Sada je: 13 kol 2026, 14:59.

VJEŽBAČI 2010 - II

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI 2010 - II

PostPostao/la nevenera » 08 svi 2010, 21:10

točno tako i tin! nisam uspjela snimit. radi to s nogom jako često. baš jako često. :( izgleda kao neka vježba za iskorak, ali kako on to namjesti neće tu bit nikakvog iskoraka. vraćam ga nazad.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 09 svi 2010, 00:10

T to nije radio, on se uz kauc poceo dizati s lijevim iskorakom pa kad bi ga vratila onda bi se ekspresno digao s obje noge paralelno sto je nezrelo dizanje pa zato vise nisam bila pametna da li to sprjecavati ili ne jer ga je tesko sprijeciti da se digne s obje noge paralelno buduci se to dogodi u jednom trenu, puno teze nego da napravi iskorak. I onda je fizio rekla da ga ne sprijecavam nego da samo ravnam nogu jer je stopalo prema van i da vjezbamo desni iskorak. No nije radio te balerina pokrete :)

T nesto pokusava pljeskati, ali jos se nista ne cuje. Mahanje pa-pa je ispraksirao tako da sad kad ga dignem, a on je umoran, odmah se razmase seki i tati, a to znaci da bi isao spavati. Isto tako cim se netko pocne oblaciti za van, evo njega kod mene i vec mase pa-pa, sto znaci da bi htio ici van. A danas smo imali dugo goste pa je nakon nekog vremena poceo njima mahati pa-pa iz cista mira sto smo onda protumacili da bi ih se rado rjesio i nek idu doma :lol

Morat cu ga i ja snimiti da vidite da li se i vama cini da je desna noga sad malo bolja dok puze, a i hodanje uz namjestaj mislim da nisam nikad snimila.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 09 svi 2010, 01:06

HVALA CURKE NA ČESTITKAMA....mi smo opet malo tulumarili u petak :loce a danas smo išli u Rijeku kod mog tate da upozna unuka ( još ga nije vidio jer radi na brodu)....vrijeme je bilo koma ali barem nam je guzica vidla malo puta!

Gogilina curke su ti prekrasne ( ogromne su ). Baš je sa mnom bila moja frendica s blizankama mjesec dana mlađima od tvojih curka a manje su skoro duplo.

E cure jedno pitanje, kad smo već na pairologiji :conf ta moja frendica je na HZMO predala papire ( kompletnu medicinsku dokumentaciju) za onaj povećani dječji doplatak ( 830 kn) i frajer ju je neki dan zvao da nema pravo na to dok ne dobije sa HZMO-a rješenje o produljenju porodiljnog :dunno
Kak da dobije produljenje kad ima pravo biti do treće godine doma sa 1600 kn. Opet smo na staroj priči. Njoj kao manje novaca treba sa dvije neurorizicne cure nego li nama sa jednim djetetom :protest
Rekao je još da bi imala pravo na tih 830 kn bez rješenja sa HZZO-a mora ulaziti u onu socijalnu skupinu ( 1600 kn po članu obitelji) a ona u to ne ulazi jer gledaju prethodnu godinu dok je još imala punu plaću.

JEL POSTOJI MOGUĆNOST DA SE ODREKNE OVOG REDOVNOG PORODILJNOG NA HZZO-u ( do 3. godine) I UZME PORODILJNI ZA NJEGU DJETETA SA SMETNJAMA U RAZVOJU ???? JEL ITKO IMAO TAKAV SLUČAJ??? HELP!!!!

Najbolje od svega je kaj u HZZO-u nemaju pojma za ovu naknadu od HZMO-a, a HZMO pak s druge strane ne daje ovu naknadu bez riješenja sa HZZO-a. Fakat su super grrrr :angry
Roka koliko se sjećam ti si na HZMO predavala med.dokumentaciju bez riješenja od HZZO-a i nisu te zvali da nemaš pravo na to dok ne doneseš to riješenje????

kaj se ove ispružene noge tiče moj Tin je radio nešto slično. Mislim da sam to i spomenula. On bi u puzanju sa jednom nogom stao pravilno na koljeno a sa drugom na puno stopalo. To još uvijek zna raditi i nema dominantnu nogu. Svaki put je druga. Onak ju ispruži sa strane ( koljeno malo povinuto) i staje na puno stopalo. Nama je to izgledalo ko bolestan pas koji šepa ali na gOljaku su rekli da to nije ništa zabrinjavajuće već da iskušava kaj sve može :dunno
obično nakon par takvih "koraka" ili sjedne ili dođe do povišenog predmeta i na tu nogu napravi iskorak. Prije je tak "šepao" samo sa lijevom nogom i radio lijevi iskorak ali u zadnje vrijeme podjednako radi i desni i lijevi iskorak. Možda je to stvarno priprema za iskorak.

