Sada je: 23 srp 2026, 07:15.

kravlje mlijeko (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: kravlje mlijeko

PostPostao/la tanjabb » 02 srp 2010, 22:07

Rusulica, napisala sam vec da je moj Lukas dojio do 18mj. a kravlje je mlijeko probao tek s 22.5mj. Jogurte je jeo, jedan jogurt dnevno. Druge mlijecne proizvode nije. Tako da se i njemu prehrana u toj godini bazirala na istim namirnicama kao tvojoj curi. Pa je doslovno nabubrio izmedju 1. i 2.rodjendana. Tako da debljanje kod njega nije imalo nikakve veze s mlijekom.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la rusulica » 02 srp 2010, 22:22

tanjabb je napisao/la:Rusulica, napisala sam vec da je moj Lukas dojio do 18mj. a kravlje je mlijeko probao tek s 22.5mj. Jogurte je jeo, jedan jogurt dnevno. Druge mlijecne proizvode nije. Tako da se i njemu prehrana u toj godini bazirala na istim namirnicama kao tvojoj curi. Pa je doslovno nabubrio izmedju 1. i 2.rodjendana. Tako da debljanje kod njega nije imalo nikakve veze s mlijekom.

Razumijem ali moja zbog alergije nie smjela ni jogurt ni sir ni išta drugo u čemu ima kravljeg mlijeka(keksi, jogurti, pudinzi...). Doslovno sam gledala kako se cijedi dok nisam počela dodavati hipoalergeno u kašice
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la tanjabb » 02 srp 2010, 22:25

keksi, jogurti, pudinzi

Niti kekse niti puding nije jeo. Jedan obican jogurt dnevno, nije to nesto kalorija. Kazem ti, nama nedostatak mlijeka nije utjecao na dobivanje na kilazi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 02 srp 2010, 22:44

T sisa i ne jede ništa osim jogurta i ABC sira i povremeno mrvicu vrhnja. Tako će dokle god ja imam isključivi utjecaj (do jaslica).
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Carlito » 02 srp 2010, 23:08

Mogu li ja malo offtopic? Zanima me koje vrhnje dajete? masnije ili manje masno?
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 02 srp 2010, 23:09

ja dajem sve masnije :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Madir » 02 srp 2010, 23:11

I ja.U početku nisam znala da tako treba, al sam na MIBU i to naučila. :dada
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Carlito » 02 srp 2010, 23:21

Karlo voli masnije vrhnje ali je neko pametan (da ne pisem ko) rekao da od toga moze imati grceve, pa sam se malo zamislila. Hvala. :mah
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Una » 02 srp 2010, 23:59

hvala bogu da se javila maslina, carlito...

jer je vrijeme da jos netko iznese misljenje,

a ne da se drhti od "ostrog bica" pojedinaca i dobija nepotrebna griznja savjesti nakon cinjenice da sam poslusala zenu koja je zavrsila medicinu, a ne npr. clanak sa Medicina hr. a nema potpisa tko je pisao tekst,
znaci mozda obican novinar

jer cemu ta plasenja kravljeg nakon godine kao i nedojenja nakon godine, za koje ja osobno nisam, ma sta ima vise u tome mlijeku majcinom nakon godine, nista specijalno hranjivo, pa moja pedijatrica i one ostale sto sam spominjala su i za dojenje rekle da nakon godine nije potrebno, a tko hoce neka doji do skole ali da je nesto neophodno ili posebno hranjivo u njemu nakon godine -ja ne vjerujem....i molim vas bez ljutnje, jer vidim da npr.rusulica koja mi se bas cini simpaticna je dugo dojila tako da ne zelim da me netko krivo shvati, zelim reci da ne treba ljudima okolo govoriti da kako se usude dati kravlje nakon godine ili izbaciti dojenje nakon godine...

