Sada je: 10 kol 2026, 21:58.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 12:38

Ali da bi se moglo biti pošten, moglo bi. Čak nije ni teško. Kada bi se vjeronauk tretirao kao svaki drugi izborni predmet. Ali nije tako. Svojedobno sam čitala da je vjeronauk izborni predmet ali s elementima obaveznog. Dakle nije kao obavezni, ali nije ni kao izborni. Razlika je u stvaranju satnice, odnosno, vjeronauk se stavlja unutar satnice, dok se ostali predmeti stavljaju izvan satnice.

Kad bi se vjeronauk tretirao kao izborni predmet, i kad bi bio van satnice, čak bi bilo i lakše složiti raspored. Iako kompliciranije za roditelje, često se izborni predmeti nalaze u drugoj smjeni. Svakako nisu u satnici. Pa kad bi se i vjeronauk stavio u drugu smjenu, lako bi bilo složiti satnicu jer bi mogao biti 1., 2., 3., ili koji već sat u drugoj smjeni. Baš bi me zanimalo koliko bi djece tada pohađalo vjeronauk, pri čemu ovo ne pišem iz zloće, već bi se tada vidjelo kome je zaista stalo, a tko je na vjeronauku forme radi ili opće kulture radi.

Potpisujem. Također, trebalo bi i ovo razjasniti - ako vjeronauk u školi nije obavezan za primanje sakramenata onda se svi župnici moraju toga pridržavati i ne postavljati ga kao uvjet u svojoj župi. Ako je obavezan, onda to znači da škola odrađuje posao za crkvu, odnosno da je crkva na neki način "unajmila" školu da pripremi buduće vjernike za primanje sakramenata. U tom slučaju crkva neka plati uslugu, a ne država i nek osigura toliko vjeroučitelja koliko je potrebno da se ta nastava odvija isključivo prije ili nakon redovne satnice.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 07 svi 2010, 12:40

Kad bi se vjeronauk tretirao kao izborni predmet, i kad bi bio van satnice, čak bi bilo i lakše složiti raspored. Iako kompliciranije za roditelje, često se izborni predmeti nalaze u drugoj smjeni. Svakako nisu u satnici. Pa kad bi se i vjeronauk stavio u drugu smjenu, lako bi bilo složiti satnicu jer bi mogao biti 1., 2., 3., ili koji već sat u drugoj smjeni.

Ovo ti je malo nategnuta teorija. Kako u kojem dijelu HR. Tamo gdje manjina pohađa i gdje se spajaju razredi za formirati razred za vjeronauk, tamo bi bilo lakše složiti raspored i ne bi bilo problema da je u suprotnom turnusu. U trenutnoj situaciji u školi mog sina u nižim razredima bi stavljanje vjeronauka u suprotnu smjenu stvorilo dodatni problem. Na vjeronauk ne ide manji dio djece, znači u suprotnoj smjeni bi trebao onoliko prostorija-termina-vjeroučitelja, koliko trenutnoima odjeljenja prvog i drugog razreda. Ne vidim način kako bi se to izvelo, odnosno, moglo bi se izvesti ali bi imao kaos što se prostora tiče, kojeg ionako fali. Da se radi o izbornom predmetu kojeg pohađa pola razreda ili manje od toga, pa se može formirati jedno odjeljenje od dva razreda, onda bi bilo izvedivo.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 07 svi 2010, 12:41

odnosno da je crkva na neki način "unajmila" školu da pripremi buduće vjernike za primanje sakramenata.

Crkva neovisno o školskom vjeronauku organizira pripremu za sakramente, nisam još čula da je školski vjeronauk dovoljan. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 12:44

treba uvesti crkveni porez i crkvi dostaviti imena onih koji su se deklarirali kao vjernici. odmah će se drastično smanjiti broj "vjernika" i stvoriti se uvjeti za reviziju ugovora sa vatikanom i prebacivanje vjeronauka iz škole u župu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamainana » 07 svi 2010, 12:49

i opet dolazimo na ono
tebi smeta što je vjeronauk uopće prisutan
i većinom je prvi ili zadnji sat pogotovo u nižim razredima
ali tebi smeta i prvi sat
a recimo moje dijete nema 1 sat četvrtkom jer jednostavno nije bilo moguće drugačije složiti raspored i sad bi ja trebala dići hajku na školu nek izvole složiti raspored tako da imaju od 8 do 1 školu, a ne od 9 do 2 :dunno

