Sada je: 14 kol 2026, 22:44.

koordinacija ruka-oko

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

koordinacija ruka-oko

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 18:55

Vjeranova koordinacija ruka-oko je dosta loša. rekli su mi da bi s korekcijom (naočalice) ipak trebala biti puno bolja nego što je. savjetovali vježbati, ali kada sam pitala kako, nisu rekli ništa konkretno, spomenuli samo puzzle i slično.
kako to vježbati? dajte što više ideja, ja ih baš i nemam puno.
za puzzle bilo koje vrste još nije spreman, a teško je i pronaći neke koje bi njemu predstavljale nešto obzirom na to da su likovi na slikama dosta sitni, a i same puzzle većinom premale. pokušavamo kroz hranjenje, ali ne ide.
kada mu dam žlicu, frustrira ga to što gotovo ništa ne dolazi do usta (ili ne zagrabi dobro, a ako se slučajno potrefi da zagrabi, putem do usta ispada, iako se radi o nečemu "ljepljivom" tipa griz, palenta). dodatni problem je taj što ne podnosi prljave rukice, pa ako se zaprlja hranom, moram biti blizu isti tren i brisati mokrom krpicom.
isto tako ne voli te neke "ljigave" materijale, tipa mase za modeliranje.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

Re: koordinacija ruka-oko

PostPostao/la alexandra » 24 vel 2011, 19:18

nemoj puzzle, uzmi mu one umetaljke - gdje se cijeli lik stavlja u predviđenu rupu na ploči - to će mu bit lakše. imaš takve s raznim likovima, a imaš i abecedu drvenu pa usput učite i slova.
ja bi mu ruku za žlicom za početak vodila, dok ne savlada sam. a probajte i sa viljuškom, zajedno napiknite pa onda u usta.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la olja » 24 vel 2011, 19:28

možda bi vam i ovako nešto bilo ok:
slika
onda slaganje kocki i razne vrste umetaljki:
slika
možeš mu dati npr. kvačice da ih ubacuje u plastičnu bocu, ili možda da pokušate finger painting? (mada mu se to možda ne bi dopalo, kao i plastelin)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la breg » 24 vel 2011, 20:33

možda pika slika,tj. čavlići
crtanje s debelim pastelama,
trganje i gužvanje papirića pa stavljanje u neku bocu sa širokim grlom
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:10

alexandra je napisao/la:nemoj puzzle, uzmi mu one umetaljke - gdje se cijeli lik stavlja u predviđenu rupu na ploči - to će mu bit lakše. imaš takve s raznim likovima, a imaš i abecedu drvenu pa usput učite i slova.
ja bi mu ruku za žlicom za početak vodila, dok ne savlada sam. a probajte i sa viljuškom, zajedno napiknite pa onda u usta.

umetaljke sam gledala, sve su presitne, nisam naišla na neku s malo većim likovima.
ne znam više gdje bih tražila :dunno
drvenu abecedu ima, to mu je bio hit od Božića do prije mjesec dana, slova je naučio u dva dana, ali puzzle slažem ja iako su velike, nikako da skuži kako to ide, i nikako da nacilja. čini mi se da bi mu više odgovarale neke tako velike, ali sa slikom, jer ovako mu je sve previše slično :dunno
dok mu vodim ruku sa žlicom, to sve nekako ide, ali to radimo već mjesecima, i nekako mi se čini da nema smisla to što ja "odradim" to umjesto njega. možda ima, tko će znat, ali ja ne vidim nikakav napredak.
olja je napisao/la:možda bi vam i ovako nešto bilo ok:
onda slaganje kocki i razne vrste umetaljki:
možeš mu dati npr. kvačice da ih ubacuje u plastičnu bocu, ili možda da pokušate finger painting? (mada mu se to možda ne bi dopalo, kao i plastelin)

