Sada je: 23 srp 2026, 00:15.

kravlje mlijeko (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: kravlje mlijeko

PostPostao/la eli » 27 lip 2010, 10:20

ali me jako zanima da li vi koje zagovarate kravlje od dvije godine ili neke cak i od tri godine

koliko mi je poznato, a na forumu sam dugo i na svakakvim temama, niti jedna forumašica ne radi za kompanije koje proizvode ad mlijeka.
no pola onih koje zagovaraju odlaganje davanja kravljeg mlijeka su (bile) dugodojilice.
često uzmem svoj primjer, a godište sa 73će. e pa i tada su cijenjeniji pedijatri onima koji su si mogli priuštiti govorili da ne daju kravlje do drugog rođendana.
jednostavno, proteinski lanci u kravljem mlijeku su dugi i teški, ima previše kalcija i premalo željeza za ljudsko mladunče.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Madir » 27 lip 2010, 11:02

ali me jako zanima da li vi koje zagovarate kravlje od dvije godine ili neke cak i od tri godine -radite za hip ili nekog slicnog, jer mi je nevjerovatno kako vi to propagirate

:lol da bar, pa bih imala zaliha doma, ko' crkovni miš.

vidi sad ovo:socijalni ped.nova škola, preporučio dukatino,monte, kravlje mlijeko i ina *ranja, sa nekih desetak mj. :conf
na meni je bilo poslušati ga ili poslušat svoj zdrav razum.

privatna ped.stara garda, preporučila adap.dok možemo (mislila dok nam financ.dopuštaju)
i pitam ja nju, koliko je to?veli-ja vam preporučujem do drugog rođendana.

sad ima 16mj.i dalje je na adap.i mislim mu ga davat do treče.
na adap.mu radim sve, i žitarice i frape i pije ga.
poslije drugog rođendana, gore navedeno mu mislim zamijenit kravljim, a onu količinu mlijeka koju će pit, davat ću mu adapt.
jel to ok?
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la zauvijekmama » 27 lip 2010, 18:39

ni ja ne radim za hipp, ni za neke druge proizvodjace ad mlijeka
moje dijete je cak odbilo sva ta poznata mlijeka i prihvatilo je samo jedno
i to ono za koje mnogi vjerojatno nisu ni culi-Holle :mrgreen

a eli je sve ostalo objasnila :klanja
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Plusic » 27 lip 2010, 20:50

ja sam svom djetetu sa cca 20mjeseci pokusala uvesti kravlje mlijeko pa je rezultiralo tolikim odbijanjem da sam na kraju jedva vratila i adaptirano....
sto se mene tice moje dijete do daljnjeg ostaje na adaptiranom, pa taman i do skole ako treba, sve dok ga rado pije i uziva u njemu necu mu ga oduzimati niti mjenjati za kravlje :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Arkana10 » 27 lip 2010, 21:19

ja ne zagovaram ni adaptirano, ni kravlje i ne radim za hipp i ostale ;)
ali trebamo se voditi i svojim zdravim razumom, i ono sto znamo i napraviti najbolje za nase djete.
ja ne mislim uopce uvoditi kravlje mljeko. mislim kao napitak. nek doji dok doji, kasnije ima jogurte i to je to.
tako sam ja, dojila do 2 godine i od tada mljeko kravlje nisam probala. ;)
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Arkana10 » 27 lip 2010, 21:21

i mislim da je kravlje mljeko precenjeno.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 27 lip 2010, 23:25

moj je plan odgoditi kravlje mijeko što duže. tin ide u vrtić u 9 mj, pa eventualno tad, ali ću prije reći da ne pije KM pa da vidim što kažu.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 28 lip 2010, 07:10

ja sam na razgovoru rekla da ne konzumira KM, ali tamo je svuda, u doručku, u pireu, u špinatu, u pudingu...km je gotovo pa temelj prehrane u vrtiću.
Tako da..
ali barem ga neće piti iz čaše, to su neprevelike količine.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Carlito » 28 lip 2010, 07:54

