Sada je: 01 svi 2026, 07:50.

Mastitis (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Mastitis

PostPostao/la snowwhite » 06 sij 2009, 17:03

da zaključim ovu temu barem što se mene tiče.
sa sadašnjim iskustvom moram reći da bi kvržicu koja ne nestaje nakon 4 dana obavezno tebao pogledati liječnik. ja sam na žalost prekasno došla i moja je morala van kirurškim putem.
svega skupa mi je već bilo dosta i nisam imala snage i volje boriti se pa smo prešli na adaptirano.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la eli » 08 sij 2009, 15:04

baš mi je žao što vam se tako zakompliciralo i što si se toliko napatila. :hug
eli
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 14 sij 2009, 14:29

baš je bilo teško ali šta je tu je.
opet trebam savjet ako itko zna. evo sad već 12 dana ne dojim i pijem bromergon. izdajala sam se na početku nekoliko dana i sve je bilo ok. jučer navečer osjetim opet kvržice :strah i to na onoj zdravoj cici. mm veli da umišljam, a nije, stvarno jesu. malo sam stisnula cicu i ide mi prozirna tekućina van.
e sad jesu li te kvržice normalne ili ih moram izmasirati kao i prije. cica je inače skroz mekana pa si mislim možda su to neke žlijezde ili nešto :conf
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la eli » 14 sij 2009, 14:46

uz tvoju povijest bolesti bolje je otići stručnjaku na pregled.
meni je godinama nakon dojenja pred menstruaciju vidljivo naticao jedan režanj žlijezda i malo mlijeka je bilo barem godinu dana nakon prestanka dojenja, no nisam imala pravih problema pa sam sve to zanemarivala.
eli
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 14 sij 2009, 15:19

mislila sam sutra nazvati patronažnu a odlasci liječniku su mi evo sad donijeli i prehladu. baš sam baksuz. vidjet ću šta će mi sutra reći patronažna ako ništa odem do doktora...opet :(

hvala eli što mi uvijek nešto napišeš :kiss. bar da čujem još neko mišljenje :mah
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

Opet mastitis-što dalje?

PostPostao/la sandrapj » 18 vel 2011, 23:06

Imam bebu od 11 mjeseci. Dojim od početka i do 4 mjeseca nismo imali nikakvih problema. E onda je pocelo s mastitisima. Ja mislim da mi je do prvog doslo zbog polozaja dojenja. Tada sam promijenila polozaj dojenja i dojila ga iskljucivo u lezecem polozaju i to tako da sam lezala na desnoj strani a davala mu lijevu dojku. Dojka me pocela malo pomalo boljeti i nakon mjesec dana dobila sam temperaturu. Nikakvih drugih znakova nije bilo, ni crvenila, ni puna dojka, ma nista. Kad je temperatura prosla tada se pojavila mala crvena crta sa malom kvrzicom. To sam ja dobro masirala, stavljala obloge i cesce mu nudila tu dojku i sve je proslo dobro. No od onda je mene ta lijeva dojka boljela kod podoja, nekad manje a nekad vise. Do sada sam imala tri jaca mastitisa koji su bili popraceni temperaturom, jakom boli u dojci i crvenilom (obicno je bila jedna crvena crta) Prije tri dana sam ponovno dobila mastitis no ovaj put najace do sad. I opet bez nekih predznakova da ce se to desiti. Po noci sam osjetila bol ispod pauzha (prvi put do sada), pocela me tresti groznica, skocila mi temperatura no ovaj put se odmah pojavilo crvenilo i to gotovo na cijelom podrucju dojke i gore prema pazuhu. Otisla sam do doktorice i ova me skoro poslala u bolnicu. Dala mi je Klavocin i da stavljam obloge od acidi borici. Izgledalo je prestrasno no sad je ipak bolje. I dalje je crveno no nekak svijetlije i sad je nestao onaj dio prema pazuhu. Danas mi je bila i patronazna sestra i isto ostala iznenadjena time sto je vidjela.
E sad imam nekoliko pitanja ako ste imale slicnih iskustva. Da li mogu prestati dojiti na tu dojku i dalje dojiti samo na desnu? Kako prestati na lijevu dojiti? Trenutno je prebolno da bilo sto radim s njom jer je gotovo ni pipnuti ne mogu. Danas sam pokusala dojiti Tomu na nju ali bilo je prestrasno :strah Da li je mogu sam tako odjednom zanemariti a da ne budu jos gore poslijedice? Patronazna sestra mi je rekla da mogu ali eto voljela bih ako imate mozda kakvo iskustvo da cujem kako je kod vas bilo. Hvala unaprijed :mah
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Opet mastitis-što dalje?