legiće slaže, još nikakve likove, ali nabada. u početku nije išlo nikako, sad već slaže, kako on kaže, "zid", probere sve najmanje, pa slaže na najveću, jedne na drugu. zna se i zabuniti, pa ostane rupa, ali onda rastavi i ponovo pokušava dok ju ne stavi do druge kockice tako da između nema mjesta. i čini mi se da je to za sad jedino čime vježba koordinaciju, i vidi se čak neki napredak.
ovakve umetaljke sa slike nisam ni vidjela nigdje, osim onih kolutova što se po veličini slažu na štap, to je savladao već davno.
ovo s kuglicama na žici sam viđala, kupit ću pa vidjet kako će ići s tim.
ubacivanje u bocu mu teško ide ako je grlo usko.
ima onu igračku što se ubacuju razni likovi, ubacuje tako da lik gura u predviđenu rupu, i vrti, pomiče dok ne "potrefi".
finger painting nema šanse, jako ne voli ništa s čim prlja rukice.
breg je napisao/la:možda pika slika,tj. čavlići
crtanje s debelim pastelama,
trganje i gužvanje papirića pa stavljanje u neku bocu sa širokim grlom

pika slika mu se ne sviđa, a još je slab i sa finom motorikom, tako da nije ni čudo da ga ne zanima, em su mu ti čavlići presitni, em ne može potrefit. probat ćemo sa širokom bocom, možda onim bocama za zimnicu...

hvala na savjetima :kiss
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la olja » 24 vel 2011, 21:15

za ovo prvo (prvu sliku koju sam stavila) znam da ima kod kineza :)
potraži, možda nađeš nešto slično, poput ovoga s druge slike a da nije skupo isto tamo :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:17

to prvo sam vidjela svuda, a ovo s druge slike baš i ne (osim tih kolutova).
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Fantasy » 24 vel 2011, 21:23

Možeš uzeti bocu od 2 litre Lenora (ona ima šire grlo) pa unutra ubacivati kinderjaja -još staviš u njih malo riže da zveckaju. Nek jednom rukom drži bocu a drugom ubacuje jaja.
Jel slaže one čašice na kat?
Mi imamo drvenu umetaljku sa samo 6 malo većih likova iz Konzuma, bila je nekih 25kuna. Jedino ako mu nije ona ručkica presitna.
Imaš trgovinu Woody lotus (tako nekako) -proguglaj, imaju puno didaktičh drvenih igrački.
Ili recimo npr. probaj da neke one gumene životinje mora vaditi iz kutije i stavljati u nju i sl..
Možda neke lješnjake, orahe i sl. stavljati u boce ili kutije, pa vaditi.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:32

čašice slaže jedne u drugu, na kat ne može, to uvijek traži mene.
ručkica može biti sitna, to napipa, ali ako su likovi presitni, ne može skužiti kako idu unutra, pa ga frustrira dok ne nacilja, i gubi volju za igranjem.
woddy sam baš gledala na netu, imaju odličnih stvari, ali su dosta skupi :/ a morala bih i otići tamo, da ne kupim preko neta nešto presitno.
morat ću za početak smisliti nešto iz kućne radinosti...
dale ste mi ideja
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 24 vel 2011, 21:37

pogledaj ove slagalice s ravnim rubovima. jel bi mu te slike bile dosta velike?

http://www.zoratoys.hr/posebnepotrebe/igracke-za-djecu-s-posebnim-potrebama/
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 24 vel 2011, 21:38

s tim da smo mi to radili sami, pofotkali sebe, predmete, isprintali, zalijepili na debeli karton, izrezali na par dijelova i to je to.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:41

alexandra je napisao/la:pogledaj ove slagalice s ravnim rubovima. jel bi mu te slike bile dosta velike?

http://www.zoratoys.hr/posebnepotrebe/igracke-za-djecu-s-posebnim-potrebama/

odlične!
veličina super, za početak bi mu bile jako dobre, jer ove "krivudave" već ima i još ne može savladati.
gdje se to može kupiti? ne vidim nigdje ni adresu, ni opciju narudžbe preko neta
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:44

sad vidim, u V. Gorici, baš ću otići tamo i pogledat!
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 21:45

alexandra je napisao/la:s tim da smo mi to radili sami, pofotkali sebe, predmete, isprintali, zalijepili na debeli karton, izrezali na par dijelova i to je to.

ma ni ovo nije loše, isprintat i nalijepit. samo mora biti dovoljno čvrsto da mu se ne savija kad slaže.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 24 vel 2011, 22:26

samo da se vratim na žlicu......danijela, ne moraš vidjeti nikakav napredak kod zajedničkog jela. on je još mali. hranit ćete se tako i jedan dan će se samo prelomit i počet će sam. ako mu ne ide, moraš mu pomagati da se ne isfrustrira skroz.

