Evo me, nazočih se,

, nas dvije smo bile tjedan dana kod mojih roditelja, pa mi se nije dalo do kompa.
Noemi spasila me Martina mama pa je napisala onaj post o stupnjevima oštećenja i posljedicama pa ne moram ja. Samo ću još nadodati koji postotak. Npr Jelenino oštećenje 2 st krvarenje i 2 st ishemije. 2 st spontano bez vježbi prolazi u 80% slučajeva, s obzirom da je kod nje bila i ishemija, statistička šansa za oporavak bez posljedice a bez vježbanja je bila oko 40%, 40-50% da se razviju MCD ( minimal cerebral disorders-ili ti minimalno cerebralno oštećenje-što su spominjane nespretnosti, poteškoće s pisanjem, učenjem, hiperaktivnost) a 3-5% je šansa za cp, no ne neki težak oblik. Taj postotak za cp je mali, no rekao je Polovina, s obzirom da je riječ o oštećenju koje se apsolutno da izvući da je to zapravo veliki postotak, i bio bi isključivo greška. Znači za tvoje oštećenje, šanse su još manje, preko 90% tih oštećenja spontano samostalno prolazi.
Ja ne mislim da ti nisi dovoljno vježbala, samo možda se nije stavio naglasak na bitne stvari.No nisi ti za to kriva. cijelo vrijeme našeg vježbanja , bila sam svjesna koliko je meni lakše, jer sam kužila stvari, što fali, gdje forsirati. To je trebao uvidjeti tvoj terapeut. Sjećam se kada ste vježbali oslonac na laktove, pa kako ti nije išlo. I sama si danas svjesna da se tu nije dobio dobar oslonac, pa se neke stvari provlače dalje. No opet ponavljam, riječ je o malom oštećenju, i ne znači da se neče ispraviti, samo se sada moraš više mučiti. Uvijek je lakše stvari ispraviti na nižoj razini.
Pozitivno je da vi ipak već dugo vježbate, dijete je još maleno, ti već puno radiš s tom ručicom, ako bude bilo potrebe, vježbat ćete kod defektologa ili radnog terapeuta i dalje. Znam primjere koji su probleme s hvatanjem počeli raditi oko 3 godine pa se popravilo, a vi ste u velikoj prednosti. Kada vježbaš rotacije, s trbuha na leđa, radi preko one ruke koja ima lošiji oslonac., znači preko loijevog boka. Ako ju uspiješ dobiti da je na trbuhu oslonjena na podlaktice, radi onu vježbu za oslonac. Kada je u četveronožnom,dodavaj joj visoko predmete, i to puno više, da lovi desnom rukom, a da se oslanja na lijevu i pri tom pravilno namjesti lijevu ruku i šaku.Gledaj kako se posjeda, pa ako ide asimetrično, tj više preko jedne noge, vježbaj i preko druge, isto vrijedi za iskorak. Plus sve one vježbe koje radiš za hvatanje.