e pa zene se usude, jer su ih tako savjetovali pedijatri tako da mi je ok dati misljenje,prenijeti sto su nam doktori savjetovali, ali nekoga osudjivati, a baratas npr. sa informacijama sa rode ili sa interneta, pa to mi nije lijepo

maslina je krasno napisala i bez obzira sto ce pojedinci koji su garant sudjelovali u nasim nickovima, pomisliti kako se mi drzimo zajedno, i sad se podrugljivo nasmijati, ja sam se ugodno iznenadila kad sam upalila komp., jer me npr. zanimalo misljenje masline, liv tyler, ltl, rusulice, moj djecak i ostalih masu simpaticnih mi, pa mi je bilo drago da se netko javio od njih
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la maslina » 03 srp 2010, 01:29

mislim da smo u većini shvatili što je tko htio reći ;)
oko dojenja se također vode žustre polemike(netko smatra da je u redu dojiti do predškolskog uzrasta,netko prestaje već s uvođenjem dohrane-ovdje mislim na regularne okolnosti) i to ja nekako smatram intimnom odlukom makar ja i da sam dojila(nisam,ne svojevoljno)do godine dana bih,duže ne jer ja osobno ne smatram to potrebnim
apsolutno poštujem i podržavam one koji misle drugačije
jedanput sam pitala jednu psihologinju koja je,između ostalog,rekla kako dojenje djeteta nakon godine dana produbljuje povezanost i privrženost i stvara jednu posebnu vezu koja se vrlo često pokaže u brojnim kriznim trenucima(prema onome što je dotična rekla;dugo dojena djeca su i u pubertetu privrženija i otvorenija spram roditelja od vršnjaka,dakle faza "starci pustite me na miru" bude mnogo manjeg intenziteta ili je(!!!)uopće ne bude),također je rekla da se vrlo često radi o stabilnijim i emapatiji sklonijim mališanima koji znaju pokazivati izuzetnu kreativnost i zrelost u delikatnim situacijama
(u redu,žena jest psihologinja,ali dojila je dijete do 3 i po godine tako da imam dojam da je subjektivna :lol )ok šalu na stranu
susrela sam se s masu ovakvih argumenata,u struci,van struke,od frendica čija djeca su školarci(od mame s kojom sam često bila u ratu zbog dojenja :mrgreen ),od patronažne i tako dalje....
dakle,dojenje(posebice prvih 8-12 mj) smatram najboljim odabirom i nepogrešivm opcijom
za dalje-stvar osobnoga izbora,ali nipošto važno kao s početka :)
maslina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 03 srp 2010, 06:56

Una je napisao/la: npr.rusulica koja mi se bas cini simpaticna je dugo dojila tako da ne zelim da me netko krivo shvati, zelim reci da ne treba ljudima okolo govoriti da kako se usude dati kravlje nakon godine ili izbaciti dojenje nakon godine...

Ja sam ti specifičan slučaj jer je moja bila alergična pa sam u početku forsirala dojenje što više. Nakon godinu ipo kad smo ustanovili da alergije više nema i ja sam htjela prestati (jer meni to više nije bilo ugodno, naprotiv) al moja princeza nije htjela ni čuti :)
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la lilly » 03 srp 2010, 10:00

Una je napisao/la:jer cemu ta plasenja kravljeg nakon godine kao i nedojenja nakon godine, za koje ja osobno nisam, ma sta ima vise u tome mlijeku majcinom nakon godine, nista specijalno hranjivo, pa moja pedijatrica i one ostale sto sam spominjala su i za dojenje rekle da nakon godine nije potrebno, a tko hoce neka doji do skole ali da je nesto neophodno ili posebno hranjivo u njemu nakon godine -ja ne vjerujem....

Both the World Health Organization and UNICEF recommend that women should breastfeed their children until they are at least two years old and there are many health benefits associated with doing so. Breast milk can provide vital immunities, vitamins and enzymes as well as a great deal of comfort to your developing baby.

