicu za firmu jer ne stignem na posao na vrijeme budući da trebam svoje dijete čuvati do 8 i 45 dok ne završi vjerska obuka u školi. :conf
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 04 svi 2010, 10:49

skorpionka je napisao/la:
Vjerujem da bi se u svakoj školi našlo 18 djece čiji roditelji nisu zainteresirani za vjeronauk.

U većim školama sigurno, u manjim s dva ili tri odjeljenja već ovisi. Plus što bi tih 18 potencijalnih kandidata dio tražio boravak, dio "klasičan" razred, pa bi to još dodatno organizacijski otežavalo stvar. :dunno

i dio k tome na upisu želi baš tu i tu učiteljicu, dio baš te i te učenike ....

i na kraju bi bilo najbolje ako je to izborni predmet neka bude nakon redovnih predmeta.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 10:57

dio k tome na upisu želi baš tu i tu učiteljicu, dio baš te i te učenike ....

Mislim da definitvno roditelj nema pravo birati učiteljicu kada upisuje dijete u školu. Čak i boravak ne uspiju svi dobiti koliko znam iz iskustava prijatelja i susjeda koji su se posljednje dvije godine upisivali u prvi razred.

Nego, budimo realni, zna se kako to s vjernaukom funkcionira, nije on slučajno stavljen usred nastave. Kad sam ja išla u školu svi su izborni predmeti bili u jutranjoj smjeni nakon zadnjeg sata, a u popodnevnoj smjeni predsat. I gle čuda, nije bilo nikakvog problema s organizacijom satnice! A bilo nas je minimalno 30 učenika po razredu i to u a, b, c, d, e, f i g odjeljenjima.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 04 svi 2010, 11:04

Meni je skroz logično da ne može svima vjeronauk biti prvi ili zadnji sat kad taj predmet imaju svi razredi, od 1. do 8. :dunno A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.

Osim toga, to što je vjeronauk zadnji sat npr. u prvim razredima ne znači puno ako dijete ostaje u boravku.

Roditelj nema pravo birati učiteljicu ali može izraziti svoju želju da dijete bude kod određene učiteljice, ta se želja ne mora uvažiti ali ako je moguće zašto ne?
Za boravak, ne znam nikog tko ga nije uspio dobiti. :conf Kako to misliš da nisu uspjeli dobiti boravak? Prilikom upisa djeteta u školu biraš opciju boravka, nije uopće bilo ni riječi da je to nešto što je upitno. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la IINA » 04 svi 2010, 11:10

Kod nas se bira učiteljica. Na vjeronauk nejde pet učenika, iz našeg razreda
jedna učenica. Standard je najmanje 14 učenika za razred...
I ja stvarno ne znam koja je to vaša škola,
ali u školama koje znam vjeronauk je iza nastave.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 11:11

Kod na je bilo roditelja koji su birali opciju boravka, a ne znam žive u istom kućanstvu s bakama, dedama, a razred boravka je kod upisa bio prenapućen pa su ih lijepo molili da razmotre i izbor klasičnog razreda, s tim da su napomenuli da će ako bude trebalo (npr 30 se odluči za boravak a 16 klasičan) i odbijati neke za boravak koji imaju drugu opciju i da će biti stroži......... :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 04 svi 2010, 11:13

bilo bi zanimljivo provesti anketu koliko sad djece ide na vjeronauk, koji je to postotak.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 11:13

Kad sam ja išla u školu svi su izborni predmeti bili u jutarnjoj smjeni nakon zadnjeg sata, a u popodnevnoj smjeni predsat. I gle čuda, nije bilo nikakvog problema s organizacijom satnice! A bilo nas je minimalno 30 učenika po razredu i to u a, b, c, d, e, f i g odjeljenjima.

Razlika je kad je izbornih predmeta nekoliko i nekoliko nastavnika koji ih izvode. Onda jedni imaju jedan izborni prvi sat, drugi neki drugi, itd...

