Sada je: 17 tra 2026, 16:13.

TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

PostPostao/la nadicab » 18 tra 2010, 10:45

nama je bila super defektologica Irena iz DV Vedri dani; jedna od rijetkih stručnjaka koja je vjerovala u Denisa :1 u doba kada on nije pokazivao puno (lako je sada vjerovati u njega, ali pred 6 godina ...)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamashnita od noje » 18 tra 2010, 10:59

zanimljivo kako nam se iskustva razlikuju :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la nadicab » 18 tra 2010, 22:24

žao mi je :jadnimi
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 19 tra 2010, 23:07

mi smo danas bili na razgovoru u vrticu..
gda tokic nije dosla iako je rekla da bude..cak ni ravnateljica nije bila prisutna ali dosla je na koju sekundu se javiti jer je bila bolesna..
razgovor je izgledao kao i prosle godine..po meni gore nego razgovor za posao (sad ih bas obilazim,pa zato velim)..bila je psihologica,defektologica i neka zena koja se nije predstavila ali sam skuzila da valjda tam radi,u vrticu..
ugl defektologica je bila super...mlada zena,mojih godina ;) malo se igrala s njim ali nenametljivo,znaci da nije ni skuzio da zapravo zeli vidjeti sto sve zna..igrali su se na velikoj pilates lopti..pokusavao ju je naci po zvuku ( i uspio svaki put)..pa ga je ljuljala na onoj mrezastoj ljuljacki,tu je uzivao..govorio joj 'lijevo,desno,naprijed,nazad,pa sad lagano i tiho do sutra' :) pa su bili na trampolinu,on je htio leci a da ona skace tako da mu glava skace (to smo radili na jarunu proslo ljeto)..i rekla mi je da je odradila praksu u maloj kuci :5
ali zato psihologica je druga prica :roll ..ona ga je ispitivala ko na kvizu koji bi se lako dao nazvati 'deset pitanja u deset sekundi'..daj sad ovo daj sad ono dok nije rekao da mu je dosta i da nece vise to!!davala mu neke male plasticne zivotinjice koje nitko ne bi prepoznao zavezanih ociju a sigurno ni ona..rekla sam joj da je to njemu presitno da bi prepoznao i po nicemu se ne razlikuju jedna od druge,taktilno su skroz iste,sve imaju cetiri noge,iste velicine-kak bi on to trebao razlikovati?-i bez zvuka su!a ona je nes rekla da bi trebao imati dodir sa realnim svijetom!!rekoh-pa on je dirao pravu kravu i pravog konja,psa,macku,pile itd..zna kako se zivotinje glasaju,koja daje mlijeko a koja jaja itd..rekla sam da ja njemu dajem samo prave stvari jer su reprezentativne..kako bi on shvatio kak izgleda krava ili macka ako su od plastike a ima priliku vidjeti to uzivo..naravno da mu ne mogu sve pokazati u zivo ali se stvarno trudim,svugdje ga vodim..on je dirao i pravi vlak,cak ga i vozio kod vlakovode,vozio se u tramvaju i tako je sa svime..ne znam od kud joj da on nema dodira sa realnim svijetom..jer po njezinom bi se trebao igrati sa zivotinjama valjda a ne toliko s insrumentima koje voli..ne znam..a eto,ne igra se sa zivotinjama,ali zato se jako voli igrati vlaka..onda mu je dala plisanog medu..i to je sve bilo na nacin daj-uzmi-daj-uzmi..ma strasno!! ono-da mu nesto,onda mu brzo uzme,pa nesto drugo,sad ovo sad ono..jadno dijete..bas se dobro drzao-moram ga pohvaliti..ugl trebao je prepoznati plisanog medu..za slijepu djecu je poznato da bas ne vole previse te plisane igracke..i ja ne znam kako je on sad trebao prepoznati da je to medo a ne recimo peso jer su sve te plisane igracke iste..da je ona njemu to dala i rekla da je to medo pa mu dala nes drugo i rekla 'to ti je peso' on bi znao sta je sta da ga ponovo pita..pa mu je dala nesto za sto,vjerujte,ni ja nisam znala sto je :conf ja sam mislila da je to truba a kad ono drvo :rolf pa deblo je izgledalo kao truba! :rolf rekoh joj da on zna kako izgleda drvo,da se po njemu penjao,da zna da ima lisce itd..e a onda nesto najbolje od svega! :) veli ona njemu da ce sad dobiti nesto za jesti da im pokaze kako jede..a on je poceo negodovati pa ona veli 'sto je?'..a on 'smeta mi to'...'sto ti smeta?'..'smeta mi to sto moram pokazati kako se jede..necu pokazati,pokazao sam prosli put'!!! :rolf :rolf to je bilo pregenijalno! evo i sad se smijem..

