zanima me posebno ajvar
kaže da je ručno ljušten
jel stvarno kao domaći, gust
ne kao oni kupovni koji se razljevaju
Sada je: 06 kol 2026, 09:44.

ivana7997 je napisao/la:dida boza
pekmezi, namazi i sl po recepturi sms-a koju je ukrao tip koji je trebao to dilati na americkom trzistu.

tko je dida božo
mislila sam da je neki novi kolač

Novamama je napisao/la:ma da? to je priča? baš sam se pitala tko je to i što je to.
privlačilo me da kupim njegov ajvar ali nisam, nego sam kupila neki srpski - bakina tajna tako nešto. i prefin je!!! može se usporediti s domaćim.

ivana7997 je napisao/la:bojkotiram

MAJKO MILA je napisao/la:ivana7997 je napisao/la:bojkotiram
zakaj
MMI je napisao/la:mislila sam da je neki novi kolač

MMI je napisao/la:tko je dida božo
mislila sam da je neki novi kolač

MON je napisao/la:SMS - prehrambena industrija iz Splita

Ali mi uopće nije palo na pamet. 

)

dida božo i bakina tajna

Kako navodi naša sugovornica, koja je u SMS-u radila od 1995. do 2008. u komercijali i izvozu, suradnja između SMS-a i Neba Chupina započela je 1997. kad je taj američki Hrvat podrijetlom iz Vodica posjetio SMS zanimajući se za njihovu liniju mediteranskih proizvoda. Tada je s Maiom Magee imao tvrtku Trotters Importers, koja je u SAD uvozila Kraševe čokoladice, ali bez većeg uspjeha.
Američko tržište je već bilo zasićeno ponudom maslina i maslinovih ulja, pa su Chupinovi kupci tražili da im ponudi nešto što nitko nema, kaže naša sugovornica, pa su SMS-ovi tehnolozi počeli tragati za novim rješenjima Jedno od takvih bio je i namaz od smokava, u dvije varijante - s komadićima drugog voća i bez njih - i 1999. su obje varijante proizvedene u maloj seriji i poslane u SAD, a uskoro je uslijedila narudžba trgovačkog lanca Whole Foods.
Kad je SMS-ov džem od smokava s narančom proglašen najboljim na američkom tržištu, Whole Foods je 2003. odlučio povećati narudžbe, ah uz uvjet da SMS dobije certifikat daje riječ o organskom proizvodu. Kako je to iziskivalo novi oblik proizvodnje, prošlo je godinu dana dok je SMS u tome uspio.
Naša sugovornica kaže da je Chupin nakon uspjeha džema pokušao naći druge proizvođače koji bi mu radili isti proizvod za nižu cijenu, ali nije uspio. Pokušao je vrbovati neke od SMS-ovih tehnologa, i opet bez uspjeha. No uspio je privući SMS-ova komercijalista Chada Henryja, Amerikanca koji je u tu tvrtku došao raditi kroz studentsku razmjenu. Ljudi koji su dotad radili s njim bili su ogorčeni na činjenicu da je raspolagao svim internim informacijama o proizvodi-ma, receptima, dobavljačima, kalkulacijama..
Zanimljiva je i priča o brendu Dalmatia pod kojim Chupin i Magee danas prodaju svoje proizvode u SADu. Oni su to ime registrirali još 1997. ili 1998., a Mladinić je pet godina kasnije, prekasno za žalbu, slučajno saznao da su njegovi partneri sami zaštitili brend Dalmatia i daje cijelo vrijeme proizvodio nešto stoje u suštini tuđa robna marka.
izvor: business.hr
Duga je napisao/la:đ
Inače, od ajvara priznajem samo svoj

)Duga je napisao/la::mrgreen
u mom podrumu se degustira, a što se tiče prodaje, MM kaže da to čudo nema cijenu (ako preživiš njegovu pipkavu pripremu)

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.