Sada je: 10 kol 2026, 23:10.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la eli » 05 svi 2010, 13:23

ustav i zakoni ti ne jamče boravak. kome paše ide, kome ne ne mora.
nastava je drugo i dijete mora za vrijeme nastave biti zbrinuto na način koji se ne kosi sa ustavnim pravom na to da svatko ima pravo svoje dijete odgajati u vlastitoj vjeri bez da mu država čini suprotno.
zato mi nije ok sjedenje na satu vjeronauka ako roditelji nisu potpisali da su za to, ali je ok da su sa učiteljicom u knjižnici.

btw, u našoj školi baš svi razredi imaju vjeronauk prvi ili zadnji sat.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 13:23

melita je napisao/la:Neka me nitko ne shvati krivo ali ja sam ovaj topic otvorila više zbog toga da razgovaramo o tome kako omagućiti djeci ateista ravnopravan status u školama, a ne da raspravljamo o vjeri. Onaj čije dijete ide na vjeronauk ima čistu situaciju, pa nije vrag da bi nekome smetalo da u školi postoji razred za djecu koja ne idu na vjeronauk!!???

meni je ovo nategnuto. kako onda omogućiti djeci slabijeg imovinskog statusa ili sa posebnim potrebama ili djeci vjernika druge religije, ili nacionalnosti...
to se sve doma uči, da su i ovi i oni dostojni pažnje...
djeca se trebaju naučiti da ponekad oni neće imati ravnopravan status, a ponekad će oni biti u većini pa drugima neće davati ravnopravan status i sve tako u krug.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 05 svi 2010, 13:27

potpis na MM, što bi ti, melita, konkretno dobila time da dijete ide u ateistički razred /kad gleda svekatoličku televiziju, ima 90posto frendova katolika, praznici su joj katolički blagdani i općenito ne može pobjeći od činjenica?
mislim-dobila bi (pozitivnu ili ne)getoizaciju vlastita djeteta?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la IINA » 05 svi 2010, 13:30

eli je napisao/la:ustav i zakoni ti ne jamče boravak. kome paše ide, kome ne ne mora.

Što se boravka tiče, pričali smo o izboru tj. o realnoj nemogućnosti izbora,
koja nije nastala iz nebrige niti nametanjem, nego stjecajem realnih okolnosti.
Tako da ovo kome paše ili ne paše ne stoji.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 13:34

Krumpirić je napisao/la:potpis na MM, što bi ti, melita, konkretno dobila time da dijete ide u ateistički razred /kad gleda svekatoličku televiziju, ima 90posto frendova katolika, praznici su joj katolički blagdani i općenito ne može pobjeći od činjenica?

može npr. imati oca od george constanza http://www.youtube.com/watch?v=c8g4Ztf7hIM
i napraviti svoj festivus :mrgreen :loce

(kakva kat. tv. u svakoj seriji razvod, gay brakovi, frendovi koji psuju boga, rasipništvo za božić, ja ne znam, možda bolje pitati nekog tko ide u crkvu, ali meni se laiku ovo uopće ne čine katol. zemlja niti nepogodna za ateiste
:dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 13:35

piko je napisao/la: Vjeronauk je u školama (pretpostavljam i u vrtiću) IZBORNI predmet, nije obvezan, niko nas ne prisiljava na njega.

Kako je napisala Sanika, neka djeca idu na sport, druga ne i isto im se treba objasniti zašto ona ne idu. Jedna djeca jedu paštetu, druga ne, i isto im treba pojašnjenje za nejelo te tvari.

Tako je, i moja je željela na engleski u vrtiću koji je isto izborni i po meni engleski - vjeronauk ista stvar, i ja sam ta koja odlučuje hoće li ići i objasniti joj zašto ide ili ne ide, a ona "jadna" je zapostavljena jer u to vrijeme mora spavati a drugi ne, zamisli :mrgreen .
Lijepo joj objasnim svoje i to je to, makar nije na kraju shvatila jer naravno ona pošto poto to jaaako želi, a tako bih i za vjeronauk da moram rekla svoje razloge zašto to ne želim, kakvi god oni bili kako god i bili neshvaćeni s njezine strane jer sa 7g. još ne može odlučivati što je za nju ok što nije..
Ali kako ne moram odlučivati za vjeronauk uvijek se nađe da za nešto drugo moram...........,
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 13:42

