Sada je: 06 kol 2026, 01:01.

Torta od sira koja se ne peče - tražim recept za kremu

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Torta od sira koja se ne peče - tražim recept za kremu

PostPostao/la palunkica » 20 srp 2010, 14:40

Danas imamo goste pa sam naumila napraviti tortu od sira sa šumskim voćem. I sad, našla sam super recept na coolinarici. Evo ga

http://www.coolinarika.com/recept/ljetna-fantazija

Ono što me u njemu buni je što se krema radi od kravljeg sira i kiselog vrhnja, a koliko se meni čini uvijek u nekuhanu kremu od sira ide slatko vrhnje.

Da li je netko probao kremu od sira sa kiselim vrhnjem, ili da kiselo vrhnje jednostavno zamijenim sa slatkim? :conf
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

Re: Torta od sira koja se ne peče - tražim recept za kremu

PostPostao/la Potica » 20 srp 2010, 15:16

Potica
No. 1 baka

PostPostao/la palunkica » 20 srp 2010, 15:34

Potice hvala, ma to sam si i mislila, ide slatko vrhnje, odnosno šlag, a ne kiselo :/

Nešto slično ovome

TORTA OD SIRA (sandram)

200g sira Philadelphije (moze i abc ako nema Philadelphije)
0,5l slatkog vrhnja
1 manja salica secera
1 vanilin secer
200g maslaca
1 paketic zelatine u prahu
sok jednog limuna
250g piskota

Piškote samljeti (ili izmrviti oklagijom) i pomjesati sa maslacem. Ostaviti jednu salicu dobivene smjese, a ostatak staviti na dno kalupa za tortu. Sir izmjesati sa secerom i vanilin secerom. Istuci slag, dodati ga siru i u to limunov sok i rastopljenu zelatinu pa sve to u kalup. Preko toga staviti ostatak smjese sa piskotama i ostaviti u frizu nekoliko sati, a najbolje preko noci.

Ovo je recept Ivane7997 i pravila sam ga vec milion puta i super je. Jedino ja malo to promjenim pa ne stavim onaj gornji dio sa keksima nego preko cijele povrsine torte stavim voce (aananas, marelice, visnje....)
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 09:55

Evo me opet, nešto sam improvizirala ali je ispalo super. Šteta št ose pojelo pa nemam fotku.

Dakle, usitnila sam 250 grama McVitties keksa (kupila light varijantu), to pomiješala s 135 grama putra i utisnula u kalup.

Gore sam stavila kremu - 400 gr Zbregov sirnog namaza, 500 ml slatkog vrhnja za šlag, 1 velika žlica šećera i 2 vanilin šećera od burbon vanilije i iscijedila sam jedan limun.

Istukla sam šlag, stavila unutra dva šlagfixa, dodala sir u koji sam umiješala šećer, limunov sok i vanilin šećer. I onda sam u to ubacila hrpu borovnica, malina i kupina, sa žlicom stavila u kalup, hladilo se oko tri sata (ali je bolje danas ujutro, kad smo MM i ja potamanili zadnji komadić). Na kraju sam ukrasila s borovnicama, malinama i kupinama.

MMMM, osvježavajuće, ne preslatko a prefino.

Jedina mana je što je torta jako niska, trebalo bi poduplati količine za kremu. Mislim da ću to raditi za rođendan.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Potica » 21 srp 2010, 10:29

Odlično zvuči, a vjerujem da je i fino :up
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 11:01

Uff draga kak ovo mljac zvući :ljubav
Palunkica koji promjer ti je kalupa?
Ajmo ovak :faca ti sad meni TOČNO napiši mjere koje misliš poduplati a ja ću ovu kombinaciju napraviti Franu subotu za rođendan ;)
Dakle i ja bi željela da mi bude malo veća masa i višlja a jel to znaći da ćeš staviti 1 litru slatkog vrhnja? :dunno i staviti pola kile keksa ili više?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 11:22

Tinice, moj kalup je 26 cm. Ovakav http://www.preparedpantry.com/red-silicone-glass-base-springform-pan.aspx

Ako ćeš raditi u običnom metalnom, malo rastopi putra pa naulji dno da ti se ne zalijepe keksi.

Kako sam ja nikakva kuharica, i ovo mi je prva improvizacija, ja za svoj rođendan mislim raditi ovako.

