Sada je: 11 kol 2026, 20:19.

moderni trendovi po svijetu

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: moderni trendovi po svijetu

PostPostao/la mirbi » 17 svi 2010, 20:36

Govornice nema, marendu nosi od doma sa sobom.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la ronin » 17 svi 2010, 20:59

kako mislim da je marenda u školi bezobrazno skupa(oko 170 kuna,ovisi koliko mjesec ima radnih dana) prestali smo je plaćati i radim mu svaki dan sendvič,ili uzme voće i kroasan.

ne dajemo mu novac jer se bojim da ne bi odolio slatkišima :lol uza svu najbolju namjeru,no jedan dan smo mu dali pet kuna da si pod odmorom kupi kroasan od vanilije,i rekla sm da mi donese račun

na to mi je mali došao poslije škole i rekao da su tete prodavačice djeci odmah s frižidera davale kroasane i naplaćivale ih 5 i po kuna :angry ,bez izdavanja računa.
nisam ništa komentirala,no drugi dan sam se prošetala u vrijeme odmora s malom u kolicima i virnula u taj dučanćić,i na svoje oči vidjela kako deru klince.
bez računa naravno

tak da u dućan više pod odmorom ne ide,tak bedasta nisam,džeparac još ne dobiva,no nagradimo neku dobru ocjenu,nešto za što je trebao uložiti poseban trud sa par kuna i ponosno ode sam u dućan nešto odabrati.
kako se bliži kraj škole,i pohvalnica je vrlo izvjesna,obećali smo mu odlazak u turbo limač i da sam odabere što želi,bez obzira na cijenu,jer za to se trudio cijele godine.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la eli » 17 svi 2010, 21:12

marendu plaćam u školi jer mali klinci vole jesti u grupi ono iz školske kuhinje. iako nisam oduševljena marendom.
govornice nema, ali ako je nešto bitno mogu reći učiteljici i zvati sa službenog telefona.
eli
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 17 svi 2010, 21:16

placam im skolsku prehranu, tel. govornice nema u skoli, ali ima pored :dunno .
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la palunkica » 17 svi 2010, 21:31

Pa dok su u boravku računa se da su pod nadzorom, a učiteljica ima mobitel, naša ga i koristi često da zove roditelje čim nešto nije u redu. Imaju i hranu, a ja još svaki dan spakiram nešto za pojesti pod odmorom i podebljati lošu školsku hranu.

MOjem je i dalje domet miniclip i klub pingvina, ali čak mislim da u koritštenju kompa zaostaje za drugom djecom u razredu. Imamo jedan slučaj gdje dječak ima u svojoj sobi TV i komp, bez nadzora. To mislim da nije u redu
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mare10 » 17 svi 2010, 22:24

Moja je još jaaaaaaaaaaako premala. Ali sa ovim sadašnjim stajalištem, mislim da ću balansirati da ju ne izdvajam kao ružno pače iz društva, u smislu da jedina u razredu ovo, jedina ono..... No sve u skladu s njenim karakterom i karakteristikama. Djeca iste dobi mogu se tako razlikovati, i imati jako različite stupnjeve osjećaja odgovorosti. :mah
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 18 svi 2010, 11:09

- sto se tice davanje love - iz trogodisnjeg iskustva s prvim i skoro jednogodisnjeg iskustva s drugim djetetom - NIKAD, ali nikad im nisam dala ni kune u skolu (za gablec). niti su me trazili :dunno . imaju placenu uzinu u skoli (trazili su me da tamo u jedu jer tako cini vecina ucenika iz razreda i ljepse im je u drustvu, a ja nemam nista protiv. kad imaju vise od 4 sata, u torbu im stavim voce ili nekakav snekić, energetsku plocicu, pecivo ili tako to...)
- za telefonsku govornicu stvarno ne znam da li ima koja u blizini :dunno .
- mladje dijete me bas nikad u ovih godinu dana nije imao potrebu nazvati, kao ni ja nejga. i ne vidim amabas nikakvu potrebu za mobitelom sto se njega tice. stariji je sad u trecem razredu i zna se desiti da ima nekakvu iznendanu promjenu u rasporedu za koju nismo pojma imali pa me u toku dana treba naknadno obavijestiti. on se onda snadje tak da me nazove s tudjeg mobitela (jer se on svoj nikad ne sjeti uzeti u skolu :roll , rekla sam vec), a u zadnje vrijeme me ni ne nazove nego se igra tih sat vremena vani i ceka didu ili mene da dodjemo po njega (ovisno koji je turnus, jutarnji ili popodnevni).

