Mirisala sam detergent - ima normalni miris. Stavila sam malo više Ornel omekšivača koji lijepo miriše - ali i dalje nemam onu svježinu opranog veša
Jel problem u veš mašini ili čemu?
S čime ste vi zadovoljne?
Sada je: 09 kol 2026, 01:43.
Moderatori/ce: Potica, Nana1971

A ima i nekih vlakana (pamucnih) koji nakon xy pranja pocnu smrduckat, to se nama zna dogoditi s majicama koje su stalno u pranju. Za to nisam otkrila lijek pa takve odmah lete u smece. 

LiKmama je napisao/la:Imale smo negdje diskusiju o vesu i mirisu bas nedavno.
Ja bih rekla da je problem ili u masini (probaj okrenuti masinu na prazno s puno octa, na nekom dugackom programu za bijelo) ili ga ne vadis odmah pa se usmrdi u masini.A ima i nekih vlakana (pamucnih) koji nakon xy pranja pocnu smrduckat, to se nama zna dogoditi s majicama koje su stalno u pranju. Za to nisam otkrila lijek pa takve odmah lete u smece.
).

Pazi da ne staviš previše veša ili ako je jače prljav a treba se prati na niskoj temperaturi
ili ga namočim prije pranja ili ga operem na brzom programu (30min) pa još jednom na 30 ili 40.
Crazy Daisy je napisao/la:meni je crni veš isto ščipio dok nisam počela prati sa woolite black, od njega super miriši

meni crni veš uvijek, al' uvijek ima onaj čudni miris.

silki je napisao/la:moja mašina je ganjc nova i dalje mi crni veš ne miriši kako bi ja htjela
u bijeli recimo ne stavljam omekšivač uopće i prekrasno miriši. nije do mašine garant.

Od drefta je smrdio više nego prije pranja
i veš mora odmah van nakon pranja jer par sati u mašini i usmrdi se (valjda se bakterije namnože)
mislim da sam pobila sve nametnike u stanu od tog smrada.Morala sam veš prati još jednom, a ornel je išao u smeće...

rusulica je napisao/la:Ipak mislim da je glavni razlog "smrada" što tamni veš peremo na nižim temperaturama koje ne uništavaju bakterije i onda se one razlažu i to smrdi. Kad pereš bijelo na 90 i to s praškom za koji mislim da je agresivniji nego tekući deterđenti unište se sve bakterije i one u robi i one koje se nakupe u naborima gume i nema što smrditi. Bijela roba ako je izvadim i nakon pola dana iz mašine ne smrdi a škura da već nakon sat vremena.

. Stavim ja i omekšivač, ali roba baš miriši po prašku.

olja je napisao/la:S vremena na vrijeme ulijem cca 1l octa u masinu da izvrti na prazno, a njime i prebrisem gumu na vratima (tu se zna svakakva prasina zavuci i ja umisljam da otud smrad).
Iz masine odmah vadim ves, cim se opere. Ne eksperimentiram s deterdzentima i omeksivacima

Luantaro je napisao/la:ja stavljam alkoholni ocat
natočim u pretinac za deterdžent

na taj dugacki post od majstora):

Natrag na Mame (i tate!) u akciji
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.