Breastfeeding is an unequalled way of providing ideal food for the healthy growth and development of infants; it is also an integral part of the reproductive process with important implications for the health of mothers. As a global public health recommendation, infants should be exclusively breastfed(1) for the first six months of life to achieve optimal growth, development and health(2). Thereafter, to meet their evolving nutritional requirements, infants should receive nutritionally adequate and safe complementary foods while breastfeeding continues for up to two years of age or beyond. Exclusive breastfeeding from birth is possible except for a few medical conditions, and unrestricted exclusive breastfeeding results in ample milk production.

http://www.who.int/nutrition/topics/infantfeeding_recommendation/en/index.html

http://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/facts/en/index.html
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 03 srp 2010, 10:06

Al što zna taj WHO i taj unicef :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Madir » 03 srp 2010, 10:07

:lol :5
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la tanjabb » 03 srp 2010, 11:30

Lilly :zivili
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la srecica tara » 03 srp 2010, 11:49

Moje cure su sve tri bile na AD-u do godine dana. Nakon toga sam im pocela davat KM.(mada ono iz tetrapaka se ne moze nazvat kravljim mlijekom, al dobro.) Nikad nisam primjetila ikakve nus pojave konzumiranjem istog. Meni je isto malo bezveze bebi od 4 mj davat mlijeko iz tetrapaka, nekako mi je neodgovorno. Sigurno bi imala griznju savjesti nakon toga.
Sta se tice financija, smatram da je na prvom mjestu to da svom djetetu osiguram hranu, pa da sad kutija AD stoji 100kn i da mi traje 3 dana. Ali isto tako mogu razumit u jednu ruku te mame, smatraju bolje ista nego nista. :dunno

Isto tako smatram da je to sve marketinski trik. Kad se moja sestra rodila, postojalo je samo Humana, i mlijeko u prahu (ono sta ja znam). Nije bilo ni Hippa, ni bebimila, ni ostalih proizvoda sta danas postoje. A danas sto cuda, sto reklama..cemu to vodi?

Moje zapazanje na ovom forumu je to da sve mame koje se strogo drze pravila dohrane, misle da rade najbolje za svoju djecu.(ne kazem da ne radu, da me krivo ne svatite) Ok, njihov izbor, ali mislim da nije u redu da se ove druge koje su malo manje educirane, i neznaju sve o dohrani, km itd.da ih se izlaze na tapet i ajmo ih ribat. Ako se dosada stavilo ovde dosta materijala, brosura, neznam cega sve ne vezano za KM.Onda je to njihova stvar sta mozda pojedine ne zele uvidjet da ne rade nista dobro bebi od 4,5 mj davanjem kravljeg mlijeka. Ili sam ja jednostavno takav tip, jednom cu rec, a ako netko ne kuzi na sta mu tim zelim ukazat, e to je vec njegov problem. :dunno
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MON » 03 srp 2010, 12:07

Lill :zivili

zdravstvene smjernice su jasne i nedvosmislene. nema tu mjesta nekoj debati. i ako se netko odluči drukčije, iz bilo kojeg razloga, zaista mislim da nema nikakvog smisla niti razuma uvjeravati ostale kak je to super i ok.
Zadnja izmjena: MON; 03 srp 2010, 12:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Carlito » 03 srp 2010, 12:10

Meni smeta sto se pise kakve posljedice mogu biti od kravljeg mljeka. Iskreno ne mislim da su istinite te tvrdnje. Primjer Kronove bolesti- pisali smo tu o tome. Znaci moje djete ima 3 godine i pije mljeko- sto je ajmo reci dopusteno, a opet ja citam o tome kako je ono nezdravo i skoro pa otrovno. Pa ajmo sad ovako pitanje: za koga je kravlje mljeko "opasno", samo za djecu koja ga pocnu piti prije godine dana ili za svu djecu? Ako ne nezdravo, zasto nije zabranjeno? Tj zasto ga pedijatri uopce preporucuju?
Sto se dojenja tice, uopce ga ne treba spominjati, jer smo valjda svi do sada shvatili da je ono najbolje. :dada
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 03 srp 2010, 12:19

carlito, kako dijete raste, organizam mu se mijenja i bolje podnosi namirnice. u mlijeku ima zdravih proteina, kalcija, vitamina b i d itd, no kod male djece čiji probavni sustav nije spreman mogu nastati puno bveći problemi nego neunošenje tih nutrijenata baš iz mlijeka. što je dijete veće, bolje podnosi minuse bilo koje namirnice i bolje iskorištava njene prednosti pod uvjetom da se ne pretjera sa količinom.