PostPostao/la sany » 18 vel 2011, 23:53

svakako sto prije ukljuci i kupus uz to sto pijes antibiotike
znaci staviti listove kupusa, tusiranje toplom vodom, ako je moguce bilo bi dobro da sisa na tu stranu, ali ako vam ne ide, nema veze
da li imas kakve ragade po bradavicama ili ih je bilo?
ovo moze biti neka infekcija pa bi bilo dobro pronaci uzrok (ove crvene crte koje spominjes)
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la sandrapj » 19 vel 2011, 00:07

Da, zaboravila sam napisati da kupus stavljam od pocetka. Toplu vodu su mi naglasili nikako nego samo hladne oblogu da ublazim tu upalu. Ragade nemam i nikad ih nije bilo.
Moguce da se radi i o infekciji, skroz je to cudno. Ja si nekak mislim da bi mozda potpuno prestala s dojenjem na toj strani jer ovo traje vec od 8. mjeseca. Mozda ja to jednostavno vucem od onda i nikad nije do kraja izlijeceno pa povremeno dolazi do tih jakih upala.
Sany hvala na brzom odgovoru :mah ma bas sam jadna s tim upalama a ne mogu skuziti kaj krivo radim.
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 19 vel 2011, 07:21

Ja ti ne bih savetovala da prestanes sa podojima na toj strani uprkos tome sto boli (koliko izdrzis), zato sto mi je mastitis uvek prosao uz pomoc dojenja bebaca, nikad izdajanjem.

Da li je on bio bolestan? Meni se desavalo da mi se jedna ili druga dojka upale onda kada su imali jacu prehladu. Dakle neki bakcil iz njihovih usta je bio uzrok, cini mi se.

Mozda joj smeta to sto visi dok doji (nekako se istegnu kanalici), dakle pokusaj mu dati tako da lezis na toj strani iz koje doji.

Sve sto treba vec radis.

Javljaj nam kako ide.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sandrapj » 19 vel 2011, 10:39

SM ona je toliko crvena i bolna da su mi i dr. i patronazna rekle da sad ne dojim. Ma vjerujte da je strasno za vidjeti. I ja znam da je najbolje da beba to izvuce i uvijek do sada kad sam imala neki podnosljivi mastitis sam i tako radila ali sad se stvarno ne da. Zato sam i postavila pitanje da li je moguce prestati dojiti na tu dojku a normalno nastaviti na drugu. Toma je sad veliki i on sisa 3-4 puta na dan a za par dana idem na posao i maksimalno ce dnevno dojiti 3 puta (ujutro, popodne i prije spavanja) i plus nocna dojenja a mislim da to mogu normalno odraditi i s jednom dojkom. Inace dojka mi i nije prepuna mlijeka kao sto sam misla da ce biti. Izgleda da je stvarno tako da mi ti hladni oblozi i antibiotici pomazu u regulaciji kako mi je i rekla patronazna.
Zaboravila sam napisati da sam bila i na uzv par dana prije ove upale i nalaz je upucivao na mastitis a ostalo o.k. zarista lezija se ne vide.
Toma mi nije bil bolestan tak da ni to ne mogu povezati, a mislim da bi mi onda imala i s drugom dojkom problema a s njom bas nikad nist nije bilo. Ja sam primjetila bas suprutno, vise me boli dok lezim. To sam i napomenula doktoru na uzv i onda je on rekao da mozda to moze biti i refleksna bol od kraljeznice. No posto mi se ovo dogodilo sigurno nije kraljeznica u pitanju.Hvala SM :mah
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 19 vel 2011, 11:55

Možeš ti prestati dojiti na jednu dojku, al ne baš tako naglo odjednom. Mislim da ćeš ili izdajanjem ili dojenjem postepeno morati smanjivati, bar kroz koji dan. Sad ti se još i regulira što od kupusa (ako želiš prestati drži ga non-stop) što od antibiotika, samo je kvaka što kad završiš s antibiotikom.