MAJKO MILA je napisao/la: (kakva kat. tv. u svakoj seriji razvod, gay brakovi, frendovi koji psuju boga, rasipništvo za božić, ja ne znam, možda bolje pitati nekog tko ide u crkvu, ali meni se laiku ovo uopće ne čine katol. zemlja niti nepogodna za ateiste
:dunno

Na žalost, ovo moram potpisati.
I ja se pitam gdje se skriva tih 90% katolika u našoj zemlji ? I da je Hrvatska nepogodna za ateiste ? I što se sve radi i dopušta na TV-u a i drugdje a nije katoličko (točno, u svakoj seriji je barem jedan gay)........pa me moja djeca pitaju a zašto se oni ljube i ja se nađem u nedoumici što da odgovorim ?..mislim nemam ja niš protiv nikoga ali više ni ne znam kuda ovaj svijet ide...............i da ne nabrajam
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mahima » 05 svi 2010, 13:43

A što će raditi djeca vegetarijanci koji vjeruju u Šivu? :lol

Meditirati na stubištu uz tofu-sendvič :mrgreen
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 13:43

potpis na MM, što bi ti, melita, konkretno dobila time da dijete ide u ateistički razred /kad gleda svekatoličku televiziju, ima 90posto frendova katolika, praznici su joj katolički blagdani i općenito ne može pobjeći od činjenica?

Čuj, jedno je šetnja okićenim gradom, kupovanje darova i božićni ručak kod bake, a drugo je rizik da mi dijete u školi u koju je s punim povjerenjem dobija odgoj s kojim se ni u kojem slučaju ne slažem (pod uvjetom da mora sjediti u razredu za vrijeme vjeronauka). Posve krivo rezoniraš, ne bi uopće dobila getoizaciju nego slobodu. Ako baš inzistiraš na getoizaciji, onda bi ovo kako je sada definitvno bilo bliže tome.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 13:44

Ja stvarno imam problema u razumijevanju izjednacavanja vjeronauka s engleskim ili boravkom.

Dijete na engleskom nece uciti nista naustb onog temeljnog sto uci/vidi kuci.

Pitanje boravka je tehnicke prirode kako si organizirati zivot kad dijete krene u skolu, ali to je vise problem roditelja nego djece.

Pitanje vjeronauka je ucenje o temeljnim vrijednostima i stavovima covjeka, razlicitim od obiteljskih stavova, a to nije mala stvar. Pogotovo za 6-7 godisnje dijete.

Meni je to kao pricanje o kruskama i jabukama i nerazumijevanju temelja problema.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 13:46

I ja se pitam gdje se skriva tih 90% katolika u našoj zemlji ? I da je Hrvatska nepogodna za ateiste ? I što se sve radi i dopušta na TV-u a i drugdje a nije katoličko (točno, u svakoj seriji je barem jedan gay)........pa me moja djeca pitaju a zašto se oni ljube i ja se nađem u nedoumici što da odgovorim ?..mislim nemam ja niš protiv nikoga ali više ni ne znam kuda ovaj svijet ide...............i da ne nabrajam

Znači, ako ima nasilja i homoseksualaca na televiziji, znači da je zemlja pogodna za ateiste?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 13:49

Ja stvarno imam problema u razumijevanju izjednacavanja vjeronauka s engleskim ili boravkom.

Pitanje boravka je tehnicke prirode kako si organizirati zivot kad dijete krene u skolu, ali to je vise problem roditelja nego djece.

Pitanje vjeronauka je ucenje o temeljnim vrijednostima i stavovima covjeka, razlicitim od obiteljskih stavova, a to nije mala stvar. Pogotovo za 6-7 godisnje dijete.

Meni je to kao pricanje o kruskama i jabukama i nerazumijevanju temelja problema.

XXXX

Mahima, zar nisu djeca vegetarijanci koja vjeruju u Šivu krštena? ;)
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 13:51

melita je napisao/la:

Znači, ako ima nasilja i homoseksualaca na televiziji, znači da je zemlja pogodna za ateiste?

Nisam to rekla ali zasigurno nije pogodna za vjernike, zar ne ?
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la piko » 05 svi 2010, 13:52

Ne, nije mješanje. Paralela je povučena jer je i u jednom i drugom slučaju stvar izbora i pojedinačnog svjetonazora, koju opciju će izabrati.