Tin je jučer opet napravio dva tri koraka i pao ali se usput udario u rub stolice ( tapecirani dio) ali dovoljno da se prestraši. Nadam se da neće izgubit volju za puštanjem i hodanjem i da će brzo zaboravit nemili događaj.

Naučio je još jednu riječ "nam-nam" i stalno to viče. A stvarno je debel i jede ko lud.
I kad nekaj hoće sa stola samo pokaže prstom i onako ispušta neki zvuk "mmmmm" a mi ko debili detektiramo šta želi. A on se hoće potrgat ali nema šanse da izusti " to" ili "daj" ljenčina mala!!!!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 09 svi 2010, 14:07

una&tin- nadam se da će netko pomoći. ja nisam za to čula. mi imamo kolegicu koja je trenutno na pola radnog vremena, nakon 3 godine porodiljnog. ali ne znam koja je osnova. :dunno

tin se definitvno od sinoć diže na noge. i to katastrofa. :ne prestao se dizati rukama, tj sad kao jedna noga (desna koja ima manji grasp) ima nešto nalik na poluiskorak. lijevu samo vuče, digne se na prste na njoj :strah ili čak ni to već na rist, i nekako mu stoji kao da je invalid, vjerojatno zbog graspa :dunno ? leđa su mu polusavijena. ako nešto ne može doseći onda ide na prste. :ne
ja nemam pojma što da radim, tj ako sam dobro shvatila čitajući: da ga spuštam? to radim. kad vidim da ide na iskorak a prije toga sam ga 1000 puta spustila i dalje ide kao tvrdoglavac, onda mu desnu namjestim na iskorak, puno stopalo. kad se digne lijevu, koja je ili na prste ili izvrnuta na rist, ispravim da bude na puno stopalo. jel to to? da bude gore sutra ga čuva sveki a onda jedva bi jedna dočekala da se digne. :znoj
help
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 09 svi 2010, 15:35

stavila sam filmiće od jutros. pustila sam ga da se digne da mogu snimiti. skinula sam ga da se koliko toliko vidi
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Lidija » 09 svi 2010, 18:51

Na zalost, prema zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, ne moze se na dopust niti na SRV zbog njege djeteta dok se ne iskoriste svi rodiljni i roditeljski dopusti. Tako je doslo do apsurda da oni sa trecim djetetetom sa teskocama ili ako se radi o blizancima ne mogu prije trece djetetove godine nista napraviti po pitanju dopusta.

Sto se tice djecjeg doplatka, da li je obavljeno vjestacenje pri CZSS-u? Prvostupanjske strucne komisije.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 09 svi 2010, 21:08

zaboravila samo gore spomenuti da kolegica ima dijete s teškoćama u razvoju.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 10 svi 2010, 11:00

Nevenera mi bi kod naše profe vjerojatno dobili zabranu za takvo dizanje. Ali kako ideš uskoro fizijatru pitaj, ili tetu vježbalicu. S obzirom da radiš i da Tina čuva baka i tata, ne znam koliko će oni imati entuzijazma da ga stalno spuštaju, mislim ne podcjenjujem ih. Ali znam na svom primjeru da osim mene nitko nema volje nikaj raditi po tom pitanju. Zato bi možda bilo bolje da ga učiš pravilno podizanje, teško da ćeš ga moći zaustaviti.

Una i Tin ja sam poslala rješenje iz HZZO-a na mirovinsko, sada čekamo odgovor. Dok nisam imala to rješenje poslali su mi da dostavimo prosjeke plaća, jer su predmet valjda rješavali kao klasični DD a ne za dijete s oštećenjem zdravlja, iako sam poslala dokumentaciju. A kaj se tiče ovog slučaja za tvoju frendicu nemam riječi. I još Lidijino objašnjenje. To je naša država. :angry . Blago tebi za Tinov apetit. Jelenine prve riječi s 9 mj su bile njam-njam. A neki dan smo od pedice dobili recept za pediasure, napitak od kojeg bi se trebala zdebljati. Ako ga bude htjela piti. Neće pa neće jesti.Ima 8200 i 72 cm, manekenkica. :roll . Mislim da to kaj rade s nogicom da je to eksperimentiranje pred iskorak. Tin od Nevenere se počeo dizati, joj valjda neće i Jelena prije nego dobi dozvolu.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 10 svi 2010, 11:10

Ovo je koma za blizance i trece dijete, kao i to da ne mozes priloziti djetetove zdravstvene racune kao povlasticu i jos hrpa drugih stvari. Mislim di mi zivimo :place

Cure, daj mi pls posaljite username i pswd (koje sam vam ja slala :p ) za photobucket, izgleda da sam se resetirala jer mi nes ne prolazi.