Meni su se od zaležanosti znali pojaviti mastitisi, ali je kupus uglavnoms pašavao stvar, najbolje ako bi ga stavila već kod prvih simptoma. No ovo kod tebe - dobro vele cure - miriši na nekakvu infekciju kad je tako jako. Jesi radila možda krvnu sliku?

Hladni/mlaki oblozi idu između podoja, skup s kupusom, da se kanalići stegnu, a ako bi dojila onda neposredno prije podoja topli oblog da se raširi kanalić i lakše izađe mlijeko. Jesi provjerila bradavicu da nemaš kakav blister (začepljenje izlaska kanalića na bradavici) - kao bjelkasti mjehurić? Da to ne sprečava pravilno pražnjenje kanalića. Meni se tako znalo zakomplicirati kad bi mi se kao kožica prevukla preko izlaza kanalića, pa bi se to znalo u relativno kratkom roku dva ili tri put aponoviti...

Držim fige da uspijete to prebroditi. Pokušaj možda i položaj opet promijeniti, ovaj očito ne djeluje pozitivno...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la MamaiSven » 19 vel 2011, 12:34

Sva se naježim kad cujem da netko ima mastitis. NAime ja sam ga imala 2 puna mjeseca. Ne ono ima pa prođe , nego doslovno od rođenja djeteta do njegova navršena 2,5 mjeseci. Na žalost ima iskustva sa mastitisom za napisati roman. Pazi da mastitis ne preraste u gnojni apces( što se men desilo) jer onda većina doktora odma šalje pod nož.
DA ne gnjavim detaljima, ono sto je bitno da dosta brzo reagiraš i saznaš kakvo je trenutno stanje. ako možeš odi sad pod upalom na UZV, neka netko vidi što je trenutno u toj dojci. Izvadi krv( meni je CRP bio 200) što je upucivalo na puno gnoja. Ako UZV-pokaže velike upaljene lezije a krv visoke vrijednosti CRP-a raspitaj se postoji li u bolnici dobar dr. koj ti može ispunktirati upaljeno mjesto, čisto da se smanji upalno područje.
slika

Sven 02.05.2004- Jednim osmjehom, ti puniš me
I daješ snage mi da ustanem ujutro
Kada je vani mračan dan...
MamaiSven
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandrapj » 19 vel 2011, 12:41

Diami :dada i misla sam ja kad bude bol manja (a mislim da cu vec danas pokusati) da ga stavim malo na tu stranu samo nisam mogla ove dane jer me boljelo i bez icega a kamoli da ga stavim da doji. Bilo me strah da mi se nece dojka prepuniti mlijekom ako ne dojim ali dobro velis i taj kupus i antibiotici cine svoje. Mislim da cu pokusati sa tim postepenim smanjivanjem na tu stranu jer previse mi se toga komplicira u zivotu kad mi se to desi. Uhvatila me tuga zasto necu vise dojiti na tu stranu no nije tu kraj price, sa desnom je sve dobro i dalje nastavljamo na toj strani :)
Imate pravo da je mozda neka infekcija u pitanju. Htjela sam da mi dr.prekontrolira krvnu sliku no ona je rekla da nema potrebe. Suvisno za komentirati :whew
Za obloge hladne/tople znam no nisam znala za blistere. Mislim da sam vidjela jednom da na bradavici bjelkastu tockicu, pa bi to mozda bilo to. Sad sam gledala ali trenutno nemam nista. To se moze povuci? I kaj ako imam blistere, kak se to ukloni ili sprijeci? Hvala Diami mozda je bas to sto mi otezava dojenje.
MamaiSvea to mi je spomenula patronazna da je to islo prema apcesu ali misli da se povlaci jer kad je digla dojku pojavila se na djelu oko bradavice boja koze pa veli da je to dobar znak. I da na zalost meni je spominjala kirurgiju i noz :strah
Pokusat cu u ponedjeljak izvadit krv da vidim CRP. Hvala na savjetima :mah
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MamaiSven » 19 vel 2011, 12:52

