Sada je: 28 srp 2026, 23:37.

trebam hitno pomoć!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

trebam hitno pomoć!

PostPostao/la Mamidji » 10 svi 2010, 11:08

evo ovako!

dojim svoju mjesec dana staru djevojcicu, u principu bez problema......malo je u pocetku bilo problematicno jer je 5 tjedana ranije rodjena, uzasno slab refleks sisanja, tako da smo se u bolnici dobrano namucile....ali u biti je sve super krenulo od kad smo doma (bile smo 10 dana u bolnici).
Malena super napreduje, vagali se s mjesec dana i rezultat je da je u 20 dana dobila citavu kilu i narasla 6 cm, sto smatram izuzetnim uspjehom jerbo smo iz bolnice otpusteni sa 2200 gr i 44 cm (rodjena je u 34+6 tjedana sa 2340 gr i 44 cm)!
u biti mogu reci da je opce stanje djeteta super, dovoljan broj popiskanih i pokakanih (zlatnozuta stolica nekoliko puta dnevno) pelena a i vaga je sve to skupa potvrdila. Inace to mi je 2. dijete a prvo sam dojila do 16 mjeseci skroz uspjesno....jedino kaj je brat bio puno strasniji sisac nego seka!
Nju sam iz pocetka budila svaka 2 sata i hranila, i po danu i po noci....a nakon vaganja smo dobili dopustenje da po noci papamo svakih 3 sata a kroz dan smo zadrzali isti ritam (svaka 2 sata)
Problem je slijedeci: jucer navecer sam osjetila jaku bol (ko da imam sto masnica po cici) u desnoj cici s donje strane i nije bilo ni kvrga ni crvenila, cica skroz mekana....ali bol strasna! po noci je sve kulminiralo tako da sam se ustala od boli (ta cica bi me boljela kada bi se pokusala okrenuti na bok u krevetu) i imala sam osjecaj da imam temp-no, toplomjer je pokazao samo 36,9! ali bol i daljeeee uzasna!
ujutro sam to masirala i izdajala jer sam se bojala da ne bi doslo do nekog mastitisa ili kaj vec......tako da mi je cica full mekana i ne osjecam nikakve kvrzice ali sad je stanje takvo da je odjutros pocelo crvenilo...i to imam par kao crvenih duguljastih "trakica" ispod bradavice-djeluje kao da se zacrvenilo duzinom nekih kanalica!
popila sam jutros lekadol i razmasirala i izdojila na izdajalicu i rucno i sad sam joj opet dala tu cicku......ne znam kaj da radim jer bol ne prestaje a i crvenilo je i dalje prisutno.....

kaj da radim???
ocito je u pitanju neka upalica al me uzasno frka da ne bi kulminiralo.....odoh sad staviti hladne obloge i bila bih jako zahvalna nekoj dobroj dusici da me savjetuje......
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: trebam hitno pomoć!

PostPostao/la mamainana » 10 svi 2010, 11:13

prvo pitanje
da li ti je slučajno za vrijeme dojenja u zadnje vrijeme se napravila ranica
to što opisuješ ja sam imala i završila na antibiotiku
javi se što prije svojoj doktorici, pa makar telefonom ili ako imaš patronažnu sestru od povjerenja možeš i nju zvati
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mamidji » 10 svi 2010, 11:25

ne, nemam nikakve ranice od dojenja.....rekla bih da je tehnika ok i da mi F. nije napravila ragade!
vec sam se cula sa dr. i poslati ce mi patronaznu (koja fakat je od povjerenja) ali tek negdje popodne a mene frka da prolazi vrijeme......evo sad sam si stavila hladan oblog na tu crvenu cicu pa bumo vijdeli!
ne znam da li grijesim kaj sam joj dva puta za redom dala tu istu cicu....vodila sam se mislju da je ona ipak najbolja"izdajalica" da mi to sve povuce van.....
inace, momentalno sam pod antibiotikom (Klavocin) zbog echerihie koju sam spušila poslije poroda.......ali upravo su mi javili da mi je urinokultura sterilna :nana ! fala Bogu bar na tome......
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mahima » 10 svi 2010, 11:37

Samo da ti pošaljem :kiss
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mamidji » 10 svi 2010, 11:38

hvala mahima!
tako se brinem....do sada je sve bilo ok i sad me uhvatila opako frka....ne kuzim u cemu sam pogrijesila....nisam nista mijenjala osim kaj smo povecali taj razmak izmedju nocnih podoja na 3 sata, tako da sada Misica papa u 24 sata nekih cca 9 puta a prije je to bilo oko 11 puta....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mahima » 10 svi 2010, 11:41

