Sada je: 12 kol 2026, 21:57.

VB-verbalna-ABA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

VB-verbalna-ABA

PostPostao/la Glori » 16 tra 2010, 17:40

radi li možda još netko po ovoj metodi?
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: VB-verbalna-ABA

PostPostao/la Glori » 18 tra 2010, 16:03

evo mi radimo po ovoj metodi -nekih mjesec i pol tj.trudimo se...

ubiti mi je jako dobro došlo jer imamo terapeuticu koja je dip.na ABA--i moram priznat da smo jako griješili sami primjenjujući ABA...

doduše ne u "skalama" što- kad ,već više u samom načinu spovođenja---doduše ovo se razlikuje od klasične---negdje je između floor time i klasične...

stvarno je važno ,a što mnoga literatura(a i video zapisi) izostavlja u potpunosti objasniti sam postupak,koji je po meni važniji tj. najvažniji za problem koji naša djeca imaju,a to je brzina reakcije...

sve u svemu na samom smo početku,njemu paše,ali nama je malo teže da se svi skupa okrenemo novoj navici...

ako još netko radi volila bi da podjeli iskustvo-hvala....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 19 tra 2010, 10:26

kada je nama i stručnjacima uvodno predavanje o principima nadomjesne držala naša logopedica, svi smo bili nestrpljivi da preskočimo taj dio i krenemo na praksu; vrlo brzo nam je ona dokazala kako je potrebna teorija da bi onda znali kako ju primijeniti u praksi. Naime, najlakše je isprintati sličice i idemo miško, nego je puno teže odrediti kako te sličice pretvoriti u nadomjesnu; prva i najčešća greška je direktno prevoditi govor u sličice (nešto kao i doslovni prijevod hrvatskoh how-yes-no= kako da ne)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Glori » 19 tra 2010, 11:38

ovdje se kod nas javio suprotan problem...svi su teoretski rekli kako bi trebalo-međutim nitko nije točno pokazao kako...

npr.DTT-nigdje nije dobro opisan ,a nismo ni mogli naći osobu koja ga radi...tek kad nam je pokazan (primjenjen na dijetetu) shvatila sam do kraja...

kad uhvatim vremena točno napišem što i kako (i u čemu je osnovni problem)...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 19 tra 2010, 11:41

Ima li kakav link o toj metodi...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Glori » 15 svi 2010, 21:55

negdje sam i to imala (linkove),ali nikako da nađem(to sam skidala prije dvi godine)...

uglavnom je razlika (po meni) velika i važna....počimje se sa zahtjevanjam,a ne sa imenovanjem(kao kod lovasa) premda je u suštini dosta slično--ovdje se radi slično floor time,ali strukturirano i inzistira se na globalizaciji...mislim da se PESC u americi jako rano uvodi upravo jer je to najednostavniji način za našu djecu da bi zahtjevala (a gledajući svoju malađu ona to radi na desetke puta tokom jednog sata)...ona ubiti još nema imenicu koja nije u svojstvu glagola (možda maca ,ali i nju odmah vabai prstićima)...mama-je daj jesti,tata-digni,kad traži dudu viče "di?" itd.

meni osobno (naravno najviše zahvaljuju našoj terapeutici) se sviđa to što napokon znamo gdje smo,što smo prošli,a što nas čeka...znamo zašto to što upravo radimo je važno,do čega nas dovodi i zašto smo prije toga morali našto drugo proć(i tako sve korak po korak-pokazano na način koji je njemu najjednostavniji -sa razno raznim kombinacijama)...

također je jako važno kad mi nešto zahtjevamo (iako se većinom "traži" da dijete zahtjeva)-da djetetova reakcija nastupiu jako brzo(tj.da mu pomognemo koliko god treba-NE ponavljanjem zahtjeva-već kod izvršenja) i to kod nas i dalje šteka---ali se trudimo...

uglavnom-bez educiranog terapeuta ovo je nemoguća misija...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 24 svi 2010, 10:02

http://www.youtube.com/watch?v=2afb4i7L ... re=related DTT-mi ga manje koristimo ,a više NET---opišem naš način(kad stignem :D
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 24 svi 2010, 20:00

glori - hvala :srca ne mogu ne primjetiti kolika je razlika između dječaka na početku i na kraju...moj je dječak još uvijek na početku...mada se moram pohvaliti - od danas znamo reći - auto :joy
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Glori » 24 svi 2010, 21:46

auto je super :joy mali koraci vode velikima...

da razlika je velika---rad sa trri terapeuta (po dva sata) u 10mjeseci je oko 1200sati--ciljanog rada--vjerovatno dijete ima i fizioterapeuta,plivanje ,jahanje,muziko terapiju...to je njima u većini država standard...

ali mi ćemo kako i koliko možemo---najvažnije sve pojednostavnit i dati si dovoljno vremena za savladavanje...nešto će ići brže nešto sporije,ali definitivno će ići....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.