Nevenera, i meni se cini logicnije da ga ispravljas nego da ga spustas s obzirom na situaciju da radis i da ga niti kod mene vjerojatno nitko nebi cijeli dan spustao (da nam to doc kaze) osim mene. A i s obzirom na to da Tin do sada nije imao neke pataloske obrasce, tu se w sijed ne racuna jer se on tolerira kod djece koja nisu neurorizicna.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 10 svi 2010, 14:03

Lidija je napisao/la:Sto se tice djecjeg doplatka, da li je obavljeno vjestacenje pri CZSS-u? Prvostupanjske strucne komisije

Nije uopće išla preko CZZS-a jer smo mislile da više ništa ne ide preko njih već preko HZZO-a ali ajde probat ćemo nešto i preko njih.
Mi smo čuli da su neke žene uspjele dobiti produljenje nakon prve godine za njegu sa djecom sa smetnjama u razvoju iako su imale pravo do treće ostati doma. Ne kuzim, možda su to samo priče ali možda fakat postoji neka caka.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tanja77 » 10 svi 2010, 16:13

Zdravo svima, evo i nas. Vratili se u Subotu ali sam imala toliko posla doma da se nisam uspjela javit, sređuj kuću naravno sve me je dočekalo kao i kad sam išla, već sam oprala 3 mašine robe a imam sigurno još toliko ali mi se nema di ošušit pa kad dođu na red.
Žao mi je što se nismo uspjele nać, malo je i vrime bilo naopako, dosta promjenjivo, a znam kako je to imaš želju ali uvijek nešto iskrsne. A nema veze ići ćemo opet u deseti mjesec pa se nadam da ćemo se tada uspjeti nekako dogovoriti. Doktorica je zadovoljna s Jerkom ali još hoda dosta široko, nestabilan je i ruka je još dosta slabija pa je rekla da bi ipak bilo dobro da još koji put dođemo. Doduše hodao je tamo još puno gore nego što inače hoda jer je bio bos na strunjači pa je još više djelovao nesigurniji nego što inače je. Rekla je da dobro napreduje ali da i dalje treba intezivno vježbat, malo ga još ravnoteža zeza, lijeva noga je malo ukočenija i ta ruka bolja je ali je to još daleko od dobrog. Šta se tiče drugog sve je odlično u logopeda smo bili samo jednom čisto na kontrolu, defektologica je bila oduševljena s njime dosta je napredan za svoju dob, zna već boje, brojeve do 20 i večinu slova. Na senzorici je bila neka teta koja je htjela da njih dvoje se unutra sami poigraju a ja da malo prošetam, tako da vam ne znam što su sve točno radili. Ali svaki put je rekla da je bio dobar, osim zadnji dan kad je malo plakao i pitao gdje je njegova mama, valjda mu je bilo već dosta. A inače super se snašao, ja sam se malo i bojala kako će bit tamo, sad je ipak malo veći i zna da nije kući, bio je jedan braco s kim se stalno igrao, malo smo šetali kad nije bilo kiše i terapije i eto deset dana nam je brzo prošlo.
Čestitamo Tinu sa zakašnjenjem prvi rođendan i naravno velike čestitke za prve korake. Eto do desetog mjeseca će Tin i Toma već trčati pa se možemo naći u nekom parkiću da se njih trojica izigraju a nadamo se da će nam i Jelena moći doći ona će im sigurno biti šefica i predvoditi ih kamo da idu.
Una&Tin za to produženje dobro se raspitajte, ne bi bilo loše naći i nekog pravnika, sigurno postoji neka rupa u zakonu jer je to stvarno apsurdno da ako treće dijete ima poteškoća da se to tek može ostvariti nakon treće godine. Inače ti naši zakoni su stvarno ajme ne znam koji je napisao u mnogočemu nemaju uopće smisla.
Roka ako te tješi i moj Jerko je mršavko s godinu dana je imao 80 cm i 9400, to ti skoro dođe na isto kao i Jelena jer je ipak 8 cm bio viši a svega 1200 grama teži, nije ni sad nešto bolji evo s 2 godine i 2 mjeseca ima 94 cm i 13 kg, kad je gol sva mu se rebarca vide. Nije baš nešto od jela, pojede doma nešto uz kompjuter, tamo u Zagrebu kad god je trebalo jest dala bi mu mobitel pa eto malo gleda slike, muziku i automatski otvara usta pa tako nešto pojede ali inače par žlica i gotovo. Kaže baka da mu je takav i tata bio a sad je mrcina i ima sto kila, tako da glavno da ona napreduje, raste a kile će se već natopit kad i ne bude htjela.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 10 svi 2010, 17:08

Pitam jer na temelju Nalaza i mišljenja CZSS-a o stupnju oštećenja može tražiti dječji doplatak. Tko kaže da mama (ili tata) moraju ići na dopust ili SRV ako se radi o djetetu s teškoćama. A da dijete ima teškoća. Ili u slučaju nezaposlenosti jednog od njih, i tako ne možeš niti na dopust niti na SRV, pa bi ispalo da ne možeš do dječjeg doplatka.