ajmo opet
u većini slučajeva djeca koja ne slušaju vjeronauk su zbrinuta ako su u boravku (ovisi o školi, ali za to se moraš boriti na nivou škole, a ne na nivou države)
satničari se i te kako trude da nema djece koja bauljaju po školi dok nešto čekaju, a samim time, ako djeci stave vjeronauk sat ili dva prije ili nakon nastave imaju gomilu djece koja ometaju nastavu, tako da dok god većina djece pohađa nastavu vjeronauka puno jednostavnije je animirati par djece nego gomilu :dunno
gledajmo na to ovako
većina djece iz razreda ide na nogomet i makar nije izborni nego je vannastavna aktivnost kod nas se bez problema postavio da se nadoveže na nastavu
a tu stvarno nisu obavezni ići
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 07 svi 2010, 12:49

treba uvesti crkveni porez i crkvi dostaviti imena onih koji su se deklarirali kao vjernici. odmah će se drastično smanjiti broj "vjernika" i stvoriti se uvjeti za reviziju ugovora sa vatikanom i prebacivanje vjeronauka iz škole u župu.

X
patkica
svizac

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 12:54

mamainana, smeta me jer živim u državi koja nije katolička po ustavu, iako se većina ljudi tako izjašnjava.
sa pravne strane pitanje vjeronauka u školi je dosta nategnuto posebno zato što se pod katolike broje oni koji to nisu, već samo tako laprdaju. da su ti koji se izjašnjavaju vjernici kao npr beppa iz poštovanja prema velikom broju vjernika ne bi talasala u vezi školskog vjeronauka. no on je tu jer imamo jako puno licimjera, ne vjernika, a kc to koristi. financijski.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 12:56

melita je napisao/la:Svejedno, ne može biti izborni predmet. Vjeronauk je namijenjen vjernicima, a svim je vjernicima obavezan odgoj u vjeri. Kako god okreneš, vjeronauk je obavezan, a ne izborni predmet.

vjeronauk je namjenjen onima koji na njega hoće ići, jer smo vidjeli da i roditelji koji nisu baš vjernici upisuju svoju djecu na vje.
onda si ti za to da bude obavezan predmet :mrgreen
obavezan je predmet, kada ga roditelj uzme za svoje dijete, kao izborni predmet.
tj. dijete ne može reći to je izborni i ne da mi se ići na njega, ako si pristao upisati izborni predmet, imaš tu obavezu i odslušati ga.
Zadnja izmjena: MAJKO MILA; 07 svi 2010, 13:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la patkica » 07 svi 2010, 12:57

i
većinom je prvi ili zadnji sat pogotovo u nižim razredima

Upravo suprotno. Većinom je baš u nižim razredima u sklopu satnice, a kod starijih je većinom prvi ili zadnji sat.
patkica
svizac

PostPostao/la skorpionka » 07 svi 2010, 12:58

patkica je napisao/la:

X

s ovim se slažem.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:02

melita je napisao/la:Potpisujem. Također, trebalo bi i ovo razjasniti - ako vjeronauk u školi nije obavezan za primanje sakramenata onda se svi župnici moraju toga pridržavati i ne postavljati ga kao uvjet u svojoj župi. Ako je obavezan, onda to znači da škola odrađuje posao za crkvu, odnosno da je crkva na neki način "unajmila" školu da pripremi buduće vjernike za primanje sakramenata. U tom slučaju crkva neka plati uslugu, a ne država i nek osigura toliko vjeroučitelja koliko je potrebno da se ta nastava odvija isključivo prije ili nakon redovne satnice.

oprosti ali što to tebe briga.
i da jest tako. ti koliko sam shvatila niti želiš da ti dijete ide na vjer. niti ćeš ga pričestiti, niti želiš imati ikakve vee sa vjer. ili crkvom
ovo je kao da npr. beppa priča, ali muslimani bi trebali.
kaj to nju briga. (bez uvrede što tebe spominjem :mah )

ti sad ulaziš u unutarnje uređenje. to te u prvom postu uopće ne zanima.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 13:06

Potpis.

oprosti ali što to tebe briga.