i dodatna opaska - klinci nikad nisu isli sami u skolu ili iz nje, dovodimo ih i odvodimo, a prije i nakon nastave su pod nadzorom bake i dide, nisu dosad ostali sami kod kuce. no, tko zna kako bih razmisljala i postavila se da to nije tako :dunno
Zadnja izmjena: Imge; 18 svi 2010, 15:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 18 svi 2010, 11:14

mare, jedina sigurno ne bi bila. vidiš po pisanju na ovoj temi.

No sve u skladu s njenim karakterom i karakteristikama. Djeca iste dobi mogu se tako razlikovati, i imati jako različite stupnjeve osjećaja odgovorosti.

ne znam na kakvu odgovornost misliš što se tiče imanja mobitela jer on ne zahtjeva odgovornost, što se toga tiče mogu ga imati i četverogodišnjaci. znam dosta sedmogodišnjaka i stvarno nisam primijetila da netko ima potrebu za istim, već se izvlači na marendi da se slušaju pjesmuljci, fotka, hvališe naokolo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mare10 » 19 svi 2010, 12:30

eli je napisao/la:mare, jedina sigurno ne bi bila. vidiš po pisanju na ovoj temi.

No sve u skladu s njenim karakterom i karakteristikama. Djeca iste dobi mogu se tako razlikovati, i imati jako različite stupnjeve osjećaja odgovorosti.

ne znam na kakvu odgovornost misliš što se tiče imanja mobitela jer on ne zahtjeva odgovornost, što se toga tiče mogu ga imati i četverogodišnjaci. znam dosta sedmogodišnjaka i stvarno nisam primijetila da netko ima potrebu za istim, već se izvlači na marendi da se slušaju pjesmuljci, fotka, hvališe naokolo.

Nisam se bazirala konkretno na mobitele, jer sam rekla da nemam iskustva još u tome.
Evo kroz primjer ću bolje dočarati što sam htjela reći. Susjeda ima blizance jedan je skroz odgovoran a drugi puka suprotnost. Ovaj odgovorni nema mobitel a drugi ima, jer ga mama provjerava na taj način.
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 19 svi 2010, 12:41

provjeravanje mobitelom? ili imaš povjerenja u dijete ili ti je pod stalnim "živim" nadzorom. dok nisam imala povjerenje u malu bila je stalno pred očima meni ili ljudima u koje imam povjerenja (npr tete u vrtiću). mobitel tu ne pomaže.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 13:00

Ono za što nisam sigurna da će samostalno obaviti dobro, nisam sigurna niti da će uz mobitel. :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la elizabeta » 19 svi 2010, 13:03

eli je napisao/la:provjeravanje mobitelom? ili imaš povjerenja u dijete ili ti je pod stalnim "živim" nadzorom. dok nisam imala povjerenje u malu bila je stalno pred očima meni ili ljudima u koje imam povjerenja (npr tete u vrtiću). mobitel tu ne pomaže.

