Sada je: 01 kol 2026, 22:51.

Kako znati da li je moje mlijeko dovoljno kvalitetno?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Kako znati da li je moje mlijeko dovoljno kvalitetno?

PostPostao/la lunabaloona » 03 vel 2011, 12:10

moj bebač je star 7 1/2 mj i bojim se da nemam više dovoljno mlijeka ili da ono nije dovoljno kvalitetno

Naime, po kilaži je ok i što se tiče dohrane jedemo jedan obrok kruti (voće,povrće) u 12h i sad smo počeli uvoditi jedan (meso/povrće) u 15h. Doji još u 18h, a navečer prije spavanja mu dajemo 100mL mog mlijeka + rižine pahuljice i nakon toga popapa obje cike i zaspi bez problema.

Problem je što je prije spavao jako loše jer je bio stalno gladan i onda smo uveli večernju dohranu rižom te je produžio do 04h. I tako je bilo jedno mjesec dana. Sad se počeo buditi u 1h zbog hranjenja, pa opet plače oko 2 zbog nečeg, pa u 3.30h opet hranjenje zatim hranjenje oko 6 u u 8 je već budan. Tako je zadnjih 5 dana.

Bojim se da nemam dovoljno mlijeka jer više ne mogu ništa izdojiti dok on jede kruti obrok :( A kad ga upće ne hranim (npr. otišla sam 1× na vježbe) kad sam se vratila navečer izdojila sam samo 100mL

Nema još niti jedan zubić pa se nadam da mu rastu zubići i da je zato nervozan. Ili je skok u razvoju? Brine me pritisak okoline da mu moje mlijeko nije dosta. Željela bi dojiti do 2god ali ne pod svaku cijenu. AKo to mom žapcu nije dovoljno onda bi prestala i davala mu umjetno.

Htjela bi još napomenuti da ima platnene pelene koje su NON STOP mokre. Mjenjam ih svakih 2h otprilike. Po noći ju dodatno udebljam i ta je mokra ko da sam ga tuširala. Po tome zaključujem da mu je dovoljno mlijeka. Sva sam zbunjena. Zakaj se budi po noći sad stalno, ne želim da gladuje zato kaj sam ja zabrijala da je moje mlijeko eliksir za sve.

Sorry na kilometarskom mailu ali fakat sam već luda. Ovo mi je prvo :mali dijete i nemam baš nekog tko dijeli moje mišljenje o dojenju, pelenama , nedavanju slatkiša bebi i slično
Don't wait, start now...
Paulo Coelho
lunabaloona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Kako znati da li je moje mlijeko dovoljno kvalitetno?

PostPostao/la rusulica » 03 vel 2011, 12:32

Stručnjaci kažu da majčino mlijeko ne može biti nekvalitetno. Taj termin koji su koristile naše mame i bake pokazao se kao mit, može samo biti nedostatna količina. Po kilaži i nuždama kakko ti navodiš ja bih rekla da se tu ipak radi o zubićima, krajnje mu je vrijeme za to. Dali bali, trpa prstiće u usta?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la nevenera » 03 vel 2011, 13:09

budi bez brige, tvoje je mlijeko dovoljno kvalitetno
neke se bebe jednostavno bude noću često (i mi smo isto tako) i to nema veze s gladi. ti samo daj da doji na zahtjev i doći će to na svoje.
ne trebaš se brinuti. moj je tin pero ždero, jeo je samo tako, dojio brdo ali se isto budio noću. oni se bude iz raznih razloga, a to često nije glad.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la bubsek » 03 vel 2011, 13:19

to sam se i ja pitala kada je moja cura pocela nespavati ponoci...
i mi imamo 7mj.i ustane se x puta u noci i samo cica,nakon sto sam se brinula da joj nije dosta sam se jednostavno priviknula da je postala nespavalica... :mrgreen
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Buhtlica » 03 vel 2011, 13:27

kao što su već cure rekle, majčino mlijeko ne može biti nekvalitetno.
budući da dobiva na kilaži, lijepo napreduje, pelene su mokre... sve je ok.
noćna buđenja mogu imati veze sa svačim... možda zubi, možda skok u razvoju, možda samo traži tvoju blizinu, a možda se budi recimo bezveze. tako su se naši vječito budili po noći. nespavači. :D
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 vel 2011, 13:55

Mozda sve ovo gore navedeno plus prozivljavanje dana (tipa sedenje je uzbudljivo, dizanje u puzanje jos uzbudljivije).

