Sada je: 01 svi 2026, 17:33.

DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

PostPostao/la mrcinela » 31 sij 2011, 12:07

mogu li krumpir i batat peći u pećnici u onoj vrećici? do sad sam sve kuhala pa me zanima.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Noelle » 31 sij 2011, 14:04

Orca je napisao/la:koja je razlika između milerama i kiselog vrhnja :dunno za vrhnje znam da smije, a mileram?
i još jedno pitanje...super je prihvatila acidofilno mlijeko (obični acidofil neće :roll ) da li je to isto što i kravlje mlijeko :ajme možda su glupa pitanja, ali ja ne kužim razliku između ta 4 proizvoda :ajme
pije adaptirano i tako planiramo do 2. rođendana, e sad me brine da li je to acidofilno mlijeko isto što i kravlje :bonk i jesam li pogriješila što joj ga dajem

mileram je masniji od kiselog vrhnja i to mu je jedina razlika, mislim, crveno vrhnje ima 20% a mileram oko 30% m.m.
acidofilno mlijeko bi trebalo biti fermentirano kravlje mlijeko sa kulturom acidofilus..dakle kao tekući acidofil ili jogurt, kiselo mlijeko...

Kod nas je mliječno i dalje problem...imamo već dvije g. i uvela sam kravlje, tj. griz na kravljem, nesquick kuglice u mlijeku..to malo pojede, rijetko popije i mlijeko...jogurt bojkotira već mjesecima...čak i voćne..tu i tamo dukatino sirić prođe i abc na kruhu ili za žličicom , sa palentom i vrhnjem...

Tvrdi sir pojede..al sve si računam da se to ne nabere na onih 500ml mlijeka... :dunno
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Orca » 31 sij 2011, 14:07

e super onda....za acidofilno mlijeko nemam brige...mala ga obožava

a jel smije već sad (godinu dana je tek navršila) mileram?
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 02 vel 2011, 22:04

Nama je mliječno isto problem, jedino što uspijemo je kašica babylove žitarice (3Korn ili Proso) na adaptiranom (babylove 2), al neće ni obični jogurt ni svježi sir, ni zrnati, hoće puding na običnom kravljem mlijeku ili griz tako.

Orca mislim da može mileram kad i vrhnje.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Orca » 02 vel 2011, 23:58

tako i mi 3 korn i 7 korn na babylove 2 AD

probat ću mileram možda joj se svidi

prihvatila je abc....ali dajem joj ga u malim količinama jer je preslan

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kaya071 » 03 vel 2011, 09:48

A. je poceo da odbija "svoju" hranu. Hoce da jede samo ono sto mi jedemo. Cak vise nece da jede ni dorucak (zitarice + voce). Ne znam sta da radim. Da li da mijenjam? Mozda mu je ono njegovo jednostavno dosadilo.

I, kada se moze davati ricotta i mascarpone?
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la Noelle » 07 vel 2011, 11:34

Kaya071 je napisao/la:A. je poceo da odbija "svoju" hranu. Hoce da jede samo ono sto mi jedemo. Cak vise nece da jede ni dorucak (zitarice + voce). Ne znam sta da radim. Da li da mijenjam? Mozda mu je ono njegovo jednostavno dosadilo.

I, kada se moze davati ricotta i mascarpone?

isto kada i svježi sir prema tablici

što se odbijanja hrane tiče, mi smo u nekakvom štrajku...barem kod kuće...u vrtiću su počeli jesti odvojene namirnice ( riža+ prilog itd.) pa su svi počeli brljaviti ..bolje im je kad imaju ujuške gdje je sve zajedno
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 08 vel 2011, 00:49

Kaya071 je napisao/la:A. je poceo da odbija "svoju" hranu. Hoce da jede samo ono sto mi jedemo. Cak vise nece da jede ni dorucak (zitarice + voce). Ne znam sta da radim. Da li da mijenjam? Mozda mu je ono njegovo jednostavno dosadilo.

Bože, isto kao i kod nas! Prvo je krenulo s doručkom, sad jede s tatom kruh ili dvopek i zalijeva s jogurtom. To mi je ok, kruh alpski, tamni, jogurt isto ok.
Onda je počelo s ručkom. Što god mu skuham, neće. Samo pokazuje na naše tanjure. Pa pikam iz našeg što smije. Bli smo prekjučer kod prijatelja na ručku, svoj nije okusio, a kad je na stol došla musaka, naravno, podlivena s vinom i s hrpom začina, poludio je. Pa sam nam danas kuhala svima blagu verziju musake, puretina, kuhani krumpir i tikvice, zapečeno u roru. Bez soli, ičega, mi smo si naknadno zasolili. I sve je pojeo.
Niš, ja mijenjam, ali ne dam ništa što ne smije, samo pripremim drugačije.
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Orca » 08 vel 2011, 09:21

ajme blago vama što odbija "svoju hranu"
ja sam jučer skuhla krumpir, bundevu, luk i brouklu i ponudim joj samo sa vilicom zgnječeno (ostali su baš dosta veliki komadi) i pojela 3 žlice i gadi se, diže joj se želuda, vadi rukom komade van :ajme
poslije sam joj sve to smiksala i smazala sve.....mene već ubija to miksanje :loce

