Sada je: 28 kol 2026, 16:42.

Krpelji -Kako se zaštititi

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Krpelji -Kako se zaštititi

PostPostao/la tojemamino » 12 tra 2009, 11:51

Drage mame , jučer smo išli u šetnji u prirodi i to na području gdje mislimo graditi kuću i preći živjeti na selo( Istra) na par sati laganog obilaska , došli kući i na kćeri sam našla DVA KRPELJA, jedan na licu a drugu u obrvi , jako su mali bili da sam mislila da je neka mrvica prašine ili tako što , sreća nisu se uhvatili pa sam ih lako skinula ali mi se takav strah uhvatio u kosti da sam ih skroz pregleda robu skinila pranje ......čišćenje ...... gledanje i tako paranoja ,sad se mislim kako dijete zaštiti od krpelja koji može prenijeti tako teške bolesti . Još me muči šta tu u Istri ima krpelja na svakom koraku , ja sam dijete sa sela 24 sata sam bila u polju i travi ( Dalmatinska zagora) nisam nikad čula da je nekog ugrizao krpelj niti sam znala da to postoji dok nisam došla tu u Istru , tu svatko o tome priča a sad vidim i zašto, šta je Istra područje krpelja je l netko zna više o tome u šoku sam, Još mislimo živjeti na selu ja to volim osobno i želim mojoj djeci djetinstvo koje sam imala i sama u uz životinje , fizički rad i miran sad , prirodu ali kako sa tim krpeljima pobogu.
Mame savjeta malo i utjehe, od jučer se se svrbim i trčim na ogledalo svake minute mislim da je krepelj evo i sad me svrbi uho ufffffff, užas grrrrrrrrrrr
samurajska sablja
tojemamino
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Krpelji -Kako se zaštiti

PostPostao/la SlucajniGost » 12 tra 2009, 14:04

namažite se dobro nekim repelentima prije odlaska u šumovite šetnje.
isto tako ako se baš tako jako bojiš, imaš i cjepivo protiv KME.
pozdrav :mah
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 12 tra 2009, 21:54

Najbolja zaštita protiv krpelja su repelenti. Ukoliko ste na području na kojem prebivaju krpelji nosioci KME-a, onda ti također savjetujem da krenete s vakcinom. Ja sam dala A. na prvu dozu s godinu dana. No, to cjepivo ne pokriva druge bolesti koje krpelji prenose. Ukoliko se ovi nisu primili, nema bojazni da je došlo do zaraze. Naime, oni unose sekret u tijelo prilikom otpuštanja, tj. kad "otpadaju". I time se prenosi zaraza.
Sreća je ta da nije svaki krpelj zaražen.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 28 svi 2010, 14:47

Da malo podignem temu :zivili
Malecki mi je u zadnjih mjesec i pol dana pokupio 3 krpelja. Zanima me kako ga zaštititi?? Ima li nešto na prirodnoj bazi ili slično? Oko kuće je dosta zelenila, trave...tako da ih i nije prelako izbjeći. Ako su repelenti jedino rješenje, zanima me koji bi bio najprikladniji za dvogodišnjaka i u kojoj mjeri ga koristiti?
:kiss
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Krpelji -Kako se zaštititi

PostPostao/la happy071 » 28 svi 2010, 22:53

Mi takodjer zivimo u podrucju gdje ima puno krpelja, djeca su stalno vani, u zelenilu. Ja ih mazem Autanom bas protiv krpelja, on je za djecu od 2 godine. Ne stavljam na sake, vrlo stedljivo na lice. Ako idu na izlet oblacim im duge pantalone i duge rukave. Nogavice zaguram u carape. To su sve uputstva koja smo dobili u vrticu.
Inace, vidim da u vrticu krpelje ne dozivljavaju tragicno. Oprezni su ali ne prave paniku oko toga. Oni svake godine idu na selo i tamo redovno djeca pokupe ponekog. Praksa je da se djeca detaljno pregledaju, odstrane krpelji ako ih ima, mjesto gdje je bio krpelj se obiljezi (zaokruzi) i prati se ima li promjena tipa crvenilo i sl. Za razliku od tog kul pristupa, kada je F pokupio krpelja dok smo bili u Sarajevu, morao je preventivno popiti antibiotik. To se ovdje ne radi :dunno
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ivy26 » 07 lip 2010, 11:04

Kod nas ih isto ima,jako su sitni i ne pomaže sprejanje.
Primjetila sam da nakon što ih izvadim,formira se ko prištić,malo crven,ali se ne širi crvenilo.Premazala sam mjesto čajevcem.

Ne znam da li radi toga moram ići liječniku ili samo pratim kako su rekli iz ZZJZ da se ne proširi crvenilo.
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Minna » 07 lip 2010, 11:56

Tako je i nama lagano bilo crveno, kao prištić, uglavnom traje dan do dan i pol maksimalno.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MjesecevaZraka » 07 lip 2010, 12:43

U Istri ne treba cijepiti protiv KME jer krpelji nisu zarazeni, ali mogu prenijeti boreliozu.
Ako dodje do ugriza, treba pratiti hoce li nastati crvenilo u obliku kruznice (ne nuzno na mjestu ugriza) i tada treba lijecniku.

Iz naseg osobnog iskustva (ove godine je zaista krcato krpelja, vec jako dugo, par mjeseci, skidamo sa psa po 10ak komada, sto zakacenih, sto nezakacenih svakodnevno (!!), na malcu je bilo zakacenih nekoliko, na muzu isto vrlo cesto usprkos svoj predostroznosti, meni se jedan bio nakalemio), nije bas da pomazu repelenti 100%.
Mi smo koristili (i koristimo) etericna ulja - lavandu, limun, eukaliptus, ruzmarin (stavila sam svega sto sam pronasla da ima repelentna svojstva), ali opet se zna naci koji krpelj ili se zakaci na mjesta koja nisu namazana/pospricana.

U setnju idite obuceni u duge hlace i zatvorene cipele s carapama ispod. Cim dodjete kuci, odjecu treba skinuti i istresti i pregledati tijelo (krpeljima najcesce treba dosta vremena da se zakace pa ih mozete na vrijeme skinuti). Ako se ulovi, najlakse ga je skinuti odvrtanjem u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. U vet shopovima se mogu kupiti male, plasticne pincetice s kojima je vrlo lako obuhvatiti krpelja bez stiskanja (vazno je ne stisnuti ga kako ne bi vratio dio krvi natrag kroz ubodnu ranu, jer ako je nositelj neke zaraze, tako ce zaraziti covjeka) i odsarafiti ga.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 07 lip 2010, 12:46

ja uvijek djecu ispregledam kod kupanja, al strah me da gamad neću skužit :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Sreca najveca » 07 lip 2010, 13:03

joj, i ja sam panicar po pitanju te gamadi od kad je Paoli prije 2 godine jedan usao u uho i tamo se zakacio. fuj! jedva ga je dr iscupala. ja sam skoro umrla od straha. od onda je stalno pregledavam.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la VIPmama » 07 lip 2010, 13:14

Krumpirić je napisao/la:ja uvijek djecu ispregledam kod kupanja, al strah me da gamad neću skužit :/

teško ćeš ga skužiti jedino ako je u kosi, npr. ili kao kod Sreća najveća u uhu npr. :strah

inače su vidljivi sasvim
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.