Ono sto me zanima je koje je obrazlozenje okoline, zasto bi mu ukidanje tvog mleka i uvodjenje kravljeg bilo zdravije ili bolje?

Moje je misljenje da je mleko mame jedinstveno napravljena hrana za bas tu bebu i ne, bebe se ne bude samo zato sto su gladne. Ako uredno napreduje i ima dovoljno popisanih, pokakanih pelena, onda je sve u redu.

Moji su se budili i sikili nocu do 2. godine i svaki put kad bi naisla noc kad su se doslovno cele noci nacicavali, sutradan bi se budili vidljivo veci u krevetu ili napravili neki razvojni pomak.

Sikite veselo i uzivajte, papajte dohranu i upoznajte nove ukuse. :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la lunabaloona » 03 vel 2011, 20:59

hvala svima na potpori :luv baš mi je trebalo malo ohrabrivanja :hug

što se tiče izbijanja zubića... on ništa ne radi ekstra tj. već par mjeseci on trpa sve u usta i stalno nekaj žulja, ali ne slini baš tako da po toj logici možemo zubiće zaboraviti

drugi se stalno iščuđavaju zašto sam tako dugo čekala sa dohranom (počeli smo malo prije 6 mj.), pa im onda nije jasno da postoji redoslijed uvođenja namirnica... pa zakaj ne dam malo čokolade da se privikne i slične nebuloze... pa im onda nije jasno da pazim što jedem zbog mlijeka... bla bla bla :whew

mene je zbunjivalo da je tako najednom uveo to hranjenje u 1h, ali može biti da traži moju blizinu... pogotovo jer sam dragog zadužila za hranjenje na žlicu da se ja malo odmorim

tko zna možda je samo jedna velika maza :srca to je još jedna od onih... 1000 zašto, 1000 zato
Don't wait, start now...
Paulo Coelho
lunabaloona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la VIPmama » 04 vel 2011, 09:25

pa zakaj ne dam malo čokolade da se privikne

obožavam ovakve komentare, najbolje da odmah uvedemo i još štošta, čisto da se privikne :roll :ajme :hahaha
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la † Sanika » 04 vel 2011, 10:50

lunabaloona je napisao/la:mene je zbunjivalo da je tako najednom uveo to hranjenje u 1h, ali može biti da traži moju blizinu... pogotovo jer sam dragog zadužila za hranjenje na žlicu da se ja malo odmorim

ako dobro napreduje, nemoj brinuti

moj M. se sad s 2 godine isto budi i cika cca dva puta po noći, definitivno radi maženja....

nego, zanimljivo je da čim se djeca krenu buditi po noći prva asocijacija bude da su gladni, a npr. nikada da su možda žedni
mala od moje frendice je s cca 9 mjeseci pila po noći po bočicu vode...
možda suh zrak, pa uvođenje novih okusa..ili samo maženje, utjeha...svašta je moguće, no mali ti gladan po noći, sigurno nije :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rusulica » 04 vel 2011, 11:27

a i sad ulazi u ono razdoblje kad shvaća da su on i mama dva odvojena bića pa ga plaši ta razdvojenost i onda se želi još više maziti i potrebna mu je tvoja blizina i utjeha
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la lunabaloona » 04 vel 2011, 19:43

Sanika je napisao/la:nego, zanimljivo je da čim se djeca krenu buditi po noći prva asocijacija bude da su gladni, a npr. nikada da su možda žedni
mala od moje frendice je s cca 9 mjeseci pila po noći po bočicu vode...

