Sada je: 25 lip 2026, 04:35.

Polaznici glazbenih škola

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Polaznici glazbenih škola

PostPostao/la Ina66 » 23 kol 2010, 10:26

znam, ali moja je završila drugi osnovne kao i još neki klinci ovdje spominjani. o tom uzrastu govorim
i zato mi nije jasno da su takve razlike od škole do škole
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Mala Bornica » 23 kol 2010, 10:28

moja kcer je isla privatno na sviranje proslu skolsku godinu, i radili su po brojevima... ispada totalno krivo...
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 kol 2010, 18:02

kod nas postoji pripremni razred u kojem slusaju samo solfegio i imaju zbor jednom tjedno. to je za one mladje od 8 godina tj prije 3 razreda tko zeli krenuti iako moze i insttument odmah upisati ali ja to nisam htjela jer je i njihova preporuka da se ide u pripremni razred jer oni tako dijete promatraju i preporuce koji instrument djetetu lezi. no velim mogli smo odmah i instrument ali to nisam htjela jer je to odmah puno obveza.
mi smo jos u vrticu recimo svirali po bojama, tete su u kajdanke napisale po bojama po ljestvici pjesmice, i onda isto tako boje zalijepile na melodike, sintice i sl, i djeca bi svirala po notama zapravo tj bojama, tako se moze vecima napraviti i s brojevima, a ja sam im sada napisala po tom sistemu. tako dijete svira po "notama " recimo. meni to nije nikada smetalo , i ja sam tako ucila u vrticu i dalje normalno u glazbenoj. tako se uci u igraonicama svirat. na taj nacin dijete samo nauci svirati sve po tim tzv notama. ja ju ne ucim nista, ona to od mene trazi sama i ne vidim razloga da joj to uskratim, i kazem ne mozes svirat cekaj glazbenu. :dunno
isto je bilo sa citanjem i ucenjem matematike prije pocetka skole :dunno

evo ovo je s nasih str. glazbene skole o pocetnickom razredu;
Djeca mlađa od 8 godina mogu se upisati u početnički razred u kojem će kroz nastavu solfeggia naučiti osnove teorije glazbe, pjevanje, te upoznati glazbala, što će im olakšati izbor pri upisu u redovni program škole. Za upis u početnički razred također je potrebno položiti audiciju.

meni je osnovno bilo to sto imaju manje obveza 2x tjedno i 1x tj zbor, jer mi ide na tkd i balet uz glazbenu.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 kol 2010, 18:06

am, ali moja je završila drugi osnovne kao i još neki klinci ovdje spominjani. o tom uzrastu govorim
i zato mi nije jasno da su takve razlike od škole do škole
:conf
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Ina66 » 23 kol 2010, 19:56

jooj, anđo, nemoj pretjerivat! :roll
znaš dobro da se radi o lapsusu
sad bih ja tebi mogla otpisati da tvoja ima punih 8

dakle, moja curica je završila prvi osnovne i kreće u prvi glazbene i imat će 8 godina za malo manje od mjesec i po
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Imge » 26 kol 2010, 11:02

Mala Bornica je napisao/la:moja kcer je isla privatno na sviranje proslu skolsku godinu, i radili su po brojevima... ispada totalno krivo...

ma ja sam samo rekla kako nisam nikad dosad cula o nacinu prevodjenja nota u brojeve, a ne da je to krivo :). dapace, osobno i ne mogu reci da li je nesto krivo ili pravo kad nisam strucna na tom polju :dunno

jedino sto ne podrzavam i iza toga cvrto stojim - je petljanje roditelja u posao za koji nisu educirani.
jer sasvim je drugacije kad dijete svira po bojama ili brojevima pod strucnim nadzorom (i ocito to ima nekakvu metodolsku i metodicku pozadinu pogotovo za predskolarce ili male skolarce) nego kad mu to netko doma nestrucan "prevodi" :dunno
i ne kontam sto je zapravo lose u tome da dijete svira samo, po sluhu, dok ceka upis u glazbenu skolu (to pitam Dobri andjeo koja kaze da se njenoj malenoj zuri i da silom hoce svirati - mislim nije mi zivotno bitan odgovor, to samo naglas razmisljam...)? kajjaznam, cemu zurba i inzistiranje da mu se doma nabrzake nestrucno objasnjava nesto sto ce i tako nauciti u skoli :dunno

