Sada je: 30 srp 2026, 08:07.

prestanak dojenja

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

prestanak dojenja

PostPostao/la mamma28 » 30 stu 2010, 13:13

prestala bih dojiti iskljucivo sto puno gubim na kilazi pa sad ne znam koliko je to pametna odluka.Bebac je jako napredan,ima tri i pol mjeseca i tezak je oko 9 kg.jos malo cu mu poceti davati kasice.sve je uredu samo sto ja dosta mrsavim pa mislim da to nije dobro za mene.dojim od pocetka,davala sam mu i malo aptami la ali neznatne kolicine( 90ml na dan)...jer je on cesto trazio da jede pa mi je mlijeko slabo nadolazilo...ima vec 15 dana kako smo to ukinuli po preporuci pedijatrice jer je beba dosta napredna za svoj uzrast. drage mame...a sta da radim s mlijekom...jos uvijek ga imam......pomozite!!! hoce li ga kasice i adaptirano mlijeko jos vise udebljati u slucaju da ga prestanem dojiti hoce li i dalje kao do sada dobivati na kilazi...jer je dobivao oko 1600 mjesecno a prvi mjsec dvije kile a samo sam dojila????
mamma28

Re: prestanak dojenja

PostPostao/la Krumpirić » 30 stu 2010, 13:15

a ne prolazi opcija da ti više jedeš :/
Šteta da prestaneš dojiti a ide vam super. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la bubsek » 30 stu 2010, 14:04

u ja bi bila sretna da dojim i gubim kile ali ih nazalost samo slazem... :/

i meni je isto zao sto prestajes a super ide,steta...

a da probas vise jest kao sto krumpiric kaze?
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama njonji » 30 stu 2010, 14:15

moje iskustvo je vrlo slično: beba je prvi mjesec dobila 2000gr (na što je naša pedica ostala :shock ), drugi kao malo manje - 1900gr :lol
do 6 mj. nije jela ništa osim mene
ja sam se, pak, za tri tjedna od poroda vratila na početnu težinu i jedva sam stajala na nogama što od nespavanja što od neprestanog dojenja :/
vidila sam da je vrag odnio šalu i odlučila jesti kaloričniju hranu (onu koju nitko ne preporuča, dakle sve što deblja) i za koji 1-2 mjeseca prestala sam mršaviti (kao nus pojava, dobila sam malo više popunjenog muža, al dobro ;) )
i cura je nakon prvih mjeseci prestala toliko dobivati, dapače njezine mjere su oko 6 mj. bile skroz u prosjeku (a takva je i sad sa 14 mj.)
uglavnom, sve se sredilo (i njezino debljanje i moje mršavljenje), samo sam "malo" pojačala svoju prehranu :mah
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tigger » 30 stu 2010, 14:34

Ja ti preporučam da izdržiš barem 6 mj.
Evo ja sam strgana, imam manje od 40 kila, bradavice mi uništene, izgrižene, gule se :ajme :ajme :ajme i mlijeka ima jako malo. Zadnji tjedana J ne sisa po danu, nit hoće, ja mu ponudim, ali sisa samo po noći i ujutro. Sve mi se čini da je lagano došao kraj. J je jako, kako bi pedijatrica rekla; temperamentno dijete i jedva stignem jest uz njega. Mislila sam puno duže dojiti ali mislim da ćemo dnevno dojenje skroz morati maknuti, jer jednostavno ni neće, a noćno kad sam prespava noć. Flašicu nije nikad ni imao a mliječni obroci su nam katastrofa jer smo samo na aptamilu za alergičare koji ne voli, jer je alergičan na mlijeko. Brine me taj manjak mliječnog u prehrani. Ima tko iskustva i savjet za mene?
Zadnja izmjena: tigger; 30 stu 2010, 14:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 30 stu 2010, 14:37

Selim na Dojenje :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la sany » 30 stu 2010, 23:36

tigger koliko je beba dobila na kilazi?

mamma28 sve ti je savrseno, beba jede odlicno, kile ne idu gore (san svake dojilje ;) ), mozes dojiti jos puna dva mjeseca bez svakodnevnog spremanja kasica, uzivajte :mah
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la mama28 » 01 pro 2010, 10:22

jucer smo bili kod pedijatrice...bebac je za 15 dana dobio 500g,sto je i dobro s obzirom da je mjesecno dobivao oko 1500-1600g....valjda ce sad dobivati malo manje,ali nije nista dobio na duzini.s puna 3mj imao je 64.5 i nakon 15 dana nije porastao ni centimetra,hm!!!! cim me je vidjela pedijatrica prijetila je da sam jako smrsavila i da to nije dobro.kaze da izgledam kao curica od 15 godina,sto ja nisam prihvatila kao kompliment...zatim mi je rekla ako se odlucim na prestanak dojenja da se obratim ginekologu da mi prepise tablete za prestanak laktacije...jos uvijek imam mlijeka sto je najzalosnije...i znam da bi bila velika steta da prestanem ali mislim da nemam izbora.inace i prije trudnoce sam tesko dobivala na kilazi ali sam ipak bila u okviru normale a sad se nekako osjecam mrsavo.moja idealna kilaza je 55kg a ja sad jedva da imam i 50.visoka sam 1.61. trudim se i jedem ali ne toliko da bih se mogla udebljati jer nemam toliko apetita a bebac mi izvuce sve.on je pravi bucko....
mama28
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 01 pro 2010, 10:41

To što u 15 dana nije narastao ni cm nije ništa neobično, bebe rastu u skokovima pa može biti da će već sutra, prekosutra narasti 2, 3cm u komadu "preko noći" takoreći. A i nakon prva dva, tri mjeseca se prirasti usporavaju nekad i poprilično.

