Sada je: 11 kol 2026, 01:31.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

skorpionka je napisao/la:Vjerujem da bi se u svakoj školi našlo 18 djece čiji roditelji nisu zainteresirani za vjeronauk.
U većim školama sigurno, u manjim s dva ili tri odjeljenja već ovisi. Plus što bi tih 18 potencijalnih kandidata dio tražio boravak, dio "klasičan" razred, pa bi to još dodatno organizacijski otežavalo stvar.
dio k tome na upisu želi baš tu i tu učiteljicu, dio baš te i te učenike ....

A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.
Kako to misliš da nisu uspjeli dobiti boravak? Prilikom upisa djeteta u školu biraš opciju boravka, nije uopće bilo ni riječi da je to nešto što je upitno. 

Kad sam ja išla u školu svi su izborni predmeti bili u jutarnjoj smjeni nakon zadnjeg sata, a u popodnevnoj smjeni predsat. I gle čuda, nije bilo nikakvog problema s organizacijom satnice! A bilo nas je minimalno 30 učenika po razredu i to u a, b, c, d, e, f i g odjeljenjima.

Meni je skroz logično da ne može svima vjeronauk biti prvi ili zadnji sat kad taj predmet imaju svi razredi, od 1. do 8. A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.
melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.
Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju. 

Školska godina u vrtiću počinje u rujnu, već nakon par tjedan počinju velike pripreme za dane kruha koje završavaju svetkovinom na koju dolazi velečasni i blagosilje kruh. Tek što se stvari malo primire počinju pripreme za Svetog Nikolu, zatim Božić pa Sveta tri kralja.
I oni koji se deklariraju kao ateisti kupuju poklone za Nikolu, Božić, itd,. pa samim tim svojoj djeci šalju određene poruke. 

I polako ali sigurno raste grupica onih koji na vjeronauk ne idu. I ja vjerujem da će doći dan kad će na vjeronauk u školi ići manjina i onda će ga ukinuti, jednostavno će odumrijeti i vratiti se u crkvu kamo i pripada.

grozni je napisao/la:melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.
A čuj, u načelu to se i radi. Naročito ako malo razvučemo granice normalnog.Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju.
Znači, pri upisu u školu se odmah izjasni da tvoje dijete neće upisati izborni predmet vjeronauk i reci da očekuješ da za to vrijeme bude kvalitetno zbrinuto. To bi bio početak.
da u to vrijeme s njima nije njihova učiteljica i sad imaju učiteljicu samo za sebe.Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.
nebi postojao da se 90% stanovništva ne izjašnjava da su katolici
I to isti oni koji su obično i najglasniji kad je pitanje vjeronauka u školi na tapeti. 
Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.
Naš vrtić nema vjeronauk koliko znam, rade jako puno raznih stvari, obilježavanje blagdana je zaista jako mali dio toga. Priznaj da si i ti sad malo preuveličala.

Ina66 je napisao/la:Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.
i mene
moje je dijete, na primjer, dobilo minus iz domaćeg rada iz Prirode i društva jer nije riješila stranicu u radnoj bilježnici s pitanjima tipa:
- kako se slavi uskrs u tvojoj obitelji?
- što se jede za uskrs?
- kako ukrašavate pisanice?
...
skorpionka je napisao/la:Mi smo što se tiče vjeronauka na kraju postupili skroz drugačije nego što smo planirali. Ali, tako to često biva kad se planira unaprijed a da nisu u konkretnoj situaciji. Bili smo 100% uvjereni da dijete nećemo dati na vjeronauk u školi nego samo na župni vjeronauk. Pa se ispostavilo da župni vjeronauk kao takav, u obliku na kakav smo mi išli, ne postoji više u svim župama (rijetke su župe u kojima egzistira) osim za trećaše koji se spremaju za pričest i isto kasnije za krizmu. Pa smo na kraju zbog te činjenice da nema župnog ipak upisali na ovaj u školi.
Upravo tako, zato i kazem da je glupo žalit se na obilježavanje u vrticu i školi

pa mogla je odgovoriti i ne dobiti minus
1.U mojoj obitelji ne slavimo Uskrs jer nismo vjernici
2.Za Uskrs jedemo isto što i svake druge nedjelje
3.ne ukrašavamo pisanice
zašto bi odgovor bio afirmativan?ne kužim.najgore je ostaviti prazno.zato je dobila minus
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.