HZZO ocjenjuje samo potrebu i pravo na dopust ili SRV, ali ne i vrstu i stupanj oštećenja djeteta.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 10 svi 2010, 21:41

hvala cure
u petak smo kod fizijatra. valjda ću istrpit do tad
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Fantasy » 10 svi 2010, 21:51

Da se nadovežem na Lidiju, moja prijateljica ima treće dijete neurorizično i uspjela proći na ovoj komisiji CZSS pa sad dobiva i invalidninu, a mislim da je rekla da ima sad i uvećani dječji (bez toga je imala samo 1660kn), zato mislim da treba tvoja frendica tam probati riješiti nešto za blizance. Imam još jednu prijateljicu s blizancima, ali moram ju ispitati još, mislim da je i ona tek to sad pokušavala riješiti, pa ne znam jel kaj uspjelo, javim kad saznam.
Tanja, super je tvoj momak, napredan stvarno milina! A dobro, budete išli malo na izlet u Zg, meni nije bilo preloše na tom Goljaku, čisto mi žao da nejdemo, eto danas sam nas baš odjavila da ne dolazimo 19.5. A koja teta vam je fizikalnu radila? Mi oba puta bili kod Alme, žena je super. Kaj uopće sad s njim vježbaš pošto on hoda? Jel ima problema u trčanju ili kako? Kad je prohodao (zaboravila sam sorry)? Vojtu radiš još?
Roka, i Maja je po kilaži vitka, ali je toliko okrugla u licu, da ju svi proglašavaju za bucku. Evo, sad sa 17 mjeseci ti ima nekih 9100, totalno mi je stala na toj devetki, još od veljače, ali uopće me to ne tangira. Stigne se zdebljati, vidim po sebi :lol , u prvi razred sam išla s nekih 19kg, a danas toliko imaju i neki trogodišnjaci...
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaminMacak » 10 svi 2010, 22:18

Nemojte se cure brinuti za kilazu dok su djeca zadovoljna. A sto se tice vjezbanja i lakse im je ako nisu predebeli.
Mi se dugo nismo vagali, ali ima cini mi se vec blize 12 kg nego 11kg, a nema jos 10 mjeseci. A nije neki buco nego je sav velik
i svi mu daje preko godine dana, cak i doktori pedijatri.

Tanja, super za Jerka! I bas mi je zao sto se nismo vidjeli na kavi, pokusavali smo nesto organizirati, ali bez uspjeha :dunno
Ispravit cemo to valjda u 9. mjesecu.

Nevenera, sad sam pogledala dizanje i T se dizao nesto najslicnije dizanju 2, samo bez onoga na kraju s prstima. Ali mu je nogica isto onako bila prema van i nije ni Tinu kad se dize na prstima nego se on naknadno digne na prste. Kako stoji kad ga ti postavis na nogice i kad se nema razloga dizati? Ovako mi se cini da mu je na krevetu nesto bilo jako interesantno pa da se zato dizao na prste? Ostalo (1, 3 i 4) je vise nezrelo dizanje s obje noge paralelno, to svakako treba ispravljati. A ovo za prste ne znam jer nismo imali taj problem, T dosta dobro stoji na punom stopalu od samog pocetka. Blizu je srijeda pa cete vidjeti, ja mislim da ce vam reci da ga spustate, samo ne znam koliko je to stvarno izvedivo pa porazgovaraj malo i u tom smjeru :dunno
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 11 svi 2010, 08:36

Nevenera sad sam škicnula Tinovo dizanje. Prvo mali ti je presladak...baš je simpica..Drugo imaš pravo, to podizanje je dosta loše iako se i moj Tin u početku dosta loše dizao ali brzo smo to ispravili jer smo u to doba išli svaki tjedan na Goljak pa nije bilo vremena da usvoji krive obrasce. Mislim da se i Toma prije dizao preko prstiju ako se ne varam? :conf
Čini mi se da tvoj Tin ima dosta jak taj hipertonus u stopalima i to ga muči+nema iskorak i diže se na snagu rukama pa uopće ne razmišlja o nogama. On uopće još ne kuži za sta mu služe noge ali vjerujem da ce se neke stvari ispravit ( uz pravovaljanu vježbu i usmjeravanje) i same po sebi kad skuzi za sta noge sluze :p
Mislim da je dobro da ima volju uopće za podizanje jer sjećam se da si prije pisala da uopće nije htio dizati guzu u zrak a niti ruke na povišenu podlogu tak da ak niš drugo sad je dobio volju za ići gore a ostalo ćete morati puno vježbati i korigirati ali uopće ne sumnjam u tebe.

