evo da i ja podijelim svoje razmišljanje o kravljem. ne mislim opravdavat nekoga tko daje kravlje mlijeko prerano, ali mi je jasan mehanizam razmišljanja. meni je M prvo dijete, a prije nego što sam rodila samo je jedna moja bliska prijateljica imala dijete, tako da se ja stvarno sve o prehrani, kao i o drugim stvarima vezanim uz dijete, učim u hodu. kad je njezin mali bio nekih 10 mjeseci ona me pitala šta ja mislim o kravljem, a ja sam rekla da su to gluposti i reklame da dijete do 3. godine pije adaptirano i da neće valjda godinama pit taj prah, uostalom generacije su odrasle na kravljem - ne može bit loše, nego je to sve marketing. ali ja sam u toj fazi tek rodila i zbog neuspješnog dojenja bila sam tužna i nezadovoljna time da mi dijete pije adaptirano umjesto da sisa, pa sam razmišljala i o tome da - eto, nek je to nužno zlo, ta kemija, ali čim prije ćemo počet s dohranom - kao čula sam da može već s 4 mjeseca, a možda mi možemo i ranije, pa nek dijete jede domaću hranu. a kasnije i kravlje, jer je kao prirodno. osim toga, ja nisam bila toliko za kravlje mlijeko, nego sam u neznanju mislila da ako ne može mlijeko, da ne može ni sir - tvrdi ili svježi, ni jogurt ni išta mliječno i to mi se činilo kao veliki problem u dječoj prehrani.
MEĐUTIM, prije nego što sam sa svojim djetetom išta napravila, ja sam se stvarno informirala. čitala sam svaku večer na dohrani dok mi oči nisu ispale od umora. i bome sam se načitala. dakle s dohranom smo počeli tek par dana prije 6 mjeseci (iakoje pedijatrica s 4 mjeseca začuđeno pitala zašto već nismo počeli) i to jako polako i oprezno. M sada ima 11 mjeseci i nije probao kravlje mlijeko i neće bome skoro! pije adaptirano - hipp, odlično mu odgovara, nikad nismo imali problema s tim, nismo mijenjali mlijeka, on je uvijek pio polako i guštao, probava super - on je do dohrane kakao svaki dan u isto vrijeme, nikad nije imao proljev ni zatvor, pu pu pu da ga ne ureknem. sada jede jogurt, neki dan je probao prvi puta polutvrdi sir i fino mu je. dakle, sad znam da kravlje mlijeko nije dobro za bebe zbog vrste bjelančevina, znam da je nutritivno daleko manje vrijedno nego što se misli, da se kalcij može nadoknaditi iz raznih drugih izvora, sve u svemu da je nepotrebno, a za bebe i loše. i ne mislim ga davat, osim možda kasnije da proba - čisto da vidimo da nema neke alergijske reakcije, ali ne da ga pije umjesto adaptiranog. meni je adaptirano danas super - mislim na svoj stav prema tome mlijeku. ne da je bolje od dojenja - to nikako, ali kad gledam svog miša koji lijepo napreduje i znam da u toj bočici što popije ima sve što mu treba i da ga ne trebam forsirat s dohranom dok pije adaptirano, nego ga mogu pustit da ide svojim tempom, lakše mi je.
da sumiram, jer ovih dana pišem preduge postove, da se nisam informirala, ja stvarno od okoline ne bi čula da je to kravlje loše za bebe. ni od pedijatrice ni obitelji. kao što ne bi znala ni tisuću i jednu drugu stvar u vezi npr. dohrane. sreća pa imam internet, jer da nemam ne znam šta bi sve napravila krivo. a mnogi koji imaju, nemaju naviku sve ispitivat i proučavat. tako da, jasno mi je da netko u neznanju daje kravlje. ali kad se nekom kaže da ne valja, a svejedno daje, e to mi je