Ajde da vidim kako bi ti složila raspored u našoj školi, evo primjera radi samo na prvim i drugim razredima, a ima ih 8 odjeljenja. Svaki po dva termina vjeronauka, znači 16 termina. Od toga ih je sedam ujutro u školi, jedan razred drugaša je smjenski. Koliko vjeroučitelja bi trebalo zaposliti i platiti da se to postigne? A di su još svi ostali razredi, od trećeg do osmog, koji su isto svaki drugi tjedan ujutro i da njima svima uspiješ staviti predsat ili prv sat vjeronauk...neizvedivo.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ZacKa » 04 svi 2010, 11:14

A učiteljicu ne možemo birati, a sat vjeronauka je različit kod svih škola, nije isto. Valjda ovisi koliko ih se prijavi za taj izborni predmet pa tako je ili 1. sat ili iza nastave
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 11:19

Meni je skroz logično da ne može svima vjeronauk biti prvi ili zadnji sat kad taj predmet imaju svi razredi, od 1. do 8. A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.

Na ovo boldano sam se i ja osvrnula u prethodnom postu, ali i ostalo moram potpisati Barbi. Slaže se raspored ne samo da paše vjeroučiteljima nego i nastavnicima razredne. Moj sin ima tzv A i B raspored po tjednima, između ostalog i zbog toga. tako da njegova učiteljica ima jedan dan dva ili tri sata a iza toga je blok sat vjeronauka. Njoj je to bolje nego da ima rupu usred dana. Koliko sam primjetila i engleski i vjeronauk se slažu na način da se ide na ruku i nastavnicima razredne nastave, da budu na početku ili kraju dana, tako da njihove jutarnje učiteljice nemaju velike rupe u rasporedu, što je po meni i u redu.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la grozni » 04 svi 2010, 11:23

melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.

A čuj, u načelu to se i radi. Naročito ako malo razvučemo granice normalnog. ;) Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju.
Znači, pri upisu u školu se odmah izjasni da tvoje dijete neće upisati izborni predmet vjeronauk i reci da očekuješ da za to vrijeme bude kvalitetno zbrinuto. To bi bio početak.
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 12:12

E sad, grozni, ti mene opet vratio na prapočetak. Dakle, taj aranžman koji je sada na snazi meni ne odogovara, smatram ga diskriminirajućim i vjerujem da ga treba mijenjati. Vjeronauk, ako već postoji u školama, treba biti sporedna stvar, nešto oko čega nema potrebe za raspravom i nešto oko čega se ne treba prilagođavati ostatak nastave. Baš kao što je vjera po nekakvoj definicija posve intimna stvar pojedinca tako i vjeronauk treba biti diskretan - tu je, prisutan i na volju svima, ali istovremeno nikome na štetu. Da se malo nadovežem na Adorablin post: Školska godina u vrtiću počinje u rujnu, već nakon par tjedan počinju velike pripreme za dane kruha koje završavaju svetkovinom na koju dolazi velečasni i blagosilje kruh. Tek što se stvari malo primire počinju pripreme za Svetog Nikolu, zatim Božić pa Sveta tri kralja. Onda su praznici, nešto malo učimo o tome kako životinjice preživljavaju zimu i evo ti Uskrs je pred vratima - opet ga na veliko obilježavamo. Prođe i to, još se neko vrijeme igramo i eto ti kraja školske godine. Idemo na more, ljeto će brzo proći, a onda - vidimo se opet na danima kruha! Vjerujem da sam u ovom nabrajanju neki blagdan uspjela izostaviti. Zar na ovome svijetu ne postoji ništa drugo čime bi se djeca u vrtiću mogla baviti i što bi mogla učiti i otkrivati?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 12:20

Školska godina u vrtiću počinje u rujnu, već nakon par tjedan počinju velike pripreme za dane kruha koje završavaju svetkovinom na koju dolazi velečasni i blagosilje kruh. Tek što se stvari malo primire počinju pripreme za Svetog Nikolu, zatim Božić pa Sveta tri kralja.