istina... to mi nije bilo ni na kraj pameti

ali vjerojatno jer inače pije jako malo vode preko dana.... 4 gutljaja max... ostalo se samo igra
Don't wait, start now...
Paulo Coelho
lunabaloona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lunabaloona » 04 vel 2011, 20:41

btw. od rođenja nije spavao cijelu noć, ali se iskreno nadam da će se vratiti ono razdoblje kad je do 4 spavao... izludit će me ta bliskost :ajme ima sreće što je tako sladak ;)
Don't wait, start now...
Paulo Coelho
lunabaloona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 05 vel 2011, 10:01

Proci ce, ja se secam da dok se to dogadjalo i nisam spavala, mislila sam da nikad nece prestati. MM me podsecao da su to samo meseci i u sustini relativno kratak period. S ove daljine vidim da je bio u pravu, ali dok nisam spavala bila sam totalno sludjena.

Pokusaj kad god mozes da spavas sa njim preko dana i neka ti prave prilike za kratka spavanja kad god mogu, meni je to puno znacilo.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mrcinela » 05 vel 2011, 12:38

lunabaloona je napisao/la:
Problem je što je prije spavao jako loše jer je bio stalno gladan i onda smo uveli večernju dohranu rižom te je produžio do 04h. I tako je bilo jedno mjesec dana. Sad se počeo buditi u 1h zbog hranjenja, pa opet plače oko 2 zbog nečeg, pa u 3.30h opet hranjenje zatim hranjenje oko 6 u u 8 je već budan. Tako je zadnjih 5 dana.

moj ima 8 mj i isto se budi a na adaptiranom je-isto nikad nije prospavao noć - budi se iz navike, sigurno nije glad... i zbog 100 drugih faktora- zubi i ko zna šta
počeli smo nedavno sa samostalnim uspavljivanjem pa se sad manje budi, sigurno ti maleni nije gladan, to što pojede su fine količine.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la justdoit » 05 vel 2011, 23:45

cure su ti sve rekle, ja ću samo dodati naš primjer, L ima godinu ipo i još se budi noću. definitivno nije zbog gladi, jer samo kaže mama njam, posisa guc, dva i okrene se na drugu stranu. mi smo ju prebacili u naš krevet s par mjeseci i brzo se naučila sama poslužiti :lol i od tad se ja najčešče ne probudim uopće, ili ju u polusnu čujem kak mi tepa :luv
lunabaloona je napisao/la:drugi se stalno iščuđavaju zašto sam tako dugo čekala sa dohranom (počeli smo malo prije 6 mj.), pa im onda nije jasno da postoji redoslijed uvođenja namirnica... pa zakaj ne dam malo čokolade da se privikne i slične nebuloze... pa im onda nije jasno da pazim što jedem zbog mlijeka... bla bla bla :whew

i nauči se pod hitno ne čuti komentare, za koje i sama osječaš i znaš da nisu istina
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lloreth » 07 vel 2011, 14:44

Isto pitanje i mene muči... Doduše, ne brinem se toliko o kvaliteti koliko o dostatnosti mlijeka. S obzirom da je moj Malac nekako stao s dobivanjem kilaže (u dva mjeseca je dobio svega 300g, a prije je dobivao po 1000-1800g), i pedijatar nas je naručio na mjerenje težine za mjesec dana. Inače je užasno aktivan, nema ni sekunde mira i već mi puže po stanu ko veliki. Sad Malac ima 6.mj. i 7150g, a rodio se sa 3400g, i dugačak je 70cm. Dakle, definitivno je udvostručio svoju težinu i solidno se izdužio. Pa sam sad krenula s izdajanjem da vidim koliko on pojede. Ispalo je da pojede 80-100ml po obroku, a nekad samo 50ml i više neće. Samo okreće glavu, zatvara usta i miče bočicu ručicama. Po noći se budi 2-3 puta i više mi se čini da traži blizinu nego što je gladan. Najsretniji je naravno, kad i ja zaspim, pa on ostane sa mamom i tatom u krevetu. I tako najbolje spava. Mislim da sam si tim napravila medvjeđu uslugu, ali eto... O tom ću problemu razmišljat za koji dan. :) E sad, sa dohranom smo krenuli 11.01., dakle sa 5 i pol mjeseci - i to je više bila borba nego hranjenje. Iako je krajem drugog tjedna već počeo jesti i to kruškicu. Onda smo bili bolesni pa je cijela dohrana pala u vodu. Sad mu miješam rižine pahuljice sa svojim mlijekom i vodom i dajem na bočicu da bar nešto pojede jer se bojim da će nam pedijatar uvesti adaptirano mlijeko. A ja se nekako odupirem tome. Obožavam naš mali ritual dojenja i nekako mi ga se teško odreći. Koliko vaši klinci jedu po obroku?
lloreth
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 07 vel 2011, 16:25

