Sada je: 09 kol 2026, 22:54.

urednost vs. opsesija

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

urednost vs. opsesija

PostPostao/la montenegrina » 16 vel 2011, 14:22

Drage moje, voljela bih da malo prodiskutujemo na ovu temu. Koliko drzite do toga da vam sve u kuci bude uredno? Da li ste opsjednute time da sve bude na svom mjestu, ako niste, kako gledate na ljude koji jesu?
Sto se mojih shvatanja tice, mislim da je ogromna razlika izmedju urednosti i opsesivnog spremanja kuce po cijeli dan, i to mi nema veze jedno sa drugim. Ovo drugo mi spada pod kompulzivno opsesivnim poremecajem, sto u sustini i jeste.

Ne volim kad udjem u neciju kucu i ugledam onaj neprijatni brisani prostor, sve se sklanja, sve uglancano da bode oci :dada, to na mene ne ostavlja utisak da je ta kuca dom. Vise mi lici na neki izlozbeni salon kroz koji ljudi samo prolaze, kao da tu niko ne zivi.
Kako vi posmatrate te stvari?
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nekad bih samo da šetam po kiši… Da brojim korake i ćutim. Sama.
Nisu nam trebali pričati bajke o raju, sada od života očekujemo previše…
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
Život nema opravdanja. Eto, tek tako te razbije…
Spustim glavu i krenem…Ogrnem se mrakom…
Kao da pada kiša, iako pljušti tuga…
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: urednost vs. opsesija

PostPostao/la tanjabb » 16 vel 2011, 15:15

Ja ne gledam na stvari tako povrsno.
Uglancan prostor ne mora nuzno znaciti da u tom domu nema topline. Kod mojih roditelja je stan uvijek besprijekorno srednjen ali oni su u mirovini, zive sami, ni da hoce ne mogu napraviti ne znam kakav nered.
Kod mene je pak slatki kaos :p , iako sam po prirodu jako uredna ali s jednim prvoskolcem i bebacem od 16 mjeseci ni da hocu ne mogu imati uredan stan. Kad mi klinci poodrastu onda ce i kod mene sve blistati i biti na svome mjestu :mrgreen .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la lara.b » 16 vel 2011, 15:24

mislim da je ogromna razlika izmedju urednosti i opsesivnog spremanja kuce po cijeli dan

Ovim si dosta toga rekla.

Kod mene jest uredno, čisto, neki bi rekli i sterilno (ovisi kako ko gleda i kakav je tko, jel)
ali daleko od toga da čistim po cijele dane.
Detaljnije čistimo subotom, a svaki dan dok se ručak kuha/podgrijava jedan od nas
nešto napravi...
ključ je u održavanju i spremanju stvari na svoje mjesto!

Neki nemaju ni mjesto za određene stvari pa i od tuda nered..

Mene nered recimo uopće ne nervira, ne smeta mi...ali uživam(o) kad je uredno pa se toga i držimo.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la happy071 » 16 vel 2011, 15:25

Ja bas volim kada ima taj "brisani prostor", kada imam osjecaj sirine, prostranstva. Kada vlada nered nekako me stisne sa svih strana i nije mi prijatno. Naravno, djeca ostavljaju igracke gdje stignu, tokom dana ne pokusavam potpuno raspremiti stan ali kada oni odu na spavanje dnevnu sobu i kuhinju uvijek raspremim. Nisam detaljista sto se tice usisavanja i brisanja podova, tolerisem malo prasine ali onako opcenito volim da su stvari na svom mjestu.
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TmamaKiN2 » 16 vel 2011, 15:27

Vise mi lici na neki izlozbeni salon kroz koji ljudi samo prolaze, kao da tu niko ne zivi.