Oprosti, ali zašto me ne bi bilo briga ako država financira nešto što ne bi trebala i to radi, između ostalog, od mojih novaca. Što tebe briga ako disney koristi falusni simbol u svojim crtićima - ugasi televizor i ne talasaj više!
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 07 svi 2010, 13:07

A čuj Majkomiila, tako je kad topik odluta u druge vode. Nju u prvom postu nije zanimalo ni mišljenje vjernika o vjeri i vjeronauku u školi, pa je ovdje na topiku najviše postova baš od vjernika. A u samom naslovu topika je naglašeno da je pitanje za mame ateistice :)
patkica
svizac

PostPostao/la rusulica » 07 svi 2010, 13:09

Želim razlučiti vjeronauk u Crkvi od onog školskog, bar prema mom iskustvu.
Ja sam dakle slušala i vjeronauk u Crkvi i vjeronauk u župi i uvijek sam ih doživljavala potpuno različito. Imali smo odličnu prof u školi i satovi vjeronauka bili su nam više nauka o moralu nego o religiji (u Crkvi je bilo usko vezano za KC, tumačenje Biblije). U školi su vjerski motivi bili samo tema iz koje smo se širili u sve druge moguće vode i primjenjivali je na svakodnevni život. Jako su nam bili zanimljivi ti sati u školi, pomagali su nam spoznati sebe.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mamainana » 07 svi 2010, 13:11

patkica je napisao/la:Upravo suprotno. Većinom je baš u nižim razredima u sklopu satnice, a kod starijih je većinom prvi ili zadnji sat.

kad sam gledala raspored svoje djece bio je obično zadnji sat i to bi bio 4 ili 5 sat s obzirom da oni u prvim razredima nemaju tako nagruvanu satnicu :dunno
ne sjećam se da im je ikada bio usred satnice :dunno
možda previše gledam po svojima

melita ja sam da se iz škola makne vjeronauk
trenutno samo govorim o poziciji vjeronauka kao izbornog predmeta na kojeg ne mogu puno utjecati jeli je tamo ili nije
s tim da znam da moji klinci bi se upisali na sve nastavne aktivnosti koje mogu i bez mojeg pitanja
tako sam saznala da mi dijete u 3 razredu ide na flautu kad je zatražila da joj istu kupim :loce
a onda je odjednom poćela učiti i španjolski
i u astronomiju se pomalo kuži :lol
pa dodatna informatika (ali tu njie redovna)
a najomiljenija vanastavna aktivnost joj je dodatna iz matematike
na taj način gledam i vjeronauk kao predmet koji ako hoćeš ideš, ako nećeš ne ideš i gotovo
baš me briga što škola istovremeno nudi još hrpu toga, na meni je da odlučim hoću li ili neću pustiti svoje dijete na tu aktivnost

a o financiranju države svega i svačega neću jer trenutno još uvijek ludim na plaćanje štete dijela takozvanih ''navijača'' i podupiranja svakakvih klubova nauštrub sportskog obrazovanja naše djece
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 13:12

to što je financiranje navijača i profi sporta suluda odluka ne znači da ću podržati svaku drugu suludu odluku.
a predmet navijanje ipak nije ušao u škole.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:13

[quote="melita]
Oprosti, ali zašto me ne bi bilo briga ako država financira nešto što ne bi trebala i to radi, između ostalog, od mojih novaca. Što tebe briga ako disney koristi falusni simbol u svojim crtićima - ugasi televizor i ne talasaj više

joj što sve država financira znano i ne znano. ono što znam što me briga, i ne možeš ništa učiniti.
i to od mojih novaca.

pa to ti ja kažem, pusti dijete da talasa po školi i što te briga. glavno da ne sluša trkeljanja.
pa i jesam ugasila i ne gledam. kaj sad.
i svaki crtić pregledam. tak i ti draga moja, ne upisuj dijete, i stvar riješena.

ili možda odi satničaru kad upišeš dijete u školu i tupi mu da bi ti bolje napravila njegov posao i kao doprinos kvartu i školi napravi satničarski posao umjesto njega umjesto, što neke druge stvari koju radiš u dobrotvorne svrhe. :dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:18

patkica je napisao/la:A čuj Majkomiila, tako je kad topik odluta u druge vode. Nju u prvom postu nije zanimalo ni mišljenje vjernika o vjeri i vjeronauku u školi, pa je ovdje na topiku najviše postova baš od vjernika. A u samom naslovu topika je naglašeno da je pitanje za mame ateistice :)

koliko ja znam nisam se izjasnila niti kao jedno niti kao drugo?

najviše je od vjernika jer upravo oni šalju djecu na vjer. pa znaju da li je i kako barem sa njihovom školom vjer uređen.
što npr melita meni može ako joj ja postavim isto pitanje reći o vjer. u školi osim da ga ne želi i da je usred satnice.
ali najbitnija stvar je da ga ne želi.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 13:22

joj što sve država financira znano i ne znano. ono što znam što me briga, i ne možeš ništa učiniti.
i to od mojih novaca.

pa to ti ja kažem, pusti dijete da talasa po školi i što te briga. glavno da ne sluša trkeljanja.
pa i jesam ugasila i ne gledam. kaj sad.
i svaki crtić pregledam. tak i ti draga moja, ne upisuj dijete, i stvar riješena.

ili možda odi satničaru kad upišeš dijete u školu i tupi mu da bi ti bolje napravila njegov posao i kao doprinos kvartu i školi napravi satničarski posao umjesto njega umjesto, što neke druge stvari koju radiš u dobrotvorne svrhe.