utješni primjer, moja s. :lol : uz to što su ruke morale biti uvijek čiste, počela je jest sa žlicom s 3 godine. :roll do pete godine sam je isključivo ja hranila. nije postojao način da uzme žlicu u ruke. s pet i po, na moru je otišla u kuhinju, uzela žlicu i pojela pun tanjur kao da je jela sama od rođenja. :ajme :mrgreen
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 24 vel 2011, 23:38

ma radimo mi to sa žlicom, iako ja ne vidim nekog pomaka, al pretpostavila sam bi se moglo raditi o nečemu sličnom kao kad sam mu pjevala pjesmice dok je bio skroz mala beba, pa je onda prije kojih mjesec, dva izrecitirao tih par pjesmica od riječi do riječi (a ja mislila da bebač samo sluša melodiju). valjda će i to "krenuti", samo što često budemo frustrirani i on i ja. on jer bi htio sam, a ne može (često mi ni ne dozvoli da mu pomognem, jer htio bi sam), i ja, jer se to jelo onda otegne na sat, nekada i sat i pol, i imam osjećaj da svo vrijeme provodimo uglavnom hraneći se.

mmar, sve knjige puzzle koje sam vidjela nisu za njega. ako i jesu velike slike i velike puzzle, onda slike nemaju jasne linije i nemaju nekih kontrasnih boja, a najčešće su i prešarene, toliko da uopće ne kuži što je na slici. nisam vidjela te u lidlu, baš me zanima kakve su (kod njih smo već kupili nekoliko slikovnica u kojima je on zapravo i vidio nešto, a takve su vrlo rijetke, najčešće čitamo tako da mu ja govorim što je na slici, a on pamti što je koji obris).
njemu trebaju što jednostavniji likovi, jasnih obrisa i jakih boja. onda i ne moraju biti ni toliko veliki.

ne znam kako se drugi roditelji snalaze, ali koliko vidim, izbor igračaka za slabovidnu djecu je jako ograničen, ili ja ne znam tražiti na pravom mjestu :dunno
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la lulamae » 24 vel 2011, 23:54

zamisli kako je tek traziti za slijepo dijete..
ali woody je odlicna trgovina..tamo obavezno odi!ima super stvari i to velikih..nisu sitne..npr ja sam adrianu kupila neke oblike sto se slazu na spagicu ali na vrhu spagice je stapic tako da se on provlaci kroz rupu..oblici su stvarno veliki, kao saka, i stapic je veliki tako da moze provlaciti..recimo da je samo ta spagica,kako sam svugdje drugdje vidjela,on to ne bi mogao provuci..onda sam mu kupila neke oblike sto se slazu na stupice-trokute,krugove,kvadrate,pravokutnike..pa onda recimo samo krugove..na najmanji stapic ide samo jedan krug,pa na veci idu dva kruga odnosno kolutova itd..kupila sam mu i nesto sto udara baticem...na vrhu su tri kuglice,za one koje vide zgodno je plavu kuglu staviti u plavu rupu i tako ali nama je to svejedno,ugl treba udariti kuglu s baticem i onda se ona spusta prema dolje i proizvodi neki drndavi zvuk i ja sam n akraju zalijepila neki zvoncic tako da kad dode do kraja zvecne..kuzis? ima jos puno odlicnih stvari..ta mi je trgovina favorit,i nije tako skupo prema ostali..recimo nasla sam drvenu kucicu,dosta veliku,sa sobama i namjestajem i dode 500tinjak kuna a ista takva drugdje je vise od 1000kn..