Tanja drago mi je da si se javila sa novostima. Baš sam i ja razmišljala, dok sam čitala tvoj post, kako je teško sa tako malim djetetom uopće biti negdje van kuće tako dugo a kamoli još od njega tražiti raznorazne vježbe. Svaka čast na trudu i volji. Jerko ima super mamu ( i tatu naravno) jer kad pomisliš koliko žena tu iz Zagreba uopće zanemaruje potrebe neurorizične dijece a imaju priliku jer su ovdje!
Bitno da sve ide po planu i da nema nekih nenadanih problema :srca

Mi se spremamo danas za Goljak nakon opet mjesec dana :znoj
Jedva sam dočekala taj utorak a i Emili sa Goljaka već jedva čeka da ga vidi jer ga obožava. Ona ga zove Duje jer je iz dalmacije a Tin je rođen na svetog Duju. ( a i paše Una, Duje) :lol

On je postao ziheraš , više se uopće ne pušta da bi sam hodao već diže ruku prema meni da mu pomognem . Nekad i posustanem pa mu dam jednu ruku da se prebaci do iduće stolice ( znam da to ne smijem raditi al njegove okice nemrem prožvakat). Mogu samo reći da dok se i drži za moju ruku ja ju onako opustim da lamaće ( nije da ga vučem ili vodim) i nije mi jasno uopće šta će mu jer bez problema održava ravnotežu ali valjda mu je to neka sigurnost da ima moj prst u šakici. U svakom slučaju bolje da mu je moj prst u šakici nego vlastiti palac!!! :mrgreen
Zaboravila sam reći da onaj dan kad je napravi odesetak samostalnih koraka na nogama je imao cipelice ( bambi). mislim da bos to ne bi nikad izveo. :dunno
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tanja77 » 11 svi 2010, 10:37

Nevenera sad sam i ja pogledala dizanje, nije to dobro ali kao što je rekla MamninMačak to je još nezrelo dizanje i ja vjerujem da će uz malo vježbe on doći do pravilnog iskoraka. Ono što grči stopala je li mu možda hladno biti bos, znam da je moj tako reagirao kad bi bio na nogicama bos, jednom smo bili u neuropedijatra, isto je tako bos hodao, bila je još neka doktorica na praksi i ona je mislila da mu je desna noga problem jer je skroz zgrčio stopalo i nije htio hodati zbog hladnoće tako da mu je ta izgledala noga gore nego ova lijeva s kojom ima problema. Ako to radi u čarapicama to je vjerovatno problem povišenog tonusa u stopalima, malo ga masiraj i ispravljaj mu ta stopala kad god možeš. A inače stvarno je slatkica, prelijep je.
Fantasy nama je stvaki put bila Anja, mlada cura iz Zadra a ovaj put Anita isto je mlada, o.k. su obe, a i za Almu sam čula da je super mada mi nikad nismo bili kod nje. Uglavnom su to vježbe da se pravilno diže iz čučnja, prebacivanje težine s jedne noge na drugu, trbušnjake jer još ima sniženi tonus trbuha, ispravljanje lijeve noge kad stoji jer izbaci lijevo koljeno prema van, istezanje ruke, bacanje lopte prema naprijed s obe ruke tako da mu se i ova lijeva ispravi u laktu, i sve vježbe da se oslanja na tu ruku da mu se ne bi zgrčila prema unutra. Vojtu nismo dok smo bili tamo radili, evo nisam ni ova dva dana dok smo ovdje, evo baš ćemo danas opet krenuti vježbati s njom, nema nam više tete jer je trudna ali eto sami se snalazimo, bar vježbe za ruke uspijem odraditi, a ove druge kako kad, ovisi koliko mi se baca. Eto bolje išta nego ništa. Dok hoda pogotovo trči ima još problema s ravnotežnom, hvata je u letu pa često izgleda ko pijanac koji tetura, pogotovo kad je umoran. Prohodao je s 22 mjeseca, par dana prije Nove Godine.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 11 svi 2010, 11:04

Koliko se ja sjecam nije se Toma tako dizao preko prstiju, on je iskorak sam dobro smislio samo ispravljamo sto su nogice na stranu.
A znao se tu i tamo dici i nezrelo s dvije nogice paralelno, ali to uglavnom kad bi mu ja branila dizanje jer je tako u sekundi na nogama.