Po toj istoj logici, ako je dijete savjesno i zna šta radi, i zna šta je opasno...neće vozit bicikl ili prelaziti ulicu a istovremeno čačkat po mobitelu.
Dakle takvom djetetu nije kriv mobitel, ono može glupost ili nesmotrenost napravit i bez mobitela i dovest se u opasnost.
Baš kao što postoji mobing i kad se radi o pljačkanju mobitela od klinaca, isto tako neki stariji znaju ščepat klinca i tražit od njega da mu daju ili donesu novac ili ga namlate zato što im se ne sviđa, što je debel, ima ružnu frizuru ili naočale....

sad sam se sjetila..viktor žmegač mobitel zove mobingtel

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 19 svi 2010, 13:07

TanjaMT je napisao/la:slazem se sa skorpinim postom.
i nadodajem: subota, 15.05. navecer, cesta od brezovice prema zgbu. na biciklu djevojce od oko 12-13 g, jednom rukom drzi guvernal, drugom kljuca poruku :strah

Tanja, zelis reci da u Austriji 13 godisnjakinje nemaju mobitele ili bicikle :lol
Mislim sori kaj se sprdam ali mislim da takvo ponasanje u dobi od 13 godina nema veze puno sa samim mobitelom i biciklom nego sa shvacanjem da je sve u zivotu onako kako su si one taj tren zamislile.

Ja jesam kod stranaca primijetila da jako puno koriste toki vokije, i dapace dala bih ceri toki voki za parkic.
Ne mislim da ce mobitel uciniti put do kuce sigurnijim nego da i meni i njoj daje slobodu u smislu da moze poslije skole otici prijateljici doma koja je sama ( i odmah to javiti da ne dizemo paniku doma) ili se javiti ako kasni ili ako zaluta. Moja cer je recimo dvaputa dosada zalutala.
Ne, nikako olako ne shvacam preporuke struke i jezivo me strah, dapace sigurna sam da je povezanost velika. I ne volim da mobitel nosi u hlacama/jakni/ uz tijelo i vise volim da mi napise poruku nego prica na mobitel i opcenito gledajuci nije bilo puno situacija u kojima je ona mene trebala zvati ili koristiti mobitel.

Ali kao sto sam rekla, sada kada boravka vise nema, kada ona postaje sve vise samostalna a nije jos potpuno samostalna, mislim da nam je mobitel prednost a ne mana.
Dapace sada mislim da mojoj starijoj ceri vise ne treba mobitel :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Luantaro » 19 svi 2010, 13:19

ja sinoć vidla 25godišnjakinju kako se rola i piše sms poruku :roll
nema to veze s godinama
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 19 svi 2010, 13:22

Luantaro je napisao/la:ja sinoć vidla 25godišnjakinju kako se rola i piše sms poruku :roll
nema to veze s godinama

a tek što ima 40-godišnjakinja koje voze i sms-aju...
probajte malo bacit pogled...svaki treći vozač drži mobitel na semaforu

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 13:26

nego da i meni i njoj daje slobodu u smislu da moze poslije skole otici prijateljici doma koja je sama ( i odmah to javiti da ne dizemo paniku doma) ili se javiti ako kasni ili ako zaluta.

Zalutati će s mobitelom i bez, to su situacije koje moraju moći rješiti i bez mobitela, a da ga ja sad izlažem prerano zdravstvenim rizicima mobitela da bi on mogao oitći negdje neplanirano, ne vidim da korist premašuje rizike. Može doći doma, ostaviti knjige, nazvati mi s fiksnog i otići kod frenda, a tako i napravi.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la dunja » 19 svi 2010, 13:30

meni to izgeleda ovako:
tko želi naći argumente za - i naći će ih
tko želi naći argumente protiv - i naći će ih

od svih, ovdje navedenih, uvažavam samo škorpine - koji se tiču zdravlja i tu zaista nemam dileme ni razloga o raspravi ikakvoj
svi ostali po meni imaju i za i protiv i na svakom je ponaosob da donese odluku
dunja
most

PostPostao/la skorpionka » 19 svi 2010, 13:39

tko želi naći argumente za - i naći će ih
tko želi naći argumente protiv - i naći će ih

Ma nije soorno ovo kvotano, nije sad baš tako da jedni znaju samo ZA, drugi PROTIV. Većinma nas vidi i argumente za i argumente protiv, već koji od argumenata će kod pojedinih roditelja prevladati.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la dunja » 19 svi 2010, 13:41

pa je, slažem se
kod svakog vaga mora prevagnut negdje - jer te život dovede do situacije da moraš donijeti odluku
dunja
most

PostPostao/la mirbi » 19 svi 2010, 13:43

Mislim da svi mi balansiramo. U konkretnom slučaju između sigurnosti djece na jednu stranu i opasnosti i rizika pretjeranog korištenja mobitela na drugu stranu.