a pika slika..imas i vecih komadica,samo se moras potruditi naci...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 25 vel 2011, 02:33

moj nikad nije prihvatio puzzle ali je pristao nizati perle (velike drvene) na spagu

jedenje zlicom i sve sto nije islo toliko ga je frustriralo da je radio bjezao gladan od hrane nego da prolazi kroz frustraciju da ponovi da i dalje nemoze sam jesti

moje je iskustvo da ih ne treba forsirati i da ce pokrenuti sami kad klikne
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † zmijac » 25 vel 2011, 09:11

danijela- moj savjet je da takve stvari kupuješ u trgovinama tipa- Billa(puzzle sa držačima) PLodine( imaju žice sa kuglicama za vođenje)-
naime na takvim mjestima se zna naći puno jeftinije nego u specijaliziranim trgovinama a opet služi svrsi :yess
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 25 vel 2011, 13:09

i ja se slažem da ih u nekim stvarima ne treba forsirat. ali ja sam recimo morala forsirat žlicu i krutu hranu. jer bi ona jela na flašicu pitaj boga do kad. to nisam smjela pustit ni zbog zubi, ni zbog motorike usta, ni zbog govora, ni zbog još niz stvari, čak i psiholoških, jer je uz flašicu odbijala odrasti. i forsirali smo žestoka pa je jedan period bio katastrofa i za nju i za nas. dok nismo "probili".

zmijac - potpis. specijalizirani dućani za djecu s pp su bezobrazno skupi. mi smo kupovali u početku kad smo bili u panici. onda smo naučili improvizirat, a masu toga sam pokupovala u supermarketima i u običnim dućanima s dječjim igračkama. u tl-u je isto bilo jefitinih drvenih kojekakvih slagalica i sl., al sad mislim da više nema :/
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Fantasy » 25 vel 2011, 13:45

Ja nemam Kaufland u blizini, ali frendica veli da i tam imaju jeftinih dobrih igrački, ovu pika sliku s velikim čavlićima i ovu motoričku vodilicu i umetaljke itd.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 vel 2011, 13:29

danijela, za koordinaciju ruka - oko, jako su dobre vjezbe lupanje cekicem (imas za kupiti onaj kao drveni radni stolic sa stapicima i cekicem, znas li na sto mislim? i one plutene ploce s malim dasicicama u boji i cavlicima od kojih se radi kojesta, ali to mu je mozda trenutno presitno), puhanje balona od sapunice - ti puses, a on ih lovi i busi prstom, bacanje i hvatanje loptica, ili jos bolje za njega balona (jer su sporiji) takodjer ti je odlicna vjezba za vizuomotorni razvoj, pikado (ne znam bas moze li to), pa onda npr. izrezes krug promjera 20 cm (za njega mozda mozes i veci) od papira i negdje ga zaljepis tako da predstavlja metu i neka ga v. gadja balonom ili loptom iz razlicitih udaljenosti...
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la danijela81 » 28 vel 2011, 17:28

mamashnita od noje je napisao/la:danijela, za koordinaciju ruka - oko, jako su dobre vjezbe lupanje cekicem (imas za kupiti onaj kao drveni radni stolic sa stapicima i cekicem, znas li na sto mislim? i one plutene ploce s malim dasicicama u boji i cavlicima od kojih se radi kojesta, ali to mu je mozda trenutno presitno), puhanje balona od sapunice - ti puses, a on ih lovi i busi prstom, bacanje i hvatanje loptica, ili jos bolje za njega balona (jer su sporiji) takodjer ti je odlicna vjezba za vizuomotorni razvoj, pikado (ne znam bas moze li to), pa onda npr. izrezes krug promjera 20 cm (za njega mozda mozes i veci) od papira i negdje ga zaljepis tako da predstavlja metu i neka ga v. gadja balonom ili loptom iz razlicitih udaljenosti...

hvala :kiss
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la snowwhite » 04 ožu 2011, 23:45

čim sam vidjela odmah sam vas se sjetila.
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-1F2 ... _18893.htm
:kiss
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la lulamae » 05 ožu 2011, 13:16

e to sam i ja vidjela ;)
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 06 ožu 2011, 17:27

hvala svima :kiss
kupila sam jednu igračkicu u woodyu, jedva sam se odlučila koliko dobrih stvari imaju.
ovo u lidlu je ok, ali smislila sam nešto što mi je jedan susjed rekao da bi mogao napraviti, pokupila ideje baš u dućanu.
ovih dana nisam u Os, čim uhvatim malo vremena, dogovorit ćemo detalje za izradu igračkica, ne mogu dočekat koliko se veselim.
do tad radimo svašta, zapravo trenutno više moja mama radi s njim, za sad s njom lijepo surađuje, čak su neki dan zajedno mijesili krofne, što sa mnom nema šanse da radi
danijela81
(pre)fina gospoja

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.