Meni nije jasno, ako je km toooooliko lose kako je dopustivo da je ono skoro pa sastavni dio prehrane u vrticu? Zar neko to ne kontrolira? :dunno
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 28 lip 2010, 08:12

uopće nije loše za vrtićance. samo nije neophodno.
za jasličare nije, no ako dijete nije alergično neće mu smetati kap mlijeka u pireu ili špinatu. što se pijenja mlijeka tiče, roditelji mogu reći da ne žele da njihovom djetetu daju kravlje mlijeko i tete će se toga držati. ono je u jelovniku jasličaraca jer ga velika većina njih i doma pije, a obroci su sastavljeni tako da budu slični onome na što je dijete naučeno jesti doma. kad bi većina roditelja bila protiv toga da tako rano krenu sa kravljim i jaslice bi se prilagodile. naravno, ne bi kupovali adaptirano, no bez problema se može složiti jelovnik za tih osam sati bez mlijeka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Carlito » 28 lip 2010, 08:14

eli :5
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la latica » 28 lip 2010, 12:30

evo da i ja podijelim svoje razmišljanje o kravljem. ne mislim opravdavat nekoga tko daje kravlje mlijeko prerano, ali mi je jasan mehanizam razmišljanja. meni je M prvo dijete, a prije nego što sam rodila samo je jedna moja bliska prijateljica imala dijete, tako da se ja stvarno sve o prehrani, kao i o drugim stvarima vezanim uz dijete, učim u hodu. kad je njezin mali bio nekih 10 mjeseci ona me pitala šta ja mislim o kravljem, a ja sam rekla da su to gluposti i reklame da dijete do 3. godine pije adaptirano i da neće valjda godinama pit taj prah, uostalom generacije su odrasle na kravljem - ne može bit loše, nego je to sve marketing. ali ja sam u toj fazi tek rodila i zbog neuspješnog dojenja bila sam tužna i nezadovoljna time da mi dijete pije adaptirano umjesto da sisa, pa sam razmišljala i o tome da - eto, nek je to nužno zlo, ta kemija, ali čim prije ćemo počet s dohranom - kao čula sam da može već s 4 mjeseca, a možda mi možemo i ranije, pa nek dijete jede domaću hranu. a kasnije i kravlje, jer je kao prirodno. osim toga, ja nisam bila toliko za kravlje mlijeko, nego sam u neznanju mislila da ako ne može mlijeko, da ne može ni sir - tvrdi ili svježi, ni jogurt ni išta mliječno i to mi se činilo kao veliki problem u dječoj prehrani.

MEĐUTIM, prije nego što sam sa svojim djetetom išta napravila, ja sam se stvarno informirala. čitala sam svaku večer na dohrani dok mi oči nisu ispale od umora. i bome sam se načitala. dakle s dohranom smo počeli tek par dana prije 6 mjeseci (iakoje pedijatrica s 4 mjeseca začuđeno pitala zašto već nismo počeli) i to jako polako i oprezno. M sada ima 11 mjeseci i nije probao kravlje mlijeko i neće bome skoro! pije adaptirano - hipp, odlično mu odgovara, nikad nismo imali problema s tim, nismo mijenjali mlijeka, on je uvijek pio polako i guštao, probava super - on je do dohrane kakao svaki dan u isto vrijeme, nikad nije imao proljev ni zatvor, pu pu pu da ga ne ureknem. sada jede jogurt, neki dan je probao prvi puta polutvrdi sir i fino mu je. dakle, sad znam da kravlje mlijeko nije dobro za bebe zbog vrste bjelančevina, znam da je nutritivno daleko manje vrijedno nego što se misli, da se kalcij može nadoknaditi iz raznih drugih izvora, sve u svemu da je nepotrebno, a za bebe i loše. i ne mislim ga davat, osim možda kasnije da proba - čisto da vidimo da nema neke alergijske reakcije, ali ne da ga pije umjesto adaptiranog. meni je adaptirano danas super - mislim na svoj stav prema tome mlijeku. ne da je bolje od dojenja - to nikako, ali kad gledam svog miša koji lijepo napreduje i znam da u toj bočici što popije ima sve što mu treba i da ga ne trebam forsirat s dohranom dok pije adaptirano, nego ga mogu pustit da ide svojim tempom, lakše mi je.

da sumiram, jer ovih dana pišem preduge postove, da se nisam informirala, ja stvarno od okoline ne bi čula da je to kravlje loše za bebe. ni od pedijatrice ni obitelji. kao što ne bi znala ni tisuću i jednu drugu stvar u vezi npr. dohrane. sreća pa imam internet, jer da nemam ne znam šta bi sve napravila krivo. a mnogi koji imaju, nemaju naviku sve ispitivat i proučavat. tako da, jasno mi je da netko u neznanju daje kravlje. ali kad se nekom kaže da ne valja, a svejedno daje, e to mi je :place
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Carlito » 28 lip 2010, 13:27

A mene zanima dokle vi onda mislite djeci davati adaptirano, mislim do kog uzrasta? Je li adaptirano recimo namjenjeno trogodisnjacima ili petogodisnjacima? i sta ako djete nece jogurte, sir- nista od mljecnih proizvoda? Onda mu mljecni proizvodi ne trebaju?
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 28 lip 2010, 14:09