Teško je biti roditelj. :lol
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Zoila » 19 svi 2010, 13:50

Adorabla je napisao/la:
za skolsku djecu ti mogu reci da jako ovisi iz kakvog okruzenja dolaze. u krugu nasih prijatelja i poznanika je samo jedno dijete imalo "svoj" mobitel u 2. razredu osnovne (roditelji su iz HR :/ ). u 3. razredu pocinju polagano dobivati oni koji npr. sami idu iz boravka doma, ili eventulano na neku aktivnost. opet se mogu nabrojati na prste jedne ruke. tek sa polaskom u gimnaziju (1. razred je ekvivalentan nasem 5.) jedan dobar dio vec ima mobitel.

Vrticka djeca nemaju mob, a ja mislim da je u skoli zabranjen. Bas cu se raspitati ovih dana po skoli. Mislim da je zabranjena upotreba mobitela, vjerovatno ga mogu imati sa sobom, pod uvjetom da je na silent.. Ja bas nekako mislim da je u Hr (i Europi opcenito) jaci taj trend

al ajmo rasprave radi i usporedbe usporediti i skole vani i tu te sto vani djeca mogu raditi sa svojim vremenom a sto tu.
Da me se krivo ne shvati, to ne opravdava da kod nas ima smisla da dijete u vrticu ima mobitel, ali u trecem ili cetvrtom razredu po meni da, zato sto je kod nas boravak do 2. razreda i nakon toga su djeca na cesti bez boravka i bez ikakvog skolski strukturiranog vremena.

U Austriji koliko je meni poznato djeca su u skoli, pod nadzorom do 16 sati jer imaju najcesce i slobodne aktivnosti u skoli (tipa muzicke i najcesce dvoranskog sporta), a koliko sam cula od prijatelja s Novog Zelanda i u Australiji je slicno.

Vjerojatno se i kod nas moze bez mobitela, odnosno pretpostavljam da ima roditelja koji djeci ne daju mob to 13te godine. Ja to nisam niti pokusavala jer nisam vidjela nekakvu prednost veliku radi koje bi s djetetom trebalo ratovati.
Moje imaju obje i profil na fejsbuku i igraju kompjuter i kada mene nema doma. Nazalost. Medjutim ja im doma nemam nacina kontrolirati ponasanje, niti zelim, kad mene nema. Dogovorili smo osnovna pravila, a ovo je nazalost dio koji ide s odrastanjem i sticanjem povjerenja.

Inace, samo onako jedna crtica za one koje se kunu da njihova djeca nemaju profil na fejsbuku i da ga nece imati dok to one do odobre :mrgreen
U razredu moje ceri (6.ti razred) vise od pola curica je otvaralo profil na skolskim kompjuterima bez saznanja roditelja. Bas zato sto su roditelji zabranili, oni su ih zaobisli i rijesili stvari na svoj nacin.

eeeeeeeee pa mislim da je to to! Kljuc svega. Kad gledamo TRENDOVE U SVIJETU.
zaboravila sam kako su skole organizirane u USu, i kako ima puno vise tih vanskolksih aktivnosti i mogucnosti cuvanja djece nego tu.

kad vec gledamo trendove u svijetu, mozemo dodati i koliko djece tu ili vani imaju svoj tv u sobi, itd itd...

