Sada je: 17 tra 2026, 14:53.

DOWNICI V - 2011 EDITION

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

DOWNICI V - 2011 EDITION

PostPostao/la IRENA » 01 sij 2011, 20:39

Idemo dalje - pa do kuda stignemo - a stići ćemo daleko.
Svima na početku želim sretnu novu 2011. u koju krećemo i s novim našim mamama i (uglavnom) malim curama. Svakoga dana u svakom pogledu napredujte i veselite se svakom pomaku i skoku i trku...
Idemo dalje... :kiss
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: DOWNICI V - 2011 EDITION

PostPostao/la fancy » 02 sij 2011, 13:17

Ja taman posla na moju omiljenu temu, i razmisljam kako cu se raspisati, kad ono zakljucano...A ja pametnica nisam skontala da ima nova pa sam se vec bila sva nesto stuzila:))))
Kako su vam djecica?Kako ste se proveli za docek?Bili negdje, ili kucna varijanta?Moja cura zaspala u sedam navece, a probudila se tek oko pet ujutru:) A ja sam pijuckala neko vino i cekala da se ona probudi, ali sam na kraju i ja zaspala pored nje, pa smo se tek sutradan izgnjavile i mazile:)
Ovih dana kod nas uzasno hladno, bas me strah bilo gdje sa njom izaci da se ne prerhladi, a ne mogu je ni cijelu zimu zatvoriti u kucu, pa sam napola luda od razmisljanja sta da raduckamo...Inace, gospodjica je do prije par dana bila jako mirna i dobra b3buska, pa je izgleda cula da je hvalim, pa se malo uobrazila...Sad je stalno kao malo prasence, ja joj podjem davati kasicu, ona sva umazana oko usta strpa rukave i rukioce u tu kasicu, i onda je kao mali prasac, pa onda rukice trpa i u zdjelicu sa kasicom, i u sve sto dohvati, a sve trpa i u usta, pa nam je bas veselo...Kad neko dodje, pomislice da dijete nikad ne kupam:)))
Jedemo rizinu kasicu, bananu cijelu smaze, i onda place jer bi jos, a ne smijem joj dati, pa onda ruckamo i keksic sa mlijekom ma svasta nestio...Samo flasicu jos uvijek nece, pa nece, uspijem da joj podvalim ujutru rano kada je bas gladna, i popije nekih 100 ml i to je sve, ostalo sve na kasikicu, ili moram da dodam malo keksa ili rize da pojede...Haos zivi...I onda taman natrpamo pun a usta kasice, ja sva sretna jer ce smazati...a ona KIHNEEEE, i onda se to sve razleti po njenoj mamici (Tj. meni) :hahaha
I tako....Uzivajte u Novoj godinici budite nam lijepi, zdravi i veseli...
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 02 sij 2011, 13:53

Oprosti fancy što sam te tak isprepadala - no i ja sam se kad sam vidjela da nitko ne piše - mislila sam da sam nešto zbrljala :ajme

Mi smo ove godine Novu dočekali čuči-kući i baš nam je pasalo . Dečki zaspali oko 23h a Gita nas je još davuckala do iza ponoći . Kod nas u kvartu se jako pucalo i raketa bezbroj - pravi vatromet.
fancv tvoja curka jako lijepo papa - i mi smo dohranu počinjali s rižinim pahuljicama i kad je Jan "skužio" žlicu - bočica postala passe - ali smo tekućinu onda davali žličicom i vrlo brzo počeli sa čašicom( prvo onom na kljunić) i na moje iznenadjenje to mu je super išlo....
I mi smo bili stalno zaflekani ( sa svih troje) - imala sam posebnu ladicu s našom odjećom "za hranjenje" ... A sad si sami ujutro naprave bombice ili krispije s mlijekom - čak znaju i prigrijati u mikrovalnoj ... i dečki naprave i seki ..
Jutros im MM radio doručak i pita kako hoće jaja za doručak -trajbano il na oko ?
Vito viče - ja ću trajbano, Jan viče -ja ću omlet sa šunkicom i sirom ( fina guza nema šta) ..Gita šuti...
MM ponovo pita:"Gita hoćeš trajbano il na oko?"
A Biserka veli:" Neee , ja hoću - na tanjuru!"
Razvalili smo se od smijeha - a mala se rasrdila jer "tooo niiijeee smeeešno!"
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la gabica-žabica » 02 sij 2011, 14:17

:) Hvala Ireni i fancy na lijepim željama.Nova Godina i novi početak svima neka bude bolje i sretnije nego u prošloj.Pamtimo samo lijepe stvari a ružne bacimo iza sebe. :ljubav
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 02 sij 2011, 14:28