Slažem se s voim. ali isto tako znam da ovome nisu krive samo institucije, da gomila ljidi koja se izjašnjava kao ateisti, koji nisu slavili ni Sv Lucu ni Sv Nikolu u svom djetinjstvu, a niti kasnije, niti su ranije kitili bor na badnjak i slično, sada to rade. Tako da ne bi sve svaljivala na institucije. :dunno I oni koji se deklariraju kao ateisti kupuju poklone za Nikolu, Božić, itd,. pa samim tim svojoj djeci šalju određene poruke. :dunno
Zadnja izmjena: skorpionka; 04 svi 2010, 12:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la grozni » 04 svi 2010, 12:27

sorkač !
na prapočetku si govorila o školovanju. sad vidim da se u biti radi o predškolovanju. sve ti se to svodi na isto, samo što je kasnije sve lakše s time s nositi. tebi to ne odgovara. ni nama nije odgovaralo. društvo je takvo kakvo je. no, ide na bolje (mijenjamo ga). vidim da Barbi piše da sve manje djece upisuje vjeronauk. trend se mijenja i sve će manje biti upisivanja vjeronauka po inerciji. bit će bolje. nemreš to preko koljena riješit kad je davno pošlo krivo.

btw, čini mi se da je tvoj vrtić malo radikalan. ili mi to nismo tak intenzivno doživljavali :dunno
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 04 svi 2010, 12:27

Ja se slažem da vjeronauku nije mjesto u školi, o tome smo razglabali već nadugo i naširoko na forumu.
Ali tu je dospio i egzistira već godinama. :dunno I polako ali sigurno raste grupica onih koji na vjeronauk ne idu. I ja vjerujem da će doći dan kad će na vjeronauk u školi ići manjina i onda će ga ukinuti, jednostavno će odumrijeti i vratiti se u crkvu kamo i pripada.

Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu :mrgreen je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.

Naš vrtić nema vjeronauk koliko znam, rade jako puno raznih stvari, obilježavanje blagdana je zaista jako mali dio toga. Priznaj da si i ti sad malo preuveličala. ;)
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la medo14 » 04 svi 2010, 12:28

taj problem masovnog, grupnog obilježavanja svih tih crkvenih blagdana je puno širi od vrtića i škole.

zašto nisi u vrtiću potegnula to pitanje naglašenog vjerskog opredjeljenja?
Kod nas u vrtiću je sve to bilo na uobičajenom sveprisutnom nivou.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 12:30

and again-nebi postojao da se 90% stanovništva ne izjašnjava da su katolici :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la lastavica » 04 svi 2010, 12:36

grozni je napisao/la:
melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.

A čuj, u načelu to se i radi. Naročito ako malo razvučemo granice normalnog. ;) Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju.
Znači, pri upisu u školu se odmah izjasni da tvoje dijete neće upisati izborni predmet vjeronauk i reci da očekuješ da za to vrijeme bude kvalitetno zbrinuto. To bi bio početak.

A kod nas je u jednom razredu nastavak bio da su roditelji djece koja ne idu na vjeronauk razgovarali s ravnateljom. Naravno on se začudio ;) da u to vrijeme s njima nije njihova učiteljica i sad imaju učiteljicu samo za sebe.
Ne znam kako je u našem razredu.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 12:37

Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.

Upravo tako, zato i kazem da je glupo žalit se na obilježavanje u vrticu i školi, ako se masovno obilježava doma na više načina. :dunno

nebi postojao da se 90% stanovništva ne izjašnjava da su katolici

Točno, plus što se hrpa ljudi deklarira kao ateisti a recimo krste djecu, što je meni van pameti :dunno I to isti oni koji su obično i najglasniji kad je pitanje vjeronauka u školi na tapeti.

Mi smo što se tiče vjeronauka na kraju postupili skroz drugačije nego što smo planirali. Ali, tako to često biva kad se planira unaprijed a da nisu u konkretnoj situaciji. Bili smo 100% uvjereni da dijete nećemo dati na vjeronauk u školi nego samo na župni vjeronauk. Pa se ispostavilo da župni vjeronauk kao takav, u obliku na kakav smo mi išli, ne postoji više u svim župama (rijetke su župe u kojima egzistira) osim za trećaše koji se spremaju za pričest i isto kasnije za krizmu. Pa smo na kraju zbog te činjenice da nema župnog ipak upisali na ovaj u školi. :/
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 12:38

Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.

