Sada je: 06 kol 2026, 01:55.

totalna katastrofa

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: totalna katastrofa

PostPostao/la Trini » 04 lis 2010, 12:30

Eh, vidim da nitko nema moj problem - a to je vrijeme i temperatura pecenja kolaca. S tim da odmah moram napomenuti da sam majstor za dizana tijesta, ali to je samo stvar potrebe i dugogodisnjeg iskustva (stariji sin nije jeo kruh kao mali pa sam bila prisiljena stalno izmisljati kojekakve zamjene) i za dizana tijesta tocno znam kad su pecena.

Ali kad je u pitanju bilo koja smjesa za kolace tipa biskit, prhko tijesti, pa cak i kad radim s kupovnim korama za pite, nikad ne znam koliko trebam peci da bude dobro ispeceno, pa prepecem i ode sve lijepo vrit :angry Jer je panicno bojim salmonele :loce
Trini
sv. Monika

PostPostao/la lastavica » 04 lis 2010, 13:00

Trini naravno da imam i taj problem :cool
Ja ti provjeravam s iglom :mah
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la babalu » 04 lis 2010, 13:28

e sad nije to Trini tak jednostavno a ovisi ti i o pecnici,moras poznavati svoju pecnicu u dusu :cool

moja stara naprimjer je bila slaba pa sam uvijek morala malo produziti vrijeme pecenja,ova nova je kak spada i tu nemam dilema!
jel peceno probam vilicom,ako nesto ostane na njoj znaci nije peceno,cista vilica znaci da je :dada
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 04 lis 2010, 13:35

Ma ok mi je za suhe biskvite tipa kako snite i sl. koji se pocnu odvajati od protvana, upiknem cackalicom i sl ... (iako i njih jos vratim "za svaki slucaj" barem na par min). Nego cim je npr. dodano voce ili orasi, onda mi se uvijek cini da se cackalica lijepi kad je dotaknem prstima :/
Trini
sv. Monika

PostPostao/la suzaks » 04 lis 2010, 21:38

Trini je napisao/la:Eh, vidim da nitko nema moj problem - a to je vrijeme i temperatura pecenja kolaca. S tim da odmah moram napomenuti da sam majstor za dizana tijesta, ali to je samo stvar potrebe i dugogodisnjeg iskustva (stariji sin nije jeo kruh kao mali pa sam bila prisiljena stalno izmisljati kojekakve zamjene) i za dizana tijesta tocno znam kad su pecena.

Ali kad je u pitanju bilo koja smjesa za kolace tipa biskit, prhko tijesti, pa cak i kad radim s kupovnim korama za pite, nikad ne znam koliko trebam peci da bude dobro ispeceno, pa prepecem i ode sve lijepo vrit :angry Jer je panicno bojim salmonele :loce

Potpuno isto - s dizanima sam na ti...
Ali užasavaju me recepti u kojima ne piše na koliko stupnjeva i koliko minuta! :shock
A i ove u kojima piše - nikad nisam sigurna dal je dobro pečeno!
A isprobam štapićem za ražnjiće! :dada
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara72 » 04 lis 2010, 22:09

To sa pećnicom je i meni problem. Mi imamo neku space shuttle. Već petu godinu se pokušavam sprijateljiti sa njom :loce
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MMI » 04 lis 2010, 22:13

e imam i ja problem
moj biskvit neće da se dovoljno digne.ili se digne pa kad ugasim pećnicu splasne.
zato nevolim biskvitna tjesta
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la AA » 05 lis 2010, 07:49

Za biskvitno ugrijati pecnicu na 200, kad se stavi tijesto smanjiti na 180 (i opet zavisi od pecnice, moja radi na 220 -200C) i nema otvaranja pecnice prvih 10-15 minuta

MMI ako ti tijesto padne nakon pecenja nije ti dobar omjer jaja-brasno/orasi/bademi/sta vec stavljas .... kasika brasna (ono brdo :lol ) treba biti velicine jajeta (ovo je samo za Liz - nisu ni sva jaja iste velicine :mrgreen )
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kerry » 05 lis 2010, 08:31

ja ću se ubaciti opet s palačinkama-meni se to isto neda raditi jer isto nikad nisu fine i "kak spada", pa evo jedan "tip&trick"-kupiti u Lidlu gotovu smjesu za palačinke ;) jučer je muž to kupil i radil i stvarno su preprefine!! ak netko zna kak postići taj okus nek javi ( probali smo staviti i vanilin šećer u domaće, ali ipak nemaju takav okus)-tak su mi fine da ne trebaš niti neki namaz...jedino je nedostatak kaj od jedne smjese se dobije samo 6 palačinki, a mi to pojedemo ko od šale....
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pulse » 05 lis 2010, 10:28

Da se i ja ubacim sa pitanjem.

Naime, nema šanse da mi fino ispadnu šnicle "na naglo". Nikakve, ni od kakvog mesa, ni teleće ni pileće bijelo meso ni ništa. Izrežem tanko, ponekad ih istučem i stavim na zagrijan tiganj. Ali mi uvijek treba dosta vremena da se u sredini fino ispeku (ne volim da se crvene), a za to vrijeme spolja mi izgore i na kraju budu suve kao drvo tj. ne valjaju ništa. Mi ih pojedemo, ali gostima to nikad ne bih ponudila. :roll

Molim savjet kako da savladam ovu najosnovniju kulinarsku vještinu. :oops:
Ono da ispadnu sočne, meke, da se "same jedu" a ne da se borimo s njima kao pećinski ljudi.
pulse
atletičarka

PostPostao/la Krumpirić » 05 lis 2010, 10:31

hm, ako ti okolo izgore, a unutra su sirovi, smanji vatru i u početku poklopi.onda se kao "kuhaju", onda pojačaš i otklopiš da se zapeku. :dunno
ili obrnuto, zapečeš ih na naglo, pa smanjiš i poklopiš da se unutra "skuhaju"
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Bubidea » 05 lis 2010, 10:36

ja snicle nasolim, napaprim, nasenfim i nacesnjakim :D
i bacim ih na vruce ulje, pa ih okrenem, pa ih mozda poklopim ili ne i onda one pocnu pustati svoj saft, pa tu imas malo vodice..pa se vodica pokuha ( prije ih vec poklopis) pa malo zapeces s jedne, pa malo s dr. strane

pecem ih jos jedno pola sata uz stalno podlijevanje s vodom, ali po malo vode, pa okrecem i podlijevam i podlijevam i okrecem, tu i tamo ostanu bez vode, pa se jos malo zapeku
i sve to radis po poklopcom ( osim okretanja, naravno :mrgreen )

i tope se u ustima
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la dunja » 05 lis 2010, 10:43

a ja ih volim čak i dan prije napacat, sol, narezani luk, maslinovo ulje
i onda ih takve samo bacim na vruću tavu ili roštilj
nema podlijevanja, nema ničeg, budu prefini
dunja
most

PostPostao/la dunja » 05 lis 2010, 10:57

kak to misliš to je drugo?
tako radim šnicle na naglo
dunja
most

PostPostao/la pulse » 05 lis 2010, 11:06

Znači poklapanje, eventualno podlijevanje. slika

A ja sam ih stavljala na gril tiganj i na kap ulja, bez poklapanja, ili bez mariniranja ovo kao što Dunja radi :ne

Hvala cure :kiss
pulse
atletičarka

PostPostao/la dunja » 05 lis 2010, 11:34

i gle, pazi da ti tava ili ono na čemu pečeš bude jako vruća, tako da se šnicli kad ih baciš gore zalijepe
ali vatra na kojoj pečeš nek ne bude prejaka jer će baš zagorjeti izvana a iznutra ostati sirovi

znači zagrij jako tavu pa šnicle na laganijoj vatri

meni je podlijevanje vodom dinstanje, nije mi to na naglo :dunno
dunja
most

PostPostao/la Tinica » 05 lis 2010, 14:19

ajme cure na kojem ste vi nivou kuhanja :rolf
Lara mi ćemo zajedničkim snagama u utorak napraviti desert Dr. Oetker :kiss
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la elizabeta » 05 lis 2010, 14:24

ja htjela napravit neki kolač, inspirirana topicom...kad ono poslala mi mama kolača...i sad nemam potrebu
tako mi se često desi...za božić npr. dobijem silnu želju da napravim 10 vrsta, a onda se mama i sveki pretrgnu i tako se ja, da jelte ne bi propali svi ti silni kolači :mrgreen , odlučim samo za medenjake i još neke keksiće.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la anlan » 05 lis 2010, 15:59

i ja se sjećam kad je jamie oliver rekao kako kod kolača nema improvizacije, da je to kemija, tako da se toga pridržavam, no ni to mi baš ne pomaže previše kad, primjerice, isprintam recept tako da pola toga fali, što ja ne primijetim na vrijeme.

pečenje kolača mi je prilično stresno, uvijek mi se nešto desi, ili mi nešto fali, ili je istekao rok trajanja, ili mi jaje padne na pod, ili mi žumanjak upadne u bjelanjak. i tako to

dosta sam naučila ovdje i na coolinarici, ne mareći što se glupim pitanjima nerijetko blamiram.

kolači mi isto nisu prelijepi, ali najčešće ipak ukusni, jer ne radim nešto što nije na neki način provjereno. ipak, nikad ne obećajem da ću ja raditi kolač za neku prigodu, to ću kad nabavim recept za "glazuru koja uvijek uspije".

evo par stvarih koje mi pomažu da mi kolač uspije:
- prosijavam brašno zajedno s praškom za pecivo (prije nisam nikad iako je pisalo u receptu, nisam imala sito :roll )
-koristim papir za pečenje (rezani - može se izvaditi jednom rukom, vrlo praktično)
-ako ga nemam dobro namastim i pobrašnim pleh, rubovi se ne namažu ako stavljaš nešto na što ćeš stavljati nešto mokrije kad se speče biskvit (npr. hola kocke, kako ne bi otišlo sa strane)
- ne miješam previše kad spajam mokre i suhe sastojke (osim ako tako ne piše u receptu)
- više se ne bojim da će mi ostati sirovo jer mi mm uvijek kaže - pa naravno da salmonela ne može preživjeti nakon 20 minuta ili više na 180. nadam se da je u pravu ;)

ako se sjetim, napišem još nešto, elizabeta :mrgreen
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MMI » 05 lis 2010, 16:03

AA je napisao/la:MMI ako ti tijesto padne nakon pecenja nije ti dobar omjer jaja-brasno/orasi/bademi/sta vec stavljas .... kasika brasna (ono brdo :lol ) treba biti velicine jajeta (ovo je samo za Liz - nisu ni sva jaja iste velicine :mrgreen )

znači ako je veliko jaje-velika i kašika brašna,ako je manje onda i manje brašna :lol
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 05 lis 2010, 17:01

ja improviziram bratemili u svemu. I kolačima. samo treba kod kolača pazit na omjere suhog, masnog, jaja i vlažnog, al što je tu vlažno nije tolko bitno :lol
inače mi je dosadno kuhat :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Solea » 05 lis 2010, 20:19

anlan :daj5 bas te volim sresti ovdje na receptima.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Beppa Joseph » 05 lis 2010, 20:26

Krumpirić je napisao/la:ja improviziram bratemili u svemu. I kolačima. samo treba kod kolača pazit na omjere suhog, masnog, jaja i vlažnog, al što je tu vlažno nije tolko bitno :lol
inače mi je dosadno kuhat :lol

isto što se tiče imprvizacije, samo mi nije dosadno kuhat.