ugl..javiti ce mi pismeno,nis mi nisu rekli..

e da..rekli su,zapravo psihologica je rekla kako se vidi koliko je napredovao od zadnji put..koliko puno prica i tako to..to bi sad znacilo da bi ga sad mogli primiti jer je sad 'u boljem stanju'..ali pa zato je i trebao ici u vrtic da bi do toga dosao!pa to uopce nema smisla!a na kraju krajeva..sve je on to znao i prosli put samo sto im nije htio pokazati ali tko ce to njima dokazati..ovaj put je samo bio u elementu,nista drugo..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sneki » 19 tra 2010, 23:53

Da, ni mi baš nemamo lijepog iskustva sa psihologicom. Pristup ko sa odraslom osobom a ne trogodišnjakom, postavljanje zadataka ekspresno, svaki zadatak možda minutu. I onda njena procjena je da je on na razini 2,5 godišnjaka po igri (ima 3,5). Uglavnom nešto je riješio ali s obzirom da ona nije imala volje za njega nije se ni on trudio, već joj je sve te materijale počeo razbacivati po stolu. ( govorim o SUVAGU) jer on ima jezični poremećaj. :(
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 19 tra 2010, 23:57

lulamae nisam dugo bila na ovom forumu---pa on je napredovao nevjerovatno... :1

a poznate su mi ove "brzalice"-da bilo kom od nas povežeš oči ne bi ni pola tog odradili---joj što bi dala da to na njoj isprovamo :baba (premda je imala priliku doživjet vizualno)....

koliko se djece uopće ne voli igrat sa tim igračkama npr.moja starija uopće nije volila bebe,a da je imala problem kao moj sin to bi joj se prvo nametalo...

a da malo na fakultetima počmu predavat humanost i senzibilnost---kao da većinu "napuste" poslje diplome :conf :conf :conf
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 20 tra 2010, 00:28

ja definitivno ne bih dozvolila da mi netko toliko neprofesionalno procjenjuje dijete - za šrocjenu djetetovih mentalnih sposobnosti je potrebno puno duže vremena; rekla bih da imam nalaz psihologa i to osobe koja ga prati već niz godina.
Uf, ja sam se uzrujala čitajući sve to; meni to izgleda kao iživljavanje nad djetetom.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 tra 2010, 10:00

joj lulimuli, bas mi je zao sto prolazite kroz sve to. nekad se zbilja pitam imaju li ti ljudi koji rade po vrticima svoju djecu, ako im vec puste knjige nisu dale malo humanosti, suosjecanja i zdravog razuma.
:/
kao da roditeljima nije dovoljan napor koji ulazu u rad s djetetom nego im jos treba sustav da se njime bakcu.
uh! :angry
ljubi malog misa!
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la lulamae » 21 tra 2010, 12:58

pa mene uopce ne zanima procjena psihologice sto se tice njegovih sposobnosti..ja znam koje su i imamo drugog dobrog psihologa koji ga prati..mi smo morali otici na taj razgovor ako zelimo upis u taj vrtic..pa ja sam njima i dala sve nalaze koje imam al uvijek moramo prolaziti taj razgovor ispocetka..
meni je odlicno kako se adrian s njom razgovarao..rekao je kad mu je dosta i bas mi je drago zbog toga..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sneki » 21 tra 2010, 14:55