Naš vrtić nema vjeronauk koliko znam, rade jako puno raznih stvari, obilježavanje blagdana je zaista jako mali dio toga. Priznaj da si i ti sad malo preuveličala.

Jedino što mene u čitavoj priči smeta jest taj osjećaj da sam, kao što već rekoh, stjerana u kut, da nemam izbora. To što ću morat svome djetetu objašnjavat zašto svi idu, a ono ne ide i da nije zbog toga gore ili drugačije od drugih. I nije mi to isto kao objašnjavati zašto netko, na primjer, ne nosi naočale, a moje dijete nosi ili zašto neka prijateljica iz gimnazije ima gucci torbicu, a Z. nema i slična eventualna pitanja koja me očekuju. Za većinu njih postoje logična objašnjenja, to su realne, životne stvari, ali da moram otkrivati toplu vodu objašnjavajući svome djetetu ili ga, nedajbože, tješiti zbog toga što ono ne smije na vjeronauk dok druga djeca idu to mi je :roll . Ne znam, možda mojoj djeci to uopće neće biti interesantno i nikad se neće zapitati što to njihove kolege iz razreda rade tamo unutra, živi bili pa vidjeli!
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 04 svi 2010, 12:39

kod nas je vjeronauk zadnji sat pa djeca koja ne idu na njega odu doma ili na boravak. ako žele mogu ostati slušati vjeronauk iako se roditelji nisu opredjelili za njega. moja je par puta ostala i bila ushićena istim. :roll
što ću, dijete voli priče. doma sam se potrudila objasniti joj da se radi o pričicama i pjesmicama koje nisu baš sasvim istinite, mi ne znamo što se desilo pa nek vjeruje tko hoće. a na vjeronauk idu oni koji idu i u crkvu na misu. misa je nedjeljom ujutro za vrijeme crtića. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 04 svi 2010, 12:39

U razredu mog sina jedna curica ne ide na vjeronauk. Ide doma kad je ovaj blok sat vjeronauka u jednom od dva rasporeda po tjednima, jednom imaju prvi sat, to dodje kasnije u školu a sin mi kaže da je taj jedan put kad imaju predzadnji sat (zadnji je engleski, pa njihova učiteljica ode doma) ta malena uglavnom u knjižnici, rijetko ostane s njima u razredu i nešto čita. Koliko znam, nije sa svojom učiteljicom :/
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 12:42

mi smo imali sličan razlog da dijete upišemo u vrtićki vjeronauk, a moram priznat da je mm dosta ispitivao vjeroučiteljicu (tj.odgajateljicu u vjeri) o programu i svemu, što je nju iznenadilo :dunno
valjda misle svi da vjernici=vjeronauk, da nema rasprave o tome šta će djeca tamo čuti. :dunno

melita, obilježava se sve i svašta, inače sve što se tradicionalno obilježava u RH i što se obilježava u većini van škola i vrtića, nebi rekla da je ograničeno na katoličke vjerske blagdane :dunno

i što se tiče zadnjeg posta, mislim da NEMA RODITELJA koji nije po tom pitanju u kutu. Osim ako ga boli * za razmišljanja njegova djeteta i ako mu je savršeno kul da dijete sve što čuje svati doslovno i samo se nosi s razmišljanjima.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 04 svi 2010, 12:43

Ina66 je napisao/la:
Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.

i mene
moje je dijete, na primjer, dobilo minus iz domaćeg rada iz Prirode i društva jer nije riješila stranicu u radnoj bilježnici s pitanjima tipa:
- kako se slavi uskrs u tvojoj obitelji?
- što se jede za uskrs?
- kako ukrašavate pisanice?
...

pa mogla je odgovoriti i ne dobiti minus :dunno
1.U mojoj obitelji ne slavimo Uskrs jer nismo vjernici
2.Za Uskrs jedemo isto što i svake druge nedjelje
3.ne ukrašavamo pisanice

zašto bi odgovor bio afirmativan?ne kužim.najgore je ostaviti prazno.zato je dobila minus

što se vjeronauka tiče,u razredu moga sina ima ih 22 i troje ih ne ide na vjeronauk.
vjeronauk je uvijek zadnji sat.nit su izolirani nit imaju ikakvih problema.

