O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
01 tra 2010, 13:49
Danni mene ti ta friteza živcira, u ovu moju moraš više od litre ipo ulja usupat za svako prženje i onda to posli sve čistit. Nekako mi je to bacanje novaca i previše zezancije.
Guljka ja ću je kupiti kad opet naiđem, baš me zanima jel valja pa javim. Inače imam špaher od inoxa pa mi se svaka kapljica ulja vidi.
01 tra 2010, 13:54
da ne bi spricale vazno ih je dobro posusiti.
ja ih narezem pa dobro posusim kuh. ubrusima. u dublju posudu stavim brasno (najcesce kukuruzno ili bijelo ostro), pa kolutice dobro uvaljam. mozete koristiti i posudu s poklopcem pa onda lignje s brasnm poklopljeno protresti. ma bitno je da su one ful oblozene brasnom.
stavljam ih u vruce ulje (ulja mora biti dosta, znaci u duboku masnocu) kratko przim, malo prodrmam posudu i vadim onom rupicastom grabilicom da se ocijede od viska ulja. i tako nekoliko tura jer mi nije dobro kad je posuda natrpana, ne zapeku se dobro.
u pravilu mi ne spricaju, odnosno kad krenu "pucati" znaci da vec kasnim

odnosno da su gotove.
01 tra 2010, 13:59
Ja koristim od friteze mrežastu posudicu za ocijediti lignje i sve što se prži u ulju, ostavim par minuta da se cijedi. Imaju kupit i te mrežaste posudice u kompletu s nekim tećama.
01 tra 2010, 14:01
Ja imam tu teču s mrežicom ali ju koristim samo za krumpir
01 tra 2010, 14:02
a ne znam može li se kupim sama ta mrežica
01 tra 2010, 14:02
dunja, koliko lignji stavis kad pripremas onako s krumpirima u pecnici?
01 tra 2010, 14:04
Ne znam danni al mislim da ti nije skupo ni u kompletu, bar ove što sam ja viđala nisu bile skupe a dobiješ i teću.
Ja sve pržim normalno u tavi a onda pribacim u tu mrežastu da se cidi
01 tra 2010, 14:06
ma ne mislim ni ja da je to sad nešto skupo, nego da ti pravo rečem,
više mi je pun kufer tih teć.
niti mi ih više treba a i tako su mi police nabijene
baš ću pogledat, možda čak već i danas
01 tra 2010, 14:07
koliko god imam, sve se pojede - znaš kako se one stisnu kad se ispeku - nećeš fulat s količinom
mm i ja inače obožavamo paradajz pečen u tome pa ga uvijek stavim dosta
i super je umakati kruh u to, bude prefino
a ovo za prskanje, sve tak radim, isto uvijek, al svejedno, neki put grozno prskaju, neki put ne - više ne kontam koji je uzrok
01 tra 2010, 14:11
nećeš fulat s količinom
ma bas zato sto se stisnu bojim se da ne napravim premalo
01 tra 2010, 14:12
da, obavezno se stisnu