Majko mila! :roll

Ne shvaćam tvoju potrebu da oponiraš samo da bi oponirala. Nemaš problema s vjeronaukom, satnica ti paše, djeca su ti vjernici ... u čemu je problem!?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:27

melita je napisao/la:Majko mila! :roll

Ne shvaćam tvoju potrebu da oponiraš samo da bi oponirala. Nemaš problema s vjeronaukom, satnica ti paše, djeca su ti vjernici ... u čemu je problem!?

jesam se ja gdje tako izjasnila?
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 07 svi 2010, 13:38

A u samom naslovu topika je naglašeno da je pitanje za mame ateistice

mislim da i nije baš korektno postaviti pitanje i onda odmah definirati tko da se javi na taj topik.
Svi članovi imaju pravo pisati na forumu, dokle je to u okvirima kulturne i argumentirane rasprave.

A vezano na raspravu, molim lijepo da se ne zadire u privatne sfere.
Melita je postavila pitanje za svoj slučaj i ima pravo imati zahtjeve i pitanja vezano na vjeronauk u školi. Prema dosadašnjim pisanjima i iskustvima vjeronauk u školi ne funkcionira baš jednako i najbolje po svim školama.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la rusulica » 07 svi 2010, 13:42

ja sam naslov shvatila kao pojašnjenje o čem se radi jer samo Počelo je! ne znači ništa. vjerovatno je mislila ovako privući više forumaša da vide što je u pitanju
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:50

melita je napisao/la:Uglavnom, ono što želim za svoje dijete jest da je nitko ne fila i ne nameće joj bilo kakvu vjeru, ne želim da je druga djeca pritišću i gnjave zbog toga što ona "ne zna" tko je i što je bog i njegova kazna ili zato što "ne vjeruje", ne želim da u školi čeka sama u zbornici, na hodniku ili bilo gdje drugdje dok završi vjeronauk, želim da bude potpuno neopterećena i neobaviještena po tom pitanju sve do trenutka kad će zbog njezine opće kulture biti potrebno da nauči nešto o religijama svijeta i zemlje u kojoj živi. A to svakako nije vrtićki ili niži školski uzrast.
Zanima me, postoji li u Zagrebu osnovna škola u kojoj nema vjeronauka i ako ne postoji na koji bi se način roditelji mogli aktivirati da se omogući da se u svakoj školi formira razred u kojem ga neće biti?

evo da se vratimo na prvi post.
elem, djeca će ju zezati ako ne zbog vjeronauka, onda zbog cipela, kose, naglaska... ako neki razredni frajer ili frajerica tako odluči.
istu stvar ja želim za svoje dijete što se tiče golotinje,(da bude potpuno neopterećena i neobaviještena po tom pitanju) ali gola ženska prodaje gume na jumbo plakatima,
ja nisam čula da postoji takva škola, možda bi bilo pametno, ako već ovdje nisi saznala odgovor odeš na neki drugi forum i tamo se raspitaš dodatno. isto tako otiđeš u školu koju spadaš ili obližnje škole i raspitaš se kako stoje stvari oko vjeronauka.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MAJKO MILA » 07 svi 2010, 13:51

da bi se formirao razred sa isključivo bez nekog izbornog predmeta koliko ja znam nije moguće iz razloga što vjer. jest izborni i roditelji upisuju svoju djecu ili ispisuju kad to hoće, tj. koje godine hoće, nije da ako ti upišeš u prvom razredu moraš ga pod svaku cijenu slušati do 8 razreda.