Ma mom malom je već dosta tih njihovih ispitvanja.
U ovom vrtiću u kojeg ide (redovnom) žale se da je agresivan prema drugoj djeci, sad je u ospervacijskoj grupi u suvagu za njihov vrtić jer ima jezični poremećaj, oni pak kažu da je preosjetljiv i da ne surađuje s drugom djecom pa da možda ne bi bio ni za njih. Pa kud onda s njim, nigdje nije dobro, a svi navode normalan redovan vrtić s manjom grupom djece. Gdje da to nađem :conf
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 tra 2010, 00:05

gle, nazalost, ma sta nazalost - da im pas mater, nigdje vas nece docekati rukama rasirenim u zagrljaj. i svi ce ti na prvu loptu reci kako je za njega bolji "neki drugi vrtic". necu ni napisati koji su vrtic sugerirali mom djetetu :ne
prosurfaj malo, njemu bi bilo dobro negdje gdje je grupa manja. takve su grupe obicno u privatnim vrticima, koji imaju svojih mana :/
bilo bi idealno da ima asistenta i da je u vrticu max. 4 sata (jesi li ti podnijela zahtjev za SRV?).
predaj papire za sve moguce montessori grupe u zg, a probaj i waldorf. i zidovski i sve sto god ti je na raspolaganju. prije toga se, naravno, raspitaj o svakome od njih.
i nemoj tako lako odustati od suvaga. na njima je da ga nauce suradjivati s drugom djecom :angry
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 28 tra 2010, 17:21

Waldorfski je tu kraj mene i koma je, a da ne velim koliko je i skup, no djeca su puštena da rade šta hoće, grupa je od onog najmanjeg koji još ne hoda do predškolca, tako da ga ovi svi gaze, tete ništa ne paze. U suvagu su rekli da će ga primit kod sebe na terapije i pripremat za svoj vrtić i kad bude spreman da će ga primit. Nadam se da će to biti čim prije, jer mislim da nam je to još najbolja varijanta. Da predat ću molbe u dosta vrtića samo je problem što imam još jednu malecku za jaslice, a dobit jaslice bit će jako teško. Nisam podnijela zahtjev za SRV, a da budem iskrena ne znam ni na temelju čega bi mi to dali, nemam nikakvu dijagnozu osim da ima poremećaj govorne komunikacije i da bi bilo preporučljivo upisat ga u vrtić sa manjom grupom djece.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 tra 2010, 15:26

sneki, ti itekako imas pravo na SRV uz dijete koje ima takve smetnje!!! samo to ti nece pasti s neba , morate obaviti potrebne pretrage, a to znaci obaviti negdje kompletnu obradu (ERF ili suvag, npr.), neuropedijatar (EEG, mozda i MR mozga), defektolog, psiholog, logoped... sto vise papira to bolje. vrlo vjerojatno da ce ti svatko od njih napisati drugaciju dijagnozu, ali to nije vazno. vazno je da napisu preporuku za SRV, naravno ako smatraju da je potrebno (a potrebno je jer njemu je previse 8 sati u vrticu + sto je s djetetom potrebno raditi). u svakom slucaju, ti se trebas pokrenuti i skupiti sve sto ti treba za zahtjev. nama je i strucni tim u vedrim danima pisao preporuku za SRV.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 01 svi 2010, 12:43

Obavili smo sve pretrage osim magnetske koju ćekamo da nam jave u medikolu kad smo na redu. Tjedan dana je bio u opservaciji za suvagov vrtić i naravno sad čekamo njihovo mišljenje. Tamo bi bio 5 sati dnevno. Nitko do sada nije mu dao niti pisao dijagnozu za SRV, a što se tiče vedrih dana naravno da bi oni to pisali. Po njima bi bilo najbolje da ostaje sat i pol.

Kakav je tvoj mali što se tiče prostora kad izađe u park npr. Da li se igra na spravama ili hoda okolo naokolo, naprijed, nazad (meni objašnjava radna terapeutkinja da se ne može snaći u prostoru). On se dva tri puta spusti niz tobogan, ode na vrtuljak al sve ostalo je hodanje i trčkaranje. Ajde, u zadnje vrijeme se igra s kanticama i lopaticama
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 01 svi 2010, 20:54

sneki, možda nisi najbolje razumjela shnitu. ona ti predlaže da se svakako izboriš za srv, jer nemoj se nadati da će se svi njegovi problemi riješiti u vrtiću, nego ćeš i ti morati raditi s njime po uputama defektologa. uostalom, ako i bude 5 sati u vrtiću, gdje će onda ako ti radiš do 16 ili 17 h?

