Sada je: 28 kol 2026, 19:11.

dijete i aspiracija hrane i simptomi

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

dijete i aspiracija hrane i simptomi

PostPostao/la † Sanika » 21 srp 2010, 13:00

Javlja se dežurna luđakinja u meni.... :loce
Dakle, Maksim je za vikend jeo Cornflakese, ali sirove, znači ne mekane nego tvrdaste..i natrpao si je tri u usta, pa ga je to nadražilo, zalijepilo mu se za nepce, pa je počeo kašljucati, kao da će povraćati...uglavnom ja sam mu izvadila dva, a jedan je ostao zalijepljen za nepce, no kako se M. otimao, nisam ga uspjela izvaditi i sad, il ga je progutao, il ga je nedaj bože aspirirao :strah

Šta god bilo, nakon toga sve je bilo ok.

Od jučer mu je jako začepljen nos, danas je počeo malo kašljucati, KKS je ok, leukociti 6, CRP 3, sve upućuje na virozu...

E sad meni naravno nejde iz glave taj Cornflakes, i to da šta ako ga je aspirirao itd...
Diše normalno, ništa ne zviždi.
Kod doc nismo bili je temperature uglavnom nema, samo je noćas bila 37.9 (sama je pala jako brzo)

Imate li kakva iskustva s aspiracijom hrane i može li ova prehlada biti s time povezana? I koliko je opasno aspirirati mekanu hranu, raspadne li se to u plućima samo?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Re: dijete i aspiracija hrane i simptomi

PostPostao/la † Sanika » 22 srp 2010, 10:09

Nitko ništa? Uh koja ja teška pitanja postavljam :lol
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 22 srp 2010, 10:13

Sanika mislim da ti je on to progutao i da nema veze s prehladom. Kod moje dr medicinska sestra mi je pričala kako je njen mali aspirirao čokoladnog ježića s torte za prvi rođendan in nakon toga imao ne znam koliko upala pluća. Mislim da kod vas nije takav slučaj. Od kolegice s posla curica aspirirala komadiće oraha (dala joj svekrva - of course) ali navodno je bilo ok.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 22 srp 2010, 10:16

Hajdi je napisao/la:Kod moje dr medicinska sestra mi je pričala kako je njen mali aspirirao čokoladnog ježića s torte za prvi rođendan in nakon toga imao ne znam koliko upala pluća.

i kak su to riješili?

išla budem danas ipak do doc da ga barem posluša
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 22 srp 2010, 10:31

nikako, prebolio - dobio antibiotike :dunno al uzrok smatraju da je bila aspirirana hrana
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MjesecevaZraka » 22 srp 2010, 10:33

Odi da ga poslusaju i reci zasto si dosla.
Naime, prijateljicina kci je hospitalizirana s dijagnozom laringitisa i tek nakon x dana, kad je konacno jedna lijecnica saslusala mamu i pricu koja je prethodila dijagnozi, izvukli su joj komadic alu folije (s omota trokut sira) iz dusnika.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 22 srp 2010, 10:38

o Bože grozno :shock
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la veky32 » 22 srp 2010, 10:51

uplicem se
moj mali-2 mjeseca mu je sad- hlaplivo jede i svako malo se zagusi, to znaci da aspirira mlijeko
moze li to uzrokovati upalu pluca?
dojim ga
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 22 srp 2010, 12:23

On se zagrcne i ako ti se relativno brzo smiri vrlo je malo vjerojatno da će se išta desiti. Pored toga to je tekućina koju resice bronha lakše izbace (poput sluzi) nego recimo komadić hrane koji se može "zaglaviti" i ni makac - i onda uzrokovati probleme od nadražaja pa sve do upale pluća. A bebe imaju izrazito dobar refleks iskašljavanja, upravo da ih zaštiti od nezgoda.

Ako skužiš da mu ide jako puno mlijeka pokušaj eventualno naći položaj u kojemu mlijeko nešto sporije ide, npr. da si ti više nagnuta natrag ili da on leži potrbuške na tvom trbuhu dok si ti samo na povišenom jastuku, možda će mu onda biti lakše gutati.

Ja znam od frendice da je bila prisutna slučaju gdje je curica od nekih 2,5 ili 3g jela mislim bademe ili lješnjake (imal aje sve zube, uredno je žvakala) - ali se ipak zagrcnula i završila na hitnoj (kašalj nije prestajao). Uglavnom na hitnoj su pošteno našpotali roditelje što su uopće tako malom djetetu davali takve stvari, da je to opasno po život, bez obzira što žvaču već i imaju sve zube, da barem do škole ne trebaju takve stvari dobivati. Uz to nedavno je na tv-u bio dokumentarac koliko djece se počne gušiti kokicama, hrenovkama i tako dalje... Što su tvrđi komadići to gore...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la † Sanika » 22 srp 2010, 12:42

Ma ja joj ne bi ni dala taj cornflakes, al su me toliko maltretirali taj vikend, pa daj mu čevap, pa daju mu kost, pa daj mu ovo, pa daj mu ono .... :baba kod da je pas....a ja luda i nenormalna kaj mu niš ne dajem..pa sam glupača popustila i kad mu je baka tutnula cornflakes, tu sam popustila, i sad sam ljuta ko pas na sebe :angry .
Vjerojatno nije niš, je je brzo prestao plakati, nije nešto ni kašljucao, ali opet, kaj nam je sve to trebalo. Ah...

Javim kad dođemo od doc :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tamara1981 » 22 srp 2010, 13:25

Sanika,držim fige da je samo virozica u pitanju a ne cornfleks i da ti je doktor to potvrdio...
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MMI » 22 srp 2010, 13:45

a joj Sanika.ajde javi da znamo šta je.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la veky32 » 22 srp 2010, 15:39

diami hvala :kiss

sanika vibram da bude sve ok
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 22 srp 2010, 21:26

bili kod doc, kaze sve ok, pluca cista, za kasalj prospan, i kapati nos... :znoj

i isto tako kaze da do druge, jos bolje trece godine treba izbjegavati orasaste plodove u komadu, kikiriki posebno, pa i smoki jer udahnuti smoki koji sadrzi kikiriki moze ostetiti pluca, jer je ulje kikirikija opasno za pluca ...eto :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.