slično je sa svakom drugom namirnicom osim majčinim mlijekom. čak ni voda nije za najmanje, a kasnije je potrebna, neophodna, ali to ne znači da je dobro da trogodišnjak strese tri litre.
eli
Sveta krava

PostPostao/la holy » 03 srp 2010, 12:28

WHO

primjer:

http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... iwLlOLde2w

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 03034.html

http://www.ktradionetwork.com/health/co ... anization/

Isto kao sto je filozof Elizabeth Badinter u svojoj knjizi "Konflikt" pokazala da je WHO izbacio ove nove cifre oko dojenja pod pritiskom LLL zapravo americkog konzervativnog lobija.
Ne postoji nista cudesno u majcinom mlijeku i ne stiti od ne znam kakvih bolesti i pretjerano je uzdizati blagodete u nebesa jer takvo nesto ne postoji. Toliko su pretjerail sa uzdizanjem da vec ima majki sa djecom od 3,4,5god. koja su hronicno bolesna i bolesljiva pa onako u nevjerici : kako je to moguce, dojila sam do 2god i stalno je bolestan ima ovo ima ono...
slika
holy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 03 srp 2010, 12:35

potis na eli, ja isto mislim da km nije ni dobro ni loše i dat ću djetetu km ranije nego želim, jer ide u jaslice di je km osnovna namirnica.
Rižino i ina mlijeka nisu mlijeka nego napitci od žitarica i ne mislim da adekvatno zamjenjuju mlijeko. Adekvatno ga mogu zamijeniti mliječni proizvodi ili dobra kombinatorika ostalih namirnica.

Ponižavanje dojenja je prežvakano, to neću komentirati, to nije tema.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 03 srp 2010, 12:40

nema pritiska do financijskog pritiska.
ajd pogodi tko može i želi ponuditi više novca, prehrambena industrija ili udruge za promicanje dojenja?

Toliko su pretjerail sa uzdizanjem da vec ima majki sa djecom od 3,4,5god. koja su hronicno bolesna i bolesljiva pa onako u nevjerici : kako je to moguce, dojila sam do 2god i stalno je bolestan ima ovo ima ono...

to ti je isti argument kao i moj da je moja oduvijek bila najjačeg zdravlja u grupi i da nekad dojieni devetogodišnjak moje forumske frendice u životu nije popio antibiotik (ni homeopatske pripravke ;) ).

gore si spomenula kako smo mi potekli od stočarskih naroda u čijoj prehrani mlijeko i njegove prerađevine stoljećima igraju važnu ulogu. da, posebno u prehrani odraslih i prehrani u oskudim uvjetima gdje je glavno bilo doživiti reproduktivno doba i podići djecu da više ne ovise o sisi. znamo da su u to vrijeme djecu dojili do promjene zuba pa opet više od pola njih nije doživjelo odraslu dob. da nije bilo tako, izumrli bi.

današnji klinci su boležljivi zbog načina života cijele zajednice. više ne živimo u zatvorenim društvima gdje se djeca pomalo navikavaju na mikroorganizme koji ih okružuju, već zbog ogromne svakodnevne migracije stanovništva jako rano dođu u doticaj sa ogrominim brojem virusa i bakterija. da nema lijekova, smrtnost bi danas bila možda i veća nego u srednjem vijeku.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Carlito » 03 srp 2010, 13:19

eli je napisao/la:carlito, kako dijete raste, organizam mu se mijenja i bolje podnosi namirnice. u mlijeku ima zdravih proteina, kalcija, vitamina b i d itd, no kod male djece čiji probavni sustav nije spreman mogu nastati puno bveći problemi nego neunošenje tih nutrijenata baš iz mlijeka. što je dijete veće, bolje podnosi minuse bilo koje namirnice i bolje iskorištava njene prednosti pod uvjetom da se ne pretjera sa količinom.

slično je sa svakom drugom namirnicom osim majčinim mlijekom. čak ni voda nije za najmanje, a kasnije je potrebna, neophodna, ali to ne znači da je dobro da trogodišnjak strese tri litre.