Mjera za kekse je ista, 250 gr McVitties i 125 gr putra (gore sam krivo napisala, ali to ti je svejedno). Ja putar malo rastopim u mikrovalnoj pa u dubokoj zdjeli sve promiješam.

5 kom namaza ZBregov (sirni namaz), 2 x 500 ml slatkog vrhnja za šlag, 5 kom šlagfixa (to ti služi da učvrsti šlag, u onom receptu od ivane 7997 je želatina, ali ja kad sam vidjela uputu na želatini nisam znala što bi s tim pa sam ostala kod šlagfixa), 4 kom vanilin šećera od bourbon vanilije, sok od jednog limuna i šećera po želji. S obzirom da se torta ne kuha, probaj koliko će ti šećera pasati, mislim da bi recimo 3 velike žlice dale optimalnu slatkoću.

Prvo smiksaš s vilicom pa s mikserom na najmanjoj brzini sir i šećer i vanilin šećer i limun. Onda u drugoj posudi smiksaš šlag, u to pažljivo sa žlicom staviš sir i promiješaš, onda još malo s mikserom na najmanjoj brzini. I onda u to voće. Na kraju sa žlicom pažljivo to ubaciš u kalup i gore poravnaš. Gornja strana ti neće biti čisto ravna jer se kroz nju vide borovnice i maline, ali nema veze. Ostavi si malo voća za baciti na vrh i to je to.

I svakako ostavi više sati u frižideru, moja je bila prekratko za jučerašnju večeru, ali je svejedno pohvaljena.

Ajde ako ćeš raditi baš mi reci kako ti je uspjelo. :mah
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la MalaSirena » 21 srp 2010, 12:22

Ja radim slično kao palunkica, ali:

- u smjesu keksa i maslaca stavim malo oraha/lješnjaka jer daju super okus (pečem u metalnom kalupu, ali mi se nikad ništa ne prima pa ne podmazujem)
- sir koristim običan Dukatov, ali ga smiksam štapnim mikserom skupa sa šećerom, vanilin šećerom i kiselim vrhnjem (crvenim), a tome dodam i jednu ricottu (znači, cca 650 g sira)
- ako stavljam voće u kremu (obično ga dio umiksam, a dio samo umiješan da ostanu veći komadi), dodam jednu instant (ili kak se već zove) želatinu (ne pridržavam se uputa o količini jer mi nije fino kad je previše želatinasta krema, stavim manje želatine no što bi trebalo); samo se umiksa u smjesu sira i vrhnja
- u to lagano umiješam šlag napravljen od 500 ml vrhnja za šlag (biljno mi je čvršće)

Mi najviše volimo kada je dio čokoladastog okusa, a dio voćnog pa obično podijelim sir u dva dijela i u jedan umiksam Nutellu i onda umiješam šlag, a u drugi voće (jagode, maline, kupine, borovnice, višnje). Umjesto želatine može se dodati otopljena bijela čokolada (radila sam u kombinaciji s jagodama i nije loše, ali meni bijela čokolada baš i nije prefina), a smislila sam da bi se vjerojatno mogla dodati i ona bijela krema iz Lino-lade.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 13:26

:rolf :rolf
ali ja kad sam vidjela uputu na želatini nisam znala što bi s tim pa sam ostala kod šlagfixa
:rolf :rolf Palunkica upravo tak sam i ja čudila se ko pura dreku :lol
Zašto onda ne povečaš količinu keksa? Ja sam uvijek sve radila sa Philadelphijom znači trebala bi staviti i 250 grama putra ako duplam doze? Tak i ja isto topim sve u mikrovalnoj pa mi je onda lakše drobiti sa keksima.
5 kom namaza ZBregov
Koliko je to sira?
podijelim sir u dva dijela i u jedan umiksam Nutellu i onda umiješam šlag, a u drugi voće
Joj ovo mi je isto super kombinacija ali možda za koju godinu kad usavršim ovu jednostavnu varijantu :lol
Ajme pa sad recite da ste vidjeli goru kuharicu od mene :rolf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 13:41

Tinice, nemoj stavljati više keksa i putra, bit će ti predebela kora.

Što se tiče sira, to bi bila cijela kila sira i litra šlaga. Visoka torta. Ili možda ipak 800 grama sira (4 paketića) :conf

Ovaj Zbregov je isti kao Philadelphia samo dva put jeftiniji.