Nitko ne prisiljava djete da ide na vjeronauk u školi. AKo ne ide na vjeronauk, taj sat vremena (45 min) je organizirano, provode ga s učiteljom/icom. U čemu je problem? Ne mora čuti ni v od vjere dok je u školi.

Ali je po meni još gora stvar, stavljati čizmice u prozor, kitiit bor i kupovati prigodne poklone, a dizati pobunu protiv IZBORNOG vjeronauka. Čini mi se da sami zbunjujete klince. Tko to napuni čizmicu i zašto je moraju dobiti, ako ne vjerujete u tog stričeka? Govorim na osnovu ateističkih obitelji koje poznam, za Vas ovdje ne znam kako se ponašate za vrijeme blagdana.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mahima » 05 svi 2010, 13:52

Al neće biti pričešćena i krizmana :lol

Ma problem je s mojim eklekticizmom koji mi ne dopušta da se ufuravam u sve te priče, slušat će svašta, birati, vjerovati, sumnjati, rušiti, graditi... sve je to za ljude, sve je to na našem putu...
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 13:53

Potpis na Piko, nemam vremena objašnjavati ako netko nije shvatio bit :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 13:53

pa na biologiji se uče stvari koje nemaju veze sa vjerom, pa kaj bi onda dijete vjernika svaki put kad se priča o postanku svijeta trebalo izaći ili kad se uči o tome kak se kondom navlači btw baš dobro da danas imate bananu za užinu :mrgreen
takav je život. čupav i dlakav.
a to je glavni predmet.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 05 svi 2010, 13:54

piko, to sa čizmicama kao i sa farbanjem jaja je stara paganska tradicija koja je do nas došla preko kršćanstva i pretvorena je u konzumeristički običaj. no nije dio vjeronauka i vjere. meni se sviđa. :lol
eli
Sveta krava

PostPostao/la adea » 05 svi 2010, 13:55

Ja bih molila da mi se objasni razlika u svjetonazoru po pitanju odluke o izboru engleskog jezika.

I utjecaj istog na dijete.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la iris » 05 svi 2010, 13:55

adea je napisao/la:Ja stvarno imam problema u razumijevanju izjednacavanja vjeronauka s engleskim ili boravkom.

evo da potpišem adeu - pišete puno a ja paralelno radim nešto drugo i ne mogu se ovome posvetiti.
ja sam jako dugo o tome razmišljala jer ne mogu tako važne životne stvari shvatiti olako, i da kraju donijela odluku da ne ide.
no, svejedno, kad pitate dijete šta je radilo taj sat a ona kaže - igrala sam se sa svojim rukama ipak mi malo dođe :loce
a to je kad ima sreće da joj učiteljica nešto drugo nema za raditi taj sat, inače sjedi sa ostalima na vjeronauku i čita nešto drugo.

Piko, ja kitim bor jer mi je to tradicija, kao što i spremam badnju večeru, ne vidim uopće da se to kosi sa tim što nisam vjernik.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la mahima » 05 svi 2010, 13:56

Eto - moj i još jedna curica (veganka) ne jedu meso jedini u grupi - on širi vidike drugoj djeci, a ta djeca pokazuju mom da postoje i drukčiji načini prehrane. I više ga čudi to što veganka ne pije mlijeko i ne jede sir, nego što ovi jedu meso. I nemam nikakva straha hoće li danas-sutra poželjeti jesti nešto drugo - sve s vremenom...

nekad puno kompliciramo.
Zadnja izmjena: mahima; 05 svi 2010, 13:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 13:56

adea je napisao/la: Pitanje vjeronauka je ucenje o temeljnim vrijednostima i stavovima covjeka, razlicitim od obiteljskih stavova, a to nije mala stvar. Pogotovo za 6-7 godisnje dijete. Meni je to kao pricanje o kruskama i jabukama i nerazumijevanju temelja problema.