:hahaha podsjetila si me na mm-a, tako on meni kaze da se nek opustim, da ne zivimo u katalogu :hahaha
ja nisam manijak, ali volim da je makar na oko poredano i cisto, kuzis? zato nemoj otvorit ormar jer ce te zatrpati stvari koje ce ispast :mrgreen ali prema van je uredno :mrgreen
eh, a mm :shock on se ni ne trudi :ne
inace, druge ne vrednujem prema urednosti/neurednosti. vazno mi je da je cisto, sto ne znaci nuzno i uredno :mrgreen
Zadnja izmjena: TmamaKiN2; 16 vel 2011, 15:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la cakorka » 16 vel 2011, 15:33

Prije sam bila pa moglo bi se reci i pomalo opsesivna,npr:treci dan nakon poroda sam ribala kupatilo :roll sad nebih,nebih ni dolazila kuci cijelu sedmicu :mrgreen
nekako sam sa djetetom popustila,neusisavam svaki dan(jesam dok je puzala)nekad nemogu da prodem od igracki kroz dnevnu sobu i nimalo mi nesmeta.
Ali nemogu biti mirna ako je posude prljavo,ves,tepisi,frizider,ustvari mogu podnijet da je sve razbacano ali nemogu podnijet da je prljavo..
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 16 vel 2011, 15:38

E točno tako, urednost je posljedica spremanja za sobom,
a kod mene je to teško izvedivo :roll

Ja sam jaaako uredna, stalno pospremam, mičem stvari,
jer želim da je sve na svojem mjestu ALI mm-a to uopće nimalo
ne smeta, on prelazi prek igrački :lol a da niti ne skuži a kamoli
pobere štogod, a onda ja ne stignem kad dođem doma za svima
kupiti i pospremati iako učim to djecu međutim još nisu usvojili
svakidašnje navike pogotovo ak vide tatu kojeg to uopće ne zamara.

Dvosjekli mač, a jako volim da mi je sve uredno na svojem mjestu ALI ne i
izglancano do boli, bez jastučića na trosjedu, raznih sitnica i vazica........

ali na svojem mjestu, zato ja svaku večer posisam boravak i blagavaonu (od dj. mrvica),
stavim sve na svoje mjesto a prije toga klinci svoje igračke.....da nam jutro bude lijepo :srca

I voljela bih da me sve te stvarčice po stanu bez svojeg mjesta ne smetaju
ali smetaju, smetaju.....kad vidim od šogorice stan :shock kod nje nikad ne vidim ni veš
da se suši ma ona uopće nema robe osim u ormaru, ma ni kapute ne vidim .... :loce
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lara.b » 16 vel 2011, 15:42

Zacka, šogi samo ima veelike ormare :mrgreen
nemoj se nervirat.

Djecu uči i dalje, to im je dobra navika, a m podsjeti tu i tamo....čisto da ne izbije rat ;)
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la montenegrina » 16 vel 2011, 15:45

Daleko od toga da je kazem da treba biti prljavo :dada, ali ipak se trebaju znati granice u svemu, jer sve ima granice dokle je ukusno, a dokle prelazi svaku mjeru.
Znam par zena, koje npr. kupatila ribaju svakodnevno, po meni je to blesavo... naravno da ako se isprlja da cu ocistiti, al ga detaljno ribam svaki 3-4 dan (ribanje plocica, kade... ), onda brisanje podova svakodnevno, pa stvaranje nervoze ako se vidi negdje neka zalutala mrvica...
Onda, generalno ciscenje kuce svakodnevno, sa sve izmicanjem namjestaja i tepiha... ne znam...
Desilo mi se skoro, bila sam u gostima i kako imam dugu kosu, dlaka hahaha s moje glave je pala pored mene na kaucu, zena je ladno uzela sa dva prsta (konstatujuci da je moja :hahaha ) i odnijela je u kantu za smece, mislim... daj :lol To vec prelazi sve mjere i granice ukusa i urednosti, to je vec po meni opsesija.
"Bicu tu kad ti zatrebam, ja cu biti tu. Nije vazno koliko daleko ili blizu budem, doci cu trceci." - Petar Pan
Nije mi se desilo ništa loše, ali sam čula neke loše vesti. Koje se dešavaju drugima.
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lara.b » 16 vel 2011, 15:53

generalno ciscenje kuce svakodnevno, sa sve izmicanjem namjestaja i tepiha

ovo i ribanje kupaone svaki dan mogu stić samo žene koje ne rade...

Važnije mi je bavit se djetetom nego svaki dan prat podove (u šlapama smo, ne vidim potrebu za tim)..
iako mm par puta u tjednu usisa stan, ali to je zbog prašine, zaprljat se ne može svaki dan osim ako hodate u cipelama.

Ali sve ti je to od osobe do osobe (vezano za dio gdje kažeš da treba imat mjeru).
Tebi ili meni je nešto recimo lickanje, nekome je usputno brisanje.
Jest pretjerano ako svaki dan cijelu kupaonu ribaš...ali ako održavaš sa 10 minuta utrošenog vremena, po meni nije pretjerivanje.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 16 vel 2011, 15:58

lara.b je napisao/la:Zacka, šogi samo ima veelike ormare :mrgreen
nemoj se nervirat.

Djecu uči i dalje, to im je dobra navika, a m podsjeti tu i tamo....čisto da ne izbije rat ;)

ma kakve velike ormare, manji su od naših :ajme ALI šogor je taj koji posprema
za sobom,kojeg to isto i smeta, eeeeee tu se ta tajna krije a ja dobila ovog drugog buraza kojem je svejedno :hahaha

zato moj presvlači kakine bebine pelene, više se bavi djecom, ah znam znam nemreš sve...........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Gloria's Mum » 16 vel 2011, 15:59

happy071 je napisao/la:Kada vlada nered nekako me stisne sa svih strana i nije mi prijatno.

Istina.Feng Shui. :dada
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 16 vel 2011, 16:02

lara.b je napisao/la:
iako mm par puta u tjednu usisa stan, ali to je zbog prašine, zaprljat se ne može svaki dan osim ako hodate u cipelama.

...ali ako održavaš sa 10 minuta utrošenog vremena, po meni nije pretjerivanje.

e to je to, mm-a nema doma stvarno do navečer, i onda da dođe i usisava :hahaha

radije on djecu otušira, ok i meni je to važnije....ma mislim ni ne stignemo 3-4 x tjedno usisavat cijeli stan ,
zato svaki dan usisam samo dio koji i korisitmo najviše. U sp. sobu uđemo samo kad idemo spavat,
je ima onih mucica uz zid ali ih poberem rukom :mrgreen
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 16 vel 2011, 16:04

ja stignem sto god hocu, ali NE ZELIM
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la montenegrina » 16 vel 2011, 16:08

Bubidea je napisao/la:ja stignem sto god hocu, ali NE ZELIM

:hahaha
montenegrina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ZacKa » 16 vel 2011, 16:37

e možda je to to, ne stignem pa zato želim, možda da stignem ne bih željela ha ? :hahaha
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 16 vel 2011, 16:54

ja ko Bubi :lol al, MM ima OKP na pospremanje pa je ipak uredno :hahaha
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Barbi » 16 vel 2011, 16:59

Ja volim da je uredno ali ne i preuredno. I sve mogu ali hoću kad hoću. I imam tetu Miru četvrtkom. :mrgreen
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la skarabej29 » 16 vel 2011, 17:19

Ja mogu da trpim nered, ali necistcu ne! I tacno znam Barbi o cemu prica, opsesivno kompulzivno ponasanje
Imam jako dobru frendicu koja zivi kao u salonu za mebel. Kad dodje kod mene na primer uhvatim je kako mesti daljinski od tv i dvd da budu jedno pored drugo u istoj linii. Kad je bila kod mene na rucak poslozila je viluske i noz tacno na linii. Ona je znala nakon naseg odlaska u 4 ujutru da ukljuci usisivac, i dok ne pospremi celu kucu nemoze da legne. Ja to nerazumem, ali prihvatam, sve dok me nenatera da ja usisivam u 4 ujutru :mrgreen
slika slika
skarabej29
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la happy071 » 16 vel 2011, 17:54

Kako rekoste svako ima svoja mjerila. Meni je na primjer nevjerovatno da je jedna moja kolegica stirkala rese na cilimima i vjezbala djecu da ih preskacu (ima ih troje-sada su vec odrasli). Ili jedan moj bivsi je slagao garderobu po bojama. Moja sestra, naravno, odmah pitala je'l slaze i po materijalima :lol Njima to opet normala.
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hope77 » 16 vel 2011, 20:55

Kod mene je uvik sve uredno, uglancano i sjajno, a ne naradim se skoro pa ništa.
Dnevno potrošim nekih 20 min za robu i suđe, pobrišem malo prašine i što već treba, a jednom tjedno sredim sve do detalja (tu potrošim max 2 sata i onda opet samo održavam), a peglam kad mi skupi robe za nekih sat vrimena peglanja.
Moj sin je reduša od rođenja, a MM ne da ne ostavlja ništa za sobom već pomaže oko većine stvari.

Kad dođem kod nekog u posjet uopće ne gledam kakva im je kuća, ni urednost ni namještaj (prijateljice mi uvik grintaju kako ne primjetim da su nešto novo nabavili ili da su napokon stavili luster - prijateljica mi je godinama imala samo žarulju u db i ja nisam primjetila toliko dugo traženi luster, htjela me je upucati :lol ), kod drugih dođem uživati :)
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rusulica » 16 vel 2011, 21:21

Ma vi ste sve opsesivne :hahaha
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mare10 » 16 vel 2011, 21:55

Ja bih rekla da sam ja ''zdravo'' luda za redom :oops: :oops:
U svim životnim situacijam, i kad sam radila 10 sati dnevno, kada sam imala tri neuredne cimerice, sada s dvogodišnjakinjom, uvijek mi je uredna kuća. Volim red, čistoću, da perem podove svaki dan, da zavijese perem tjedno, da kupaona se pere svakodnevno, a ako sam imala goste odmah iza njih mjenjam ručnike i perem školjku i umivaonik.
U neredu se ne osjećam dobro, nekako mi neuredni i zatrpani (puno stvari) prostori imaju tako lošu energiju.

Da odem nekada spavati, a da suđe nisam oprala, naravno! Mislim da sam jako brza u čišćenju, ažurna (knjigovođa) i da dnevno pospremam nekih 30 min, i nitko tko je bio kod mene to ne vjeruje. :hahaha

Nemam nepotrebnih stvari odmah ih bacam, te svaka mi stvar ima mjesto i to je to :mah
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hope77 » 16 vel 2011, 21:59

mare10 je napisao/la:U neredu se ne osjećam dobro, nekako mi neuredni i zatrpani (puno stvari) prostori imaju tako lošu energiju.

potpisujem :dada
Najveći mi je gušt probuditi se i da je sve uredno, a i nema šanse da zaspem ako mi sve u nije na svom mistu, posebno u spavaćoj sobi.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 16 vel 2011, 22:01

Ajme, ja sam bez teksta. Svaki dan peres pod i kupao icu a zavjese TJEDNO???
Padam u nesvijest :ajme
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mare10 » 16 vel 2011, 22:05

Rimaithor je napisao/la:Ajme, ja sam bez teksta. Svaki dan peres pod i kupao icu a zavjese TJEDNO???
Padam u nesvijest :ajme

Da ovo su mi treće zavijese u tri godine jer se brzo ishabaju u mašini po rubovima. Moram napomenuti da mm i ja pušimo a svakodnevno mi dolazi i susjeda koja puši, tako da moram. :ajme
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 16 vel 2011, 22:35

pojam urednosti je jako relativan.
sto je kome uredno?

pisete gore da dnevno radite pola sata, subotom dva sata i da stan blista

ja radim puno vise, pa sam za sebe rekla da sam lijena i ne mislim da mi je stan nesto pretjerano uredan :dunno
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mare10 » 16 vel 2011, 22:44

Bubidea je napisao/la:

ja radim puno vise, pa sam za sebe rekla da sam lijena i ne mislim da mi je stan nesto pretjerano uredan :dunno

U to ne računam peglanje i pranje suđa, kuhanje, stavljanje veša na sušenje i sl. Znači pola sata baš čišćenja
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 16 vel 2011, 22:46

aaaaaaaa, to je onda nesto drugo
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Hope77 » 16 vel 2011, 22:46

Bubidea je napisao/la:pojam urednosti je jako relativan.
sto je kome uredno?

moj je stvarno uredan, nema šanse da se nađe prašina u niti jednom kantunu, niti na namještaju, špine se uvik sjaje, wc uvik blista, nereda nema nigdi, sve je na svom mistu
od mojih ukućana su svi reduše, možda je u tome stvar :dunno
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.