dapace, meni je sviranje po sluhu oduvijek bio nedosanjani san jer sam u sviranju uvijek bila streberica i poprilicno kruta (kao i u vecini stvari u zivotu sto se tice skole :oops: ). ono, daj mi note i svirat cu, nema frke. no, nikad nisam dosegnula razinu sviranja kao moj brat koji nesto cuje na radiju, tv, svejedno... lezerno uzme instrument i glazba samo potece... savrsena, s finom dinamikom, tempom, popratnim akordima... :)

inace,bas mi je lijep ovaj tropic i tako me vraca u djetinjstvo :srca
i uzivam citati o postignucima vasih malenih :srca
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mala Bornica » 26 kol 2010, 13:48

ma to s brojevima se meni nije bas svidjalo, ucitelj je bio dosta krut, cura se nije rado hvatala vjezbanja, i sve skupa nije nam bas bio uspjesan projekt.

ove godine nece svirati, ali zato momak hoce. bubnjeve. bas me zanima.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Dobri andjeo » 26 kol 2010, 14:58

cuj kud se zuri :lol pa ima zena klavir i hoce svirat, i nema tu cekaj, hoce svirat sada a ne za godinu dana :lol
uglavnom kako bilo, ide odlicno, svira brdo pjesmica sama , dva tri puta uz te note a dalje napamet ide :up
uglavnom prevela sam cijelu knjigu u prave oznake nota , c, d,e ..itd... i sad u biti i vec pamti i note gdje je koja i moze i po notama polako bez oznaka :up
ona prezadovoljna jer svima moze pokazati i odsvirati a to je jedino nama bitno i najbitnije :)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la lastavica » 05 ruj 2010, 22:23

moja se sad sjetila da bi ona svirala violinu :dunno
Pretpostavljam da smo za većinu škola zakasnili, a lokacije su nam izvan ruke.
Jel možda netko išao u Muzički atelje ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Kris2 » 06 ruj 2010, 01:28

Možeš se i sljedeće upisati nije nužno ove (od moje sestre curke su krenule u 3. razredu)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Ina66 » 06 ruj 2010, 08:02

lastavice - provjeri u najbližoj (ili željenoj) glazbenoj školi imaju li jesensku audiciju
a polazak nakon drugog osnovne je sasvim OK
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la lastavica » 06 ruj 2010, 08:44

Ma problem je što u mom i obližnjim kvartovima nema državne glazbene škole.
Ovo je jedino što nam je blizu pa me zanimalo da li je netko išao.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Ina66 » 06 ruj 2010, 21:43

bili danas na dogovor i po raspored - počinjemo sutra ujutro, individualna odmah nakon solfeggia :joy
u četvrtak roditeljski sastanak, a sutra će im prof. reći kakve kajdanke trebaju (knjige će dobiti)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Kris2 » 06 ruj 2010, 22:33

I mi smo danas bili na prvom dogovoru, sutra idemo iznimno prijepodne na sat jer nemamo boravak, a ja sam na godišnjem - solf. ćemo imati poslijepodne iza 5 - to je malo kasno čini mi se, ali valjda će izdržati.
Isto će nam sutra profesorica kazati što treba očno nabaviti - gdje i kako posuditi instrument (moj sinko želi svoj instrument, a ne posuđen :mrgreen, a koliko vidim svi posuđuju)
Kakva je kod vas praksa - posuđivanj (iznajmljivanje) ili kupovanje ?
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Ina66 » 06 ruj 2010, 23:30

mi imamo doma gitaru, ali može se i iznajmiti u školi
novu ne bih nipošto kupovala prvu godinu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dobri andjeo » 07 ruj 2010, 07:23

i kod nas se moze posuditi sve osim klavira i puhackih. cini se da cemo mi imati oko 7 navece tako da ovo tvoje kris nikako nije kasno ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Nana1971 » 07 ruj 2010, 07:58

posuđivanje, naravno; posebno jer velicina instrumenta se izabire prema djetetu, a dijete raste :p reci mu da ces kupiti violinu kad prestane rasti ;)
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Ina66 » 07 ruj 2010, 12:55

prvi dan prošao, imamo super raspored - da sam ga sama slagala ne bih ga bolje složila :lol
uglavnom, glzbena je utorkom i petkom tako da nam engleski nije ugrožen i još nam ostane jedan dan u tjednu slobodan

kris - njoj je u popodnevnoj smjeni solfeggio u 18h, a instrument će biti prije ili poslije. obzirom da je njoj nastava u školi ujutro u međusmjeni, ovo nam savršeno odgovara
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2010, 13:23