mislim da je Jasen Boko bio koji je pisao u jednoj putopisnoj knjizi kako je bio zapanjen losim navikama s mobitelima negdje u Aziji. U kazalistu uredno su se culi mobiteli i razgovori. Bez pardona su ljudi nastavljali sjesti u publici i pricali, umjesto da su gasili mobitel ili izasli van za vrijeme predstave ...
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 20 svi 2010, 12:58

Zalutati će s mobitelom i bez, to su situacije koje moraju moći rješiti i bez mobitela, a da ga ja sad izlažem prerano zdravstvenim rizicima mobitela da bi on mogao oitći negdje neplanirano, ne vidim da korist premašuje rizike. Može doći doma, ostaviti knjige, nazvati mi s fiksnog i otići kod frenda, a tako i napravi.

kod nas je ovo nemoguce jer frendica stanuje tamo di ona sama ne bi znala doci od doma do nje. Jednostavno su predaleko.
Mogu im samo zabraniti druzenje a to mi ne pada na pamet.
Kao sto sam rekla bilo je puno lakse dok su bile u boravku onda bi ih mi ili roditelji frendice preuzeli i sve je bilo super. Medjutim sada one balansiraju tipa ostat ce poslije skole se zajedno igrati na neutralnom terenu ili idu do jedne ili do druge.

Mobitel ju je doslovce spasio dva puta kada se izgubila. Jednom je bila s tom frendicom vani, u nepoznatom kvartu i na telefon je objasnila mami frendice di se nalazi. Ovaj puta je mobitel zivot spasio mami frendice :lol
A stariju je isto mobitel spasio kada je fulala tramvajsku stanicu.
I jedna i druga su mogle tu situaciju rijesiti same bez mobitela, boze moj, i mi smo ih rjesavali bez mobitela, ali meni je dovoljno da nisu imale paniku. Iskreno mislim da bi vise stete nanjela panika u tom trenutku nego to sto su nazvale na mob.

Medjutim da, vjerojatno je tako da svatko ima svoje vidjenje situacije. Tebi vjerojatno ta panika ne bi puno znacila, odnosno vjerojatno rjesavate stvari na drugi nacin.
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 13:32

Medjutim da, vjerojatno je tako da svatko ima svoje vidjenje situacije. Tebi vjerojatno ta panika ne bi puno znacila, odnosno vjerojatno rjesavate stvari na drugi nacin.

Rješevam na način da se u panične situacije nastojim ne dovesti :lol
Moja osnovna pretpostavka od koje krećem je da ga puštamo u situacije za koje znamo da je može samostalno savladati. Tek kad nešto savlada, a da ja zbog toga nisam na iglama, onda ide u to. Ide doma sam iz škole od pred kraj prvog razreda, kad smo procijenili da Ako ide kod nekoga sam, onda je to tamo di zna doći i vratiti se. Ako ide negdje gdje ne zna samostalno otići, može otići s frendom, a mi dođemo po njega, uz prethodni dogovor kad i kako.

Mogu im samo zabraniti druzenje a to mi ne pada na pamet.

Zašto bi im zabranila druženje, nisu to jedine dvije solucije. Ako ne zna sama doći od doma do te frendice, onda se ne zna sama doma od nje ni vratiti. Znači, netko ju mora vratiti doma, vi ili roditelji te male. A to su situacije u kojima jja ne dozvoljavam improvizacije, nego se to onda dogovori dan ranije, jer to je nešto što utječe i na naš raspored. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ronin » 20 svi 2010, 13:50

skorpionka je napisao/la:Rješevam na način da se u panične situacije nastojim ne dovesti :lol
Moja osnovna pretpostavka od koje krećem je da ga puštamo u situacije za koje znamo da je može samostalno savladati. Tek kad nešto savlada, a da ja zbog toga nisam na iglama, onda ide u to.