Da još nadodam, ako vidiš d ati je svaki dan po malo bolje, sto od antibiotika, kupusa, obloga, naravno da neces tražiti punkciju ali ako je stanje nepromjenjeno, ako pomaka skoro da i nema, onda da.
slika

Sven 02.05.2004- Jednim osmjehom, ti puniš me
I daješ snage mi da ustanem ujutro
Kada je vani mračan dan...
MamaiSven
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sandrapj » 19 vel 2011, 12:59

Da naravno, hvala ti :mah Ja vise nemam temperaturu pa mi je bolje a dojka je i dalje jako crvena. Ne boli me tako jako pa si mislim danas popodne (kad skupim hrabrosti ;) )staviti Tomu da proba papati na tu stranu pa cu vidjeti kako ce biti.
Ono sto meni nije jasno kako da to ne prolazi od 8 mjeseca jer bol kod podoja je uvijek prisutna samo nekad manje a nekad vise. Izgleda mi ko da se pritaji pa svako malo kulminira jakom boli, crvenilom i temperaturom. Mozda je u pitanju kakva bakterija koja se pritajila pa je nisam nikad izlijecila?
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 19 vel 2011, 15:29

sandrapj mozda je, mada ovaj tvoj mastitis vise izgleda kao nebakterijski po nekim simptomima, tipa zahvacena je samo jedna dojka, nije bilo ragadi (zato sam i pitala) kroz koje se moglo nesto pokupiti, mada se svejedno moze dogoditi pri vecem padu imuniteta
nije lose svakako napraviti ks
ovo za obloge, tople prije izdajanja/dojenja, a hladne izmedju podoja
sany

PostPostao/la Stefanova_mama » 19 vel 2011, 19:38

sandrapj meni je jedna dojka (leva) veca od druge i dva puta sam zaradila pocetak mastitisa tako sto sam zbog neke prilike obukla grudnjak sa zicama (leva strana kao balon, malo stisce tamo prema pazuhu, ali sam ignorisala i trpela za lepotu), dakle samo se nazuljalo, oba puta je buknulo do velicine sljive.

Sretno sa pokusajima i da se sto pre smiri (prati temperaturu). :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sandrapj » 19 vel 2011, 21:22

Dojila sam. Ne puno ali uspijela sam da mi bar nesto povuce. Boli ludo i sad me jako boli nakon podoja. Toma je htio papati na toj strani premda mi je patronazna rekla da je sad slanije pa mozda ne bude htio. Crveno je i dalje jako tako da i dalje idem redom obloga acidi borici pa kupus.
Slazem se da bi bilo dobro napraviti krvnu sliku.
Grudnjake sa zicom nisam imala od kad dojim, pamucni su oni iz H&M. Temperature nemam danas cijeli dan i odmah sam bolje ;)
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 20 vel 2011, 00:15

Iskreno da ti kazem za obloge acidi borici (borna kiselina) nisam znala da se koriste na grudima, ne znam da li prolaze do mleka (ali ako je doktorka rekla valjda zna).

Dobro je da ste uspeli barem malo. Sretno dalje! :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sandrapj » 20 vel 2011, 00:43

SM hvala :mah
Po pitanju acidi borici i ja sam malo skepticna ali iz drugih razloga no i doktorica i patronazna su mi savjetovale pa zato stavljam.
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 20 vel 2011, 23:38