:mah
Zadnja izmjena: MAJKO MILA; 07 svi 2010, 13:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 13:51

Počelo je! sam objasnila u prvoj rečenici topica. Radi se o tome da je dijete prije nego sam očekivala počelo dolaziti doma s izjavama i pričama vezanim uz vjeru i crkvu. Onaj dio za mame ateistice sam ubacila iz dva razloga:
1. zato što nisam htjela da se topic pretvori u raspravu o vjeri
2. zato što pretpostavljam da onima čija djeca idu na vjeronauk (a to su vjernici) nije važno odvija li se on prvi, treći ili peti sat toga dana. :dunno
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 07 svi 2010, 14:48

Ma razuimijem što tebi znači počelo je i to se vidi kad pročitaš tvoj prvi post. Kažem samo da kad netko otvori nove postove na mib-u i vidi počelo je neće znati o čemu se radi, možda ga neće ni privući ali kad vidi ovo u zagrade zainteresirati će ga da vidi o čemu se radi. Nisam te napala ne trebaš se braniti, samo sam htjela objasniti kako sam doživjela naslov.
I još nešto ako si ipak mislila time u zagradama izbjeći da mame vjernice odgovaraju to ti teško uspije jer u ljudskoj prirodi je da te zanima baš ono što ti nije namjenjeno
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mama courage » 07 svi 2010, 22:15

eli je napisao/la:treba uvesti crkveni porez i crkvi dostaviti imena onih koji su se deklarirali kao vjernici. odmah će se drastično smanjiti broj "vjernika" i stvoriti se uvjeti za reviziju ugovora sa vatikanom i prebacivanje vjeronauka iz škole u župu.

smeta me jer živim u državi koja nije katolička po ustavu, iako se većina ljudi tako izjašnjava.
sa pravne strane pitanje vjeronauka u školi je dosta nategnuto posebno zato što se pod katolike broje oni koji to nisu, već samo tako laprdaju. da su ti koji se izjašnjavaju vjernici kao npr beppa iz poštovanja prema velikom broju vjernika ne bi talasala u vezi školskog vjeronauka. no on je tu jer imamo jako puno licimjera, ne vjernika, a kc to koristi. financijski.

2011. je novi popis stanovništva, zar ne? pa vidjet ćemo koliko će se ljudi s hrv. državljanstvom izjasniti i na koji način.

ja sam danas onaj naš formular predala u školi napisavši da nam je dijete atheist-agnostic, mada mi je u biti potpuno suludo na takav (i)religiozan način titulirati dijete. :| (možda nisam ništa trebala ni napisati).
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la grozni » 07 svi 2010, 22:23

lelel ! kud je ovo otišlo... :shock
melita je napisao/la:Onaj dio za mame ateistice sam ubacila iz dva razloga:
1. zato što nisam htjela da se topic pretvori u raspravu o vjeri...

vjerujem ti, ali ljudska priroda, nedostatak tema na forumu i višak vremena čine svoje.

ja sam se nadobudno javio iako ne spadam u pozvane ali ono BAŠ. nit sam mama nit sam ateista. mislio sam da se radi više o konkretnom problemu, a ne o teoriji kako bi to trebalo biti. kad sam skužio, jednostavno sam presto pratiti. a rasprava rasteeeee, ko tumor !
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 22:24

emso, deklarirat će se kao i do sada. po inerkciji ili brojenjem krvnih zrnaca.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 11 svi 2010, 09:57

medo14 je napisao/la:
A u samom naslovu topika je naglašeno da je pitanje za mame ateistice

mislim da i nije baš korektno postaviti pitanje i onda odmah definirati tko da se javi na taj topik.
Svi članovi imaju pravo pisati na forumu, dokle je to u okvirima kulturne i argumentirane rasprave.

i onda krene uvjeravanje da mi ateistice vidimo valjda svugdje vraga jer kaj djeca mogu loseg nauciti na vjeronauku :mrgreen
Ne mogu nista lose dokle god se to poklapa sa tvojim zivotnim uvjerenjima. Medjutim vjeronauk nije nekakva struka nego zivotno uvjerenje.

nemam problema s tim da vjernici svojoj djeci nameću svoj vjerski stav (što god mislila o tom stavu), čudno bi bilo i da svoj svjetonazor ne prenose svojoj djeci. no samo tražim istu slobodu i pravo za nas, ireligiozne roditelje. jer ne vjerujem da će itko jednom muslimanu reći: pa ništa loše neće naučiti na kat. vjeronauku. jer se njegova vjera poštiva. pa eto, to poštivanje prava na moj stav (ne mog stava) tražim za sebe i svoje dijete. svatko tko meni kaže: pa ništa loše neće naučiti na katoličkom vjeronauku, to govori kao najveći ignorant te cijele tematike (ne mislim čak da je to zlonamjerno, al bi se ipak malo moglo razmisliti prije nego što se takvo što veli).

xxx
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.