Ja svaki dan gledam goru kuharicu od tebe. Sebe. ;)
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 13:52

Ajmo onda rezimirati stvar:
Dakle za subotu mi je potrebno:
250 grama McVitties keksa
125 grama putra
800 grama sirnog namaza
1 litra slatkog vrhnja
5 šlagfixa
4 vanilin šečera
1 sok od limuna
šečera po želji

Jel to konačan odgovor??? :rolf

Meni se nekak čini premalo keksa i putra :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 13:58

Meni se ne čini premalo. Kora ispadne debela cca 1 cm, da staviš dvije količine bila bi predebela (bar ja tako mislim). Možeš staviti i više putra (isprobano na jednoj čokoladnoj torti), onda dno ispadne puno kompaktnije i tvrđe pa se još teže reže.

Dobro si rezimirala, svakako javi kako je ispalo :mah
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la ivana7997 » 21 srp 2010, 14:01

a ako radis s vocem, mozes u to dno umijesati malo onog alnaturinog pekmeza od sumskog voca, to je mmmm.

ja stavljam voce ravno na podlogu, a krema sa sirom ostane bijela. u nju isto umijesam malo tog pekmeza, ali onak ovlas, pa ispadnu samo sporadicne prugice tamnoljubicaste.

i lijepo i fino
ivana7997
Abundija

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 14:04

Tinice, uzmi BOURBON vaniliju. Ima puno jači okus, vrećica je smeđa umjesto plava.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 14:14

Ivana ovo ti je super ideja :up mogla bi i takvu kombinaciju šumskog voća ha?
Palunkica a jel ima neki drugi miris ta sa burbonom? Radi Frana mi je jer je on izrazio da želi original cheese cake :lol pa sad ak nekaj sfulam gotova sam :lol
Čak bi mogla dvije napraviti jednu sa kombinacijom voća i burbona a drugu oriđiđi :dada
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 14:17

Tinice, ima malecko jači okus nego obična vanilija.

Ako baš hoće oriđiđi cheesecake napravi mu sv. Gral, to je pravi, a isto je jako jednostavan
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 14:24

a isto je jako jednostavan
Joj draga bi ja to da mi ovak neko lijepo objasni ko što si mi ti ovu tortu od sira...
Ovak sam imala najbolju namjeru da napravim tog Sv. Grala no pogubila sam se među tisuću recepata, kombinacija... :roll i na kraju odustala... jesi ga ti radila?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 21 srp 2010, 14:26

e, ovo je recept za mene :zivili
ja sam par puta radila sveti gral ali po receptu od Mirci ( na onom topiku)
čini mi se da je razlika jedino u nestavljanju želatine, i prepečenju sira u pećnici ( to ovak napamet)
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 21 srp 2010, 14:29

je. i u jajima. i tamo idu dvije kreme, a ovdje samo jedna.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 14:39

Sv. Gral mi je prva torta koju sam u životu radila i stvarno je jednostavna. Od tada sam ju radila x puta i svaki put uspije. Jedino kaj moraš upaliti pećnicu.

Radim ovako (uglavnom po receptu s foruma)

Prvo napravim žutu kremu
- 500 grama sira (svježeg kravljeg, najbolji mi je Domil - mislim da ga isto radi Vindija)
- 4 cijela jaja
- 3 žlice šećera (ja stavim smeđi ali nije obavezno)
- sok od jednog limuna (iscijedim iznad posude u kojoj miješam)

To sve s mikserom na manjoj brzini jaaako dobro umiješaš i pustiš sa strane. Za to vrijeme zagriješ pećnicu na 200.

Onda napraviš koru:
250 gr McVitties keksa pomiješam s 150 grama putra i 2 žlice smeđeg šećera. Putar prethodno rastopim u mikrovalnoj (minuta je dovoljna). To se dobro utisne u kalup (pokušaj se potruditi da ti ispadne sasvim ravno i jednolično) i peče 5 minuta na 200°.

Zatim smanjiš pećnicu na 170, tako da otvoriš vrata pustiš da se malo izlufta i onda ostaviš na 170.

Kad izvadiš kalup s korom na to pažljivo, sa žlicom stavljaš žutu kremu. Ne smiješ odjednom izliti jer će ti probiti koru pa neće biti uredno. Vratiš u pećnicu i pečeš 20 minuta na 170.