Cice su prvih mjeseci ko vulkani, nikad ne znaš što će i kada "ispustiti".
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 10 svi 2010, 11:44

ne znam što bi ti rekla
(i ja sam kad me je zaborljelo sforsirala tu cicu pa je malo jače boljelo)
ali mislim da se do popodne ništa posebno neće dogoditi
mi smo imali tada par obroka na flašicu kad je bilo vrijeme za tu stranu (imala sam izdojenog mlijeka) i poslje smo samo nastavili i s tom stranom najnormalnije kao da ništa nije bilo
više se ne sjećam jesam li je u međuvremenu izdajala ili nisam :dunno
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Laurini » 10 svi 2010, 12:30

Kako sam sretna zbog tebe i male mišice.... :joy
baš ste mi prirasle srcu... kad vidim ove rezultate nakon mjesec dana stvarno su ti se isplatile one suze kod masiranja i pretrpan raspored u bolnici ... da je bar i meni tako ... :place bit će valjda bolje
ne vjerujem da je to crvenilo nešto strašno jer bi vjerojatno dobila temperaturu, a opet na antibiotiku već jesi tako da stvarno neznam, budeš vidjela šta kaže patronažna pa javi
veliku pusu vam šaljem svima :kiss
Leona 01.04.2007.
Laura 09.04.2010. - 02.04.2011.
Laurini
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 14:25

mamidji, a da nije soor? soor obično pecka, a ne znam da tako jako boli :dunno i od njega ti se mogu pojaviti te crvene varnice koje se od bradavice periferno šire sastrane po cici, ako su gljvice prešle u kanaliće...

jeli bebica ima bijel jezik, onako kao naslage od jogurta po usnoj šupljini i odbija cc? kakve jastučiće za dojenje koristiš? zna se desiti da oni kupovni jastučići zbog zadržavanja vlage razviju te gljvice pa ćeš morati prijeći na pamučne koji se kuhaju :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Mamidji » 10 svi 2010, 18:17

Laurini mila :kiss velike od svih nas vama svima !
hvala za lijepe rijeci i pohvale....sto da velim...ponosna sam do neba i nazad i hvala ti kaj si sretna zbog nas!
vjeruj mi, i ja bih tako zeljela da i ti mozes ovako......... draga moja.....:hug ...vjerujem da ce dragi Bog dati kako je najbolje za sve.....samo da vi iznadjete snage......

boysmama- ne bih rekla da je soor.....F. nema bijeli jezik....i nadam se da nije to! koristim jednokratne jastucice za dojenje al ih non-stop mijenjam i bas to pazim.....

bila sam se vidjela popodne sa patronaznom koja mi je potrvdila da je to jedan kanalic zazepljen....i objasnila mi kako da masiram to dok F. doji, da taj kanalic postane prohodan.....i veli da stavljam tople oblog i tusiram toplom vodom prije podoja (jer toplo otvara a haldno zatvara) i onda da joj dam!
i u svakom podoju da joj prvo dam tu cicku da dobrano povuce a ona (ukoliko je red na drugoj) da dam i drugu.....tako sad i radim i mogu reci da mi se cini kako je zadnji podoj ona fino to izvukla...jest da sam ja plakala i vidjela zvijezde al to mi je najmanji problem......

uglavnom, vidjeti cemo kako ce stvari ici.......drzte mi fige...i ako neko ima dobar savjet, samo naprijed.....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 10 svi 2010, 18:39

Mamidji patronažna ti je dala dobar savjet za tuširanje i tople obloge prije podoja kao i masiranje tokom. svako joj čat, ovo je stvarno prvi put da čujem da je patronažna pomogla oko dojenja umjesto da sve pogorša.
i meni ovo sliči na upalu, tj. neprohodnost kanalića unutar dojke i držimo fige da češ brzo riješiti problem. :mah
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la Krumpirić » 10 svi 2010, 18:42

ja bi rekla isto tako, nemoj preforsirat masiranje, topla voda prije podoja, nudit joj gladnoj tu cicu da žešće povuće...

btw, ako nije bed, napiši mi na pp di si -koji kvart-zanima me radi patronažne koja je dala dobar savjet :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamainana » 10 svi 2010, 19:15

znam više patronažnih koji će dati dobar savjet i potruditi se oko dojenja
zato sam i rekla da zoveš patronažnu
ovo s toplim oblogom sam i ja radila :zivili
glavno da sve ide nabolje :cool
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 10 svi 2010, 21:15

Evo dobila si već super savjet i vidim da ide na bolje. Baš mi je drago da je krenulo. Pogledaj si još bradavice pod jačim svjetlom, da vidiš nema li možda baš kakav blister (začepljeni izlaz kanalića). Meni su se u dva ili tri navrata dogodili blisteri upravo u sklopu odn. povezano sa zastojima (jer kad mlijeko dulje stoji u kanaliću može se zgusnuti pa začepiti izlazni kanalić).

Ja sam isto stavljala tople (što toplije) obloge u početku podoja, a između sam znala staviti kupusa - samo na to osjetljivo mjesto. Ta kombinacija mi je najbolje palila!

Držim fige da se što prije riješiš problema i tako nastavite punom parom dalje! :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 21:23

ajde, super da znaš što je uzrokovalo bol, bitno je da ide na bolje... sretno!

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la eli » 10 svi 2010, 21:24

ako nosiš grudnjak, obavezno ga skini i obuci malo užu potkošulju, ali da ne stišće i pazi da ne spavaš na stomaku, a najbolje bi bilo i da nisi na istom boku cijelo vrijeme.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mamidji » 10 svi 2010, 23:07

javljam se nazalost sa nesto losijim vijestima.....upravo sam mjerila temperaturu i ima 37 sa 6! odmah sam popila Lekadol i nadam se da ce djelovati!
eli, ovo sa grudnjakom cu svakako napraviti...u principu lezim iskljucivo na ledjima (ostalo mi od trudnoce)
kako izgledaju ti blisteri?
vjerujem da bi ih moja patron. vidjela :| ...nadam se da nije i to.... :place !

brinem se jer koliko su mi rekli ako temp bude preko 40 da navodno ne mogu dojiti....jel zna netko jel to istina?
nema sanse da joj nakon ovoliko patnje i truda proteklih mjesec dana dam bocicu...no way!

ne znam da li sam sada pacijent i za to zelje ili ne? patron. mi je rekla da je zelje u biti kao hladan oblog, tj. da ima tu funciju a da meni treba topao....nemam pojma...zvati cu je sutra i zicati da dodje...

molim Boga za noc bez temp.....drzte mi fige!

ljutaaaa sam :angry ! na samu sebe...kaj sam zaribala ......
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 10 svi 2010, 23:13

blister je kao mali potkožni prištić
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=2555
nema razloga zbog kojeg ne možeš dojiti pod bilo kojom temperaturom, no sa 40 ne bi imala snage za dojiti. ako ti skoči preko 38,5 slobodno je spusti paracetamolom.
ako vidiš žljezde koje su problematične možeš ih nakon podoja malo smiriti kupusom.
ako ti ni i zdajanje pod tušem ne bude pomoglo, kupi syntocinon. kod ovakvih slučajeva svejedno je koristiš li ga za izdajanje ili pred dojenje, važno je da ti raširi kanale koji su uski i da se tamo mlijeko ne zadržava.
suludi savjet, ali dobr kod zastoja - peglanje bijelog veša na visokoj temperaturi stojeći, nagnuta nad toplim. kanali se šire i mlijeko se samo spušta. (to samo ako si ti ok, ako nemaš temperature.
eli
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 23:18

nemoj tako, draga... nisi ti ništa zaribala, samo se lijepo opusti, odi pod topli tuš, bez ikakvih takvih misli, malo se izmasiraj, prepusti se uživanciji gledajući svoje malo blago kako pored tebe fino spava, pa dosad je tako lijepo napredovala, stvarno nemaš razloga za brigu... nije to velika temperatura, ako i je mala upalica, otići će to s malo masiranja :hug

blister je kao mali vodenasti žulj na vrhu bradavice, nekakvo ispupčenje u boji kože i bolno je na dodir, a i vidi se, ne možeš ga fulati... ali, sve u svemu, nije ništa strašno... to tebe malo sad hormoni šoraju, samo se probaj opustiti noćas...

evo, dok sam tipkala, eli ti je sve napisala...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la eli » 10 svi 2010, 23:25

hladni oblozi smanjuju navalu mlijeka i stežu kanale, a topli ih otpuštaju. hladne možeš staviti nakon podoja, a prije podoja ide topli tuš. meni je kupus bio praktičniji od hladnog obloga, a djeluje da se na tom mjestu stvara manje mlijeka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 10 svi 2010, 23:30

samo ti odvrni tuš na toplije, al nemoj da samo navire mlijeko, a da ne izlazi, nego malo stisni i onda daj bebi cicu.Malo čudno zvuči, al meni pomaže.
Dobila si temperaturu jer se upalilo. Nemoj se previše zamarat. Nećeš imat preko 40. Dojiti se može uvijek, samo moraš pazit da ne dehidriraš.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 10 svi 2010, 23:35

samo sam dosla dati ti veeeeeliki :hug
(meni pedijatrica rekla da nesmijem dojiti ako je temp. iznad 38 :/ )
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la eli » 10 svi 2010, 23:40

najbolje je ne mjeriti temperaturu. ako ti je loše, brzo u krevet s bebom, ako goriš, uzmeš lekadol ili nešto slično.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 10 svi 2010, 23:40