Sandra po pitanju blistera - meni bi se vidjeli samo direkt nakon podoja, onda bi kužila kao prištić pun mlijeka (ili gnoja ili "sira") presvučen taaankom kožicom. U svijetu se ode dr. da to izbuši. Kod nas ne znam bi li se tko time bakćao - ja sam ih bušila sama, sterilizirala iglu na vatri/alkoholom i onda probušila. Ili pokušala maknuti kožicu ako bi imala dojam da bi išlo. Između podoja se meni nisu vidjeli, samo nekad ako bi pokušala istisnuti mlijeko pa bi se opet nakupilo ispod "poklopca". Kad bi probušila odn. oslobodila izlaz kanalića prvi cugovi bi još bolili ali onda bi popustilo dosta naglo, iako bi još boluckalo valjda dok se sve skupa ne oporavi....
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la sandrapj » 21 vel 2011, 15:22

Diami hvala na info. Meni ne izgleda kao pristic, nego bude samo kao bijela mrljica.
A danas mi je puno, puno bolje. Dojka više nije cijela crvena nego samo jedan dio. Jucer sam ga dojila popodne na tu stranu i to je vec sad podnosljiva bol. Temperature nemam nego me sad boli zeludac, valjda od antibiotika :ajme Nema veze bitno da prođe i ne ponovilo se.
Hvala vam svima na savjetima :mah
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 21 vel 2011, 16:05

Sandrapj, meni su se često, gotovo svaki mjesec pojavljivali ti blisteri.
I zastoj mlijeka, dojka bi na jednoj strani bila tvrđa...ali nije dolazilo do upale s temperaturom.
Često mi to beba nije mogla riješiti pa sam se primala izdajalice, a na kraju bi masirala bradavicu i nekako istisnula blister.

No, ono što sam ja čitala je da treba bradavice sklone blisterima lagano masirati i raditi kao blagi piling (obrisati ih npr gazicom) kako se kanalići ne bi zaštopali.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandrapj » 21 vel 2011, 17:23

Sanika i tebi je to bio kao pristic? Meni nije bilo izbocenje, samo bijela tockica ali u nivou koze. Pokusat cu si napraviti piling, bas sam i ja citala to na Rodi.
A zvala sam i dr. no veli ona nije potrebno raditi ni ks a ni jos jedna tura antibiotika. Dosta me svrbi ta dojka.
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 21 vel 2011, 22:44

Meni je bio prištić samo direkt nakon podoja, ali ne mora uvijek biti izbočina - dovoljno je da je začepljeno, nekad nije stvar u kožici koja začepi kanalić. Može biti i da zgusnuto mlijeko začepi kanalić, tada u pravilu izvlačenje - bilo da beba siše bilo izdajalicom - pomogne, al nekad stvarno teško ide van, posebno ako ima više gušćeg mlijeka u kanaliću. Ako ti je bolje držim fige da je sad sve izašlo van!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la sandrapj » 21 vel 2011, 23:03

Puno mi je bolje pa se nadam da ce sve biti dobro. A i sve manje boli dok sise na toj strani.
Hvala svima :kiss
VITO 31.12.2003.
TOMA 11.03.2010.
sandrapj
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la justdoit » 14 ruj 2011, 21:48

cure, molim pomoć
nakon 2 godine savršenog dojenja, smo prestale. dva dana su mi cice bile tvrde, ali s minimalnim izdajanjem, masiranjem i kupusom je prošlo. i sad se dva tjedna kasnije vratilo. baš imam kamenu kvrgu u jednoj cici i boli me i ne znam što bi. jel normalno da mi se nakon dva tjedna to pojavi? koliko da se sad opet bakčem s kupusom i ostalim prije nego odem doktoru?
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 14 ruj 2011, 22:17

moguce, probaj opet s kupusom prije nego odes, i opet minimalno izdajanje :hug
sany

PostPostao/la Diami » 14 ruj 2011, 22:41

I ja bih probala, ništa te ne košta probati po noći i sutra s kupusom, ak se ne poboljša lako odeš doktoru. Navodno je peršin još i jači od kupusa, valjda je peršin :da? ak se dobro sjećam, sigurno se spominje tu u temama o prestanku dojenja, znam da su naše jesenskice spominjale svojevremeno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la justdoit » 14 ruj 2011, 22:47

peršin? to nisam znala. idem ga tražit po kuhinji :mrgreen
hvala cure, :kiss
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća