Sada je: 06 kol 2026, 00:52.

Tikve, Bundeve, Buce

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Tikve, Bundeve, Buce

PostPostao/la Ida » 22 lis 2010, 23:16

dosla je jesen i sa njom plodovi jesenji... :proljece i odlucih da ukljucim i novi plod u nasu ishranu - tikvu!!

i kupim je neki dan i napravim gustu juhu od tikve, i ispala je odlicna :1

i sad vas pitam, sta jos da pravim od tikve? Nemojte mi molim vas pumpkin pie i sl. jer to mi slabo ide niz grlo
ali ostalo, da li je pecete, moze li kao prilog tipa krompira, ili u varivo, da li dobro ide sa drugim povrcem, zapecen kao casserol, sa mesom, piletinom, pomjesana sa rizom, ili mozda kao toc u pasti???

I da :faca
znate li neki trik oko ciscenja ovih tikvi...toliko su tvrde (probala sam butternut squash i acorn) da sam zuljeve natukla dok sam ih ocistila i izrezala :loce
Kiki 2003
Koko 2004
Kiko 2006
Ida
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Tikve, Bundeve, Buce

PostPostao/la mrava » 23 lis 2010, 09:59

Ja tikvu čistim nožem izvana a žlicom iznutra (isto se napatim).

Varivo od tikve:
Naribati tikvu i staviti u lonac, preliti vodom samo toliko da prekrije površinu, posoliti, dodati lovorov list. Kuhati. Kad omekša, uliti smjesu koju smo napravili od 2 dl kiselog vrhnja, malo brašna i malo mljevene slatke paprike. Po želji još dodati soli i dosta papra. Još kratko prokuhati. Ide odlično uz njoke.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la LiKmama » 23 lis 2010, 10:07

Ida, pogledaj po netu, ima dosta filmića u kojima pokazuju kako se to čudo čisti. Ja sam gledala baš za butternut i jest, istina je da je tvrda i treba ti dobar nož, ali nije je teško očistiti ako ti netko pokaže kako. :)
Što se tiče recepata tu baš nisam od neke pomoći jer ih ja samo trpam u juhe/čušpajze, nisam još baš nešto eksperimentirala s njima.
Znam da je ovdje stavljaju u pire i rade pire od same tikve, ali nisam kušala.

PS našla sam ti jedan link http://vegbox-recipes.co.uk/recipes/butternut-squash-recipe-3.php
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 lis 2010, 15:09

Kupila sam butternut squash moze li se od toga napraviti nesto slatko?
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la babalu » 23 lis 2010, 18:18

evo jedan stari topic o bundevama,ima nesto recepata

viewtopic.php?f=64&t=44794&p=1482897&hilit=bu%C4%87e#p1482897

ja ne kuzim bas ove vase vrste,samo domace a njima neznam nazive :lol meni je budeva bundeva :lol

slatke kupujem i radim juhu od Ine,potrazim i taj recepr,odlicna je!
juhe od bundeve (ina66)

ja ih radim na dva načina - s vrhnjem i začinima ili bez vrhnja.
za ovu bez vrhnja: prodinstam kapulu na malo ulja i vode dok ne omekša i ispari tekućina i dodam bundevu narezanu na komade. dolijem vode ili temeljca tek da pokrije i kuham dok ne omekša pa ju dovršim sa štapnim mikserom. soli po volji.

varijanta s vrhnjem: na malo maslaca prodinstam češnjak i kapulu i dodam začine koje želim (obično curry, korijandar i kumin). na to nabacim narezanu bundevu i dobro promiješam da se prožme sa začinima. dodam povrtni temeljac (može i od piletine, ako imaš) i kuham dok ne omekša cca 30 min na laganoj vatri. izmiksam sa štapnim i dodam vrhnja za kuhanje po želji te soli i posebno papra, tko želi.

i ima jedna od bundeve i kestena ,moram vidjet di je :dada
evo je

Juha od bundeve i kestena
Sastojci: 2 žličice maslinovog ulja,2 žličice margarina, 1 mala bundeva (ili tikvica), 3 crvena luka, 15 kestena, 1 žličica cimeta, sol, papar, 1 šalica vode, 3 šalice povrtnog temeljca, ulje od repice, peršin
Priprema: Na zaobljenom vrhu svakog kestena zarežite 'x', a zatim ih ispecite. Možete ih ispeći u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastvore ili ih posoliti, popapriti i posuti trećinom šalice ulja od repice te raširiti na rešetki za pečenje i peći u pećnici sve dok ne omekšaju (oko pola sata). Kad se ohlade, ogulite ih i grubo nasjeckajte. Raspolovite bundevu i pecite u mikrovalnoj pećnici 7-10 minuta ili dok ne omekša. Izdubite meso i očistite ju od sjemenki. U velikom loncu lagano zagrijte ulje, dodajte margarin, nasjeckani luk i kestene. Kad luk omekša i postane proziran, dodajte meso bundeve i kuhajte 2-3 minute. Potom dodajte cimet, sol, papar, vodu i povrtni temeljac. Smanjite vatru i krčkajte oko 45 minuta. Na kraju juhu izmiksajte. Pospite peršinom.

ili prerezem obicnu bundevu uzduzno,izdubim sredinu i punim prethodno izdinstanim mljevenim mesom na luku sa svim zacinima,zalijem mileramom koji sam pomjesala sa jednim ili dva jajeta i u ror na 200 stupnjeva 40-setak minuta

ili obicno varivo,na luku prodinstam bundevu koju sam prethodno izrezala na kockice,podlijem temeljcem,popaprim,posolim,dodam zacine po zelji ,kad omeksa i ispari visak vode,doam malo vrhnja i posluzim uz rizu !
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la beammama » 26 lis 2010, 12:24

A, mogu li ja, Idi usprkos, a s obzirom na njen naziv topika, žicati ako netko ima dobar recept za pumpkin pie, a Ida nek' zažmiri na taj recept ;)
MM užicao bundevu za bučnicu, ali je velika pa si mislim da bih mogla i nešto drugačije probati.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Beppa Joseph » 26 lis 2010, 12:33

Ja od svih vrsta bundeve radim bučnicu, a trenutno najviše volimo varivo od hokkaido tikve.

Stavim otprilike jednaku količinu tikve, mrkve i graška, možda malo više tikve. Dinstam na luku i maslinovom ulju, dodam vodu i namočenu kvinoju i onda to kuham oko pola sata.

Na kraju uzmem štapni mikser i malo promiksam da bude gušće, a da ipak ostanu neki veći dijelovi.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la babalu » 26 lis 2010, 14:54

Bea,jel moze juhica?

by mama iz Houstona

Koristiti casu od 225 ml

1/4 case putra
600 g pumpkin, oguljen, ociscen od kostica i izrezan u velike komade
1/2 case tople vode
1/4 zlicice muskatnog orascica (naribanog)
prstohvat (medju prstima) susenog timijana (thyme)
5 casa mlijeka
1/4 case rize dugog zrna
sol i bijeli papar

U velikoj rajngli otopiti maslac i dodati pumpkin. Do
o promijesati i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodati toplu vodu, muskatni orascic, timijan i sol i papar po ukusu. Pokriti i kuhati na jakoj temperaturi dok pumkin ne meksa.
(Alternativno se moze pumkin samo ocistiti od kostica i staviti u pecnicu na 200C 15 minuta ili dok ne meksa, te dodati maslacu i odmah dodati toplu vodu itd).

Izmiksati pumkin mjesavinu u blenderu s malo mlijeka dok ne postane glatka masa. (Moze se i propasirati umijesto staviti u blender)

Staviti pire u cistu rajnglicu. Dodati ostatak mlijeka i rizu, promijesati i kuhati oko 30 minuta dok riza nije skuhana.
Servirati toplo
Bon appetit!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 26 lis 2010, 15:04

beammama je napisao/la:A, mogu li ja, Idi usprkos, a s obzirom na njen naziv topika, žicati ako netko ima dobar recept za pumpkin pie, a Ida nek' zažmiri na taj recept ;)
MM užicao bundevu za bučnicu, ali je velika pa si mislim da bih mogla i nešto drugačije probati.

ovaj sam već stavljala, meni je odličan

Pita od bundeve

1. za prhko tijesto:
26 dag brašna
12 1/2 dag maslaca
jedan žutanjak
navrh noža soli
3 dag šećera
2-3 žlice ledene vode

2. za nadjev:
2 šalice pirea od bundeve (cca 1-1,5 kg svježe bundeve)
1 šalica što masnijeg vrhnja
1/2 šalice mlijeka
4 jaja
3/4 do 1 šalice šećera (ja koristim smeđi i za tijesto i za nadjev)
1 1/2 žličica mljevenog đumbira (ginger)
1/4 žličice mljevenog korijandra
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

Prije svega ćete napraviti pire od bundeve na slijedeći način:

Zagrijte pećnicu na 170°C. Bundevu očišćenu od sjemenki i onih vlakana, narežite na kriške, pa svaku još prepolovite. Složite ih na papir za pečenje u plići lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih sat vremena na toj temperaturi, a onda smanjite na 150°C i pecite još sat i pol. Kad izgasite pećnicu otvorite malo vrata i neka se tako ohladi (ovo je najbolje napraviti dan ranije). Ohlađenim kriškama bundeve ogulite koru, narežite na komadiće i/ili izmiksajte u multipraktiku ili dobro izgnječite viljuškom (ja sam pokušala prvo u blenderu, pa sam odustala i dovršila s viljuškom).