Plusic je napisao/la:samo sam dosla dati ti veeeeeliki :hug
(meni pedijatrica rekla da nesmijem dojiti ako je temp. iznad 38 :/ )

stvarno?
ja sam dosad imala u dojenju preko 10 puta temperaturu, kad se zbroje sve 3godine :kima
to mi nema neko pokriće, baš bi ju molila da mi objasni.
ovako laički, opasan je prijenos infekcija (bakterijskih ili virusnih, koje uzrokuju temperaturu) , al kad je mama već uz bebu, i prenosi joj bolest-nek joj prenosi i imunitet dojenjem
druga opasnost je mamina ubrzana dehidracija-vodu treba nadoknađivat

što bi još mogao biti problem?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 10 svi 2010, 23:43

izuzetno su rijetke bolesti koje se mogu prenijeti putem mlijeka. jedine kojih se mogu sjetiti su one gadne, aids i hepatitis b. ostale bakterije se nažalost prenose kontaktom i zrakom pa nedojenje samo šteti djetetu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kalea » 10 svi 2010, 23:49

Ja sam imala temperaturu preko 39 kad mi je beba imala nekih 2mj. Apsolutno svi, uključujući i doktore na Sv. duhu, su mi rekli da smijem dojit. I dojila sam najnormalnije (jest da sam se osjećala kao da me vlak pregazio, ali bilo mi ju je najlakše prištekat i dojit) i beba nije niš pobrala od mene (iako se na kraju ispostavilo da je kod mene temp. uzrokovao streptokok u grlu).

No, vjerujem da ti nećeš niti zakuriti tako jako.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 11 svi 2010, 07:56

dok sam bila u bolnici s temperaturom preko 39 i izdajala se to su mlijeko bacali
tek su uzimali kad mi je temperatura pala
ali to mi ima logike kod izdajanja jer više nije higijenski čisto, ali ne i kod samog dojenja
kod temperature bi mi se razina mlijeka znala smanjiti, ali nakon par dana se sve iznormaliziralo
znači ako i koju bočicu češ morati dodati sve se da vratiti na staro i to u vrlo kratkom roku
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mamidji » 11 svi 2010, 12:01

ovako: noc je bila koma.....u jednom trenu sam imala 39,2 i da prostite usr... sam se od straha.....prije neg smo legli navecer Mm i ja smo razradili taktiku da ce se on dizati i presvlaciti F. i dodavati mi ju na cicku da se ja ne umaram toliko!
cim sam skuzila temp. odmah sam popila Lekadol i nadala se dobrom ishodu....
onda smo zaspali svi skupa i probudili se tek oko pola 5 ujutro........a cicka naravno boli ko vrag.....pa topli tus, nju na cicu....prije toga mjerim temp. i opet sam imala 38.5! pa sam se cak i istusirala malo hladnijom vodom (koliko sam uspjela izdrazati a pazeci pritom da voda ne ide po cicama) i nakon toga je temperatura pala! od tada ju nemam......nju i dalje forsiram na tu stranu ali istovremeno stavljam i na drugu stranu kada je ta na redu (da si ne zaribam na toj lijevoj ponudu i potraznju) a dotle izdajam rucno ovu desnu koja je u banani!
uglanom, cini mi se da je noc bila kulminacija a veli mi moja patronazna i da je umor (koji se talozio kod mene punih mjesec dana) ucinio svoje i da je organizam full iscrpljen......
ako sam dobro skuzila iz ovog linka od eli trebalo bi sada ici samo na bolje.....a iskreno i bolje se osijecam....i ne boli me ta cica vise tako jako.....nadam se da je najgore iza nas!

evo sad je ona zaspala tako da i ja idem malo odmoriti do slijedeceg hranjenja.
nemam temp :nana

plusic :kiss
eli vjerujem da cu uskoro biti fit i za peglanje ;)
boysmama tnx draga na rijecima utjehe ......optimizam mi nadosao od jutros :dada

sve ste divne :vi i hvala za super savjete.......javim se jos sa izvjecem o tome kakvo je stanje a sad odoh u horizontalu..... :mah
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Laurini » 11 svi 2010, 12:50

eto vidiš da nije ništa strašno.... draga samo optimizam .... poznavajući tebe nemoguće je da nešto zaribaš na tom području! :kiss :mah
Leona 01.04.2007.
Laura 09.04.2010. - 02.04.2011.
Laurini
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 11 svi 2010, 13:55

Baš mi je drago da si bolje i da sve polako prolazi :proljece
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.