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 08 vel 2011, 18:13

ljudi kus -kus je zakon :)
imam pitanje u vezi finger fooda.. ja sam danas dala malo rižinog stiropora znam da to nije najbolja grickalica i dala sam dinju par puta a ništa se drugo ne usudim, šta mogu davati s 8,5 mj a da nije opasno? sve mu miksam al više iz straha mislim da on još i dobro žvače...
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Orca » 08 vel 2011, 19:23

možeš skuhati mrkvicu i to dati u ruku....nedavno sam otkrila prosene "smokiće" sastojci su proso i riža....jako fino, a lakše se topi u ustima od stiropora

a ja opet imam glupo pitanje :ajme
da li je isto skuhati griz ili brašno na mlijeku? radi se o dinkel brašnu i rižinom/sojinom mlijeku
koja je razlika u grizu i brašnu (mislim u sastavu, ne u teksturi), jel to isto?
mala mi odbija sve "hrapavo" (palentu i bilo kakav griz) pa sam mislila jel mogu kuhat dinkel brašno ili kukuruzno brašno na mlijeku :|

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 08 vel 2011, 23:05

sastav je isti samo sto je griz krupica, dakle zdrobljeno zrno, a brasno smljeveno. Ne znam na sto bi licino kuhano brasno, valjda ko zaprska za juhu, ljepljivo :dunno .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Diami » 08 vel 2011, 23:08

Mrcinela - bilo koje kuhano povrće od onog što ste usvojili može kao finger food, kao i meko voće (npr. zrela, mekana kruška). Banana isto.

Orca - di si našla te smokiće?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Orca » 09 vel 2011, 09:05

probat ću sa brašnom pa ću vidjet da li teško za jest

te prosene smokiće sam vidjela samo u Mülleru....od hippa su...slično pakiranje kao i one hipp stiropor riža

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 09 vel 2011, 10:11

Orca, ni moj dugo nije htio jesti ništa grudasto, sve je moralo biti smiksano do neprepoznatljivosti :D I danas je, ili komad ili ful zmiksano, nema između :)
Mrci, ja sam baš mislila da su ti rižini krekeri super za grickanje. Kaj nisu? Nekak mi se čine najbezbolniji od svega što mogu strpati u usta, u društvu smokića i keksa. On ih jede na faze, sad su mu hit jer donje dvojke samo što nisu izbile i samo gleda gdje bi nešto grickao :D
E, a kaj se finger fooda tiče, meni je super palenta skuhana na malo tvrđe, pa mu narežem na malo veće kockice i dam mu. Jest da se prvo igra, gnječi ih, pa gleda kak mu prolaze žganci kroz prste :D
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrcinela » 09 vel 2011, 12:19

probat ću s palentom i probat ću manje paničarit :)
ima 4 zuba pa otkine povelik komad tog krekera...
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Orca » 09 vel 2011, 12:30

potpisujem....manje paničari.....meni je žao što sam se bojala dati joj krutu hranu i evo sad sa skoro 13 mjeseci, gadi joj se kruto, mora biti samo glatka kaša :bonk

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 09 vel 2011, 14:30

evo jednog padobranca :D

mi cemo skoro 8mj.pa me zanima kada poceti s trecim obrokom?

poceli smo papat s 5.5mj ,sada papa kasice ujutro oko 9h i pop oko 3/4h ,ostalo ciki...

ali nekako mi se cini da joj je malo... :dunno
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 09 vel 2011, 17:46

bubsek i mi smo tako počeli i mislim uvest s 9 mj.... imali smo obroke oko 10 i oko 3 i ja pomaknula nedavno sve ranije 2 sata skužila da nam tak bolje paše da jede dok smo sami kod kuće jer inače se pred drugima glupira

i sad mi u biti imamo doručak i ručak a ne užinu i ručak

pa me zanima jel onda sad uvodim užinu ili večeru?????
uh jesam zakomplicirala
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 11 vel 2011, 22:27

mrci, a ti to zbog panike :D Ja već mislila da s tim krekerima nešt ne štima, pa mene ulovila panika ;)
Ja sam imala sreću s F jer se nikada nije zahliknuo. Prvo sam ko kobac stajala nad njim u stanju opće pripravnosti, al si je on oduvijek prstima sam izvadio komadić koji mu je bio previše. Valjda smo imali sreće ;)