Carlito je napisao/la:A mene zanima dokle vi onda mislite djeci davati adaptirano, mislim do kog uzrasta? Je li adaptirano recimo namjenjeno trogodisnjacima ili petogodisnjacima? i sta ako djete nece jogurte, sir- nista od mljecnih proizvoda? Onda mu mljecni proizvodi ne trebaju?

kada je V. imao fazu odbijanja svega mliječnoga, dr. Richter (ped staroga kova) rekao je da mu on na mom mjestu ne bi davao mlijeko i mliječno, ako treba i do fakulteta, i da ako jede sve ostalo (meso, jaja, povrće, voće) da mu neće ništa nedostajati. naravno, V. je već bio napunio godinu dana i papao sve i svšta, ne vjerujem da isto vrijedi i za manje bebice.
u međuvremenu je V. prihvatio mlijeko. pije još uvijek adaptirano, ali kada kuham nešto na mlijeku, koristim punomasno kravlje.
ne vjerujem da je kravlje mlijeko, kao niti jedno drugo (kozje, ovčje...) neka super zdrava namirnica, ali nije baš niti živi otrov. Vjeranu ne bih nikada na njemu bazirala prehranu, ali neću šiziti ako pojede nešto što u sebi sadrži koju kap mlijeka
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Una » 01 srp 2010, 12:47

ma ja sam spomenula da mi pedijatrica nije starog kova, nije ni stigla tek sa faksa pa nadobudna, jer je netko ranije rekao da to stare pedijatrice predlazu uvodjenje kravljeg rano.

to sto je netko dugodojilica ne znaci da ne treba kravlje uvesti sa godinu i ja imam vise prijateljica koje su i kod tih "starog kova" pedijatrica i one savjetuju da se kravlje uvede sa godinu jer ga dijete moze preraditi bez problema, a nije bas adaptirano krcato zeljezom, a i jedu vec od god. dana djeca ako su zdrava i napredna hranu bogatu zeljezom...

ja nemam zelju zagovarati kravlje, nego ste meni, kao i mnogima, bacile bubu u uho sa tim pricama da kravlje treba izbjegavati do druge, a i do trece godine, a sve pedijatrice(od mojih prijateljica) i cak i onaj dr.stanfel kojeg se moze tu preko foruma pitati pitanje, cak je i on rekao da se sa kravljim moze krenuti sa godinu dana, jer upravo dajem svom trecem djetetu kravlje a ne zelim da grijesim i zato vas to pitam , gdje ste to procitale, ako ste na internetu, pa na internetu ima svega....a ako kao sto neka od vas tvrdi da joj je dr. rekao, to me iznenadjuje , jer zasto bi moja dr. sutila o tome, pa nije je luka rajic potplatio, a nije ni neki bojazljivko, ma naprotiv, divna samopouzdana dr., i zasto bi sve dr. koje poznam zene rekle da im je to isto keo i meni dr. rekla?
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 12:56

Mene zanima ako je kravlje tooooliko nezdravo i lose zasto onda doktori kazu da MOZE sa godinu ili dvije. Zar nebi trebali reci NE MOZE nikad. Iskreno mislim da je sve to idustrija adapritanog okrenula u svoju korist.
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Una » 01 srp 2010, 13:24

i ja u to sumnjam nakon pedijatricinog komentara,
a i kao sto je netko rekao, pa otkud bi u vrticima smjeli davati kravlje ako nije zdravo za djecu.
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaiv » 01 srp 2010, 13:29

I doktori su razliciti,moja jetrva je jucer bila sa malim u savjetovalistu,
ima 5 mj. trenutno pije Hipp,sve hrane adaptirane bljuca odn. povraca,
tako i Hipp i dr, joj je savjetovao neka sa 6 mj. pređe na kravlje mlijeko i to 2,8%mm
Iskreno ostala sam paf.
Druga stvar meni je dr. u Njemackoj savjetovao da svojima dajem sa 10 mj. KM,ali su ga pili negdje iza
navrsene prve godine,tako da sto ljudi sto ćudi.
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 01 srp 2010, 13:38

Una, pedi ti je rekla da može piti mlijeko. Isto tako djeca nakon godinu dana u principu mogu sve jesti, pa tako i pečenu svinjetinu koju joj nećeš davati (bar ja nisam) i hrpu drugih stvari koje oni smiju jesti, ali nije dobro za njihovu dob.
Već sam stavila na ovom topiku link, ali evo ponovo
http://www.medicina.hr/clanci/alergija_ ... lijeko.htm
Je da se tu piše najčešće o alergijama na mlijeko, ali isto piše da
Oblik koji se odmah javlja je uglavnom vrlo očit i pokazuje se i kožnim testovima. Odgođeni oblici nisu tako jasni i često uzrokuju kroničnu (dugotrajnu) bolest koja se rijetko prepozna.