Kuhat ću danima samo da ne moram prati pod ili usisavati
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la anlan » 05 lis 2010, 22:58

Solea je napisao/la:anlan :daj5 bas te volim sresti ovdje na receptima.

i ja se volim sresti ovdje ;)
tu najbolje vidim kako "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem" :mrgreen
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la AA » 06 lis 2010, 07:59

MMI je napisao/la:znači ako je veliko jaje-velika i kašika brašna,ako je manje onda i manje brašna :lol

:lol pa da, zvuci smijesno, al' je u sustini tako ..... zato kod mene nikad nista ne spada :mrgreen

Krumpirić je napisao/la:al što je tu vlažno nije tolko bitno

ima i tu mala zackoljica .... u dizana tijesta je dobro staviti kasiku sirceta, onda se tijesto bolje "razabere" bude mekse i onako lijepo "dise" (danas mi je jako bogat rjecnik :roll ) .... zato ja, recimo u kuglof/mafin tijesta stavljam jogurt umjesto mlijeka ... to je ta neka reakcija sa kiselim :dunno

Krumpirić je napisao/la:inače mi je dosadno kuhat

potpiscina :dada
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lara.b » 06 lis 2010, 09:48

Krumpirić je napisao/la:inače mi je dosadno kuhat :lol

I meni kuhat..
al peč kolače mi je ok, to volim.

Beppa napisa:

Ja obrnuto. Samo da mi je čistit i lickat. Viš kak bi se složile :lol
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 06 lis 2010, 10:16

ma beppa, nije meni dosadno kuhat. :mrgreen dosadno mi je kuhat po PSu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la elizabeta » 06 lis 2010, 10:33

anlan je napisao/la:i ja se sjećam kad je jamie oliver rekao kako kod kolača nema improvizacije, da je to kemija, tako da se toga pridržavam, no ni to mi baš ne pomaže previše kad, primjerice, isprintam recept tako da pola toga fali, što ja ne primijetim na vrijeme.

ma jest kemija ali nije brate mili matematika da će se nešto promijenit u gram-dva-deset-dvajest tamo amo..mislim hoće ako je riječ o mom papru u paprenjacima :lol , ali nešti brašna ili šećera malo više ili manje :whew
ja samo pomislim na svoju mamu koja oduvijek sve odoka, pa su joj kolači još bolji od onih koji važu svaki gram redovno...
i najbolji su mi kuhari upravo oni koji su najveći kreativci i improvizatori...oni se ne plaše nešto promijenit i ne čitaju štreberski recepte...a na kraju krajeva neko je i smislio i napisao te recepte. Vlastitim nadahnućem :mrgreen

- prosijavam brašno zajedno s praškom za pecivo

e ovo mi nije nikad bilo jasno...koji vrag se treba prosijat u tom brašnu? nije mljeveno u seoskim mlinicama pa da je puno neakvog kukolja i koječega :ne Jednom sam probala prosijat i ništa nisam skužila...i mislila sam da je to neki atavizam iz knjige recepata naših baka...Anlanko molim pojašnjenje (ako je moguće prije penzije ;) )

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la elizabeta » 06 lis 2010, 10:36

Beppa Joseph je napisao/la:

je, al meni je kod kuhanja upravo najgore to što poslje imam svinjac.
pa kuhanje nije samo kuhanje nego i čišćenje.
Da ne govorim kako odvratno kampanjski čistim štednjak...enoga stoji već ohoho neočišćena pećnica a pločice okolo :ne treba upotrijebit mušku snagu za očistit. Ali tuitamo napomenem mm-u da sam mu kupila onaj W5 IZ LIDLA :dada al ni on nije neki obožavatelj čišćenja. Iako kuhat voli.

elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Trini » 06 lis 2010, 10:39

Kad prosijes brasno ono se razrahli, odnosno cestice brasna se odvoje, zrak udje u njih. Sto kasnije pomogne biskvitu da se digne. Moje bake su obavezno imale ono nesto za prosijavanje, ja to radim preko gustog velikog cjedila.

Isto vrijedi i za jaja, znam da ih prvo treba miksati na manjoj brzini, kako bi se sto vise zraka umijesalo, a tek onda staviti mikser na ful.

Ovo znam jer sam citala/cula iz vise izvora i isprobala, i stvarno je velika razlika.
Trini
sv. Monika

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.