toliko o školskom vjeronauku
što se vrtićkog tiče,dva sina su mi išla u državne vrtiće i nikada nisu imali vjeronauk,nit im je itko pričao o strijeli božjoj i kazni,jer smatram da su vrtićka djeca premala da bi uopće razumjela pitanje vjere.
ako bih saznala da tete provode tako tako nešto i filaju djecu gore spomenutim navodima,prvo bih porazgovarala s tetom,obajsnila kako se osjećam,i rekla ako se nastavi takav tip razgovora da ćeš se obratiti ravnateljici.

neke kreativne radove...izradu čestitki,ukrašavanje božićnog drvca,izradu pisanica...ne doživljavam lošim ni za ateiste,jer se radi o kreativnom radu
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la lastavica » 04 svi 2010, 12:44

skorpionka je napisao/la:Mi smo što se tiče vjeronauka na kraju postupili skroz drugačije nego što smo planirali. Ali, tako to često biva kad se planira unaprijed a da nisu u konkretnoj situaciji. Bili smo 100% uvjereni da dijete nećemo dati na vjeronauk u školi nego samo na župni vjeronauk. Pa se ispostavilo da župni vjeronauk kao takav, u obliku na kakav smo mi išli, ne postoji više u svim župama (rijetke su župe u kojima egzistira) osim za trećaše koji se spremaju za pričest i isto kasnije za krizmu. Pa smo na kraju zbog te činjenice da nema župnog ipak upisali na ovaj u školi. :/

i kod nas su se vodili ovakvi razgovori dok nismo došli do stvarnih činjenica

Melita, ja se nadam da će sve dobro proći. Moja je meni rekla blago si ga onima koji nemaju vjeronauk.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 12:45

Upravo tako, zato i kazem da je glupo žalit se na obilježavanje u vrticu i školi

Ja se ne žalim na obilježavanje blagdana u vrtiću, premda ne bi imala ništa protiv i kada bi se to ograničilo na kućnu praksu, nego sam samo navela "vremensku lentu" po kojoj se vidi da se veći dio godine bavimo kršćanskim pitanjima u odgojno obrazovnim ustanovama (jer slično je i u razrednoj nastavi, nijedan se blagdan ne preskače) kao da ništa drugo na svijetu ne postoji. Ne znam kako je u vašim vrtićima, ali ja još nijednom nisam dobila čestitku ili kakav dar za Majčin dan koji je moje dijete radilo u vrtiću. Ili na primjer, u svibnju je Međunarodni dan obitelji, isto lijep blagdan, da ne govorim o svim eko datumima pa onim kojima obilježavamo brigu za životinje ...
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 04 svi 2010, 12:47

možeš odmah na upisu kad te pitaju da li da ili ne vjeronauk pitati da li su rješili boravak klinca ako ne ide na vjeronauk. Pa se udružiti sa još nekoliko roditelja i otići kod ravnatelja da očekujete da su djeca zbrinuta. Po meni je najlogičnije da je to njihova učiteljica. Samo je pitanje prostora gdje će biti.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la ronin » 04 svi 2010, 12:47

mi smo prošli tri vrtića i u svima sam dobila čestitku za Majčin dan
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Krumpirić » 04 svi 2010, 12:47

kod nas su za dan planeta zemlje učili o prirodi, npr.
mi i doma obilježavamo eko blagane :dada

za majčin dan svake godine dobijem čestitku :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 04 svi 2010, 12:47

pa mogla je odgovoriti i ne dobiti minus
1.U mojoj obitelji ne slavimo Uskrs jer nismo vjernici
2.Za Uskrs jedemo isto što i svake druge nedjelje
3.ne ukrašavamo pisanice

zašto bi odgovor bio afirmativan?ne kužim.najgore je ostaviti prazno.zato je dobila minus

ronin??? :shock

mala ima sedam godina. ako pitanje počinje sa kako dijete te dobi odgovara na tu upitnu rječcu, ne obrazlaže ono što ga ne pitaju.

pitanja su sramotna, za se žaliti ministarstvu.
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.