Ja pojma nemam koliko je moj malac jeo po obroku, izdojiti se nikad nisam mogla više od 10 do 20ml. Mi čak sa 6 mjeseci još nismo skroz bili udvostručili težinu, ali se naš pedijatar nije zabrinjavao. A nisam ni ja tada više bila tako osjetljiva.

Naime, da ti malac nastavi dobivati po kilu do dvije mjesečno i sada - sa godinu dana bi imao 15-ak kila, ako ne i više, onda bi ti pak bio problem da bi trebali kakti smanjivati dojenje jer dobiva previše... Normalno je da nakon određenog vremena prirast postane manji, plus što se kod vas poklopilo da je i propuzao već, pa i na tu aktivnost troši kalorije.

Tvoj malac i dalje dobiva na težini i mislim da je to najbitnije, dohrana vam je krenula, a ako ti pedijatar i preporuči dohranu adaptiranim - ukoliko budeš mislila da je to nužno možeš mu na adaptiranom raditi kašicu - tako će dobiti dozu adaptiranog, a neće utjecati na vaše dojenje. Ipak, mislim da ne bude bilo potrebe, samo ti njemu i dalje nudi dojenje kad god zakmeči i bude to bilo ok.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Stefanova_mama » 07 vel 2011, 18:27

Mogu potpisati Diami, reagovala sam isto kad prvi prirastaj vise nije bio 1500gr, ali sa drugim sam vec znala. Daj mu kad god zeli, uvodite dohranu, bice to ok.

Nikad nisam mogla da izdojim nista (ni bolnickom elektricnom izdajalicom, onom profi kad sam imala mastitis).

Nemoj joj davati hranu na bocicu (mislim na kasicu sa rizinim pahuljicama), nego kasicicom.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la lunabaloona » 08 vel 2011, 06:26

ja pojma nisam imala koliko bi trebao dobivati... dok je god pelena bila mokra, a dijete veselo čemu se zamarati grafikonima.
Da je bio kakav problem pedijatrica bi mi napomenula...

najbitnije je da si dobre volje kraj njega... meni mlijeko nije baš išlo čim bi me netko naljutio ali bi se brzo opustila kad bi svoju sreću vidjela :luv
Don't wait, start now...
Paulo Coelho
lunabaloona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † Sanika » 08 vel 2011, 10:37

M. je prva tri mjeseca dobivao oko 1 kg, nakon toga puno manje, 300 do 400 g, pa onda nakon 6 mjeseci po 200 g mjesecno..sad s 2. godine ima oko 12kg ...sve :5
Nemojte se tim gramima opterecivati :kiss
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lloreth » 09 vel 2011, 01:01

Hvala vam, baš ste me utješile. Ma davala sam mu samo ovih par dana na bočicu samo da vidim koliko okvirno pojede. Sutra već kreću rižine pahuljice i kruškica na žličicu. Bit će to prava borba s mojim mališanom. :) Ali, ima sreće što mi je tak sladak... :hahaha
lloreth
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la moja ljubav » 15 pro 2011, 18:54

Moja mala jede svakih sat vremena po danu a po noci svaka 2-3 sata i primjetila sam da nakon desne cice kad pojede obavezno mora i lijevu a neznam zasto sta nema unutra dosta ili? Dpbila je 500 g zadnjih 3 tjedna
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 39 gostiju.