Lijepe zelje i od nas, puno zdravlja, radosti i srece. :grligrli

Mi uzivamo ova dva dana, samo odemo van na misu i onda doma odmaranje, spavanje, sakupljanje energije i snage za dane koji dolaze.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la fancy » 03 sij 2011, 11:49

Ja uvijek sa nekim problemcicima, uffff...Jutros se probudila ranom zorom, nahranila sam je i presvukla, kad vidim u jednom trenutku da su joj sve neke crvene tackice iskocile po licu. Nisu bubuljice one djecije niti sta slicno, nego bas kao tackice, kao sitni mali benovi, samo crvene boje. Jel' imao neko neki slican problemcic?Da idem doktoru, ili nije nista strasno? :conf
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la gabica-žabica » 03 sij 2011, 15:24

:kiss Fancy, ako je još uvijek taj problem probaj Sudocrem.Možda je malkice od neke hrane.Mi smo sa tom kremom prezadovoljni.Samo namaži obrašćiće a inače može na cijelo tijelo.I za pelenski osip.Gabica to dobije na licu od kravljeg mlijeka. :kiss
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 03 sij 2011, 15:29

:mah Pozdrav svima velikima i malima iz danas sunčanog Poreča.Sunce mi je izmamilo veeeliki osmjeh pa vam šaljem puno pozitivne energije i pusice.Tek sam sada skužila da sam ovisna o lijepom vremenu. :kiss
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 03 sij 2011, 17:27

:) Bubamarić, zaboravila sam ti odgovoriti na pitanje iz prošle godina.Gabrijela ima dvije g. i tri mj. Voli crtiće u kojima ima puno pjevanja i plesanja.Zvonko joj je najdraži zbog pjesmice.Imamo neke CD-e za poticanje govora ali su za kompj. a trenutno smo bez njega kod kuće i čini mi se da su za stariju djecu.
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 03 sij 2011, 17:48

:mah Prošlo mi je radno vrijeme, idem kući pa još samo da kažem da sam film Djeca ljubavi gledala pet puta za ovih par dana kako ga imam.Oduševljena sam djecom, roditeljima, vrtićem, tetama u njemu, školom, učiteljicom, djecom iz škole i asistenticom.To me sve jako podiže i daje vjeru u sretnu budućnost naše djece. :ljubav
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 03 sij 2011, 20:55

Povuklo se...samo se odjednom pojavilo, i nestalo za par sati...A ja slom zivaca dobila :mrgreen
Nismo uvodili nove namirnice zadnjih dana, pa nije zbog toga...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 03 sij 2011, 20:56

A na lijepom vremenu zavidimoooooo :dunno
Kod nas zima, i samo zima danima...Sad i rime malo ubacih:))))
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 03 sij 2011, 20:56

Ljubite i volite djecicu svaki dan vise i vise :kisichagic
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la gabica-žabica » 04 sij 2011, 15:00

:kiss Javlja vam se vaš dopisnik iz polusunčanog Poreča.U našoj Istri kroz oblake padaju pusice za velike i male Downiće.Ako mi netko ne vjeruje neka dođe provjeriti. ;)
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 04 sij 2011, 18:02

:zzz Forumašice su zaspale, dječice skačite i nedajte im da spavaju. :joy Napuštam vas (sada neki kažu da je i bilo vrijeme za to) ali sutra na istom mjestu u isto vrijeme čekajte me da se igramo. :rolf
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 04 sij 2011, 18:05

Nije moje cudo zaspalo, cijeli dan nece da spava :mrgreen
Pustile smo neke djecije pjesmice i plesemo po cijeloj kuci...A prozori neoprani :ajme Ko ih sisa, nama je lijepo :zivili
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamaric » 04 sij 2011, 19:28

Sve najbolje u novoj godini :kiss

Mi smo imali proslavu 3. rodjendana..... ludnica je bila ... ja sam slomljena, Kiara je otisla na selo dan-dva da malo dodjem sebi... preforsirala sam se...previse napora za mojih 50 kila.... :alc
....Vjerujem u andjele...poznam ih po očima....
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 04 sij 2011, 19:44

Zaboravih ti na FB napisati...
Srecan rodjendancic Kiari, da nam bude dobra veeeeliiiikaaaaa cura :srca
:kisichagic :kisichagic :kisichagic :kisichagic :kisichagic :kisichagic :kisichagic
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la fancy » 04 sij 2011, 22:32

Jooooj, ne sjecam se kad sam poslednji put ovako plakala...Gledala sam filmic "Djeca ljubavi", tako sam se raznjezila, obradovala...ma istopila sam se blago receno...Dinkic, hvala ti do neba, nema gdje nisam pokusavala doci do filma. Jos mi je uvijek neobican osjecaj u glavi, nekako sam tako dobila elan da radim, da guram dalje kad vidim da se moze, da bar negdje stvari funkcionisu, da ima nase djece koja super napreduju, i da im roditelji zive sasvim obican zivot. Inace, od kad sam se prikljucila na forum, uopste mi se stvari vise ne cine tako crne, i vise nisam uopste tuzna kao na samom pocetku, kad se sve izdesavalo. Neobicno mi je da sa ljudima koje ne poznajem tako lako razgovaram o problemima, i prilicno licnim stvarima...
:vi
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dinkic » 04 sij 2011, 22:34

Sretan rodjendan Kiari.

:kisichagic :srca :grligrli
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic

PostPostao/la fancy » 04 sij 2011, 22:39

Irena, tvoj Jan mi je u glavi odavno, dok jos nisam imala svoju curu, nikad necu zaboraviti onaj tvoj post u kome si opisivala vas prvi odlazak u skolu na upis. Sjecam se da sam danima plakala, tebe zamisljala kao zenu koja je na rubu ocaja, a njega kao dijete koje nema neku perspektivu. Onda sam citala postove koje si pisala prije, a i nakon toga, pa sam te u glavi zamislila kao veliku i hrabru zenu, koja ima snage zemlju da prevrne za svoje dijete, i onda sam shvatila da je Jan srecan jer ima mamu poput tebe. A od prvog trena sam znala da je Jan divaaaan, sad sam se uvjerila da je divan, bas kao i njegova mama:)
A o Dinkic nemam pojma sta da kazem! Jako me iznenadilo da zena koju uopste ne poznajem, koja nema ama bas nikakvu potrebu, ili obavezu da meni pruzi bilo kakve informacije ima zivaca i vremena da se bakce sa posiljkama tamo nekoj zenskoj koja se tu skoro pojavila na forumu....Divna si, jos jednom hvala do nebesaaaa:)
I da znate, da vam klinci nisu toliki, ukrala bih jednog sebi za zeta :D
Ko je Lucija? Ima li njene mame na forumu? I ona mi je kao medic mali...Ma, sva su meni djeca kao lutkice, a nasa posebno lijepa i mila :luv
Dinkic, Irena, voljela bih da za par godina uspijem bar dio stvari koje ste vi uspjele da uradite za nasu djecu, da bar pola snage imam kao vi...Hvala vam sto postojite!!!
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dinkic » 04 sij 2011, 22:45

fancy je napisao/la:Jooooj, ne sjecam se kad sam poslednji put ovako plakala...Gledala sam filmic "Djeca ljubavi", tako sam se raznjezila, obradovala...ma istopila sam se blago receno...

Super da ti je sve stiglo i dosta brzo. E u filmu si mogla upoznati nasu IRENU i njena Jana. Mama Edita navrati ponekad na nas forum no dugo vec nije. Vidjela si da i male sredine mogu puno kao sto je nasa Crikvenica, nije samo u Zagrebu moguce neke stvari pomaknuti. Jan je bio prvi sa asistentom, znaci prije cetiri godine, a sada preko 20tero nase djece ima asistenta i jos ih se nekoliko sprema za drugo polugodiste. Inace oko 30tero nase djece je u redovnoj skoli po prilagodjenom programu, ogroman korak. Inace u RH djeca s DSom nisu isla u redovnu skolu nego u specijalne skole, nesto malo ih je bilo u djelomicnoj integraciji i nekoliko njih u posebnim razredima u redovnim skolama.

Uzivaj u filmu i knjigicama i naravno najvise u svojoj maloj divotici.
F 15.12.2000.
Dinkic

PostPostao/la fancy » 04 sij 2011, 23:05

Kod nas mogu u redovnu skolu, ali nemaju asistente. Tj. mogli bi imati asistenta ako bi roditelji sami pronasli adekvatnu osobu, sami je placali, a za to ima (kad je pronadju), treba odobrenje Ministarstva (tesko, maltene nemoguce ga je dobiti). Tako da je kod nas jos uvijek blago receno katastrofa, sve je prpusteno uciteljicama, tj. nastavnicima, malo se zna, jos manje pokusava napraviti...Nadam se da ce stvari uskoro krenuti na bolje. Kod mene u skoli ima djecak sa autizmom, majka sjedi sa njim tokom nastave, nema pojma ni ona dosta stvari koje se obradjuju, niti ima adekvatno znanje da na pravi nacin prenese znanje djetetu. Pisali dopis da nam odobre asistenta, ne moze, uzas.
Drago mi je da kod vas to bolje ide. Mislim da kod nas, ali u Federaciji isto malo bolje funkcionise, nisam bas upucena, jer nemamo iste zakone.
Ja sam vec sad pola grada prevrnula, dok mi curka podje u skolu ima da mi se nacrta asistent, pa makar ga sama crtala :D
Uzivajte u svojim andjelima, mi vjezbale, pa cemo na spavanje.
Dinkic, hvala jos jednom...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamaric » 05 sij 2011, 09:11