bubsek, što se tiče trećeg obroka, meni je najbolje mjerilo bilo dijete. Ne znam točno kad smo ga uveli, dugo je on bio na dva obroka dnevno i nisam se time previše zamarala. Neko voće prije podne i ručak. Onda mi je počeo brljaviti s mlekecom ujutro pa smo uveli doručak. Znam da to nije popularno razmišljanje, ali mi nikad s klopom nismo bili po špranci i nisam se s njim držala preporuka o broju obroka dnevno jer on nije htio toliko jesti. Probala sam, nije išlo, nisam forsirala. I sad imam malog svejeda :D

mrci, nama se užina ii večera pretvorila u jedan obrok :D zato kaj mi spava do 5 popodne, ak mu tad dam užinu, neće večerati. To je čista kombinatorika ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mrcinela » 12 vel 2011, 09:30

evo da se pohvalim počela sam davat malo krupnije komadiće, mrkvu npr i bananu samo vilicom izgnječim i jede bez frke, problem je bio u meni :)
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 12 vel 2011, 22:54

Mrci, zakon!!! :yess
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 13 vel 2011, 00:15

mrcinela, uvedi veceru kao treci obrok
bubsek, pricekaj jos malo, barem da navrsi 9 mj. Da ne bi dosla u situaciju da ti beba popije premalo mlijeka.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mrcinela » 13 vel 2011, 00:19

:) hvala
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 13 vel 2011, 09:35

ja sam davala p. kus-kus, a on je od pšenice, jel onda ne trebam uvodit posebno pšeničnu krupicu???
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 14 vel 2011, 12:50

tanjabb je napisao/la:bubsek, pricekaj jos malo, barem da navrsi 9 mj. Da ne bi dosla u situaciju da ti beba popije premalo mlijeka.

vidis o tome nisam razmisljala ,da se nju pita papala bi svako malo ...budem jos pricekala onda 1mj nikud nam se ne zuri dok ciki... :)
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 17 vel 2011, 09:08

mrcinela je napisao/la:ja sam davala p. kus-kus, a on je od pšenice, jel onda ne trebam uvodit posebno pšeničnu krupicu???

mrcinela je napisao/la:mogu li krumpir i batat peći u pećnici u onoj vrećici? do sad sam sve kuhala pa me zanima.

evo citiram sama sebe, molim odgovor :conf
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 18 vel 2011, 23:03

Ja mislim da ne trebaš pšeničnu krupicu posebno, ipak je kus-kus u biti pšenica.

I jedno i drugo možeš u vrećici, samo ti je vrijeme pečenja po mom iskustvu dosta različito, pa bi ti se batat mogao "prekuhati" dok krumpir omekša. Možda možeš veće komade batata, a skroz male komadiće krumpira, pa da budu tu negdje gotovi.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la orchid » 18 vel 2011, 23:56

Cure, imam veliki problem. Beba ne želi da pije mlijeko! On puni godinu za 15 dana, do sada sve jede, i jede super od 10-tog mjeseca :yess , imamo 4 obroka - doručak, užinu, ručak, užinu - čvrsta hrana i trudim se da popije bar 3 flašice, jednu ujutro, jednu tokom dana i jednu naveče. No, on mlijeko jednostavno neželi! Okreće glavu, pljuje, povuče pa ispljune, zbilja ne znam šta da radim! Pokušala sam na šalicu, al on se tada igra, malo popije ostalo pljuje ili prosipa.
Sad trenutno popije mlijeka možda oko 300 ml, u dobrim danima i 400 ml, ali to je sve. U toku dana kao jednu užinu dobije čvrsti jogurt sa 3,2% mm. Sir mu nekako rijetko dajem, nisam sigurna kako ću, a vrhnje još nisam dala. Pije aptamil 2 otkad je prestao dojiti sa 9 mjeseci. Probala sam promjeniti mlijeko - ništa. Probala dodati mljevenog keksa - ništa. Očajna probala malo kravljeg mlijeka - e to je tek bio cirkus. Ne znam šta da radim, kako da ga natjeram da popije mlijeko, da li možda da ga pošećerim, dodam neskvik, kupim čokoladno? Nisam pametna, pomozite mi :oops:
03.03.2010 Moja mala ljubav
orchid
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mare10 » 20 vel 2011, 14:52

Ništa od Neskvika i tih gluposti. Ako hoće jogurt, super neka jede jogurt, acidofil, sir - jednostavno mu nareži prutiće sira i daj u rukicu, nema tu puno filozofije.

Kiselo mlijeko probaj možda mu se svidi. Uglavnom ne mora piti mlijeko ako neće, neka jede druge mliječne proizvode i sve 5.
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.