eli hvala na ovom postu. :klanja :kiss
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 03 srp 2010, 13:20

Ne znam zasto se ovdje raspravlja o dojenju? :dunno
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Carlito » 03 srp 2010, 13:22

[quote="eli"
današnji klinci su boležljivi zbog načina života cijele zajednice. više ne živimo u zatvorenim društvima gdje se djeca pomalo navikavaju na mikroorganizme koji ih okružuju, već zbog ogromne svakodnevne migracije stanovništva jako rano dođu u doticaj sa ogrominim brojem virusa i bakterija. da nema lijekova, smrtnost bi danas bila možda i veća nego u srednjem vijeku.[/quote]
:klanja :klanja :klanja
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la holy » 03 srp 2010, 13:32

Eli, procitalj bolje sto sam napisala .
Mi pripadamo tom stocarskom narodu i mlijeko i mlijecni proizvodi su nam bili baza prehrane kao sto u aziji,africi je nesto drugo. Kako sam gore napisala, daleko manje smo se prehranjivali jer jedna krava nije bila u laktaciji stalno a nasi preci nisu unosili po 1500-2000 kalorija kao sto je to slucaj danas. Mi danas, pretjerujemo sa mlijekom i mlijecnim proizvodima i tako i mogu nastati komplikacije.

Zatim, kazes da smo nekad zivjeli u zatvorenim drustvima pa su se djeca navikavala na mikroorganizme.. dakle , tako naviknuti nisu bili bolesni i bolesnjivi ?? onda kazes , da danas smo u kontaktu sa vecim brojem virusa i bakterija pa bi izumrli kad ne bi imali lijekove. Dakle vise manje , situacija je ista.
U svemu ovome, dojenje nema nikakve veze sa zdravljem individue, nije nikakvi garant da ce biti dijete zdravo ili nece bit.. Danas , ono se gura kao da je dojenje nekakav eliksir koji stiti od svega i svacega a to nije slucaj vec je mit u jednom velikom usponu pa ja to na nekom akademskom nivou sam htjela debatirati no to sada ne moze, jer je tabu. Budem cekala nekih 10god. pa onda cemo pricati i o tome.
slika
holy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 03 srp 2010, 13:36

Dakle, holy, ti nam zapravo želiš reći da su svi svjetski stručnjaci male bebe za tvoj znanstveni nivo :kima
I naravno, dojila nisi?

Možemo li se, ako nije problem, vratiti na kravlje mlijeko? Dojenje nije tema, čak štoviše, imamo pdf dojenje, adaptirano, vruće teme...

imamo i pdf dohrana, tako da bi stvarno molila da ostanemo na uvođenju kravljeg mlijeka, makar smo svi zaključili da ni to nije u kategoriji do godinu dana.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 03 srp 2010, 13:39

ništa u životu nije garancija što ne znači da ne treba smanjiti rizike po djetetovo zdravlje.

nije isto kao i nekada. tada ih je manji dio ipak preživljavao. danas uz ovakav natalitet i količinu bolesti koju djeca susreću izumrli bi bez medicine.
ako ćemo o evoluciji, puno duže smo bili sakupljači/lovci nego stočari. treba puno više generacija da se potpuno priviknemo na drukčiju prehranu. a tu je još i kvaka da želimo živjeti puno duže nego što je potrebno za evoluciju (npr ne želimo sa 60 dobiti rak debelog crijeva, iako je to bolest koja dolazi kasno i ne utječe na preživljavanje vrste).
eli
Sveta krava

PostPostao/la holy » 03 srp 2010, 13:47

E imam toga odogovoriti a moram ici, molim vas cuvajte mi temu do ponedeljka:)

Krumpiric nema problem. Necemo vise o dojenju i sl.
slika
holy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 03 srp 2010, 13:48

Totalno smo skrenuli s teme, a i zajedno zaključili da KM nije tema za podforum djeca od 0-1. Mada je ok raspraviti o prednostima i manama KM, to nema veze s ovoliko malom djecom.
Ako nekog zanima još toga o KM, može otvoriti temu na dohrani, prehrani...
:mah
Krumpirić
Cobra 11

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.