ne znam kakvu dijagnozu ti očekuješ kao preporuku za srv, ovo sve što si napisala je sasvim dovoljno. ako imaš papir defektolog, psiholog, psihijatar s opisom djeteta koji si ti tu napisala i ako za dijete nije preporučljivo da ide u redovni vrtić, veliku grupu na puno vrijeme, onda je jedino rješenje to da ti radiš skraćeno :dunno na tebi je da odlučiš da li to želiš, neće te ni jedan doktor ili stručnjak tjerat na to i reći ti: vi morate radit skraćeno. skupiš dokumentaciju, napišeš zahtjev u kojem TI napišeš da želiš srv i predaš na komisiju.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 svi 2010, 20:56

sneki, zamoli sve njih koji ti pisu i daju misljenja da napisu i preporuku za srv.
sto se prostora i ljuljacki tice moj je tu skroz doma, obozava djecja igralista. on se ne bi nikada igrao s lopaticama i kanticom, npr. prestaticno je to za njega.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 svi 2010, 20:57

alexandra, to je to :up
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la siljo » 14 lis 2010, 10:30

sneki je napisao/la:Molim sve da mi se jave koji imaju problema sa djetetovim adaptiranjem u vrtiću. Naime moje dijete ima problema sa senzornom integracijom, komunicira na nivou dvogodišnjaka a star je 3,7 godina, nema nikakvu igru niti komunikaciju sa svojim vršnjacima. Puno hvala

Imaš privatnu poruku
siljo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pet ih je » 02 ožu 2011, 16:05

ja imam blizance od 4 godine javljam se prvi put.curica je skroz ok ali je decko imao zdravstvenih problema...operisao je 2 puta srce,iz bolnice je izasao tek sa nepunih 6 mjeseci,prohodao sa skoro 2 godine.u vrtic smo krenuli sa tri i pol godine.naravno savjetovano nam je 4satni boravak radi adaptacije s obzirom da ima poremecaj govorne komunikacije.nakon 3 mjeseca su nam ponovno produzili ugovor na tri mjeseca po 4 sata mada se on uklopio super cak bolje nego sestra i obozava vrtic bez plakanja kod polaska.Sad je isteklo ta tri mjeseca i ja sam trazila da ostaje po osam sati jer bi trebala poceti raditi puno radno vrijeme.Moram napomenuti da otkako je krenuo u vrtic da je sve bolje i bolje i to su mi i tete rekle poceo je jako lijepo da govori u svakom pogledu je napredovao.Problem pocinje kad psiholog u vrticu procjeni da je za njega dovoljan skraceni boravak.Neznam samo kako to ona moze zakljuciti na osnovu cega jer ga vida jednom tjedno po par minuta i sad mu je dala nekakav test,koji on nije dobro rijesio´bar je tako rekla.On nije agresivan nestvara nikakve probleme to je i ona sama rekla,a ja mislim da bi njemu pomoglo jos vise kad bi duze ostajao.Kome da se obratim za pomoc,zna li neko ili je imao slican problem.Da li postoji kakva procjena djeteta vezano za sposobnost ostajanja u vrticu na 8 sati.Ako ko zna molim da se javi :mah
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 02 ožu 2011, 16:28