Za to vrijeme smiksaš bijelu kremu od dva kisela vrhnja, 2 vanilin šećera i 2 žlice šećera.

Kad prođe tih 20 minuta što se žuta krema peče ugasiš pećnicu, izvadiš i jako pažljivo, žlicom staviš bijelu kremu. Isto jako pazi jer ti se inače pomiješaju kreme.

I to sve staviš u ugašenu pećnicu još na 5 minuta. Nakon toga kratko na hlađenje izvan frižidera, onda u frižider, najbolje preko noći, ili ako napraviš ujutro, navečer će biti super.

Jako je jednostavno, meni, koja sam apsolutni antitalent za kuhinju je uspjela od prve i isto ju često radim.

I da, ja uglavnom kalup, prema uputi s foruma, obložim s papirom za pečenje da smjesa ne iscuri iz kalupa. Malo budu neravni rubovi torte ali to nitko niti ne primjeti :lol

Idem preimenovati topic u Jednostavne torte za početnike :mrgreen
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 14:47

Ma ljubim te draga moja :kiss ... sad si me tak zmantrala sa tim tortama da sam dobila želju odmah jednu napraviti več danas popodne...
hmmm...ustavri mogla bi pa popravni napraviti u subotu :up
Hvala ti još jednom na ovome... :joy
I da...naslov je super... sad ćemo vidjeti kolko nas ima :rolf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 14:57

Eh da, recept za sv. Gral je mircin, originalno: Da ne ispadne da se tu hvališem sv. Gralom.

Tinice, tak sam i ja radila jedan četvrtak. Pa smo probali kakva nam je, a dva dana kasnije sam radila novu za rođendan :lol
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 15:43

Kad izvadiš kalup s korom na to pažljivo, sa žlicom stavljaš žutu kremu.
jel se kora mora ohladiti?
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 15:44

Ne, samo možda minutu tek toliko da nije kipuća i dok se pećnica lufta.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 15:45

Kad prođe tih 20 minuta što se žuta krema peče ugasiš pećnicu, izvadiš i jako pažljivo, žlicom staviš bijelu kremu
A ovo? :faca
Nakon toga kratko na hlađenje izvan frižidera
Koliko kratko? :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 15:47

Tinica je napisao/la:
Kad prođe tih 20 minuta što se žuta krema peče ugasiš pećnicu, izvadiš i jako pažljivo, žlicom staviš bijelu kremu
A ovo? :faca

Ne kužim što me pitaš.

Hladi se izvan frižidera recimo 10 minuta, ja sam znala staviti i totalno vruću u frižider, na ono staklo dole, pa bi ispod stavila podmetač.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 21 srp 2010, 15:51

Ma nakon koliko vremena se stavlja ta bijela krema kad se žuta izvadi? Jel odmha na kipuću? Bojim se da će mi se otopiti... :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 21 srp 2010, 15:53

Pa odmah, opet nakon minutu-dvije. Zato ti i kažem da jako pažljivo stavljaš bijelu kremu, uzmeš u žlicu pa staviš negdje uz rub pažljivo, pa drugu žlicu uz to itd dok sve ne popuniš. Kako je sve tekuće (nemoj se prepast, to se stvrdne tek u frižideru), samo se izravna, nemoj niš izravnavati.

NIš se neće otopiti, ne brini.

Ajde lijepo napravi danas pa javi sutra kako je ispala :mah
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Tinica » 22 srp 2010, 10:00

Joj draga imala sam najbolju namjeru torticu napraviti jučer no u stanu mi je totalni kaos...išla sam poslije posla do Konzuma i tražila taj sirni namaz Zbregov pa nisu imali veliko pakiranje pa sam uzela pazi sad 12 malih komada :lol ali kad sam došla doma skužila sam da sam zaboravila uzeti ono plavo za učvrščivanje šlaga nego sam umjesto toga uzela burbon vanijliju i još dva vanilin šečera... ak stavim 5 komada onda ne trebam stavljati običan ha? ;)
Ali danas radim garant :dada
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 22 srp 2010, 10:19

Tinice, a ja mislila da radiš sv. Gral :lol :lol
zvrkic 12/02
palunkica

Sljedeća