potpis,
ide sam u školu i do prijatelja/bratića u susjednim ulicama,ne dalje od 4-5 minuta hoda,u kvartu koji poznaje i žmirećki

za ovo ostalo odgovorni smo mi
kako će njegova odgovornost i mogućnost snalaženja rasti,tako će i eventualne udaljenosti rasti

pretpostavljam da će tada,kasnije,i doći vrijeme za mobitel,koji će tada i dobiti,no jednostavno ga do petog razreda ne mislim izlagati tom zračenju i eventualnim bolestima koje bi iz toga mogle proizaći,a mi kao generacija roditelja djece koja su rođena "s mobitelom" ne možemo znati sa sigurnošću,jer prvi klinci koji tako koriste mobitele od malih nogu nisu još ni stasali u ljude,takoreći

da se kasnije ne bih lupala po glavi,radije pušem na hladno
znam da možda djelujem pomalo rigidno po tom pitanju,da me neke od vas koje imate stariju djecu gledaju otprilke kao ja mame beba od 3 mjeseca koje govore:ja ne bi nikad...ali mi puno toga zbiljski nismo nikad :) i preživjeli smo.pa mislimo i u ovome,dokle najdalje možemo
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la mirbi » 20 svi 2010, 13:52

Moje dijete je jutros krenilo na ekskurziju i dosad me već triput zvala. :lol Sad mi je drago da ga ima, jer volim znati di je i kako joj je.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 13:58

a mi kao generacija roditelja djece koja su rođena "s mobitelom" ne možemo znati sa sigurnošću,jer prvi klinci koji tako koriste mobitele od malih nogu nisu još ni stasali u ljude,takoreći

Najveća prospektivna studija do sada je tek počela, njene rezultate ćemo čekati godinama. Proturječni su rezultati retrospektivnih, koje uvijek imaju manju težinu od ovih prospektivnih, što god istraživao.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Barbi » 20 svi 2010, 14:01

Evo još malo na temu mobitela. Moj je sin također jako želio imati mobitel jer neki u razredu imaju i to je jako cool. Ja sam mu objasnila da smatram da nema potrebe za mobitelom jer nigdje ne ide sam i da će ga dobiti kad procijenim da mu je potreban. On ga je naravno želio za igranje igrica i slikanje slikica, slušanje glazbe i tako.
I onda mi je došlo vrijeme za zamjenu službenog blackberry-a, dobila sam novi a stari tutnula u ladicu. I slučajno skužila da radi i bez kartice za igrice i fotkanje. :mrgreen I rekla mu - evo stari, ovaj može biti tvoj, igraj brick braker do mile volje. :p Prvih dana je svako malo igrao igrice i žicao me da ga nosi u školu, to mu nisam dozvolila. Dozvolila sam mu da ga nosi na turnir sa klubom da igra igrice u busu i posijao ga je negdje :lol srećom ga je trener našao. Toliko o odgovornosti. :lol Sada mu je i samom jasno da mu mobitel ne treba. :p
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 20 svi 2010, 14:08

Skorpi, kada idu poslije skole onda jedna drugu dovedu do doma one kod koje idu jer im je ishodiste isto - skola, a vracaju se svakako, najcesce da ili njeni starci ili mi pokupimo klince nakon posla. Stvar jos funkcioonira tako da dijete dovede ovo drugo do skole pa se ono samo vrati, medjutim to nazalost prema mojim iskustvima bas ne funkcionira uvijek tako.
Ako bih isla procjenjivati da li je sposobna potpuno samostalno odraditi druzenje, onda nije :mrgreen ali ne zelim radi toga njoj pokvariti tu zabavu.
Medjutim kako sam rekla, svatko sebi kroji prema svom djetetu. Nisu ni sva djeca ista, niti situacije, prema tome nema smisla sada polemizirati oko svake pojedine situacije.
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 20 svi 2010, 14:13

Sada mu je i samom jasno da mu mobitel ne treba.

:lol aaaaaaa ovo je najbolje postignuće. :lol

Barbi, to je taj scenarij, kad u prvom razredu vide da ostali imaju, onda krene žicanje. :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Luantaro » 20 svi 2010, 14:18

....niti su sva djeca s ovog topika jednako stara....
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.