Pet ih je je napisao/la:ja imam blizance od 4 godine javljam se prvi put.curica je skroz ok ali je decko imao zdravstvenih problema...operisao je 2 puta srce,iz bolnice je izasao tek sa nepunih 6 mjeseci,prohodao sa skoro 2 godine.u vrtic smo krenuli sa tri i pol godine.naravno savjetovano nam je 4satni boravak radi adaptacije s obzirom da ima poremecaj govorne komunikacije.nakon 3 mjeseca su nam ponovno produzili ugovor na tri mjeseca po 4 sata mada se on uklopio super cak bolje nego sestra i obozava vrtic bez plakanja kod polaska.Sad je isteklo ta tri mjeseca i ja sam trazila da ostaje po osam sati jer bi trebala poceti raditi puno radno vrijeme.Moram napomenuti da otkako je krenuo u vrtic da je sve bolje i bolje i to su mi i tete rekle poceo je jako lijepo da govori u svakom pogledu je napredovao.Problem pocinje kad psiholog u vrticu procjeni da je za njega dovoljan skraceni boravak.Neznam samo kako to ona moze zakljuciti na osnovu cega jer ga vida jednom tjedno po par minuta i sad mu je dala nekakav test,koji on nije dobro rijesio´bar je tako rekla.On nije agresivan nestvara nikakve probleme to je i ona sama rekla,a ja mislim da bi njemu pomoglo jos vise kad bi duze ostajao.Kome da se obratim za pomoc,zna li neko ili je imao slican problem.Da li postoji kakva procjena djeteta vezano za sposobnost ostajanja u vrticu na 8 sati.Ako ko zna molim da se javi :mah
Pet ih je - prvo pozdrav i dobrodošla. :mah
Ako se dijete ( bez obzira na poremećaj govorne komunikacije) dobro snašlo , ako to vele i tete koje su s njim, ako se vidi napredak , ako nema problema u odnosu s drugom djecom .. što je u testu moglo navesti vrtićkog psihologa da i dalje forsira skraćeni boravak? Ni ja tu ne vidim logike... :dunno no ako oni opet nude ugovor za skraćeni boravak - ugovor treba odbiti i argumentirano se žaliti osnivaču/ vlasniku vrtića - to su lokalne uprave - u Gradu Zagrebu je to Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=826
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Pet ih je » 02 ožu 2011, 17:54

djete je se vise nego dobro snaslo.Psiholog je sa njim radila test koji mi nije pokazala naravno.Ali svako ima pravo na popravni.Neznam u cemu je problem...Danas sam se i svadala sa njima mada znam da to nije ok ali sam jednostavno pukla.Ona samo govori kako je njemu to sasvim dovoljno i kako misli da je to to.Trazicu da ga bar probaju ostaviti na probi jedan mjesec.A ja i curicu moram voditi kad i njega jer ih prvo nezelim odvajati a drugo niti ona nece da ostane bez sama kad ja dodem sto je i razumljivo.Mi idemo kod logopeda svaki drugi tjedan i puno smo postigli.Da li bi trebali ici jos negdje jer smo samo na goljaku i mislim da je to malo.Irena hvala ti puno na savjetu. :mah
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pet ih je » 02 ožu 2011, 19:08

moze li mi neko reci gdje mogu nabaviti knjigu greenspan ˙(dijete sa pp) i kakva je to knjiga cula sam da je jako dobra :conf
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 02 ožu 2011, 19:21

Imaš priliku koristiti search ...
no evo link na mb dosadašnja razmišljanja o Greenspanovoj knjizi viewtopic.php?f=52&t=47640&p=1598476&hilit=greenspan#p1598476
A gdje nabaviti knjigu - ovisno o tome gdje si - uguglaj ..
:mah
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Pet ih je » 02 ožu 2011, 21:29

hvala irena puno si mi pomogla
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Fantasy » 02 ožu 2011, 21:42

Pet ih je, dobro došla na forum! Tu ćeš naći puno korisnih stvari! Poslala sam ti privatnu poruku, ne znam jel si vidjela (kad si ulogirana pogledaj na vrhu stranice s lijeve strane)?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Pet ih je » 03 ožu 2011, 11:17

hvala na poruci puno si mi pomogla.Ovo je stvarno super ali ja do sada nisam stigla da se prijavim ,jednostavno nisam imala vremena sa petero djece ali sad sam tu i kad god imam vremena.Stvarno sam puno toga saznala i zahvaljujem se svima na informacijama koje sam saznala.Ako i ja nekome mogu pomoci rado bih to ucinila. :mah
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pet ih je » 04 ožu 2011, 11:21

samo da javim da su moji od juce u vrticu na spavanju tj. ostaju do 3 sata. Ravnateljica je uz svo svadanje na kraju popustila i pristala na nekakvu probu od jedan mjesec.Rekla je da ce ga svakodnevno i non stop pratiti.Tete kazu da je juce bilo super i bez ikakvih problema ali ja se sad pomalo bojim nakon svadanja(koje je stvarno bilo nuzno)da nece nesto novo izmisliti a pogotovo da nece djete zamrziti.Drzite na fige :mah
Pet ih je
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.