A najviše me zabrinjava ovo
Postoji dokaz o ulozi proteina mlijeka u nastanku mnogih bolesti - astma, rinitis, ekcem, urtikarija, teški otitis media, plućni alveolitis (hemosideroza), enteropatija uzrokovana mlijekom u dojenčadi, eozinofilni gastroenteritis, krvarenje iz probavnog sustava d anemijom zbog manjka željeza, migrenozne glavobolje, ADHD (poremećaj pozornosti - hiperaktivnost), Crognova bolest, reumatoidni artritis i šećerna bolest ovisna o inzulinu (tip I).

Meni sasvim dovoljno da mu ga ne dajem.
N. ima preko 3 god. i ukupno je popio možda 1-u l mlijeka. Uredno jede ako je u špinatu, pireu i sl. ali pije ga jaaaako rijetko.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:04

Viva42 je napisao/la:
Postoji dokaz o ulozi proteina mlijeka u nastanku mnogih bolesti - astma, rinitis, ekcem, urtikarija, teški otitis media, plućni alveolitis (hemosideroza), enteropatija uzrokovana mlijekom u dojenčadi, eozinofilni gastroenteritis, krvarenje iz probavnog sustava d anemijom zbog manjka željeza, migrenozne glavobolje, ADHD (poremećaj pozornosti - hiperaktivnost), Crognova bolest, reumatoidni artritis i šećerna bolest ovisna o inzulinu (tip I).

ne zna se uzrok Chrognove bolesti
Crohnova [Kronova] bolest je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok Crohnove bolesti nije poznat, ali se sumnja na doprinos nasljednih svojstava.

Kako onda vjerovati ostatku navoda?
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:08

U obitelji imamo slucaj Chrognove bolesti pa ipak to znam. Ako kazu da je mljeko uzrok onda sve vise vjerujem kako je u pitanju marketing i reklama industrije adaptiranog. :dada
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 01 srp 2010, 14:10

Ne piše da je uzrok, već protein mlijeka ima ulogu u nastajanju tih bolesti. Znači da može biti okidač.
I zašto onda ljudi koji boluju od Kronove bolesti ne smiju konzumirati mlijeko,kad je tako zdravo?
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:12

Ko kaze da ne smiju?
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 01 srp 2010, 14:13

Osoba koja ima Kronovu bolest, a na našem generacijskom topiku ti piše.
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:14

Vec rekoh da imamo slucaj te bolesti u obitelji. Pije mljeko.
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 01 srp 2010, 14:15

Onda osoba sa našeg generacijskog laže !?
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:17

•Izbjegavati voće s visokom udjelom šećera (ananas, grožđe, lubenica, suho voće)
•Izbjegavati namirnice s velikim udjelom vlakana (mekinje, raž, kelj, poriluk i sl.), jer vlakna mogu biti uzrokom grčeva, plinova i proljeva
•Smanjiti unos mlijeka, a povećati unos fermentiranih mliječnih proizvoda
•Piti dovoljno tekućine (najmanje 8 čaša dnevno)
•Izbaciti alkohol, gazirane napitke, kavu i cigarete

Evo i tu pise da mljeko nije zabranjeno nego ga treba smanjiti.
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:18

Viva42 je napisao/la:Onda osoba sa našeg generacijskog laže !?

Ne kazem da laze, jednostavno kazem da nije zabranjeno.
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 01 srp 2010, 14:27

Mlijeko je najpoznatije po sadržaju minerala kalcija koji održava jačinu i gustoću kostiju. Kalcij i fosfor se vežu u kompleks koji kostima daje strukturu. Kalcij iz mlijeka bolje se asimilira u organizmu nego iz drugih namirnica. Nedavne studije otkrile su da kalcij štiti stanice debelog crijeva od tvari koje uzrokuju rak, sprječava slabljenje kostiju tijekom menopauze ili kod bolesti kao što je reumatoidni artritis. Ublažava simptome PMS-a, pomaže u sprječavanju migrene i dječje pretilosti, a kod odraslih pomaže u gubitku težine, osobito u struku. Kalcijem bogati mliječni proizvodi utječu na brzu potrošnju masti nakon obroka.
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 01 srp 2010, 14:29

Sad sam pročitala da je kod svakog pacijenta različito. Eto zato valjda ona ne smije, a tvoj rođak/inja smije.
Ali zanimljivo je kako si citat ( ne ovaj zadnji) izdvojila sa iste adrese gdje se nalazi i moj. I svom citatu vjeruješ, a mojem ne ;)
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.