nažalost
ja npr jedno pakiranje Ledovih zamrznutih kontam za nas dvoje
01 tra 2010, 15:00
Ja sam nekidan radila lignje u pećnici za prijatelje za večeru. Bilo nas je 4 odraslih i stavila sam 2 kg friških liganja. Bilo nam je taman
edit: + jedno dijete
Zadnja izmjena:
rusulica; 01 tra 2010, 15:15; ukupno mijenjano 1 put/a.
01 tra 2010, 15:01
ja stavim kilu ,bude dosta za nas troje
01 tra 2010, 16:16
curke, mama mi doma ima tu mrežicu i nije nešto, i dalje ulje prska preko nje i to poprilično... bolja varijanta je tava s poklopcem pa pržiti na naglo, nek prskaju koliko im volja, a onda maknuti s plina i tek nakon minutu-dvije okretati i vaditi pržene lignje... samo onda treba biti samouvjeren oko vremena prženja, da ne bi stalno gledali jesu li gotove... najbolja indikacija je puckanje (netko je prije spomenuo)... može se dodati i krušnih mrvica u oštro brašno tako da bolje upiju svu vodu s lignji... poanta je uistinu da budu suhe kad idu u kipuće ulje
01 tra 2010, 16:27
ako imas skanicl s placa, onaj u koji obicno stave povrce, onaj sivi - njega razrezes i stavis preko, bolji je od mrezice.
Ako nemas ja nekada stavim backpapier ali on se pak zafrce pa se stisne, nije tako dobar kao skanicl.
01 tra 2010, 16:29
ja napravim poklopac od alu folije i odlican je
01 tra 2010, 16:32
alu folija ne propusta vodu odnosno ne upija vodu pa se voda vraca nazad i prska u ulju. Meni je skanicl bas zato nezamjenjiv jer on upije visak vode i lignje se peku samo u ulju. Dise.
01 tra 2010, 16:34
ne zatvorim do kraja tak da ipak dise sa strane
01 tra 2010, 16:40
Pokušavam shvatit šta vam je to skanicl?? Jel to možda škartoc tj ona smeđkasta papirnata vrećica?
01 tra 2010, 16:46

škanicl = škartoc
01 tra 2010, 17:47
joj kakve cudesne reci ja procitah na ovom topicu
al hvala, svakako ce sve ovo biti mami preneseno, pa nek se bavi kako hoce
01 tra 2010, 19:40
Adorabla je napisao/la::dada škanicl = škartoc
mislis: skaRnicl?
02 tra 2010, 00:16
adorabla, svaka čast, super ideja za škarnicl
11 vel 2011, 17:21
samo da prijavim
radila sam dunjine lignje danas
kaze moja kcerka: prefino
11 vel 2011, 22:36
i mi smo ih danas imali
16 ožu 2011, 21:22
Ja obožavam lignje na sve načine. Tata moje prijateljice ih ulovi pa me zovu uvečer da dođem po njih. Na žalost MM i djeca ne vole, pa ja to pravim kad nam dođu gosti

a i u mame ih jedem često (evo neki dan).
Freški su mi najbolji na grillu onako cijeli i punjeni pečeni s patatama. Dakle, te patate su boli glava
Punim ih sa sjeckanim krakovima, ćesnom i petrusinom pomiješanim s maslinovim uljem. Izvadim iznutricu najprije, ali ne vadim onu plastiku da se liganj ne stisne. Patate (krumpir) narežem na ploške i poslažem oko liganja u pleh. Zalijem bijelim vinom. I nalupam se samo tako
I jedna obavijest za one koji se baš ne razumiju u lignje-freški liganj je uvijek malo žilaviji od smrznutog. Ali mu je okus fiiiin.
17 ožu 2011, 22:08
Narednih par dana cu svakako probati dunjine lignje. Obozavam sve vrste ribica, morkih plodova i tako tih zivotinjki, nikad dosta novih idejica
18 ožu 2011, 00:14
Kod prženih liganja pomaže savjet naših starih da se u vrelo ulje ubace dvije drvene prelomljene (ne potpuno odvojene) čačkalice. Provjereno i pomaže
18 ožu 2011, 10:12
http://img859.imageshack.us/i/dsc00101w.jpg/Mislim da su ovo lignjuni spremljeni na slijedeći način
Oprani i posušeni,posoljeni lignjuni prepečeni na maslinovom ulju,
po 5 min. sa svake strane i onda dodano pola dcl blijeg vina,malo bijelog luka narezanog na ploškice
kad je tekućina isparila dodano pomiješano kiselo vrhnje i vrhnje za kuhanje,te ostali začini(papar,sol,vegeta i peršin)
Još malo prokuha dok se sve ne sjedini i gotovo,prilog po želji.
Brz i jednostavan recept