Od sastojaka pod 1. zamijesite brzo tijesto, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon toga ga razvaljajte u okrugli kalup za pite (promjer 26 cm), krostate i sl. i stavite peći na 200°C.
U međuvremenu pripremite nadjev. Zagrijte na laganijoj vatri pire od bundeve uz povremeno miješanje. Dodajte mlijeko i vrhnje, nastavite zagrijavati i miješati dok ne postane jednolično baršunasto. Držite na toplom, ali ne smije zakuhati.
U većoj vatrostalnoj zdjeli istucite jaja i šećer dok ne postane pjenasto. Dodajte začine.
Kad je tijesto pite napola pečeno (cca 10 minuta), smjesi od jaja dodajte vruću smjesu od bundeve (treba biti vruće, ali ne previše da se jaja ne bi skuhala).
Pažljivo ulijte nadjev na vruće tijesto; vratite u pećnicu na srednju prečku i pecite i dalje na 200°C. Pita je gotova kad su krajevi čvrsti i lagano napuknuti, a sredina još mekana (moja je lagano posmeđila, pekla sam je 20 minuta). Izvadite je iz pećnice i ostavite da se polako hladi.
Poslužite uz slatko tučeno vrhnje (kupite ono od pola litre, 1 šalicu potrošite za nadjev, a ostatak istucite).

Dobar tek!
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la beammama » 27 lis 2010, 09:31

babalu, može. Za razna variva/umake i slično ima dosta recepata po netu, kao i za 100 varijanti bučnice, ali za pitu nisam našla.
Ina, super. Jedino me malo trajanje pripreme tog pirea ubilo u pojam.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Ina66 » 27 lis 2010, 09:37

beam - to ti se čini ;)
ali stvarno pojednostavljuje stvar napraviti ga dan prije. ja sada (iskusna :mrgreen ), ispečem s korom, sastružem viljuškom i iznječim - pis of kejk!
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la beammama » 27 lis 2010, 09:38

A, kaj ti se dogodilo u multipraktiku s bučom da si odustala od te varijante i gnječila vilicom. Da li bi se dalo s onom gnječilicom za krumpir?
beammama
burek pod bor

PostPostao/la jopic2 » 27 lis 2010, 09:41

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:09; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 27 lis 2010, 09:52

beammama je napisao/la:A, kaj ti se dogodilo u multipraktiku s bučom da si odustala od te varijante i gnječila vilicom. Da li bi se dalo s onom gnječilicom za krumpir?

zalijepi se za stijenke pa ga je živa muka sastrugati
da, dalo bi se i gnječilicom za krumpir :dada
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la beammama » 27 lis 2010, 10:10

Ina, hvala. Isprintala sam recept, sad samo da maknem lijenu guzicu i isprobam ga :kima
beammama
burek pod bor

PostPostao/la † nina i nika » 29 lis 2010, 09:32

Meni je ovo mrak recept:

http://www.coolinarika.com/recept/nanina-bundevara

Najbolja mi je sa butternut bundevom, ali i hokaido nije losa jedino je bas jaki okus bundeve, a kod butternut je fini, blagi s cimetom.... mljac.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Ina66 » 29 lis 2010, 09:43

nina i nika, hvala!
ova nanina mi je izgleda odlično, a baš imam nešto butternut bundevica doma
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la † nina i nika » 29 lis 2010, 09:51

ina, samo smanji ulje. ;)
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Bubidea » 02 stu 2010, 09:50

imam ovu bundevu http://www.mediapositiva.hr/Uploads/25/ ... undeve.jpg

ovu narancasto-zelenu, sarenu

ostala mi neizdubljena
jel se to jede?
kako, na koji nacin?

moze juha, rizoto, varivo, peci..kako?

nikada nisam to koristila za jelo :dunno
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Ina66 » 02 stu 2010, 10:01

nina i nika je napisao/la:ina, samo smanji ulje. ;)

hvala, hoću :)
Ina66
kuhinjska fly lady

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.