Ok, i nećeš ga dati na vjeronauk jer se iz nekog nije bitno kojeg (da li se kosi sa obiteljskim temeljima ili kod engl. jer nemaš dodatne love) razloga to sada ili nikada ne uklapa u tvoj stav ili mogučnosti. I basta.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 05 svi 2010, 13:57

Mi smo vjerovali u djeda Mraza koji nas je obilazio oko Nove godine i ostavljao poklone.:)
Donedavno. Već neko vrijeme znamo da poklone kupe mama i tata a da je običaj i tradicija da se to radi baš u to doba godine.
Tako je bilo i u mom djetinjstvu. Nikakve vjerske implikacije ti običaji u mojoj obitelji nemaju. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 13:58

potpisujem piko
oko božića sam pričala sa susjedom i kaže ona da će nekog strica zamaskirati u djeda mraza da se mali još veseli i kak joj neka strina (tetka tko već) prigovara kak će se malom kad krene u školu smijati jer vjeruje u dm.
a ja si mislim da će ga prije šikanirati jer nije iz zagreba, jer ima neki čudan naglasak, jer nema preveć para, jer mu je tata bauštelac, i tako sve u nedogled.
ako će biti voljena od profesora, mezimica razreda, (učenika i učitelja) vjeronauk će biti zadnja rupa na sviralu, ali ako ne, to će biti samo jedna stvar više zbog koje će je klinci zezati.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 05 svi 2010, 14:00

mahima je napisao/la:Eto - moj i još jedna curica (veganka) ne jedu meso jedini u grupi - on širi vidike drugoj djeci, a ta djeca pokazuju mom da postoje i drukčiji načini prehrane. I više ga čudi to što veganka ne pije mlijeko i ne jede sir, nego što ovi jedu meso. I nemam nikakva straha hoće li danas-sutra poželjeti jesti nešto drugo - sve s vremenom...

nekad puno kompliciramo.

Potpis. Kompliciramo. Zašto djecu stalno odvajati od nekog ili nečega jer bi mu usadili nešto .......... :dunno pa mi smo roditelji, i tko nam garantira da će nam učiteljica koju nismo izabrali usaditi našem djetetu dobre i moralne vrijednosti kad smo već tako sigurni da vjeroučitelj neće nikako.
Zadnja izmjena: ZacKa; 05 svi 2010, 14:01; ukupno mijenjano 2 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 14:00

Tko to napuni čizmicu i zašto je moraju dobiti, ako ne vjerujete u tog stričeka?

Oprosti, a ti vjeruješ u tog stričeka, šibu i Krampusa?

Stvarno, ajmo se vratiti na temu koja nije engleski, dnevni boravak ili proslava Božića i Uskrsa u obitelji, nego izjednačavanje prava djece ateista s vjernicima u nastavnom planu i programu. Opet naglašavam, država je izdvojila novac za odgoj i obrazovanje vjernika, nije li u redu da i ateisti dobiju svoj dio kolača? Što bi se moglo napraviti da i oni imaju neke koristi od tih 45 minuta provedenih u školi? Zašto bi ta djeca bojala i čitala časopise (koje mogu bojati i čitati doma ili pod odmorom) dok ova druga djeca primaju nekakvo znanje? To me zanima? Može li se mome djetetu omogućiti da svira faking klavir i na taj način oplemenjuje svoju dušu dok ostali rade isto čitajući biblijske priče ako već ateistički razred ne dolazi u obzir?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJKO MILA » 05 svi 2010, 14:01

mahima je napisao/la:Eto - moj i još jedna curica (veganka) ne jedu meso jedini u grupi - on širi vidike drugoj djeci, a ta djeca pokazuju mom da postoje i drukčiji načini prehrane. I više ga čudi to što veganka ne pije mlijeko i ne jede sir, nego što ovi jedu meso. I nemam nikakva straha hoće li danas-sutra poželjeti jesti nešto drugo - sve s vremenom...

nekad puno kompliciramo.

tak je, sve je stvarkak ih u obitelji odgojiš
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † Sanika » 05 svi 2010, 14:02

MAJKO MILA je napisao/la:pa na biologiji se uče stvari koje nemaju veze sa vjerom,

I ovo sam htjela napisati :dada , pitao je tamo netko :mah

Melita, izborni, ključ je u izborni :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 05 svi 2010, 14:02

Bez obzira na razmišljanja problem je u tome što za vrijeme toga sata učiteljica nije automatski sa učenicama, osim ako se ne radi o pola razreda nego se roditelji moraju izboriti za to. A kad je riječ o jednom učeniku onda je to očito bezuspješna borba.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la melita » 05 svi 2010, 14:04

Melita, izborni, ključ je u izborni

Arrghhh, pa neka i klavir, nogomet ili kineski bude izborni u tom vrijeme kad je vjeronauk. :znoj
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.