Ako misliš da nikako ne možeš u sebe ugurati kaloričniju hranu (ne voliš čokoladu, kolače, grickalice?) pa da tako pokušaš utjecati na težinu, a zdravlje ti je ugroženo - tvoja je odluka. Možda da pokušaš postepeno smanjiti ili za početak jedan ili dva obroka mu zamijeniti adaptiranim?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tigger » 01 pro 2010, 13:41

ma j je mrga od skoro 10 kila, niš mu ne fali
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la anabama » 01 pro 2010, 14:58

mama28 je napisao/la:jucer smo bili kod pedijatrice...bebac je za 15 dana dobio 500g,sto je i dobro s obzirom da je mjesecno dobivao oko 1500-1600g....valjda ce sad dobivati malo manje,ali nije nista dobio na duzini.s puna 3mj imao je 64.5 i nakon 15 dana nije porastao ni centimetra,hm!!!! cim me je vidjela pedijatrica prijetila je da sam jako smrsavila i da to nije dobro.kaze da izgledam kao curica od 15 godina,sto ja nisam prihvatila kao kompliment...zatim mi je rekla ako se odlucim na prestanak dojenja da se obratim ginekologu da mi prepise tablete za prestanak laktacije...jos uvijek imam mlijeka sto je najzalosnije...i znam da bi bila velika steta da prestanem ali mislim da nemam izbora.inace i prije trudnoce sam tesko dobivala na kilazi ali sam ipak bila u okviru normale a sad se nekako osjecam mrsavo.moja idealna kilaza je 55kg a ja sad jedva da imam i 50.visoka sam 1.61. trudim se i jedem ali ne toliko da bih se mogla udebljati jer nemam toliko apetita a bebac mi izvuce sve.on je pravi bucko....

Ja tu ne vidim nista alarmantno!!!! Jel ti imas zdravstvenih problema ili te brine sto samo mrsavis?
Ako si premrsva probaj vise jesti, kaloricnije obroke.
I zasto kazes da je najzalosnije sto imas mlijeka pa zeno to je super. Super je sto beba dobija na tezini .... Na tvom mjestu bila bi sretna sto beba napreduje i sto dojim ...
Iz osobnog iskustva svaki put sam u prva 3 mjeseca mrsavila i mrsavila a poslije se sve reguliralo. S drugim dojenjem sam bila 4-5 kg ispod svoje pretrudnicke tezine, umorna, nenaspavana itd .... Dojenje smo super savladali i beba je dobivala i preko 2 kg mjesecno.
A kili su se vratili vrlo brzo ...

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 01 pro 2010, 15:32

Prekontrolisi stitnjacu. Hiperaktivna izaziva mrsavljenje (i mnogo sta drugog, ali ovo je najocitiji simptom). Takodje i krvnu sliku. Ako je sve uredno od nalaza, onda se baci na hranu i pokusaj izdrzati sto duze. Bebac nije kriv sto izvlaci, to mu je posao, dakle pokusaj sa vecim unosom hrane i kaloricnijom hranom zadrzati dojenje, a da istovremeno nema posledica po tvoje zdravlje.

Jos jedna vazna stvar, trazi pomoc od svih mogucih, da duze spavas, da vise odmaras, da ti neko skuva i pomogne u kuci ili sa bebom, da x... ne budi preponosna pitaj i prihvataj pomoc (muz, bliska rodbina, prijatelji...).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mama28 » 02 pro 2010, 15:48

"najzalosnije sto jos imam mlijeka"....je to sto razmisljam da prestanem dojiti a jos ga imam pa je steta na to sam mislila...zao mi je sto je uopce doslo do toga da razmisljam o prestanku pa ni sama ne znam sta da radim....pokusavam stalno nesto trapunjati,zvakati...kad bi se pokazalo da sam dobila bar pola kilograma to bi i puno znacilo i vjerovatno bi mi pomoglo da donesem konacnu odluku-a to je da jos dojim...a nastave li kile i dalje ici prema dole....hm!!!
mama28
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 02 pro 2010, 19:32

Pa za početak probaj neka ti cilj bude da kile stanu gdje jesu. Udri ako treba privremeno i po "nezdravoj" hrani odn. pokojem jačem prilogu, štapićima i sličnim grickalicama između obroka (ili makar voće, ako ovo ne želiš ili ne voliš). Stvarno bi bilo šteta, pa se isplati makar pokušati ovako utjecati.

A i ovo što je jedna cura rekla - provjeriti štitnjaču, nije loša ideja, ako je baš toliko jak gubitak težine.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mama28 » 15 pro 2010, 14:38

ima li koja majka iskustva s tabletama za prestanak laktacije????
mama28
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la angel » 16 pro 2010, 17:27

mama28 zar baš prestaješ sa dojenjem :/ a tvoja bebica tako divno napreduje.
Oprosti ja ti ne znam odgovoriti na pitanje ali cure će ti više pomoći.
Mislim,ne mogu reći da te ne razumijem.Ja sam zbog tih problema starijoj sa pola godine počela davati bocu ali ona je tek tamo sa 9-10 mjeseci prihvatila.Nisam u sebi imala ni malo snage,želudac mi je bio ne znam ni ja gdje.Visoka sam 168 a tada sam imala 47 kila :/ Godine su mi trebale da dobijem još 7 kila.I sada kad sam rodila opet se kila tope a ja se osjećam slabija i slabija iako normalno jedem.Ali kad ugledam ovu moju mrvu sigurna sam da ću izdržati jom barem malo.Jer kad počne dohrana i nju počne zanimati sve i svašta znam da će puno lakše biti.
angel
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.