L. je dobila školsku flautu, ali planiramo kupiti svoju. I N. će trebati svoju violinu, pa nas čeka velika kupnja (čitaj - puno novaca).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la korny » 08 ruj 2010, 11:48

M-u počinje u petak u 8.30. Rečeno nam je samo da se nacrta s kajdankom. ;)
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 08 ruj 2010, 11:51

zna li itko gdje ima za kupiti velikih, debelih kajdanki?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la korny » 08 ruj 2010, 12:13

Ako vidim, javim ti. Mi smo uzeli običnu, tanku.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kris2 » 08 ruj 2010, 13:38

Mi smo trebali danas u grad potražiti kajdanku i knjigu, pa isto javim ako nađem nešto zgodno :).
Danas poslijepodne idemo posuditi violinu (još uvijek mi je sinko nesretan, ali vidjet ćemo kako to izgleda - uvijek stignemo kupiti ;) )
Sutra imamo solf. prvi put, a preksutra drugi (tj. prvi pravi sat violine) - jučer smo zapravo dogovorili osnovne stvari i pokazala mu je profesorica vježbu za drđanje gudala :) .
Rekla je da za sad je zgodno i da netklo od nas bude tamo da mu lakše doma pokažemo što treba raditi.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la An » 08 ruj 2010, 14:43

Debelih kajdanki s tvrdim i mekim koricama ima kod nas u NN. Bilo je A4 i B5 formata.

dobro ste svi startali!

Kris - neka ti ne padne napamet kupovati instrument. Oni rastu i razvijaju se, ne bi ti mogla kupiti te sve instrumente. I nema nikakvog smisla nit potrebe. Instrumenti skole, barem u nasoj nisu zadnje smece vec uredno odrzavani. A ova koju ce posuditi bit ce zapravo njegova.
Mi smo najnormalnije posudjivali (kad sam ja gudila) i zamjenjivali vecima... A onda u srednjoj se vec moze kupiti.
Sretno!

moj usao u romanticne vode, jako mu se svidja sto svira, Prof bas suradjuje s njegovim karakterom pri izboru kompozicija. Hvala joj na tome od srca!
A meni se cini da mu Bach posebno lezi. Bas ga svira nekako zrelo i bachasto. Nekiceno i jednostavno...

:kiss
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 08 ruj 2010, 14:45

Debelih kajdanki s tvrdim i mekim koricama ima kod nas u NN. Bilo je A4 i B5 formata.

:kiss

jučer tati pala gitara i razbila se :(
za početak ćemo onda posuđivati od škole
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Nana1971 » 08 ruj 2010, 17:05

ajme ina :(
moja iskustva s posuđenim glazbalima su dobra, vama za utjehu :)
kajdanke smo kupovali preko gl. skole, te debele, imala je jednu za svih 6 razreda solfeggia.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Kris2 » 08 ruj 2010, 22:19

Išli smo danas posuditi violinu :) i super je (čak je i našoj muškoj djevici super :mrgreen ). Baš smo svi uzbuđeni ... :).
Meni su općenito gudački instrumenti nepoznanica , pa uživam s njim :)
On je sav na iglama - odmah bi on to svirao, probao ... :) - sva sreća što u petak već imamo sat s profesoricom.

Što se tiče kajdankli vidjela sam danas u knjižari velike ali A4 formata, pa nisam sigurna je li to ok format (pa sam kupila dvije male u ŠK - nisu imali debele ...)
Mislim da ću ipak nabaviti onda tu neku deblju da mu dulje traje
Zadnja izmjena: Kris2; 09 ruj 2010, 01:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Ina66 » 08 ruj 2010, 22:54

i da završim sagu o gitari - MMa je toliko grizlo to što je razbio moju gitaru da je cijeli dan tražio varijante kako doći do nove pa mu je kolega donio gitaru svog sina koju je moj lumen pokušao štimati pa joj je pukao žice :mrgreen
na kraju je M. dobila na posudbu gitaru MMovog prijatelja tj. njegovog sina na kojoj je dečko svirao prva 4 razreda GŠ

kajdanke kupljene u NN
An :kiss
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Dobri andjeo » 09 ruj 2010, 07:32

ima ih i u profilu.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Ina66 » 09 ruj 2010, 10:15