U cipelicama im je lakse hodati i lakse se puste, ali bolje ipak da su bosi, posebno za ove nase koji bi sve nesto na brzaka, zuri im se negdje.
Nemoj se brinuti Una&Tin, sad mi se cini da je bolje da jos malo priceka s hodom jer tako i tako ce hodati, a nek to onda bude skroz zrelo.
Isto mislim i za Tomu, on se pred jedno 2 tjedna pustao sam stajati i nakon toga vise nije. Sumnjam da ga je strah posto njega nicega nije strah,
nego mislim da jednostavno nije vidio neku svrhu u tome :dunno.

Mi smo malo uznaprijedovali s cucnjem, sad se tu i tamo sam cucne do kraja, do sada se nekako na pol cucnuo i onda bacio na pod na ruke.
I par puta sam ga uhvatila da sam napravi desni iskorak. Ostalo sve po starom, bas gledam nas filmic od prije mjesec dana i nema velikih promjena.
Valjda to tak treba :mase

Fantasy, kako vam ide Vojta?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fantasy » 11 svi 2010, 12:13

Preslatka su vam dječica, jedva čekam da i Maja počne izvoditi takve stvari, ali načekati ću se još. Nema veze, ni moj nećak sad sa 14 mjeseci (zdrav) još nije prohodao- ok, napravi par koraka, ali radije se voda, a i onda hoda ko da je pijan. Naravno, tu i tam ima W-sjed, grči prstiće, ima i palac ponekad u šaci i tak, sve u svemu, zreo za Goljak, po mojoj dijagnozi :-). Eto, kad je sve ok, niko te ne pita za sve to, a mi se svi tu nerviramo radi svake sitnice...
Tanja, znam da ne radite na Goljaku Vojtu, bez brige, upućena sam kakav je tam sistem, a teta Anja je super-bila moja cimerica kod nje. Za ovu Anitu nisam čula, mislim da ona nije bila u siječnju, ali super ako si zadovoljna. Mene isto muči Majina lijeva ruka, pa me zanima kakve vježbe radite. Mi zasad samo razgibavanje svih tih zglobića. S jedne strane ipak ide malo na bolje, jer ju ipak da više dirati pa mogu nešt napraviti s njom. Prije nije bilo šanse da joj ispružim ruku uvis koliko ju je grčila.
Nisam shvatila koja vježba kod Vojte vam je za ruke? Mi radimo onu na trbuhu kad kvrči slobodnu nogicu i onu na leđima- kad obje noge diže uvis. Još ima neka na boku, a to još nismo dobili. Jel Jerko plače na Vojtu?
MM, mislim da mi Maja radi Vojtu sve bolje, jer sve više sama radi nogama, a prije sam ju morala još poticati. Bar se nadam da je to dobar znak. Plače manje na trbuhu, nekad izdrži i bez plača, ali na leđima je luda- a ta je vježba puno lakša, tak da ju ne kužim kaj ju muči.
Uh, opet sam razvezala...
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 11 svi 2010, 12:36

Ja sam jučer bila na roditeljskom sastanku :D , za bebe ribe tj, tečaj plivanja u klubu Natator za bebe i mališane. Upali smo, iako je gužva, baš mi ne paše termin, pa sam probala intervenirati, vidjet će kaj mogu napraviti. No nešto drugo sam htjela napisati. Bila je tamo jedna curica od 11 mj koju je mama pustila da puže po podu, sama se i diže uz namještaj i hoda uz njega, samostalno još ne. Svi su se divili kako slatka curica, a ja kakva motorika. Tek sad vidim kako je moje dijete smotano, i vaša čije sam filmiće vidjela, bez uvrede. Koje puzanje noge usko, stopala unutra, nema sjedenja s grbom, kako spretno prelazi iz jednog položaja u drugi, iskorak prva liga, čučanj. Sjedne koji puta i u w ali ko ju pita. I prvo sam malo bila u bedu. Ali onda kad sam malo razmislila, pa koliku smo mi stvar napravili za svoju djecu, ogromnu. Svi su oni imali oštećen mozak, tko manje, tko više. I uspjeli smo ih izvući.A sad ako će netko ostati malo nespretan, ružno pisati ili biti tup za matematiku, vrlo važno. I baš izašla sretna s predavanja. Ja imam jednogodišnjakinju u širokoj granici normale i idemo na plivanje s drugim bebačima :joy :joy :joy

Tanja drago mi je da je boravak na Goljaku dobro prošao i da su manje-više zadovoljni.Žao mi je kaj se nismo mogle dogovoriti za kavu, ali valjda ćemo u jesen imati više sreće. Baš bi htjela upoznati mamae vježbačice, nekako ste mi prirasle srcu. :kiss