Fancy, mala ispravka , u Banjaluci ... moze dijete imati asistenta u skoli, ne moze ga Ministarstvo zabraniti , ali ga nece finansirati... znam par skola gdje djeca imaju asistente ,ali ih placaju roditelji...ista stvar je i u Mostaru. Skoro sam bila na predavanju gdje je bas prelistan Zakonik o obrazovanju...svaki roditelj bi to trebao procitati ,isprintati i imati uz sebe kad upisuje dijete u skolu , posebno dijete po prilagodjenom programu....postoji niz stvari koje roditelji ne znaju....skola im to sigurno nece reci, jer skoli tako odgovara, cak se u Mostaru desava da ne prijave da imaju dijete sa pp u skoli...da ne bi morali da ispunjavaju sve sto zakon nalaze...

Hvala na cestitkama.... :kiss
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamaric » 05 sij 2011, 09:34

slika

Uploaded with ImageShack.us
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubamaric » 05 sij 2011, 09:37

slika

Uploaded with ImageShack.us

Evo obecanih slicica.... ovako se nas dvije veselimo... ;)
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 05 sij 2011, 13:32

:) Sretan rođendan Kiari, prekrasna je.Prava slatkica, samo za ljubiti i maziti. :kiss :kisichagic :joy :rodj
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 05 sij 2011, 20:00

Bubamaric, znam da moze ako roditelji placaju. Ovi moji roditelji maltene nemaju sta da jedu, pa smo slali da nam odobre oni asistenta, jer dijete stvarno ne moze samo, ili bar dio sredstava, ili bar C.za soc. rad, ma, nema gdje nismo ceprkali, nista. Gdje oni da nadju asistenta?
Kjara ti je secer mali, ja pojma nemam kako se stavljaju slike, ako mi neko objasni, stavicu :dunno
Na FB sam mislila veceras nabaciti koju, ako uspijem naci kablove...sve sam ja to smotana pogubila :whew
Pitanjce za sve...Imaju li vasa djeca pravo na invalidninu, pored djecijeg dodatka?
Ljubite klince :kisichagic
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bubamaric » 06 sij 2011, 08:58

fancy je napisao/la:Bubamaric, znam da moze ako roditelji placaju. Ovi moji roditelji maltene nemaju sta da jedu, pa smo slali da nam odobre oni asistenta, jer dijete stvarno ne moze samo, ili bar dio sredstava, ili bar C.za soc. rad, ma, nema gdje nismo ceprkali, nista. Gdje oni da nadju asistenta?
Kjara ti je secer mali, ja pojma nemam kako se stavljaju slike, ako mi neko objasni, stavicu :dunno
Na FB sam mislila veceras nabaciti koju, ako uspijem naci kablove...sve sam ja to smotana pogubila :whew
Pitanjce za sve...Imaju li vasa djeca pravo na invalidninu, pored djecijeg dodatka?
Ljubite klince :kisichagic

Ne mogu ih ni naci , drzava nece da finansira... s tim da u Bugarskoj skoli, mislim da jedna cura volontira...tek je zavrsila i mislim da volontira kao asistent,jednom uceniku. Piatcu mamu , ona zna.

U mostaru, dijete prima invalidninu, ne prima djeciji dodatak....dobijaju svi sa Down Sy... od beba pa na dalje... kako je meni pravnik objasnio DS spada u I kategoriju, 100 % ... i dobija pomoc tj njegu druge osobe... novcano to je oko 170eura....Nama je revizija za 2 godine....,a znam bebu koja je sad bila na komisiji i revizija je tek sa 15 godina....vjerovatno su nesto mijenjali....
bubamaric
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la fancy » 06 sij 2011, 12:59

Draga moja, nemas ti pojamu kojoj ja cuki radim, daleeeekooo od Bugarske :dada Imam skoro dva sata u jednom pravcu :D Tako da cisto sumnjam da bi neko htio uopste da se bakce i volontira tako dalekko od BL. Mislim, meni je daleko, mozda kad bi nasli negoga ko tu zivi da bi volontirao...Ma, tuga...
Nego, ljubi to svoje dijete, i dolazi kod mame u posjetu, ima jedna mala curica, jedva ceka da pocupa Kiaru :cool
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.