Fantasy Jelena je isto dramila na tu vježbu na leđima, baš bez veze. Mislim da je to iz čiste ljutnje bilo, kao reakcija na prvu. A sad se više ne dere, ali nikaj i ne radi. A prestala se derati jer bi joj ja pokazivala da nekaj gleda u stranu, pa si je o.nda ona našla nekaj kaj gleda i šuti, a noge ni mrdac, ako ih ne poškakljam Najgori oblik protesta je kad za sve tri vježbe legne, zatvori usta kako kad neće jesti ( preklopi donu usnu preko gornje, da slučajno ne bi žlica ušla unutra), ne pusti niti glasa, a reakcije nula bodova. Tihi štrajk. Ma pametna mamina glavica, srećom to rijetko radi.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 11 svi 2010, 12:58

Roka, super za plivanje, nadam se da vam bude lijepo, ko i nama ta dva mjeseca kad smo išli! A nisi jučer išla i na Vojtu? Morate i dalje raditi? Ma da, mi smo isto pokušali Maju animirati na leđima, ali kak ti veliš- onda se zapilji i prestane mahati, tak da sad otrpim vrisku i zahvaljujem Bogu da ne živim u stanu- pa kaj bi ljudi mislili? A na trbuhu nešt jambra, ide "ajajajaja" i "bbbbbbb", nekad mi je i smiješna. Pokušavam ju dobit na suradnju- glavu mi spušta na naredbu, a još malo pa se bude i sama slagala u položaj :lol , slatkica mala. Mene muči neuropedijatar- morali bi EEG ponoviti i neki pregled ubaciti, a sad sam neodlučna kam otići. Baš i nemam opet za privatnika.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tanja77 » 11 svi 2010, 14:15

Ima različitih Vojta vježbi, ovisno o stanju djeteta ili odrasle osobe se primjenjuju. Ta vježba za ruke je on je u klečećem položaju, glava naslonjena na pod na jednoj strani lica, jedna ruka je iza leđa, a druga ispružena tako da je lakat u visi nosa, pritišćem mu točku na laktu prema unutra i on automatski okreće tu ruku prema van. Teško je to ovako opisat, valjda si me razumjela, cilj je da on okreće ruku, kao da će moliti da mu daju kune na dlan, on prije nije mogao napraviti taj pokret a sad već može napola još uvijek nemože skroz do kraja. Ne znam kako je kod tvoje Maje ta ruka, ali si rekla da može s njom listati stranice, uzimati komadiće kruha s dva prsta, ali da preferira desnu. To moj ništa ne može tako da ne mislim da joj je ta ruka problem samo je možda trebaš malo stimulirat da je što više koristi. Plače evo već skoro godinu dana od kad smo počeli, mislila sam s vremenom će prestati kao kod Bobath vježbica ali eto još čekamo taj dan.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 11 svi 2010, 17:35

bok cure!
hvala na savjetima
spuštam ga, i svi ga spuštaju tako da evo već par dana, tj otkad sam pisala nije nego digao nego možda 1-2 u danu, a danas nikako.
prstići su tako zbog povišenog tonusa, to defintivno

maminmačak- u pravu si, dizao se jer mu je bilo zanimljivo nešto. makli smo i sad se ne diže.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 11 svi 2010, 17:37

roka470 je napisao/la: Ali onda kad sam malo razmislila, pa koliku smo mi stvar napravili za svoju djecu, ogromnu. Svi su oni imali oštećen mozak, tko manje, tko više. I uspjeli smo ih izvući.A sad ako će netko ostati malo nespretan, ružno pisati ili biti tup za matematiku, vrlo važno.
:dada tako treba i razmišljati
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la UNA&TIN » 11 svi 2010, 23:18

Roka super za plivanje to mi se čini ful zanimljim. Mi smo trenutno u čupanju informacija za onu moju frendicu kaj ima blizanke ( ja sam im krsna kuma9 tak da sam sva u tome...jao naši zakoni su koma!!!!pročitala sam već dva zakonika i spremam se upisat pravni fakultet :lol

mmačak sory na mojoj izjavi. Tad još nismo imali filmiće kad si spominjala da se sa obadvije noge istovremeno diže gore pa sam ja to nekako tako zamislila kao Tinovo dizanje od nevenere...zato je super kaj imamo ove filmiće. Ja sam večeras snimala malog pa možda nekaj metnem gore. Vidjet ću kolko će to trajat :cool
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la UNA&TIN » 12 svi 2010, 12:45

i da pored svega zaboravila sam napisat..bili smo na Goljaku...sve je super, zdjelica još maro u širokoj bazi pa smo dobili neke vježbice nove za čučnjeve ( bočne) i neka vježba di on kao zajaši moju nogu i stoji u polučučnju na stopalima i igra se napred sa igračkama na stoliću. Sve u svemu zadovoljni su...slobodno možemo poticat dizanje, puštanje i hodanje ( nije bed kaj mu nekad pomognem sa rukom jer je on sve u svemu dobar). Stopala dobro gaze osim manjeg kvrčenja prstiča ponekad ali ništa patološki.
A i debljina mu ne ide na ruku tako da kad bi imao tanje nogice možda bi mu bilo lakše koračat ( i manju škembu :lol )
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kiss » 12 svi 2010, 14:47

Dragi naši vježbači, evo nas opet u vašim vodama.

Bili smo kod neurodpedijatrice, ona je zadovoljna sa Adrijanom.Nema više asimetrije :joy
Međutim još je ostalo moro refleksa i povišenog tonusa na nogicama. Vjerojatno zato što se on diže na noge, i koliko god se trudili ne možemo ga spriječiti.

Puzanje smo savladali bez vježbica :joy

Što se tiće njegovog dizanja, dobro je sve osim što nam na desnoj nogici stopalo ide van kada se pofiže. Tako da sada vježbamo pritiskanje stopala na podlogu i iskorak. Međutim rekli su nam da ne forsiramo sve to, već jednostavno, par puta u danu jednom dva puta to napravimo.
Početkom 6og mjeseca opet na vježbice (a meni 16og.6. završava porodiljni) :conf

Predala sam papire za produženje porodiljnog, i zvali su nas da sutra u 14 dođemo na komisiju...nadam se da će mi produžiti porodiljni jer nemam pojma kako ćemo onda na te vježbice
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 12 svi 2010, 15:48

cure moje, ja sam vam danas totalno u banani. ti se diže, non stop, krivo, naravno. ludim.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 12 svi 2010, 22:48

Predala sam papire za produženje porodiljnog, i zvali su nas da sutra u 14 dođemo na komisiju...nadam se da će mi produžiti porodiljni jer nemam pojma kako ćemo onda na te vježbice

Kakvu sad pak komisiju? Pa kaj nije da nema komisije prvi put? :conf :conf :conf

Nevenera, nemoj biti u bedu, nije to nista strasno, covjek se odlucio dignuti na noge, a jos je malo mlad. Popravit ce on to :hug. Nego, jeste vi ono danas trebali ici na vjezbe?

Roka, a ja pak kao i Fantasy kod svih klinaca vidim neke defekte i sve bi ih slala na vjezbice :lol. Nisam vec dugo vidjela motoricko savrsenstvo kao ta curica koju si ti srela i vecina vrsnjaka mi djeluje bitno trapavije od T, na stranu moja subjektivnost :p Da ne spomenem svoju kcer u toj dobi kad pogledam video filmove, a ona je sad najbrza u razredu i objektivno vrlo spretna djevojcica. Tak da ocekujem da T bude neki sportas i nemoj mi molim te kvariti planove. A matematiku tko sljivi :lol.

Mi se sutra idemo upisati u vrtic, bila sam danas u firmi i obavjestila ih o mogucnosti mog porduzenog porodilnog te svecano obecala da cu se najkasnije krajem 9. mj vratiti na posao pa makar i samo na 4-6 sati. Sve je proslo ocekivano, kazu da ce biti posla za mene, ali se jos ne zna tocno kojeg :D.

Nogica je opet vani dok puze pa mi ga se neda ni snimati, no uljenili smo se s vjezbanjem pa sad s razlogom sebe krivim, budemo to popravili.
:mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 13 svi 2010, 08:30

nevenera nemoj se bedirat. i moj Tin se ponekad diže sa obadvije noge istovremeno ali toliko brzo da uopće i ne kuzim jel to ide preko prstiju ili kako. Samo je hop gore , kao zec. A s druge strane zna napravit tako lijepe iskorake i na lijevu i na desnu nogu. Tvoj Tin jednostavno još ne zna ali naučit će kad tebe nauče sta da radiš i ne brigaj :D

Mmačak ne ide se na komisiju prvi put. Meni je to isto čudno. Ide se na komisiju samo ako si poslal papire preko CZSS ( sve sam proučila tak da znam) ali mi nismo tamo ni predavali. U CZSS predaju oni roditelji koji ionako imaju pravo na porodiljni do 3.godine pa u CZSS predaju papire na kategorizaciju, pa ih onda zovu na komisiju. Ne kuzim di je Kiss predavala papire??? Mozda je kod njih nešto drugačije. Ne bi se čudila.

Kaj se vrtića tiče probaj ne spominjat da je dijete sa smetnjama u razvoju. Iz pouzdanih izvora sam saznala da te to koči pri upisu iako bi po zakonu trebala imati prednost :angry
A Toma će ionako do rujna biti motorički spreman za socijalizaciju sa ostalom dijecom ( kako ti i kažeš vjerojatno će biti i napredniji od vršnjaka kao što on to već i je)
Nije naš problem što se papiri za vrtić predaju 4 mjeseca prije upisa!!!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.